Advance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal teszt

Az Eiffel-torony árnyékában

2012. május 11., péntek, 11:25

Advance Acoustic Kubik Kubik7 K7 hangfal hifi

Az 1995-ben alakult francia Advance Acoustic első terméke egy hangsugárzó volt, a céggel való ismerkedést annak idején, sokadmagammal én is azzal kezdtem. Majd jöttek az elektronikák, az újabb hangfalak, és most ismét egy, ami KUBIK K7 névre hallgat, és egy új család legnagyobb tagját köszönthetjük a személyében.

A cég a KUBIK sorozattal egy olyan termékcsaládot akart létrehozni, ami a zene szerelmeseinek minőségi élményt nyújt, ráadásul megfizethető áron. Az ilyen vagy ehhez hasonló mondatokon már nem tudunk csodálkozni, hiszen a hifiben minden gyártó elvileg a zene szerelmeseinek készíti a termékeit, ráadásul szerintük mindezeket nagyon jó áron is kínálják. A végeredmény persze legtöbbször felemás, nézzük, illetve halljuk, hogy most miből élünk.

Advance Acoustic KUBIK K7 álló hangfalAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfalAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfalAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfalAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal hangszóró terminálAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal magassugárzóAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal középsugárzóAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal mélysugárzóAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal mélysugárzóAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal szobában mért frekvenciameneteAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal fázis-frekvenciamenetAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal frekvencia-torzítás jelleggörbeAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal impedancia lefutása a frekvencia függvényébenAdvance Acoustic KUBIK K7 álló hangfal süketszobai mérés folyamatosan változó szinuszos jellel

??A KUBIK K7 a sorozat legnagyobb tagja, de így sem nevezhető másnak, csak filigránnak. Magassága 115 cm, szélessége csupán 17 cm, de azért ne legyenek előítéleteink. A színe ez esetben fekete zongoralakk, de választható matt fekete vagy dió furnéros, esetleg fényes fehér változatban, tehát elvileg bármilyen nappaliba megtaláljuk a megfelelőt. Az első igazi meglepetés akkor ér minket, amikor levesszük a hangszórók elől a védőrácsot. Az előlap tetején egy apró, 3,3 cm átmérőjű, 8 cm hosszúreflexcső található a 2,5 cm-es ?Linear QS? magassugárzó mellett. Kicsivel lejjebb egy 13 cm-es mélyközép hangszóró helyezkedik el melynek impregnált papírmembránját sok apró Eiffel-torony díszíti, ami a gyártó cég szimbóluma. Ez egyébként csak elsőre tűnik furcsának, második ránézésre már inkább játékos, jópofa megoldás, amit más nem nagyon mer(ne) bevállalni. Az Advance kockáztatott, és íme, nem is sült el rosszul!

Alá még egy reflexcsövet építettek be, ami az oldalra néző 100 hertz alatt dolgozó 21 cm-es mélynyomót segíti a munkájában. Ennek átmérője 5 cm, a hossza pedig 17 centi. A mélysugárzót takaró sűrű fémrács fixen rögzített, ne is próbálkozzunk az eltávolításával. A háromutas dobozkonstrukció alul szűkül, majd egy rögzített talpban végződik, amibe pluszban tüskéket is elhelyezhetünk. A csatlakozóterminál aranyozott, lehetőséget ad a bikábelezésre is, valamint banándugókat is fogad. A keresztváltó válogatott minőségű polipropilén kondenzátorokból, kerámia ellenállásokból, légmagos tekercsekből épül fel. A KUBIK K7 érzékenysége 91 dB, tehát könnyen hajtható, terhelhetősége 150 W, frekvenciaátvitele pedig 38 Hz-23 kHz-ig terjed.

?A KUBIK-ot egy méterre helyeztük el a hátsó falaktól, ezt a távolságot a gyártó is optimálisnak tartja. A kontaktot Advance Acoustic ACS100-as típusú hangfalkábellel oldottuk meg, ami OFC anyagú, belsejében 4 darab egymástól eltérő vastagságú vezeték fut, amelyek külső átmérője a szigeteléssel együtt mégis megegyezik. A nálunk vendégeskedő 2x3 méteres, szerelt darab ára egyáltalán nem magas, mégis példás kivitelű, a hangja rendkívül homogén, a tere pedig hatalmas. Szűz dobozokat kaptunk, amelyek hangja így 0 km-esen meglehetősen kiábrándító volt.

Napokig folyamatosan szobahangerőn járattuk őket, majd jöhetett az izzasztás néhány szélsőségesebb felvétellel, így viszonylag gyorsan meg tudta mutatni igazi arcát. Először a MAP 306 erősítővel hajtottuk meg, de ez sajnos soknak bizonyult neki, ezért áttértünk a szintén tesztelés alatt álló MAX 250-re, aminek a kategóriája sokkal közelebb állt hozzá. Azt már a teszt elején leszögezhettük, hogy a K7 hangja nagyon is kiegyensúlyozott. A színpad oldalirányban nem nagyon haladja meg a hangsugárzók fizikai valóját, viszont a magasság és mélység abszolút rendben van. A létrehozott tér rendkívül nyitott, levegős, és ami nagyon fontos, hogy neutrális. A középtartományt egy kicsit sokalltuk ugyan, de ez inkább már szőrszálhasogatás a részünkről. Ha egy 300 ezer forint körüli hangsugárzóra le tudnánk írni, hogy tökéletes, akkor a nála tízszer drágább darabok bemutatásánál már gondjaink lennének a fogalmazással. Azt mindig is tudtuk, hogy az Advance bátran adagolja az izmos mélyeket, szerencsére ebben az esetben sem történt másképp. Nagyon értenek a mélysugárzók oldalfalba elhelyezéséhez, ezt már az Elysee sorozatukban is megmutatták, a hagyománnyal most sem akartak szakítani. A 21 cm-es membrán szeret dolgozni, meghálálja, ha felcsavarjuk a hangerőt, és az elektronikus zene is fekszik neki. A kreált effektek, zajok szépen leváltak a dobozokról és eltűntek valahol a levegőben, a közepek áramlottak, miközben a mélyek biztosították a nagyon stabil alapot. A magassugárzó eleinte mutatott egy kis grízességet, ami ugyan nem egyik percről a másikra, de szépen lassan azért eltűnt. Zenei műfajtól függetlenül a hangsugárzó kiegyensúlyozottan teljesített, ezeken belül a legjobban az énekhangon és a gitárokon szeretett elidőzni. Knopflert egyszerűen imádta, XRCD-n a húrok utolsó rezdülését is visszaadta, ami azért ebben az ársávban nem megszokott mutatvány. Jazzen egy picit elmosta a bőgőt, ezért az veszített a határozottságából, de a játékossága és követhetősége mindvégig megmaradt. A klub hangulatot hitelesen a szobánkba hozta, a zenészeket ezen belül pontosan elhelyezte, és elegendő helyet biztosított a számukra, hogy a lazaságuk megmaradjon.

??Az Advance Acoustic KUBIK K7 hangszórói kivitelezésének és elhelyezésének köszönhetően egyénien néz ki, hangja pedig kategóriájában nagyon rendben van. Karcsúsága révén monitorsugárzókhoz hasonlóan pontos térábrázolású, az oldalsó mélynyomó pedig minden stíluson remekül támogatja. 15-30 nm-es szobákban remekül fogja magát érezni, semlegessége és lazasága pedig bármilyen hangerőn hosszú távon hallgathatóvá teszi.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.