Bose Frames Tempo viselhető hangrendszer teszt

2021. május 8., szombat, 15:45

Bose audio hifi napszemüveg hangszóró Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer Bose hangszóró Bose napszemüveg napszemüveg teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt Bose hangszóró teszt Bose napszemüveg teszt

Habár már a második Bose napszemüveget teszteltük, ezt a megnevezést még mindig furcsa leírni. A helyzet az, hogy a Bose egy nagyon komoly vállalat, ahol fel tudják mérni a piac igényeit, és ha ez a cég öt darabra bővíti az eddigi kettő korábbi modellt, akkor bizony kell, hogy legyen létjogosultsága ezeknek a valamiknek. Főleg ha sportosabb célok lebegnek a szemünk előtt, ugyanis a Frames Tempo pont ezt az irányt célozta meg.

Bose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüveg tokBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüveg Trail Blue lencseBose Frames Tempo napszemüveg Road orange lencseBose Frames Tempo napszemüveg Road orange lencseBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tempo napszemüvegBose Frames Tenor és Soprano napszemüvegekBose Frames Tempo App

Egy új kategória, ami erősödni látszik

Bizonyos szinten új értelmet nyer magazinunk - Audio&Vision Online - megnevezése, hiszen a Bose napszemüvegekben egyszerre audio és vizuális élményben is van részünk, bár nem pont úgy, ahogy egykor a nevünket megálmodtuk. Mi talán túlságosan beskatulyáztuk magunkat bizonyos dolgokban. Szerintünk az élvezhető hangzás vagy egy tisztességes házzal/dobozzal ellátott hangszóróból, vagy olyan valamiből származhat csak, ami vagy a fülünkön, vagy a fülünkben kell, hogy legyen. Ha az Aliexpressen láttunk volna egy audio szemüveget, vélhetően még a röhögésig sem jutunk el, olyan gyorsan tovább lépünk. Azonban ha ez a bizonyos négy betű van azon a szemüvegen, akkor igenis komolyan kell vennünk, mert a Bose ok nélkül nem csinálna ilyet. Tehát így is tettünk.

Bose Frames Tempo napszemüveg

Az a tény, hogy az Alto és Rondo típusok után további két divat- és egy sport szemüveg került piacra, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy erre is van igény. Ami a dizájnt illeti, gondoltak a hölgyekre, urakra és a sportos hölgyekre-urakra is egyben. A Bose Frames Tempo akár utcára is hordható, kényelmes darab, de szerintünk arra az előbb említett páros, vagy az új Tenor és Soprano ésszerűbb választás lehet.

Bose Frames Tenor és Soprano napszemüvegek

Bose Frames Tenor és Soprano napszemüvegek

Amennyiben mégis aktívabb testmozgás van tervben, a Frames Tempo több szempontból is felülmúlja az "utcai modelleket". A TR-90-nek keresztelt, IPX4 tanúsítvánnyal rendelkező (erősen cseppálló) nejlon keret kiképzése éppen a dinamikus mozgás, illetve az abból adódó esetleges lepottyanás veszélyét hivatott elhárítani úgy, hogy miközben stabilan a fejünkön tartja a szemüveget, mégsem okoz kényelmetlen nyomást sehol. Ezzel és a három mellékelt szilikon orrnyereg támasszal hosszan használható, stabil és kényelmes viselést ígér a Bose, de a marketing dumát természetesen majd a tesztünk során tudjuk csak alátámasztani vagy cáfolni.

Bose Frames Tempo napszemüveg Trail Blue lencse

Bose Frames Tempo - Trail Blue lencse

Az alul nyitott keretbe a gyári, törés és karcolás álló polikarbonát lencséken túl (12 % VLT, 99 % UVA/B) három különböző tevékenységnek megfelelő, eltérő VLT értékű (látható fényáteresztés) lencse is válaszható. Ezek a Road Orange-t a kerékpározáshoz/futáshoz stb. (20 % VLT), a Trail Blue pl. hegyi bringázáshoz/futásához (28 % VLT), vagy a Twilight Yellow (77 % VLT) sötétebb hajnali vagy esti sportoláshoz.

Bose Frames Tempo napszemüveg Road orange lencse

Bose Frames Tempo - Road Orange lencse

Az igazi csemege azonban a keretben rejlik, egyrészt az Open Ear Audio technológiában, amivel elméletileg tökéletes térhangzást és erőteljes részletgazdag hangot kapunk a fülünkre. Másrészt a megnövelt beépített akkumulátorban, ami immáron kb. 8 óra lejátszást képes biztosítani, és a szintén megnövelt hangszórókészletben (22 mm), mellyel elérhetjük azt, hogy az esetleges szélzajjal együtt is élvezhető hangzást kapjunk. Szintén hatalmas pacsi jár a fejlesztőknek, hogy kukázták a speciális töltő csatlakozót és egy USB C-re cserélték. Úgy tűnik, van értelme a kritikáknak a tesztekben!

Bose Frames Tempo napszemüveg

Sikerült tehát fejleszteni a modellen, kitalálni valami újat és hasznosat akár sport tevékenységekre is, és több kisebb-nagyobb dologban is javítottak a korábbi szériához képest. Na de mindez hogyan szuperál élesben?

Bose Frames Tempo napszemüveg tok

Működés közben

Igen, egy Bluetooth hangrendszerről beszélünk, még ha az egy szemüveg is, de mint olyan, itt is vannak és lesznek frissítések, beállítások, stb. amihez már egy felületre van szükség forráskészülékünk és a szemüveg közé. Első lépésben tehát le kell tölteni a Bose Music alkalmazást, melyet a kezelési útmutatóból QR-kód segítségével pillanatok alatt megtehetünk. Korábbi Bose tesztjeink során már rövidebb hosszabb siránkozások formájában öntöttük szavakba nemtetszésünket az alkalmazást illetően, ami azóta sem változott. Kb. a nyolcadik próbálkozásra sikerült elérni, hogy ne jöjjön elő újra a "kapcsolat megszakadt" figyelmeztetés, de hosszas küzdelmek után végre sikeresen csatlakozott a rendszer a Frames Tempo szemüveggel.

Bose Frames Tempo App

Nagyon sok használható funkciót nem találtunk az alkalmazásban, főleg, hogy csak Android készülékünkön tudtuk rendesen használni, de mindenképp pozitív, hogy legalább van hozzá.

Bose Frames Tempo napszemüveg

A szemnek

Napszemüvegként abszolút jelesre vizsgázott a Bose Frames Tempo, már azzal a lépéssel is, hogy alapból egy polarizált lencsével érkezett, amivel nagyon kellemes élményt nyújtott. A már említett cserélhető lencsék sajnos nem álltak rendelkezésre, de ha ilyen minőséget képviselnek, mint a tesztben szereplő, akkor csak pozitív meglepetés érhet. Sok-sok szemüveg megfordult már a búránkon az Oakley-tól a Smith, Dragon, Spy, 100 %-on keresztül a Ray-Ban-ig, és mind a szem védelme, mind pedig a kényelem szempontjából ötöst kap a Bose.

Bose Frames Tempo napszemüveg

A fülnek

Amikor valaki azt mondja, hogy Bose, semmiképp sem az audiofil hangminőség jut eszünkbe, de mindenképp magas szintű hangzásra számíthatunk, bármilyen termékükről is legyen szó. Ez a Frames Tempo esetében inkább csak kb. 70 %-ban mondható el. Ez a precíz és finom magas, valamint a feszes és telt középfrekvenciáknak köszönhető, illetve az elképesztő térképzés miatt. Ami számunkra azonban egy kalkulált és érthető csalódás, az a basszus kezelés. Az Open Ear rendszerek nyilván nem képesek olyan mélyhangokat továbbítani a füleink felé, mint egy zárt fejhallgató vagy egy bedugható eszköz, így szinte meglepő volt, hogy 40-50 % jelszintig, mégis kaptunk valamicskét belőle. Nekünk egy efféle eszközből, melyet edzéshez is használhatunk, nagyon hiányzik a mélyhang, hiszen az ad igazi lendületet egy arra való zenének, de tény, hogy a környezeti hangok továbbra is eljutnak a célba, amelyek kizárása akár veszélyes is lehet. A térhangzás sok mindenért kárpótol, melyet olykor a fejünkben hallottuk néha pedig mintha méterekre szólt volna tőlünk. Zseniális! Közepes jelszintig a hangszerek, az énekhangok és minden apró részlet hihetetlenül realisztikusan szólaltak meg, de ahogy feljebb "simogattuk" a jobb száron a hangerőt, sajnos minden összeomlott. Az a kevéske mélyhang teljesen eltűnt, a magasabb frekvenciák pedig harsogni kezdtek, így ezt nem erőltettük tovább.

Bose Frames Tempo napszemüveg

A követező piros pont a hangfelismerő és kihangosító funkcióért jár. A jobb szár kétszeri koppintásával, a zenék vezérlésén felül akár Sirinket is életre kelthetjük, valamint telefonhívásokat fogadhatunk vagy utasíthatunk el a bekapcsoló gombbal. Nem mellesleg a kihangosítója tökéletes hangzással továbbította a vonal másik felén beszélők hangját, mindezt úgy, hogy a környezetünk szinte semmit sem hallott belőle. Akkumulátor kapacitásának végét nagyon nehezen tudtuk elérni, sajnos mostanában ritkán hordhatunk 8-10 órát egybefüggően napszemüveget, de tapasztalataink szerint lazán teljesíti, amit a gyártó ígért.

Bose Frames Tempo napszemüveg

Összegzés

Tény, hogy a maga kategóriájában nagyon magas minőséget képvisel a Bose Frames Tempo, azonban 100 000 Ft feletti árával, kis hazánkban mindenképp egy szűk réteg kielégítését tudjuk csak elképzelni vele. Sportoláshoz mindenképp ajánlott vétel, de nagyobb sebességű (pl. országúti bringa 30+ km/h átlag felett) tevékenységnél már szinte hallhatatlanná válik a szélzaj miatt. Ezzel szemben montizáshoz, futáshoz, görkorihoz bármikor, de akár egy túrázáshoz sétáláshoz, sőt autózáshoz is nagyon jó ötlet lehet, pláne ha nincs kihangosítónk (vagy csak túl "menők" vagyunk a használatához). Megépítése, anyaghasználata a gyártóra jellemző magas minőséget képviseli, ahogyan a hangminősége is, a maga korlátain belül. Azok, akik éppen egy ilyen finoman megszólaló napszemüveget szeretnének, és fontos, hogy a környezet zaját, vagy a körülöttük lévők hangját is tisztán hallják kedvenc zenéik mellett, jelenleg nincs jobb tippünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.