Ultrasone Pro 580i fejhallgató teszt

2020. november 25., szerda, 14:15

Ultrasone audio hifi fejhallgató pro fejhallgató hifi fejhallgató Ultrasone fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Ultrasone fejhallgató teszt pro fejhallgató teszt

Az Ultrasone már több kiváló fejhallgatóval meglepett minket, éppen ezért kíváncsian - és a kategóriához képest nagy várakozásokkal - néztünk a Pro 580i tesztje elé. A forgalmazó rendelkezésünkre bocsátotta az eggyel kisebb, Pro 480i-t is, így érintőlegesen össze is hasonlítottuk a két modellt.

Ultrasone Pro 580i fejhallgatóUltrasone Pro 580i fejhallgató fülpárnaUltrasone Pro 580i fejhallgató fülpárnaUltrasone Pro 580i fejhallgató fejpántUltrasone Pro 580i fejhallgató fejpántUltrasone Pro 580i fejhallgató fejpántUltrasone Pro 580i fejhallgatóUltrasone Pro 580i fejhallgatóUltrasone Pro 580i fejhallgatóUltrasone Pro 580i fejhallgatóUltrasone Pro 580i fejhallgatóUltrasone Pro 580i fejhallgató tartozékokUltrasone Pro 580i fejhallgatóUltrasone Pro 580i fejhallgató Jack dugóUltrasone Pro 580i fejhallgatóUltrasone Pro 580i fejhallgató

Az Ultrasone Pro 580i-t igényes zenehallgatók és gyakorló zenészek számára fejlesztették. A fejhallgató zárt kialakítású, dinamikus, 50 mm-es, Mylar membrános hangszóróval készül és alkalmazza a gyártó S-Logic Plus technológiáját ami a gyártó ígérete szerint a membránok decentralizált elhelyezésével nagyobb tér- és mélységérzetet ígér, mint hagyományos társai. Impedanciája mindössze 32 Ohm, így gyakorlatilag bármilyen forráseszközzel meghajtható - természetesen képességei kihasználásához szükséges egy megfelelő, hozzáillő fejhallgató erősítő használata is.Ultrasone Pro 580i fejhallgató

A gyárilag mellékelt kábel nem cserélhető, 2,5 méter hosszú, és kapunk hozzá egy kb. 4 méteres hosszabbítót is. Mindkét kábel aranyozott 3,5 mm-es Jack dugóval csatlakozhat eszközeinkhez, ugyanakkor egy 6,3 mm-es Jack átalakító is a csomag része, így a professzionális felhasználás sem jelent problémát. Fülpárnából műbőr és plüssborítású verziókat is kapunk, mi az utóbbival teszteltünk.

Ultrasone Pro 580i fejhallgató fülpárna

A kisebb modell, amiről már említést tettünk cikkünk bevezetőjében Pro 480i névre hallgat és némileg olcsóbban kapható, mint az 580i, cserébe viszont meg kell elégednünk a 40 mm-es hangszóróval és valamivel kevésbé robusztus kialakítással. Mivel árban nincs nagy különbség a két típus között, a 480i-re egyfajta "backup" megoldásként tekintettünk és csak néhány ponton hasonlítottuk össze az 580i-vel.Ultrasone Pro 580i fejhallgató Jack dugó

Tesztkörnyezet, tesztzenék

Tesztelés előtt az Ultrasone Pro 580i-t alaposan bejárattuk az IsoTek lemezzel. Ugyanezt megtettük a Pro 480i-vel is, hogy összehasonlításunk során egyenlő esélyekkel induljanak. Mivel mindkét modell pro audio felhasználásra is szánt termék, először hangszeres gyakorlás, illetve alap stúdiómunka során próbáltuk ki őket. Zenehallgatáskor inkább a Pro 580i-re fókuszáltunk, mivel első hallásra is úgy éreztük, ez bár némileg drágább, ugyanakkor minőség tekintetében jóval magasabb szintet képvisel, így ár/érték arányban is kedvezőbb kisebb testvérénél.

Ultrasone Pro 580i fejhallgató fejpánt

Hangszeres gyakorláshoz és stúdiómunkára MOTU MicroBook 2c AD/DA konverterünkhöz csatlakoztattuk, míg zenehallgatáshoz pedig Parasound Zdac V2 DAC és fejhallgató erősítőnket használtuk.

A gyakorlás és stúdiómunka mellett a következő zenéket hallgattuk: Wintersun - When Time Fades Away, Jean-Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Dream Theater - Dream Theater, Shota Osabe - Happy Coat, valamint felkerült a Yes - Close to the edge lemeze is, Steven Wilson által újramixelt verzióban.

Ultrasone Pro 580i fejhallgató fülpárna

Hangszeres gyakorlás

Gitárosként egyértelmű választás volt a gyakorlás arra a célra, hogy megismerjük, mit kínál az Ultrasone Pro 580i e téren. Mindenekelőtt kiemeljük az alapvetően sem rövid, a hosszabbítóval viszont több, mint elegendő beépített kábelt. Ez kényelmi szempontból különösen fontos: ha nem elég hosszú, akkor kizárólag előttünk helyezkedhet el, így zavarva a gyakorlást. Ha azonban elég hosszú, akkor lehetőségünk van hátunk mögött elvezetni és a fejhallgatót így viselni; ennek következtében a kábel végig mögöttünk helyezkedik el és nem zavarja a hangszeres játékot. A fülpárnák mérete számunkra éppen megfelelő: ha kicsivel kisebb lenne, talán már nyomná a fülünket, így azonban éppen megfelel. Kényelmes, nem izzasztó, hosszabb használat alatt sem okoz fájdalmat, nem nyomja sem fejet, sem a fület.

A Pro 580i megszólalása meggyőző volt: tiszta, nem tolakodó, a középtartomány megfelelően részletes, szépen hozta a torzított elektromos gitár "harapós" karakterét. A mélyhangok kerekek, nem folytak el, dinamikusan szólaltak meg. Háttérzenével együtt gyakorolva is remek volt a megszólalás, a zene részleteit megfelelően megszólaltatta, itt már megjelent némi térérzet is. Sztereó effektek használatakor a hangkép szélessége bőven kielégítő volt, különösen zárt fejhallgatóhoz képest, a csatornaelválasztás pedig igen pontos, áthallásokról ezesetben nem beszélhetünk. Több óra gyakorlás után is kényelmes viselni a Pro 580i-t, hangja sem fárasztó, sokkal inkább precíz és pontos.

Ultrasone Pro 580i fejhallgató fejpánt

Felvételkészítés

Értelemszerűen otthonunkban komolyabb stúdiómunka elvégzése nem igazán lehetséges (legalábbis kielégítő minőségben biztosan nem), ugyanakkor alap felvételkészítési feladatokat gond nélkül elvégezhetünk. Ennek megfelelően a már említett gyakorlás került fókuszba - gyakorlatilag a háttérzenéhez vettük fel saját ritmus és szólógitár sávjainkat. A megszólalás tulajdonságai természetesen megmaradtak, viszont a felvételt követően a hangerő, dinamika és effektek, panorámák beállítása volt a feladat. Ebben pedig szükséges, hogy a lehallgató eszköz megfelelő pontossággal adja vissza ezeket. Árához képest a Pro 580i meglepően jól szerepelt itt is: szokásos Sennheiser HD 600 fejhallgatónk helyett használva kifejezetten jó benyomásunk támadt, kellő pontossággal, színezetlenül és a finombeállítások remek hallhatóságával is megnyert minket.

Ultrasone Pro 580i fejhallgató

Zenehallgatás

Kedvenc tesztzenéink meghallgatásához segítségül hívtuk Parasound Zdac V.2 DAC és fejhallgató erősítő egységünket, ami stúdióeszközünkhöz képest magasabb kategóriát képvisel, így teljesen biztosak lehettünk abban, hogy a Pro 580i teljesítménye maximumát nyújtja.

Ultrasone Pro 580i fejhallgató fejpánt

Tesztzenéink meghallgatása során a Pro 580i jó tulajdonságai még pregnánsabban jelentek meg: pontos panorámák, remek dinamika, csillogó - talán icipicit túlzott mértékű -magashangok, mindemellett dinamikus megszólalás kerek, hangsúlyos, de jól megfogott mélyhangokkal. Térérzet tekintetében voltak kétségeink, lévén zárt konstrukciót próbáltunk, de az Ultrasone megoldásai kellemes csalódást okoztak: bár nem kaptunk igazán hatalmas teret, minden kétség nélkül kijelenthetjük, hogy fejhallgatóhoz képest a térérzet bőven kielégítő volt. A hangszerek koherensen szóltak, a kategóriához mérten kellően részletes hangot kaptunk. Akusztikus felvételek esetében természetes, színezetlen volt a megszólalás, míg például jazz zenékkel a jelenlétérzet is megjelent, még ha nem is olyan hangsúlyosan, mint egy magasabb kategóriájú fejhallgatón vagy éppen saját referencia rendszerünkön.

Ultrasone Pro 580i fejhallgató

Összegzés

Az Ultrasone Pro 580i megállja a helyét minden helyzetben, amire tervezték. Egyszerű stúdiófelvételek, hangszeres gyakorlás - akár hosszú időn keresztül - vagy zenehallgatás, mindegy: a Pro 580i minden esetben hozza, amit elvárhatunk tőle, sőt. Árához képest kiváló teljesítményt nyújt, és amellett, hogy hangja részletekben is bővelkedik, nem válik zavaróvá vagy túl aprólékossá. Természetesen magasszintű stúdiómunkára kategóriájából fakadón csak korlátozottan lehet alkalmas, ugyanakkor otthoni felhasználásra univerzálisnak mondható. Zenehallgatáskor szépen megjeleníti a forrásanyag és a forráskészülék karakterét, így rugalmasan alkalmazkodik stílusunkhoz, zenéinkhez.

Kisebb testvére a Pro 480i bár valamivel kevesebbe kerül, teljesítménye elmarad a Pro 580i-hez képest, ami így sokkal magasabb értéket kínál némi plusz pénzért. Ennek okán nem készítettünk teljes összehasonlító-tesztet a két modellről, hiszen már az első meghallgatások esetében egyértelmű volt a Pro 580i előnye.

Az Ultrasone Pro 580i-t mindenképpen ajánljuk saját kategóriájában, remek ár/érték aránya okán pedig az Ajánlott Vétel minősítést adjuk neki.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.