Atlantic Technology FS-5000 házimozi hangfal teszt

Amikor 3 hangfal 1 soundbar akar lenni

2014. június 10., kedd, 14:50

AT FS-5000 Atlantic Technology audio házimozi hangfal soundbar házimozi hangfal hangfal teszt soundbar teszt

Van olyan környezet, ahova hiába szeretnénk minőségi hangzást - vagy a belsőépítészet, vagy a feleség szent akarata miatt, stb. - képtelenség nagy házimozi hangfalakat elhelyezni. Van már egy jó házimozi erősítőnk, van hely a háttérsugárzóknak, de a TV köré, a padlóra semmilyen domináns tárgy nem kerülhet. Mit lehet ilyenkor tenni? A hangprojektor-kinézetű Atlantic Technology FS-5000 leginkább ilyen szituációkhoz lett kitalálva. Főleg mozizásra alkalmas, de arra nagyon!

Atlantic Technology FS-5000 házimozi hangfalAtlantic Technology FS-5000 házimozi hangfalAtlantic Technology FS-5000 házimozi hangfalAtlantic Technology FS-5000 házimozi hangfal terminálAtlantic Technology FS-5000 házimozi hangfal hátfalAtlantic Technology FS-5000 házimozi hangfalAtlantic Technology FS-5000 házimozi hangfalAtlantic Technology FS-5000 házimozi hangfalAtlantic Technology FS-5000 házimozi hangfalAtlantic Technology SHELF-2405Atlantic Technology SHELF-2405

Csalóka külső

Az FS-5000 egészen úgy néz ki, mint egy soundbar, de valójában nem az. Tulajdonképpen három monitorsugárzót építettek eggyé, ebbe a látszólag kompakt dobozba. Legalábbis egy vetítővászon, vagy egy 50 colosnál nagyobb TV közelében kecses látványt nyújt, de valójában az egyik legnagyobb "hangprojektor-stílusú" hangfal, amit valaha láttunk. És az egyik legnehezebb is, mivel 16 kiló. Az ehhez társuló, 120 cm-es szélesség miatt érdemes két embernek végezni a kicsomagolást: a vastag szivacskeretekből kihámozni egy ekkora dobozt, nem kis feladat.

Atlantic Technology FS-5000 házimozi hangfal

Tesztalanyunk passzív, tehát önmagában nem fog megszólalni. Működtetéséhez még kell egy hagyományos házimozi erősítő, és hangfalkábel, továbbá ha térhatást szeretnénk, akkor háttérsugárzók is. Eddig nem túlságosan bíztató a helyzet: kapunk egy hatalmas fekete "csíkot", ami önmagában nem is használható? Igen, de az Atlantic Technology több extrát is nyújt, amelyektől rögtön csábítóvá válhat az FS-5000.

Praktikus apróságok

Atlantic Technology SHELF-2405 tévére szerelhető konzolElőször is, az FS-5000 falra szerelhető. Tartozékként adnak mellé egy vaskos, fémlemezt, amit felcsavarozhatunk a doboz hátuljára. Ezután pedig a hangsugárzó, mint egy kép, felakasztható a falra. Sőt, két kis ék alakú idom is jár a csomaghoz, melyekkel dőlésszöget adhatunk a hangfalnak. És ezzel nincs vége. Igaz, nem alaptartozék, de opcionálisan beszerezhető az AT tartópolca (SHELF-2405), ami által a tévénk tetejére is rárakhatjuk a hangfalat. Tehát, kedvesünk még azt sem kifogásolhatja, hogy a szép médiabútoron egy hosszú fekete láda pöffeszkedik. Persze akkor lesz igazán mutatós, ha vászon vagy a TV alá helyezzük, és a kábeleket elrejtjük.

További érdekesség, hogy minden csatornához tartozik két hátoldali kapcsoló. Ezekkel egyrészt a magassugárzó erősségét (3 fokozatban), másrészt pedig a frekvenciahatár kompenzálását módosíthatjuk (2 fokozatban). A gyártó szerint ennek köszönhetően rengeteg különféle szobaakusztikában elboldogul az FS-5000. A mi teszthelyiségünkben előbbi "REVERBERANT", utóbbi "NORMAL" beállítással bizonyult a legjobbnak. Még egy apró figyelmesség: a magassugárzók natúr fém kerete visszaverheti a rávilágító projektor fényét. A gyártó gondolt erre és tett a csomagba 3 db fekete matricát. Apró, de kedves gesztus.

Atlantic Technology FS-5000 házimozi hangfal terminál

Küllem

Atlantic Technology FS-5000 házimozi hangfalAz LCR (Left, Center, Right) szekciókat stabil MDF lemezek választják szét egymástól, és minden csatornába külön magassugárzót is ültettek. A komplett doboz relatív kis mélysége és kis hangszórói ellenére meglepően tömör. Koppintásra halk, kemény pattanással reagál, szinte semmi kongást nem hallunk. Az FS-5000 külseje meglehetősen szerény és minimalista, egyedüli díszítésként az oldalsó, lakkozott lemezeket említhetjük.

A 11,5 cm-es mély/közép membránok anyaga grafittal kevert polimer, hasonlót láthattunk az AT-1 hangfalon is. A magassugárzók típusa hagyományos, lágy dóm, ezek együtt 70 Hz-től 20 kHz-ig terjedő frekvenciatartománnyal dolgoznak. Az alsó határból sejthető, hogy a megfelelő moziélményhez mindenképpen szükség lesz kiegészítő mélysugárzóra. Egyébként az FS-5000 zárt rendszerű, aminek előnye, hogy nem kell felesleges "hörgésektől" tartanunk. Az egyetlen kifogásolható tény, az a hangfalkábel csatlakozás. Tesztalanyunkra henger alakú, csíptetős aljzatok kerültek, amik ugyan egyszerűvé teszik a bekötést, de 1,5 mm2-esnél vastagabb kábel már nem fér beléjük.

Atlantic Technology FS-5000 házimozi hangfal hátfal

Hangminőség

Tudván, hogy ez a hangfal elsősorban nem zenehallgatásra termett, csak néhány tesztnótát hallgattunk meg rajta. Háttérzenei célra nagyon jó, a karaktere kellemes és tiszta, de a sztereó szórástartomány szerény és (mivel csodák nincsenek) 2.0 beállításban meglehetősen dinamikátlan hangot kapunk. Mélyládával kiegészítve már jóval lendületesebb az összkép, populáris műfajokra és rockosabb zenére is kifejezetten remek a hangzása.

Házimozizásnál a tér-érzet döbbenetes mértékben javult. Persze ebben szerepet játszik, hogy két dipól háttérsugárzó és egy mélynyomó is üzembe lépett. A szobánk elülső sarkaiban maradt két ELAC állványos hangfal és néha mégis önkéntelenül azokratévedt a tekintetünk, mert azt hittük, hogy azok szólnak. Az Atlantic Technology "egybe-doboza" különösebb erőlködés nélkül, már kis hangerőn is képes a saját pozíciójától jobbra és balra, akár 1-1,5 méterre szétszórni rengeteg részletet.

Mindezek ellenére a jobb-és baloldali csatorna tudása eltörpül a párbeszédhangokkal szemben. Az FS-5000 centersávja túlzás nélkül fenomenális. Az a két 11,5 cm-es membrán és a közöttük elhelyezkedő dóm, együtt olyan testes, légies és tiszta dialógusokat közöltek, hogy elképesztő. A teszteléshez használt filmanyagok (A Nagy Szépség, Az Éhezők Viadala - Futótűz) pazar felbontással szólaltak meg. Főleg a Nagy Szépség nyitó fejezetében, a kőfalak közt éneklő kórus keltett pozitív gondolatokat. Ekkor az Atlantic Technology átlépte saját határait és úgy szólt, mint ha teljes értékű, kétszer akkora centersugárzót tesztelnénk. Néha picit azt éreztük, hogy alapbeállításban a középső csatorna domináns, de akciódús jelenetek, illetve zenei aláfestések közben a párbeszédek szépen visszamérséklődtek a szükséges, kiegyensúlyozott szintre.

Atlantic Technology FS-5000 házimozi hangfal

Az FS-5000 karaktere pontos, könnyed és légies. Tényleg képes három hangfalat helyettesíteni, igaz, a függőleges szórástartomány és a mélységérzet a jobb- illetve baloldali csatornáknál nem a legtökéletesebb. Ha a végeredményt nézzük, mégsem panaszkodhatunk. Az Éhezők Viadalában pl. mikor Katniss-ék az erdőben sétálnak, rengeteg információt közöl a hangfal, a falevelek zörgésétől a szereplők ruháinak zizegéséig. Bejáratás előtt száraz, tartózkodó hangzás jellemzi az FS-5000 előadását, de legyünk türelemmel: 1-2 hét elteltével, rengeteg plusz árnyalattal fogunk gazdagodni.

Végítélet

Az Atlantic Technology FS-5000-esre nézve az az érzésünk támadhat, hogy csak egy újabb lifestyle, kompakt hangfal, pedig egyáltalán nem az. Ez a doboz tényleg képes helytállni akár egy komoly moziszobában is. Filmezéshez, minőségi rendszer összerakásához, kiváló építőelem, de előre szólunk, hogy sztereóban kissé visszafogott szereplő. A lényeg, hogy jól sikerült termék, és sok helyet megtakaríthatunk vele. Utóbbitól eltekintve, ha külön frontsugárzókból rakjuk össze a rendszerünket, még nyíltabb és dinamikusabb frontcsatornát kaphatunk, ezért az AT üdvöskéje csak ritka esetben számít jó vételnek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.