Yamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgató teszt

A tiszta hang határa

2015. március 2., hétfő, 14:40

Yamaha audio hifi stúdió fejhallgató hifi fejhallgató stúdió fejhallgató Yamaha fejhallgató fejhallgató teszt Yamaha fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt stúdió fejhallgató teszt

Nyers és erős, cserébe a tényeket a legtöményebb módon, azonnal átsugározza a fejünkbe. Mi ez, talán Wasabi? Nem, bár a Yamaha HPH-MT220 is japánból származik, de ő nem fűszer, hanem füles, ráadásul egy ízig-vérig monitor fejhallgató. Márpedig a stúdiók világában fűszerezésnek nincs helye, éppen ezért álltunk neki kíváncsian a termék tesztelésének!

Yamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgató kábeleYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóYamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgató

A Yamaha, mint elismert hangszergyártó cég, egy darabig csak szerény palettával képviselte magát fejhallgatós berkekben, aztán a piac mozgolódását követően elkészítette saját, kifejezetten stúdió monitorozásra szánt termékét. A HPH-MT220 tehát jóval inkább azok céleszköze, akik nem kikapcsolódás gyanánt, hanem munka szinten hallgatják a zenét vagy nagyjából bármit, ami hangfelvétel, persze ettől még otthon ülve, hifi zenélésre is használható elvileg.

A fejhallgató teljesen átlagos csomagolásban érkezett hozzánk, a minimalista körítés ebben az árkategóriában szokványos, bár a termék igényességét még igazán megtoldhatták volna valamilyen védőtokkal. Így sincs persze tragédia, hiszen némi leleményességgel magunk is szerezhetünk a füles tárolására alkalmas táskát, vagy fabrikálhatunk saját fejhallgató állványt. Egyébként az MT220 egy abszolút stúdióhangulatot keltő darab, mely masszív, kissé tömzsi fejpántjával, közel félkilós tömegével és vaskos, spirálozott vezetékével valóban professzionális érzetet kelt.

Yamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgató kábele

Tetszett, hogy a kábel csatlakozófeje nem műanyag, hanem fém burokkal készült, és a zsinór végén lévő, törésgátló elem sem műanyag, hanem a krómozott fejjel harmonizáló rugó. A HPH-MT220 formailag nagyon hasonlít a korábban általunk is tesztelt Audio-Technica ATH-M50 stúdió fejhallgatóra, azonban ez a típus kicsivel elegánsabb és komfortosabb is. A Yamaha egyetlen konstrukcióbeli negatívumaként említhető, hogy kábele nem moduláris, ezért hosszú távon érdemes figyelmet szentelni a zsinór épségére.

Fejre vele!

Yamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgatóA HPH-MT220 egész kényelmes darab, kézben fogva keménynek tűnt a pántja, fejünkön azonban a széles felületnek köszönhetően jól eloszlik a nyomóerő. A fülpárnákat, puha memóriaszivaccsal bélelték, mely a kategóriától szokatlanul jó komfortot nyújtott. A lekerekített sarkú téglalapot formáló bélés alig hallhatóan zizegett, mikor felhelyeztük a fülest, de viselés közben már semmilyen zörgést, kotyogást vagy kattogást nem hallottunk. A féloldalt bekötött, szabadon lógó kábel kissé nehéz, ezért leheletnyi húzóerőt kelt, de ha íróasztalnál ülünk, pultnál dolgozunk, vagy az erősítőbe dugva használjuk a fülest, akkor szép stabilan a fejünkön marad. Rocker lelkivilágú felhasználók, vagy pl. dobosok intenzív bólogatással is remekül használhatják az MT220-at, persze a harsány, ugrálós fejrázás következtében, mint minden más, ez is lepottyan. A termék zajszigetelő képessége egész korrekt, kifelé is szűr valamelyest, így pl. munkahelyi vagy esti felhasználáskor nem zavarjuk a velünk egy szobában lévőket. A kívülről érkező, közepesen halk beszédhangokat egész jól kizárja, sőt, még az egyszerűbb morajlásokat (számítógépzaj, ventilátor búgás, erősítő zúgás) is szinte tökéletesen kiiktatta az MT220, persze erős gépzajokat vagy felerősített hangszereket nem képes kizárni, arra az in-ear monitor fülhallgatók hatásosabbak.

Kedves gesztus a gyártó részéről, hogy a termék mellé ingyenes WaveLab LE hangszerkesztő szoftver letöltő kódot is mellékelt. A program ideális lehet azok számára, akik még csupán ismerkednek a podcast-elés vagy zenerögzítés világával, nyilván aki profibb megoldáshoz szokott (pl. Pro Tools vagy Cubase), az nem fog újat tanulni. Most pedig térjünk a lényegre!

Yamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgató

Hangminőség

Az MT220 felső frekvenciás dinamizmusa friss kicsomagoláskor még tömény, ezért pár napig mindenképp érdemes járatni , mielőtt effektív munkához kezdünk vele. Egy szűk hét elteltével több részletet és kicsivel árnyaltabb mélységábrázolást fogunk tapasztalni. Ettől függetlenül az MT220 hangszínpada nagyon szűk, jellegzetes csillapított kamrahatást produkál, mint a zárt fejhallgatók általában. Ezáltal nehéz felmérni a hangrögzítés helyszínének valós méreteit, nehezen tudjuk behatárolni a stúdió, kocsma vagy koncert végleteit, cserébe az információk zöme közelebbről érkezik, minden intimebb és közvetlenebb a vártnál.

Yamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgató

Tesztalanyunk fő erénye rendkívüli gyorsasága, melynek köszönhetően valósággal megragadja a hangokat és kíméletlenül letuszkolja a dobhártyánkig. Az MT220 gyors és erős is, ezért hosszú távon egyeseknek kicsit fárasztó lehet, viszont egy alapvető tisztaság, kimértség jellemzi, ami meleg mélyhangokkal párosul, így nem olyan hideg és fémes, mint pl. a Beyerdynamic stúdiófülesei.

Az olyan hangszerek, mint a zongora és a gitár, rendkívül könnyedén és hitelesen szólaltak meg a Yamaha fülesén, ráadásul sokféle mikrofontípus vagy hangmérnöki munkálat karakterisztikai hatásait is kíméletlenül átadja. Az 1970-ben rögzített, Santana Abraxas album jellemző, régies, lágy sziszegése például már az első szám első negyedétől hallható volt, ennek ellenére a felvételt nagyon élveztük, és minden hangszer dinamikusan, élettelin szólalt meg, pontosan olyan spontán és száraz stílusban, mintha magunk hallgatnánk vissza egy hangstúdióban.

Yamaha HPH-MT220 stúdió fejhallgató

Az MT220 lemezlovasoknak, DJ-knek nem ajánlott, mivel fülkamrái nem kifordíthatóak és elektronikus műfajokkal nem mindig volt jóban. Az első zeneszámtól az utolsóig pontosan és határozottan meghúzta a határértéket, ameddig hajlandó ?lemenni?, esze ágában se volt színezni, lendületesebbé vagy izgalmasabbá tenni a basszusokat. Ez a kimértség akusztikus felvételeknél nagyon előnyösnek bizonyult, agresszív stílusoknál (dnb, metal, techno) viszont a lágy basszus és a kissé nyers magas frekvenciák fárasztóvá tették a hallgatást. Másfelől a termék fantasztikusan jól bánik az ének és beszédhangokkal, ezért énekesek vagy podcast műsorvezetők kedvence lehet.

Konklúzió

A Yamaha HPH-MT220 olyan, mint Dr. House. Néha kicsit savanyúan, gorombán adja át közölnivalóját, de összességében mindig belátjuk, hogy igaza van, és valójában jó munkát végez. Tömör és lényegre törő, szigorú ?tanárbácsis? teljesítményt nyújt, ami néha talán kicsit fárasztó, és nem foglalja magába a prémium hifi fejhallgatók finomságait, viszont ne feledjük, hogy ez a termék az összesített kínálatban kifejezetten olcsónak számít. Zenészek, amatőr stúdiós felhasználók vagy hobbi hangmérnökök számára ez a termék a minimum, a sztenderd, amivel magabiztosan elemezhetik a ?hertzek? világát. Ha egy zene az MT220 tolmácsolásában kellemesen szól, az egy jó hangfalon még kellemesebben fog megszólalni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.