Yamaha EPH-100 in-ear hifi fülhallgató teszt

2014. szeptember 8., hétfő, 18:45

Yamaha EPH EPH-100 fülhallgató fejhallgató audio hifi in-ear hifi fülhallgató Yamaha fülhallgató fülhallgató teszt in-ear fülhallgató hifi fülhallgató teszt Yamaha fülhallgató teszt

A mai igények gyakran lehetetlen szintre hágnak. Sokan szeretnének olyan hangrendszert, ami ultra-mobil. Férjen el bárhol, és ne csak ?iszonyatjól? szóljon. Élő legyen, hiszen azok a hatalmas ládákból összerakott sztereók is mi mindenre képesek! Aki belekóstol a hangminőségbe, megtudja, mi a különbség a párezres, belépőszintű fülhallgatók, és a drága, látszólag csak presztízst vizuálisan kifejező modellek közt. A mai igények kielégíthetőek. Ezt adja tudomásunkra a Yamaha EPH-100 fülese.

Koncerthangzás. Ugyanezt írták az ébresztőórás rádiójukra is, amitől mi nem dobtunk hátast, bár kétségkívül észbontóan aranyos kütyü. Aktuális tesztalanyunk viszont nem hálószobai dobozka, hanem vérbeli hifi fülhallgató, és a múltkori HPH-200-as Yamaha fejhallgató emlékeit felidézve az se kizárt, hogy meglepjen minket. Jövevényünk csomagolása giccsektől mentes, konkurenseket figyelembevéve szinte szegényes, bár lássuk be, nem egy selyembölcsőtől lesz jobb a hangzás. Nagyban hasznunkra lesz viszont az ötféle méretű (!), hallójáratba illeszthető szilikon korong. Szerencsére egyre több gyártó ébred rá, hogy rengeteg fültípus létezik. Az EPH-100 pamacsai dupla, harang alakú hártyákkal vannak tervezve. Ha ezek tényleg jól működnek, remek passzív zajzárat kapunk. A széleskörű felhasználhatóságra való tekintettel gyárilag mellékeltek egy 2 méteres hosszabbító kábelt. Ennek segítségével akár nyugodt körülmények közt, otthon a fotelben elnyújtózva is elmélyülhetünk kedvenc hallgatnivalónkban, mikor mindenki szunyókál. Ha már birtokunkban van valamilyen fejhallgató-kimenettel felszerelt hifi eszköz, a 6,3 mm-es Jack adapterrel biztosíthatjuk tesztalanyunk bekötését. Perszer túl azon, hogy megóvjuk szomszédunkat nemkívánatos, hang okozta infarktustól, másra is alkalmas az EPH-100.

Yamaha EPH-100 in-ear hifi fülhallgató tartozékai

Végre mehetünk

Tapasztalataink igazolják, hogy a Yamaha EPH-100 utazásra termett. A csomagolás részét képezi egy apró, cipzáras puha védőtok, ebbe minden kiegészítő (netalán kisebb MP3 lejátszó) befér. Tovább érvelve a mobilitás mellett, tesztalanyunk gumigyűrűi valóban remekül hangszigetelnek (erre még kitérünk), ráadásul a megfelelő méretűt kiválasztva egész jó komfortban részesülünk. Hallószervünket a gumikorong hosszú használat után sem irritálja, de elképzelhető, hogy időközönként kicsit igazítani kell a fülhallgatón, fülünk nyirkossága miatt meglazulhat. Apropó, mondanom se kell, a technológia velejárója a megfelelő higiénia, gyakori használat esetén (egyébként is) erősen javasolt naponta fület pucolni. Visszatérve a termékre, meglepően aprócska lett a fém kabinet. Egyes illusztrációk mutatják, hogy a kamrákba helyezett, 6 mm-es hangszórócskák a megszokottól eltérően nem hátra, hanem teljesen a tokozás szájához kerültek. Valószínűleg így mérsékelték a hangra tett befolyását, a dobhártya és a membrán közti távolság is csökkent. Kinézetileg nincs szégyellnivalója az EPH-100-asnak, maga nemében szépnek mondható, rozsda- és karcmentesítő réteggel befújt házat kapott.

Yamaha EPH-100 in-ear hifi fülhallgató hangszóró

Kissé futurisztikus, de összességében inkább elegánsnak neveznénk. Alumínium peremei érdekes harmóniát alkotnak fülbe helyezkedő részével. A vezeték (tervezői szerint) képtelen gubancolódni vagy megtörni, utóbbit nem volt bátorságunk kipróbálni, de a gumiköpeny vastagsága némi bizakodásra ad okot. Kicsivel vastagabb pl. a Monster Turbine zsinórjánál, hozzá hasonlóan ez sem fog magától összetekeredni. A madzag torkolatában kampószerű fogantyú található. Ebbe használaton kívül beakaszthatjuk az aranyozott csatlakozófejes Jack dugót, hogy véletlenül se karcolódjanak össze a kabinetek, kedves gesztus, bár mi nem tartjuk kiemelt fontosságúnak. Annál jobban hiányzott a mikrofonos headset modul, ami szerintünk ebben az árkategóriában elvárható, de ezúttal inkább a zenehallgatást helyezték előtérbe.

Yamaha EPH-100 in-ear hifi fülhallgató

Halljuk hát? a csendet is!

Mindössze 16 Ohm impedancia? Tán elírták volna? Nem, elméletileg és gyakorlatilag is bármivel szépen meghajtható Yamaháék hifi fülese. Legalábbis a teszteléshez használt iPhone 3GS készülék, és az iMac sztenderd Jack-kimenete erről tanúskodtak. Persze a korlátok felfedése végett beüzemeltük referencia fejhallgató erősítőnket, a Furutech GT40-est, de az Audioquest DragonFly 1.2 USB-s konverterrel is összeismerkedett a Yamaha üdvöskéje. Zajszűrő képességeit kipróbáltuk buszon, vonaton, metrón és a forgalmas pesti Körúton is. Az emberi hangokat, járókelők, és utasok beszédét gond nélkül lecsillapítja. A metró őrült zajával már nem bírt mit kezdeni, 50% hangerő alatt belepiszkított a felvételbe a szerelvény sivítása ? némi mélyhangveszteségen kívül ez sem jelentett gondot. Egy hóbortos néni kántálása is csak szolid tompa motyogássá szűkült, mikor a vonaton ülve teszteltük az EPH-100-at, a zenét elindítva pedig teljesen lényegtelenné vált még a járművek zaja is. Éppen ezért óvatosan, körültekintve közlekedjünk, ha zenét hallgatunk, mert még a mentőautó hangjára is könnyen hihetjük, hogy a zene háttérzöreje.

Yamaha EPH-100 in-ear hifi fülhallgató

Hangminőség

Kis hangerőn is helyénvaló dinamizmussal bír az EPH-100. Dinamikus, de ez nem ment a lineáris megszólalás árára, ezt nevezik kiegyenlítettségnek. Valamivel több, mint két hét alatt zeneszámok tömkelegét kóstoltattuk meg a Yamaha miniatűr fülhallgatójával, többek közt komolyzenei produkciókat. A hegedűk tengerében megrezzenő hárfa dallamok, hirtelen dobbanó, tisztán kivehető üstdobok és a széles tartományban, melegen zengő kórusok sokadszorra is gyönyörűen álltak össze. Persze, klasszikus műfajokat példaértékűen reprodukált, mégsem ezzel okozott őszinte elismerést az EPH-100. Vegyük például az Unkle - When Things Explode c. számát. Ezt a zenét ritkán hallgatom normál hangsugárzókkal, mert a legkisebb akusztikai helytelenség is túlzott búgást okoz az alsó frekvenciákban. Sokszor fülhallgatók is felerősítik a gitárpengetés és lassú dobjáték közben keletkező basszusokat, teljesen elnyomva a részleteket. Tesztalanyunk pontosan, kimérten adja a kellő mennyiséget, a vontatott, egyenletes hullámok precízen végigkövetik a többi hangszerész játékát. A finoman irányított hullámok keltésében szerepet játszanak az EPH-100 kabinetjére applikált, mákszemnyi szellőzőnyílások. Szóval a Yamaha egyik fő erőssége, hogy vele élvezetesen lekövethetjük a mesteranyag egyvelegébe olvasztott sávokat. Egyik kedvenc előadom, a Muse méltán vált híressé feszes, olykor már őrületbe hajló zenéje és futurisztikus hangszerelése miatt. A kétségbeesést, káoszt és magasztosságot felváltva sivító énekes metsző hangja ellenére kellemesen szólal meg a Yamaha előadásában. Matthew Bellamy ordítva operázik, mondanivalóját gyakran ércesen teszi, mégsem fárasztó akár a teljes lemezt végighallgatnunk. Ráadásul a tiszta, jól kivehető középtartomány mellett fizikai jelenlétet érzünk, nem csak a dob, basszusgitár, hanem a géppel kevert effektusok által is. A torzított billentyűk érdes szólama szinte reszeli dobhártyánkat, ilyen élményt komoly fejhallgatók is csak ritkán produkálnak. Bravó, Yamaha. Bravó!

Yamaha EPH-100 in-ear hifi fülhallgató

Végítélet

Onnan tudom, hogy egy termék ?kiváló? jelzőt érdemel, mikor fájó szívvel kell visszaküldenünk. Habár én rendszerint fejhallgatókkal szimpatizálok, az Yamaha EPH-100 egyike a ritka ellenpéldáknak. Úgy gondoljuk, az eddig veretlen Monster Turbine most méltó ellenfelére talált. Zseniális megépítettség, nem tudom, hogyan csinálta a Yamaha gárdája, de sikerült még saját fejhallgatójukkal is rivalizáló (sőt, néha felülmúló) hangminőséget előcsikarniuk egy miniatűr, mindenhol elférő berendezésből. Csak el ne veszítsük ezt a csöppséget, mert nem két fillér! Az EPH-100 minden forrásanyagból igyekszik a lehető legjobbat kicsikarni, példaértékű linearitással. Minél jobb felvételekkel tápláljuk, ő annál jobban meghálálja szándékunkat életteli, minduntalan kellemes reprodukcióval. A gyártó ezúttal nem túlzott, mikor azt tűzte a csomagolásra, ?koncerthangzás?, valójában szerénykedni próbáltak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.