Audio Pro Drumfire D-1 multiroom hangszóró teszt

2021. május 21., péntek, 16:25

AudioPro Audio Pro audio hifi multiroom hangfal hangszóró multiroom hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt multiroom hangrendszer multiroom hangszóró teszt Audio Pro hangszóró Audio Pro teszt

Biztosan sokan emlékeznek arra a cikkünkre, amit a szerkesztőségünkbe érkezett, gitárerősítőre nagyon hasonlító, Audio Pro Drumfire rendszerről írtunk. A két alkotóelemből álló készülék szó szerint elsöpört minket, de már akkor is említettük, hogy a felső, kisebb rész különálló komponensként is működik, továbbá megvásárolható. Nézzük hát, hogy a Drumfire D-1 önmagában is képes lesz-e minket levenni a lábunkról!

Audio Pro D-1 multiroom hangszóróAudio Pro D-1 multiroom hangszóróAudio Pro D-1 multiroom hangszóróAudio Pro D-1 multiroom hangszóróAudio Pro D-1 multiroom hangszóróAudio Pro D-1 multiroom hangszóróAudio Pro D-1 multiroom hangszóróAudio Pro D-1 multiroom hangszóró controlAudio Pro D-1 multiroom hangszóró hátlapAudio Pro D-1 multiroom hangszóró hátlapAudio Pro D-1 multiroom hangszóró hátlapAudio Pro D-1 multiroom hangszóró hátlapAudio Pro D-1 AppAudio Pro D-1 App

Nem csak párosan lehet szép az élet?

A skandináv gyártók nem szórakoznak, de szórakoztatni nagyon is akarnak. A termetes Drumfire valódi tűzerővel rendelkezett, köszönhetően az alsó szekcióba integrált, és teljesen külön testben üzemelő 200 mm-es mélysugárzónak, de a teljes előadásból nem kis részét vette ki a ráhelyezendő, és az összekötő kábel rövidségéből adódóan csakis ráhelyezhető aktív D-1 hangsugárzó, amit most önmagában tettünk próbára. Az Audio Pro BT5 Bluetooth modellje bő egy éve melegített át minket a téli estéken, 60 ezer forintért tényleg párját ritkította minőségi anyaghasználatával és lendületével, továbbá zeneiségével. A Drumfire D-1 esetében is megmarad a nívó, de újrahasznosított fa helyett műbőr bevonatot alkalmaztak, ami elképesztően jól néz ki, a hangszórókészlet is más, továbbá az ára meghaladja a bűvös 100 ezres határt. A már említett, készüléket körbeölelő műbőr lehet fekete, szürke vagy fehér, az viszont megegyezik bennük, hogy bármelyiket is választjuk, jól fog mutatni a nappaliban, de sajnos nem igazán ellenálló kutyákkal, macskákkal vagy kreatív gonoszsággal megáldott gyerekekkel szemben. Az előlap textilborítása nagyon finom szövésű, ami azért fontos, hogy az alatta dolgozó hangszórók munkáját ne gátolja. Bár ebben a kategóriában már sok neves gyártó állt elő hasonló tudású, külsejű és méretű hangsugárzókkal, pl. Bose, Denon, Sonos, Jays, stb. de nekünk ez a fajta Marshall vagy Klipsch féle "Heritage" irány talán még jobban be is jön.

Audio Pro D-1 multiroom hangszóró

Kettő darab 25 mm-es textil dóm magassugárzót, valamint szintén kettő 115 mm-es mélyközép hangszórót találunk alatta, a hajtásukért pedig D osztályú, 2x20+60 wattos erősítő felel. A készülék tetején kezelőszerveket is találunk, amelyekkel a bemenetek között válthatunk, állíthatjuk a hangerőt, léptethetünk a zeneszámok között is, de elfért még egy AUX bemenet is.

Audio Pro D-1 multiroom hangszóró control

Hátul nagyon masszív alumíniumlapot alkalmaztak, ahol a további fizikai kontaktusért sztereó RCA felel, a hálózathoz pedig az Ethernet bemenetet használhatjuk. Biztos, ami biztos, egy szub kimenetet is elhelyeztek, amit bizony nem mindenki fog kihasználni, ezt már előre megsúgjuk. A hálózati kábel borotva csatlakozóban végződik, de legalább cserélhető, a csomagolásban európai és USA verziót is találunk. A hátlapot számtalan csavarral rögzítették, a bal szélére hosszúkás kimenetű reflexnyílást helyeztek, aminek a csöve jó mélyen benyúlik, és még kézzel is kitapintható, hogy kialakítottak benne egy ívet.

Audio Pro D-1 multiroom hangszóró hátlap

Az Audio Pro D-1 hálózati tulajdonságai mellett természetesen Bluetooth kapcsolattal is bír, bár ebből csak 4.0 verziójúval. Audio hanganyag terén FLAC, AAC, WMA, MP3, valamint a veszteségmentes Apple formátumokat képes kezelni, streamingből pedig Spotify, TIDAL, Deezer, Qobuz, Tune In és iHeart rádió, Apple AirPlay segíti az életünket, itt azonban akadt egy hiányosság. Amennyiben valaki kizárólag androidos készülékkel rendelkezik, annak sajnos a Chormecast hiánya miatt olyan zenei felületeket kell, hanyagolnia, mint a Mixcloud, Soundcloud, Hearthis, és hasonló portálok. Nálunk ezek sokszor futnak, így sosem díjazzuk, ha az AirPlay mellett a Chromecast kimarad a sorból.

Audio Pro D-1 App

A készülék stabilitásáért négy darab láb felel, melyek közül a hátsók picik, míg az elsők jóval termetesebb kúpok, így a hang megfelelő terjedésében is elég nagy szerepet vállalnak. Tesztalanyunkat nem csupán mélynyomóval párosíthatjuk, hanem komplett multiroom részeként is használhatjuk, amihez az applikációt a gyártó oldaláról tölthetjük le telefonunktól függően a Google Play áruházból, vagy az App Store-ból. Ezt követően lehetőségünk lesz arra, hogy a többszobás lakásunkban vagy házunkban elhelyezett további Audio Pro eszközöket együttesen vezéreljük, legyen szó digitális vagy analóg jelforrásról, ráadásul minden helységben lehet más a hanganyag, amelyeknek még a hangszínén is állíthatunk.

Audio Pro D-1 multiroom hangszóró

Skandináviából szeretettel!

A D-1 nem vallott szégyent a sztenderd Drumfire-hez képest, sőt! A gyárilag megadott 45 Hz-es alsó határfrekvencia ebben az esetben sem változott, ez pedig enged következtetni valamire. Hosszas bejáratás követően kezdtünk el tesztelni, ahol egyszerűen csak letettük a hifi állványunkra, majd mobiltelefonról szolgáltattunk a számára zenét. Bő egy órán át hallgattuk, szórakoztatott is, de volt egy bizonyos érzésünk. Azt tapasztaltuk, hogy ereje teljében van, és nem akar kifogyni a szuflából, de kicsit olyan volt, mint amikor egy multinál, az íróasztal mögött dolgozó ember érzi magán, hogy többre képes, ezért kicsit feszeng, nem tud kiteljesedni, hiszen a hétköznapi munkájából hiányzik a kreativitás.

Audio Pro D-1 App

Levettük így erről a helyről, és egy olyan közegbe helyeztük, ami valamivel alacsonyabb, azonban minden irányban nagyobb tér állt a rendelkezésére, aztán be is következett az elvárt eredmény. A hátsó falhoz ne toljuk közel, így az esetleg ott található könyvespolcot is felejtsük el, ha csak nem akarjuk dühíteni a szomszédokat, esetleg szeretjük az elkent basszust, vagy zenehallgatás után újra kívánunk festeni. A Drumfire D-1 ugyanis olyan dörgedelmes mélytartománnyal kínált meg minket, ami még számunkra is meglepő volt, pedig igen sok hasonló hangszóró fordult meg a kezünkben ebben a kategóriában, pláne ha figyelembe vesszük a 365x155x199 mm-es méreteit. A beépített erősítő komolyan végezte a munkáját, a hátsó, elferdített reflexcsőből pedig úgy áradt az erő, mintha folyamatos teljesítési vágya lenne, ezért a tiszta hangokhoz jócskán kellett neki a teret biztosítanunk. A basszusból akkor sem engedett, viszont az már párosult megfogottsággal és pontossággal, anélkül, hogy bármit is veszített volna a vehemenciájából.

Audio Pro D-1 multiroom hangszóró hátlap

A legnagyobb meglepetést talán az okozta, hogyan viselkedett akkor, amikor természetes hangszereket kaparintott a kezei közé. Míg dinamikus, populárisabb zenéken hozta azt, amit elvártunk tőle, tehát igazi talpalávalót rázott ki lazán magából, addig komolyabb műfajokon a természetességé volt a főszerep. Vajon el tudjuk azt képzelni, hogy egy ilyen konstrukcióból és ekkora méretből valódi, tiszta és tulajdonképpen analógos, muzikális élményt kapjunk? Nehezen, de ez itt minden esetben megvalósult. Kicsit talán ambivalens lehet, hogy Angelo Badalamenti, Marc Richter, vagy Barbra Streisand jobban fekszik neki, mint a nyolcvanas évek kulturális öröksége, tehát a gépdob, és a szintetikus megoldások, pedig így van. Mindezek mellett olyan hangerőn volt képes ezt tálalni, ami 20 m2-t lazán megtöltött, de szerintünk valamivel nagyobb térben sem vérezne el. Szabvány sztereó szetten a cél az, hogy a színpad ne lukadjon ki a két hangszóró között, itt viszont maga a zenekar a legstabilabban állt a középpontban, viszont a tér minden irányban megnőtt, és valódi háromdimenziós érzést produkált. Hihetetlen az, amilyen odaadással és megfogott erővel prezentált, pedig a hangerejét még nem is igazán maxoltuk ki.

Nagyon rátermett a Drumfire D-1 egyénisége, nem engedte magát kizökkenteni a komfortzónájából, amibe tulajdonképpen minden belefért. Lehet háttérzenélésre is használni, de kicsit abszurd lenne korlátozni csupán erre, amikor ilyen adottságai vannak. Ha nem csépeltük volna már el azt a kifejezést más modellre, hogy méregzsák, akkor most is használhatnánk, de a fizikumát tényleg meghazudtoló előadásban mégis jóval több van, mint magamutogatás és basszusáradat. Remek kivitelezésének, a felhasznált pompás anyagoknak és az egyéni basszreflex rendszernek hála egy komoly, határozott készüléket kapunk, ami szeret dominálni, megmutatni a tudását, és soha nem fogy ki a szuflából, de ezt tudja minőségi előadással, valódi hangszerekkel, és ha kell, érzelmekkel párosítani.

Audio Pro D-1 multiroom hangszóró

Összegezve

Az Audio Pro Drumfire D-1 önmagában is remekül teljesített. Az elhelyezésénél vigyázzunk, igényli maga körül a nagy teret, akkor viszont az odaadása és természetessége valósággal letaglóz minket. Partiba is hívhatjuk, el is fog minket szórakoztatni, de meglepő módon a valódi hangszerek, és az érzelmek prezentálása áll neki igazán jól. Fergeteges az ereje, bődületes a basszusa, a konstrukciójának, és az elülső magasabb lábainak köszönhetően pedig hatalmas teret varázsol, aminek a közepén az erő úgy burjánzik, mintha egy tűzhányó akarna kitörni. Garzonba, valódi zeneszeretőknek szívből ajánlott, egyedi teljesítménye alapján pedig látatlanban is el tudjuk képzelni, hogy mit nyújthat egy multiroom rendszer tagjaként. Erősen Ajánlott Vétel!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.