Audio Pro Drumfire aktív Bluetooth hangrendszer teszt

Hűvös dizájn, meleg hang, egy bútortestbe öltöztetett svéd rocker

2019. május 23., csütörtök, 06:10

Audio Pro audio hifi hangfal hangszóró multiroom aktív hangfal multiroom hangfal multiroom hangszóró multiroom rendszer Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt multiroom teszt Audio Pro hangfal Bluetooth hangszóró teszt

A skandináv Audio Pro számos utat bejárt negyvenéves pályafutása alatt a hangsugárzó készítés palettáján, úgy tűnik, mindezek után a Bluetooth és multiroom készülékek és rendszerek mellett tették le a voksukat. A most megismert Drumfire tulajdonképpen mindkettőt nyújtja a számunkra, ráadásul úgy, hogy a más gyártók által sem kiaknázatlan piacon is tud újdonságot mutatni.

Audio Pro DrumfireAudio Pro DrumfireAudio Pro DrumfireAudio Pro DrumfireAudio Pro DrumfireAudio Pro DrumfireAudio Pro DrumfireAudio Pro DrumfireAudio Pro DrumfireAudio Pro Drumfire hátlapAudio Pro Drumfire hátlapAudio Pro Drumfire hátlapAudio Pro Drumfire D-1 hangfalAudio Pro Drumfire D-1 hangfalAudio Pro Drumfire App

A "dobtűz" elnevezésű hangrendszer egy termetes darab, a magassága bő fél méter, mélysége 18 cm, a szélessége viszont 365 mm. Elsőre ránézésre azt is hihetnénk, hogy egy újabb gitárerősítővel van dolgunk, de mindenkit megnyugtatunk, hogy nem. Azért annyit megjegyzünk spoilerként, hogy ez a hangszer is azért nagyon szépen szól rajta. A Drumfire említett magasságát eleve kettő részegység adja, hiszen a mély és a közép/magas tartományt külön dobozba pakolták, az utóbbit ráadásul külön is meg lehet vásárolni. Mindehhez jön a már említett multiroom megoldás, valamint mindkét doboz aktív jellege, ezért csak a jelforrással kell összekötnünk, vagy hagyományos módon, vagy a Bluetooth segítségével. Nézzük hát szépen sorban a részleteket, amiket a svédek megálmodtak nekünk!

Audio Pro Drumfire

Az alsó szekcióban 200 wattos digitális erősítő hajtja a 200 mm-es mélyhangszórót, valamint 100 W a kettő darab 115 mm-es középsugárzót, mindegyik természetesen hosszúlöketű, a frekvencia-átvitel alja pedig 45 Hz, ami bőven megnyugtató, sokan nem is merészkednek lejjebb a hétköznapi felhasználás illetve tervezés során. A kettő darab magassugárzó 25 mm-es, ezeket is a 100 wattos erősítő hajtja, ami szintén D osztályú, itt 22 kHz a plafon. Szerintünk csak a supertweeter rajongók vagy a denevérek fanyaloghatnak a specifikáció hallatán. A dobozok hátoldalán lekerekített peremű reflexnyílások támogatják a hangok terjedését, a hátsó fal közelségét kerülni kell a meglehetősen nagy teljesítmény mellett.

Audio Pro Drumfire hátlap

A mélynyomó frekvencia-átvitele 30-120 kHz, a keresztváltási pont 50-120 Hz között választható, a fázis 180 fokban fordítható. A hangfal hátlapján találunk analóg 3,5 mm-es Jack és sztereó RCA aljzatokat, szintén RCA mélynyomó bemenetet, valamint Ethernet aljzatot, ezekhez jön még a WiFi és a Bluetooth, a lejátszható formátumok: FLAC, Apple Lossless, WMA AAC, MP3, hab a tortán az Audio Pro saját multiroom alkalmazása.

Audio Pro Drumfire hátlap

A fehér, fekete vagy szürke színben kapható Drumfire tehát képviselhet egy közepes nappaliban egy kompakt álló és aktív hangrendszert, ami a felső szekció (vagy az Audio Pro bármelyik más multiroom képes hangszóró) szaporításával teljeskörű multiroom rendszerré válhat.

Audio Pro Drumfire D-1 hangfal

A Drumfire máris elnyerte tetszésünket, pedig még alig voltunk túl a kicsomagolásán, ami bárkinek ujjgyakorlat, hiszen egyetlen dobozba csomagolták az egészet. A műbőr bevonatú, és kifogástalan kidolgozású készülékhez csomagoltak tápkábeleket, hiszen mindkét darabot külön hálózatról kell meghajtanunk, valamint egy kettejüket összekötő "drótot", RCA-t viszont nem. Ezzel is jelzik, hogy elsősorban a vezeték nélküli kapcsolatot támogatja az Audio Pro.

Audio Pro Drumfire

Kezelőszerveket is találunk a felső doboz tetején, ez is több, mint mutatós, még apró LED-ek is jelzik az aktuális forrást. Egy gyári, leheletvékony és átlátszó, védőfóliát azért el tudtunk volna képzelni rajta, mert a vezérlést szinte biztos, hogy nem innen oldjuk meg, a por viszont nem alszik. Apró, de hosszútávon hasznos kis megoldás lett volna, azonban a hiánya a kedvünket nem vette el a szeánsztól. Ráadásként a gyártó oldalán az egyik képen egy Motörhead hanglemez is látható, tehát elvárásaink között volt az, hogy a Drumfire, nevéhez méltóan nem csak háttér és könnyűzenélésre lett megalkotva.

Audio Pro Drumfire

Természetesen mi is áldozunk Lemmy emlékének, de bemelegítésnek Mike Oldfield - Songs of a Distant Earth című sci-fi albumát szántuk, ami az ismerkedés kezdő lépéseihez bármilyen közegben kiváló. Néhány dolgot le kell szögeznünk már az elején, ha nem szeretnénk egyik irányban sem meglepődni. A Drumfire nem egy játékszer, kategóriájában műgonddal van összeállítva, és nem csupán azért, hogy a külsejével nyűgözzön le minket. Oldfield első taktusai ugyan nem állították fel a szőrt az alkarunkon, de éreztük, hogy valami készül. A nagyobb termet és erő itt bizony időt igényel, amíg életre kel, hiszen ez a készülék nem csupán egy mutatós bútor szerepét akarja betölteni az otthonunkban, hanem a valódi szórakoztatásét, aminek az eléréséhez kell némi türelem. Egy 20 négyzetméteres szobában hallgattuk meg, ahol először kényelmesen érezte magát, majd azt tapasztaltuk, hogy szépen lassan kinövi a teret. Ebben az esetben is a magas és középszekció kelt először életre, aztán a mély is szépen, lassan csatlakozott hozzá, akkor azonban nem is akárhogyan. Az album végére a zene egységessé kovácsolódott, hatalmas térrel, dinamikával és erővel. Sztereó, tehát egy pár hangsugárzó esetében úgy van jól, ha a zene a két doboz között jelenik meg, itt ezt tulajdonképpen sikerült kieszközölnünk egyetlen darabbal. Azt nem állítjuk, hogy olyan jellege lenne, mint egy hasonló árfekvésű passzív hangsugárzópárnak, inkább azt, hogy jobb. Minőségben nem is feltétlenül, de izgalomban, pontosságban és egységben sokkal többet nyújt azoknál. A Drumfire esetében el kell felejtenünk a megszokott Bluetooth és multiroom dobozkákat, itt nagyágyúról van szó. Mosollyal az arcunkon nyúltunk hát a már említett Motörhead albumért, és az izgalmunk tovább fokozódott. Talán nem volt véletlen a külsejére vonatkozó gitárerősítő hasonlat, mert bizony ezen a stíluson még nagyobbat durrant a rendszer. Erőteljes dobok, pontos cinek és bőgőfutamok mellett bizony a megboldogult Lemmy is elénk lépett, a szájától pedig alig pár centire volt a mikrofon, mint ahogyan azt megszokhattuk tőle. A hangerőt megemeltük, a mély vágásán is állítottunk kicsit, a falhoz kicsit közelebb toltuk, mi pedig a másik irányba távolodtunk, mert már szinte a gyomrunkban éreztük az erőt. Ez bizony példás bemutatkozása egy olyan rendszernek, ami tulajdonképpen még be sem járatódott.

Audio Pro Drumfire App

A kíváncsiság és az opció, miszerint a felső szekciót már külön is meg lehet vásárolni sarkallt minket is arra, hogy mi is próbára tegyük, mélyláda nélkül mit ér. Törést vártunk a teszt során, de tulajdonképpen nem következett be. Persze, az elsöprő energia és meggyőző mélyérzet elmaradt, de a szórakoztató és kerek jellege a hangnak mit sem veszített a varázsából. Ami szintén megdöbbentő, hiszen „csupán” azt a célt szolgálja, hogy multiroom esetében kisebb szobákba is eljuttassa a hangot, a főszerepet nem neki szánják. A lényeg viszont az, hogy a gyárilag csomagolton kívül még összesen 31 darabot (összesen 32 eszközt) vezérelhetünk az Audio Pro alkalmazással, ami szerintünk bőven elegendő.

Audio Pro Drumfire D-1 hangfal

Váltsunk is hát át gyorsan CD-játszóról mobiltelefonra, ahonnan természetesen csak a megfelelő applikáció letöltése után tudjuk vezérelni a Drumfire-t. Az alkalmazás relatív könnyen elérhető és használható, de néhány falba azért ütköztünk használat közben. A felső dobozon elhelyezett vezérlőgombok csupán azt a szekciót változtatják, az együttes, tehát mélysugárzóval együtt való vezérlést kizárólag az applikációval irányíthatjuk, akkor is, ha a korábban használt CD-játszó a forrás. Digitális világban élünk, ez a jelenség valószínű, hogy könnyen orvosolható, és már a tervezők tarsolyában van. A magas és mély hangszín mellett átnevezhetjük a hangszórót, akár ébresztést is időzíthetünk általa, a streaming szolgáltatások terén nincs hiány, ezeket a Bluetooth mellett az AirPlay vagy Spotify Connect funkciókkal érhetjük el. A szomszéd helyiségekbe nem csupán az eredeti forrásanyagot juttathatjuk el, az applikációval maradhatunk a nappaliban a hard rocknál, míg a gyereknek játszhatunk egy kis andalító muzsikát, hogy békésen szendereghessen. Amennyiben nagyon kötözködni akarunk, akkor még megemlíthetjük a két dobozt összekötő kábel hosszát, ami tulajdonképpen ellehetetleníti azt az opciót, hogy ne egymásra helyezzük őket. Végül is, együtt mutatnak a legjobban, tehát ez tényleg csak szőrszálhasogatás a részünkről.

Audio Pro Drumfire

Zeneileg az Audio Pro Drumfire kifogástalanul teljesít, de a külső alapján valahol ezt el is várjuk. A mélyek megfogottak, teltek, erősek és nincsenek szétmázolva, a kisebbik, külön opcióként is megvásárolható felső szekció pedig bőven hozza azt, amit ettől a mérettől elvárunk, ráadásul minden erőlködés nélkül, valódi térérzetet adva. Mindenképpen ajánlott vétel azoknak, akik nagyon jó hangminőséget akarnak pazar köntösbe bújtatva, mindezt pedig szeretnék elsősorban a mobiljukkal vagy tabletjükkel vezérelni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.