Westone W10 fülhallgató teszt

Finom bevezető

2021. december 21., kedd, 22:05

Westone audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Westone fülhallgató fulhallgató teszt Westone Audio fülhallgató hifi fülhallgató teszt Westone fülhallgató teszt

A Westone gyártó első ízben a W40 fülhallgató tesztjében bizonyított. A négyhangszórós IEM meglepően ütősre sikerült, Ajánlott Vétel cédulával is megjutalmaztuk. Viszont nem mindenki engedheti meg magának, hogy több mint 150 000 forintot adjon ki egy fülesre. Kíváncsiak voltunk, hogy mit képes felmutatni az IEM specialista cég az alacsonyabb kategóriában, ezért most következzen a lényegesen olcsóbb W10!

Westone W10 fülhallgatóWestone W10 fülhallgatóWestone W10 fülhallgatóWestone W10 fülhallgatóWestone W10 fülhallgatóWestone W10 fülhallgatóWestone W10 fülhallgatóWestone W10 fülhallgatóWestone W10 fülhallgatóWestone W10 fülhallgató tartozékokWestone W10 fülhallgató Lotoo PAW S2 DACWestone W10 fülhallgató Lotoo PAW S2 USB DACWestone W10 in-ear fülhallgatóWestone W10 fülhallgató

Bevezető gondolatok

A megszállott zenerajongóknak tervezett Westone W10 egyedileg hangolt, teljes sávszélességű, ún. rezgőnyelves (BA, azaz Balanced Armature) hangszórót tartalmaz. A gyártó közleménye alapján fülhallgatójuk bármilyen személyes zenei és hangvisszajátszó eszközhöz, forráskészülékhez ideális. Tehát nincsen meghatározva, hogy professzionális vagy hagyományos fogyasztó a céltábor, így az eredmény univerzális IEM benyomását kelti.

Westone W10 fülhallgató

A fülhallgató illesztékeinek tervezésekor a 60 éves tapasztalat alapján tökéletesített WA Ergonomic Ear Tip technológiát alkalmazták. További szolgáltatásként említhető, hogy a W40-hez hasonlóan a W10 csomagolásába is helyeztek Bluetooth adapteres kábelt, illetve a hagyományos kábelre háromgombos, mikrofonnal egybeépített vezérlőmodult is szereltek.

Westone W10 fülhallgató tartozékok

Küllem

A Westone W10 csomagja profi védőtokot és (fülhallgatós viszonylatban) rengeteg kiegészítőt tartalmaz. Kedves gesztus a gyártótól, hogy eltérő színű külső lemezeket is mellékelt. A fülhallgatón lévő, W10 feliratú fekete takarót tetszés szerint lecserélhettük piros vagy kék színűre. A dobozban összesen 5+5 pár különböző méretű gumis és szivacsos fülillesztéket találtunk.

Westone W10 fülhallgató

A hangszót tartalmazó ház meghökkentően kicsi és könnyű, köszönhetően a BA hangszóró technológiának. Műanyagból készült, amiért némileg elmarad más, hasonló összegért megvásárolható fülhallgatók minőségérzetétől. Értékeltük viszont, hogy mellőzi a sokak számára felesleges giccset és csillogást.

Az összkép átgondolt és profi gondolkodásról árulkodott, viszont egy fokkal minőségibb kábelt még értékeltünk volna. A W10 standard kábele nem volt kifejezetten rossz, de átlagos kivitele első ránézésre egy olcsóbb fülhallgató benyomását keltette. Aki jobb minőségű kábellel szeretné használni a W10-et, az megteheti, hiszen sok külön megvásárolható, MMCX dugóval szerelt változat kapható (akár a hivatalos forgalmazó webáruházában is).

Westone W10 fülhallgató

Használat közben

A csekély tömeg és kis méret által lenyűgöző komfortban részesültünk. A Westone W10 egyike a legkényelmesebb vezetékes fülhallgatóknak, amikkel eddig találkoztunk. Egyáltalán nem nyomta/feszítette a fület és a megfelelő méretű illesztékkel nagyon jól kizárta a külvilág zaját, miközben hosszabb távon, akár többórás használattól sem vált frusztrálóvá.

Westone W10 in-ear fülhallgató

A fülhallgatót klasszikus IEM stílusban, azaz fül mögé kanyarított kábellel kellett hordani. Jó lett volna valamilyen merevítő szál a kábel végére, hogy ne mozduljon ki a fülünk mögül. Hiánya miatt a standard kábellel sportoláshoz nem szívesen használtuk a W10-et, mivel szinte bármilyen hevesebb fej vagy testmozdulat hatására könnyen meglazult, kimozdult az a bizonyos szakasz. Hétköznapi tevékenységekhez (ülő/álló munka, séta stb.) viszont aránylag jó stabilitást biztosított.

A kábelen lévő háromgombos modul elsősorban iOS mobileszközökhöz készült, viszont előfordulhat, hogy egyes Android készülékekkel is teljesen működőképes. Nekünk például Samsung okostelefonnal is sikerült vezérelni a jelszintet és navigálni a zeneszámok között. Aki garantáltan Android kompatibilis kábelt szeretne, rendelhet a Muzix webshopjából.

Westone W10 fülhallgató

Hangminőség

A Westone W10 tesztelése Astell&Kern AK Jr, RME ADI-2 DAC FS és Lotoo PAW S2 készülékekkel történt. Azért próbáltuk ki különböző tudású/kategóriájú elektronikákkal, hogy kiderítsük, milyen vassal "érzi jól magát" a fülhallgató. Mindegyikre előnyösen reagált, viszont még az RME esetében is képes volt kicsit artikuláltabb, pontosabb részleteket mutatni. Ilyen értelemben a W10 kicsit úgy viselkedett, mint egy jól megtervezett hangfal: a kicsivel is beérte, de a drágább forrás értékeit sem volt rest ábrázolni. 

A W10 sok riválisától eltérően csak egyetlen rezgőnyelves hangszóróval szólaltatja meg a zenét. Ennek megvolt az az előnye, hogy lenyűgöző integritást, egységességet és könnyű, semleges rajzolatot kaptunk a középső frekvenciáktól. Higgadt és kimért karaktert hallottunk, olyan megfontoltsággal, ami inkább a professzionális hangtechnikában jellemző. Ez a hosszútávú zenehallgatásra nézve óriási előnyt jelentett. Komplett zenei albumokat (pl. Pink Floyd - The Dark Side of the Moon) hallgattunk végig fáradtság nélkül úgy, hogy közben teljesen belefeledkeztünk a finom részletekbe.

Westone W10 fülhallgató Lotoo PAW S2 DAC

Viszont bizonyos zenéknél elviseltünk volna egy kis élességet, kiteljesedést a magas frekvenciákban. A W10 esetleges hátránya lehet, hogy magashangjai nem kifejezetten élénkek. Az összkép tiszta és magával ragadó volt, de például a Vitalism progresszív metal együttes cintányérjainál jól jött volna még egy kicsit hegyesebb és gazdagabb felbontás. Ugyanakkor nagyon jó sztereó középpontot és hangsáv szétválasztást kaptunk. A W10 hangkaraktere térkidolgozása kísértetiesen hasonlított a W40-re, viszont a basszusban, atmoszférában és dinamikus részletekben (érthető módon, hiszen negyedannyi hangszóróval kellett dolgoznia) kevésbé részletesen teljesített.

Westone W10 fülhallgató

Amikor erőteljes basszusra alapozott zenét indítottunk el (például Post Malone - Rockstar vagy Massive Attack - Angel), a W10 legalsó mélyhangjai mellőzték azt a vad, erőteljes és monumentális hatást, amivel korábban más, hasonló összegért kapható hifi fülhallgatóknál találkoztunk. Akik a zúzós basszus megszállottjai, azoknak elképzelhető, hogy ez az IEM kevés. EQ-val sem tornászhatók fel a mélyhangjai, ugyanis már a legkisebb utólagos kiemelésre is torzítással reagált. Ugyanakkor rengeteg szituációban meg lehetett bocsátani a W10 viszonylagos óvatosságát. Szemben a szépítő, gazdagító szándékú fülhallgatókkal, a Westone képviselője inkább józan és őszinte előadásra törekedett, az atmoszféra, a színpadkép, a sztereó térben elhelyezett hangszerek és mozgó effektusok roncsolása nélkül. Ráadásul mivel főleg a középső frekvenciákban tudott kiteljesedni, példásan közvetlen, szinte már intimnek nevezhető, természetesen árnyalt énekhangokat küldött az agyunkba, zenei stílustól függetlenül.

Westone W10 fülhallgató

Alternatívák

Az ENIGMACoustics Lotoo Dharma D200 hasonló összegért izgalmasabb basszust és élénkebb magashangokat képes nyújtani, viszont kábele nem tartalmaz mikrofonos headset modult, nem jár mellé Bluetooth egység sem és a W10-hez viszonyítva sötétebb, basszusok irányába húzó, kevésbé őszinte karakterrel rendelkezik. E sorok írásakor akciós áron, hasonló összegért kapható (az egyébként 110 000 forintos) közeli ellenfele, a Sennheiser IE 300. Utóbbi textúrája gazdagabb, anyagminősége és formaterve meghaladja a Westone szintjét. Viszont a Sennheiser magas frekvenciái erősebb járatáson hajlamosak túllelkesedni (ami persze EQ-val kompenzálható), és alapértelmezetten az sem tartalmaz mikrofonos headset modult.

Westone W10 fülhallgató

Végszó

A Westone W10 kellemes hangú mindenes IEM. Nemcsak zenehallgatásra, hanem tartalomkészítésre (akár zenészeknek vagy videókészítőknek) is jó választás. Nagyon kényelmes, szinte beolvad a fülbe. Kábele lehetne kicsit igényesebb az áráért cserébe, viszont pozitív, hogy szereltek rá mikrofonos headset modult (és Bluetooth adapter is része a csomagnak). Sportoláshoz nem a legalkalmasabb, de hétköznapi tevékenységekhez kifejezetten praktikus társ. Az egyetlen BA hangszóró semlegességet, jó felbontást és pihentető hangélményt nyújt. Esetleges kompromisszuma, hogy csak részlegesen fedi fel a Westone valódi szakértelmét. Középső frekvenciák tekintetében mestermunka, de egyetlen hangszórója korlátokba ütközik a 10 kHz fölötti mikro-dinamika és a basszusok terén. Ha valaki képes így elfogadni, akkor egy stabil, őszinte, szépítéstől mentes hangzás birtokosa lehet. Aki pedig kíváncsi a Westone valódi tudására, annak érdemes elolvasni a W40 fülhallgatóról készült írásunkat!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.