Ultrasone Performance 880 fejhallgató teszt

Általános felsőbbség

2018. augusztus 30., csütörtök, 22:00

Ultrasone audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Bluetooth fejhallgató Ultrasone fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Ultrasone fejhallgató teszt Ultrasone Bluetooth fejhallgató

Mivel már itthon is megvásárolhatók az Ultrasone fülesek, vétek lenne figyelmen kívül hagyni őket. Hogy általános ízelítőt mutassunk, a felső-középkategóriát céloztuk meg, azon belül is a rendkívül sokoldalú, Performance 880 elnevezésű, fül köré fekvő fejhallgatót.

Bevezető gondolatok

Az Ultrasone Performance 880 első ránézésre hagyományos képviselőnek tűnhet egy régóta túlzsúfolt táborból. Mi viszont, miután eltöltöttünk vele egy kis időt és figyelembe vesszük az általunk ismert kínálatot, kicsit mást gondolunk. Több kategória előnyeit próbálja meg ötvözni, ezáltal egyfajta hibrid terméket testesít meg. Különböző célokra megfelel(het), feltéve, hogy mindegyiket ki tudjuk és akarjuk használni.

Így fogalmaz gyártója: „Az Ultrasone Performance 880 egy audiofil fejhallgató (stúdió szintű keveréshez). Emellett alkalmas mindazoknak, akik nem akarják megvonni maguktól a tökéletes hangot kedvenc időtöltéseik - pl. TV nézés vagy játék - közben sem.

Ultrasone Performance 880 fejhallgató

Az ígéret szerint tehát afféle akusztikai kaméleonnal van dolgunk, ami vonzó koncepciónak tűnik, hiszen így nem kell több célra különböző füleseket vásárolni. Más kérdés, hogy utcai/utazós felhasználásra a Performance 880 túl nagy és sportoláshoz sem a legjobb választás. Ettől függetlenül, ahogy lentebb is kifejtjük, gyártója tényleg ügyelt a különböző felmerülhető igényekre, ami az audiofil kategóriában - bármilyen furcsának tűnik - ritka gesztus. Például létezik az Ultrasone Performance 880/840 fejhallgatókkal kompatibilis, mikrofonos Bluetooth vevő is, egy C-alakú külső idom formájában, amelyet a fülesek aljához lehet illeszteni.

Ultrasone SIRIUS Bluetooth adapter

Az említett és említésre váró extráktól eltekintve is egyértelműen a zárt kialakítás, ami önmagában egyfajta előny. Így kicsit jobban elszigetelhetjük magunkat a zavaró külvilágtól és másokat is kevésbé zavarunk zenehallgatás közben. Felmerülhet viszont a kérdés: nem lesz túl szűk, összenyomott a térhatás a zártság miatt? Az erre megoldást ígérő S-Logic technológia az, amiben elvileg az Ultrasone szintén előnyt élvezhet sok más hétköznapi zárt rendszerrel szemben. Most csak tömören térünk ki a lényegre: az S-Logic eredménye, hogy nem a hallójáratba irányulnak a hanghullámok, hanem előtte még szétterítődnek a hangszórókamrában, ezzel természetes(ebb) térhatást keltve. Akit részletesebben érdekel a technológia, annak javasoljuk, hogy látogassa meg a cég honlapját vagy a MuzixGroup webshopját. A gyakorlati hatásra lentebb visszatérünk.

Ultrasone Performance 880 fejhallgató és SIRIUS Bluetooth adapter

Ami az anyagiakat illeti, kb. 120 000 Ft-ért vásárolható meg a fejhallgató, az említett SIRIUS aptX Bluetooth adapterrel pedig akciós csomagban 153 000 Ft (a vevőegység külön 50 000 Ft-ba kerül), így aki másodlagos tevékenység gyanánt multimédiás célokra (pl. YouTube videók nézése, tömörített rádióműsorok/podcastok hallgatása) is gyakran használná, annak érdemes megfontolni a kedvezményes csomagot.

Ultrasone Performance 880 fejhallgató és SIRIUS Bluetooth adapter

Küllem

A Performance 880 magára vonja a figyelmet, köszönhetően krómozott széleinek és az oldalán lévő, alumínium emblémának. Kívülről nagyrészt lágy tapintású műanyag fedi, a fejpánt belseje fémből készült. Kissé bumfordi méretű, cserébe a nagyobb füleket is egész jól körül öleli. Adnak mellé egy pár műbőr- és egy pár velúr kárpitozású fülpárnát. Érdemes előre eldönteni, hogy hosszú távon melyikkel akarjuk majd használni, mert a párnákat erős matricás felület tartja.

Ultrasone Performance 880 fejhallgató fejpárna

Nem összecsukható, viszont kagylói 90 fokban kifordíthatók. Így használaton kívül kevesebb helyet foglal és táskába téve kevésbé sérül. Apropó, szivacsos bélésű, cipzáras védőtok is jár a Performance 880 mellé. Két kábelt rejt a csomag: egy 1,2 m hosszú, mikrofonos headset modullal ellátott és egy hagyományos, fekete PVC köpenyes, 3 m hosszú verziót. A füles felőli csatlakozó egyedi, bajonettzáras végződésű, a forráseszköz felőli oldal pedig a rövidebb esetében 4-pólusú pipafejes Jack, a másiknál pedig csavarozós adapterrel variálható 3,5/6,3 mm-es Jack között.

Ultrasone Performance 880 fejhallgató tartozékok

Használat közben

Kézben tartva kifejezetten könnyű az Ultrasone fülese, mindössze 274 gramm. A fejen viszont folyamatosan kifejt némi felső és oldalirányú nyomást, ezért végig érzékelteti a jelenlétét. Komfortja lehetne valamivel kellemesebb, nekünk több napos használat után is megmaradt a fejen terpeszkedő, kissé nyomó érzet, ami egy többórás filmnézés vagy videojáték után egyeseknek zavaró lehet. Professzionális megközelítésből viszont inkább előny ez a fajta kialakítás, általa szinte biztos, hogy nem fog még erősebb fejrázástól sem leesni a Performance 880. Zártságából eredően nyári napokon meglehetősen izzasztó lesz, de ez alól a fül köré fekvő, hasonló felépítésű rendszerek egyike sem kivétel.

Ultrasone Performance 880 fejhallgató fejpánt

A mikrofonos headset modullal felvértezett kábelt szokatlan pozitívumként értékeltük, más kérdés, hogy a széles körben elterjedt, jelszint vezérlő gombok nem kerültek rá. A Bluetooth modul viszont bepótolta ezt a lemaradást. Hatóköre nyílt térben 6-8 méterig is elért. Telefonálásra is egész jól lehetett használni, igaz a széllel és erős környezeti zajokkal nem tudott megbirkózni, ami Bluetooth viszonylatban gyakori jelenség.

Két napig zenével, majd öt napig (megállás nélkül) az IsoTek Full System Enhancer bejárató lemezzel járattuk a fülest, ezután Lotoo PAW 5000 MkII hordozható zenelejátszóval és Sennheiser HDVD 800 fejhallgató erősítővel végeztük a próba meghallgatásokat.  

Ultrasone Performance 880 fejhallgató

Hangminőség

Az Ultrasone Performance 880 igyekszik fenntartani a természetesség érzetét. Nem a frekvenciákra, hanem a sztereó színpad közepére irányítja a hallgató figyelmét. A részletek nagy részét szűk térből közli, ami a zárt kialakítás miatt érthető is, de néha a halk, háttérbe eső részleteket (pl. Gregory Porter - Quizas, Quizas, Quizas esetében a kísérő hangszereket vagy a Caro Emerald - Back It Up alatt a xilofont) váratlanul szélső, félreeső helyekre képes eltávolítani.

Amellett, hogy a gyártó tudatosan törekszik az audiofil, naturalista előadásmódra, pontosan jellemezhetők, elkülöníthetők a Performance 880 frekvencia-tartományai, ha jobban figyeljük őket. Utóbbit a kissé háttérbe szoruló középső hangok okozzák. Mindezek ellenére a Performance 880 bársonyossága és sajátos, S-Logic által strukturált sztereó képe hozzáadnak valamit a hallgatói élményhez.

A színpad középre eső része váratlanul jó stabilitással épült fel, emellett nem (csak) a koponyánk közepére korlátozódott a virtuális hangmező, hanem a homlokunk elé/köré is. Emellett a zenék nélkülözték a sterilitást és irányítottságot.

A meleg, testes basszus kicsit mázossá tette Cassandra Wilson - Red Guitar c. számának bőgőjét, máshol viszont (gondolunk itt pl. Deadmau5 és hasonló stílusú előadókra) épp általa lett izgalmasabb az élmény. A dögös ütemek hallhatóan megfűszereztek sok zenét (pl. Sting - The Last Ship), így éppen a basszustól csökkent azok realitás érzete. Ezt azok tudják megbocsátani, akiknek zenehallgatás közben fontos a lendületesség. A Performance 880 ún. puhasága a magas hangokban volt leginkább tetten érhető. Akik analitikus ábrázolásra vágynak, azok valószínűleg hiányolni fogják a cindobok, extra rezdüléseit, nekik másik (vagy drágább) fülest kell választaniuk.

Ultrasone Performance 880 fejhallgató tok

A SIRIUS adaptert is kipróbáltuk és alapszintű zenehallgatáshoz kifogástalannak bizonyult. A Thievery Corporation - Exilio (Rewound) hallgatása közben kicsit fojtott volt az ének és az ütős hangszer árnyalatai sem jelentek meg olyan tisztán, de a stabil színpad és a határozott dinamika megmaradt. A forráseszköznek használt Huawei okostelefonhoz képest valószínűleg további előrelépést jelentett volna egy aptX-képes zenelejátszó. Mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy mit reagál a SIRIUS arra, ha alapszinten szolgáljuk ki. Kellemes, hallgatható hangot tudott garantálni még finomabb jazz zenével is, de az apró részleteket szinte automatikusan kivonta az összképből, hasonlóan sok más Bluetooth vevőhöz.

Ultrasone Performance 880 fejhallgató

Végszó

Az Ultrasone terméke kicsit máshogy tálalja a hangokat, mint a legtöbb fejhallgató. Nem az a célja, hogy a zenét minél hatékonyan agyunkba ültesse, hanem hogy a hangokat erőlködés nélkül, szoba-szerű térhatással ábrázolja. Cserébe viszont egyes részleteket csak kisebb elénnal képes visszaadni, basszusa pedig a zenei univerzalitás érdekében a természetestől mindig kissé bátrabbak. A termék kialakításából eredően többféle szituációban is praktikusan használható. Ilyen tekintetben tanulhatnának tőle más gyártók is. A komfortot illetően, mivel 100 000 Ft fölötti árú termékről értekezünk, jobbat vártunk, igaz, vannak, akiknek a Performance 880 szintje is elegendőnek bizonyul majd. Meghallgatása azoknak javasolt, akiknek a fizikai stabilitás, az univerzális használhatóság és a zárt kialakítás kritikus fontosságú, ugyanakkor a hosszú távú hallgathatóságért cserébe hajlandók lemondani a direkt karakterről.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.