Ultrasone IQ-PRO fülhallgató teszt

Profikra hangolva

2019. január 3., csütörtök, 19:25

Ultrasone audio hifi fülhallgató Ultrasone fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt Ultrasone fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Az Ultrasone nemcsak fejhallgatókat, hanem fülhallgatókat is készít. Utóbbiakat méltatlan lenne figyelmen kívül hagyni, ezért most kitérünk a német cég egyik hallójáratba illeszkedő termékére. Jöjjön hát a profi zenészekkel közösen finomhangolt IQ-PRO!

Színpadi előadókra szabva

A gyártó közleménye szerint professzionális felhasználók részéről is érkezett igény az Ultrasone hangzásra. Nekik, a zeneiparban tevékeny személyeknek azonban fontos (ha nem a legfontosabb) a hordozhatóság és a technológia feltűnésmentes megjelenése. Az eredmény elméletben ugyanaz a hangkarakter, csak éppen miniatűr kivitelben, amelyért az Ultrasone klasszikus méretű, high end fejhallgatóitól is megkapható. Így énekesek, gitárosok és dobosok is kamatoztathatják az IQ-PRO előnyét előadás alatt és útközben is.

A fülhallgató hibrid hangszóró kiosztású, ami azt jelenti, hogy 2 db lengőnyelves (balanced armature) és 1 db (8 mm-es) dinamikus, neodímium mágnessel vezérelt egységet is tartalmaz. A különböző frekvenciasávokat megszólaltató hangszóróknak keresztváltó osztja szét a jelet. Mindez klasszikus, ún. fülmonitor formájában vásárolható meg, kb. 145 000 forintért.

Ultrasone IQ-PRO fülhallgató

Ránézésre is funkcionális

Az IQ Pro külseje egyértelműen nélkülözi a felesleges szépítéseket. Hangszórókamrája matt fekete, mintha ezzel is azt jelezné, hogy nem szórakozásra, hanem munkára készült. 1,2 m hosszú kábelének végére 3,5 mm-es, L-alakú analóg sztereó Jack csatlakozót szereltek. A vezeték félig átlátszó köpenye alatt jól látható a vezetők körüli, fémesen csillogó árnyékoló réteg.

Ultrasone IQ-PRO fülhallgató kábel

Többféle méretű, szilikonos és Comply szivacsos fül-illeszték jár a füleshez, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Mi, amióta csak ismerjük, a Comply technológia hívei vagyunk annak ellenére, hogy sportolásra nem alkalmas (izzadtság, nedvesség hatására a szivacsszerkezet meglazul) és rendszeres használat esetén 2-3 havonta cserélni kell.

Ultrasone IQ-PRO fülhallgató tartozékok

Extraként repülős és 3-ról 4 pólusúra alakító, 3,5 mm-es Jack adaptert is rejt a csomag. Keményfalú, cipzáras védőtok is része az extráknak, így használaton kívül biztonságosan tárolhatjuk a fülhallgatót. Kábelén nincsen mikrofonos headset, ezért mindennapi telefonáláshoz nem igazán alkalmas.

Ultrasone IQ-PRO fülhallgató kábel

Használat közben

Egy professzionális in-ear monitor felvétele, viselése picivel összetettebb folyamat, mint a standard telefonos fülhallgatók használata. A fotókon is megfigyelhető, hogy az IQ-PRO hangszórókamráiból felfelé, merevített csövön jön ki a kábel. Utóbbit kell a fülünk fölé kanyarítani, a kábelt pedig akár tarkónk mögé is elvezethetjük. Az Y-elosztónál lévő kis műanyag szűkítő elemet a hajunkig is húzhatjuk, hogy a kábel egyáltalán ne himbálózzon a fejünk körül. Egy kis csipeszt is tettek a vezetékre, hogy a szabadon lógó szakaszt ruházatunkhoz rögzíthessük.

Ultrasone IQ-PRO fülhallgató

Eredményként olyan fülhallgatót kapunk, amely szorosan illeszkedik hozzánk és heves mozdulatoktól sem esik ki a helyéről. A stabilitás tehát kifogástalan. A mi fülünkbe relatív könnyen besimult a matt fekete hangszórókamra. A gyártói fényképek alapján nem volt bizalomgerjesztő a kissé szögletes forma, a valóságban azonban egész jó komfortot kaptunk.

Ultrasone IQ-PRO fülhallgató

A zajszűrést illetően csak pozitívan nyilatkozhatunk. A Comply annyira jól képes kizárni a külvilágot, hogy még belvárosi tömegközlekedésben, közepes jelszinten is tisztán hallható a legtöbb zenei részlet. Irodai munka közben kb. 40 %-os terhelésen hallgattunk zenét, közben azt se vettük észre, hogy tőlünk karnyújtásnyira megszólalt a telefon (a füles nélkül ugyanazt az idegesítő csengőhangot már 15 méterről meghallottuk volna).

Ultrasone IQ-PRO fülhallgató

Hangminőség

Megjegyzés: ahogy fentebb is említettük, az IQ-PRO főleg professzionális zenészek igényeire lett szabva. Mi a terméket értelemszerűen saját ismereteink alapján értékeljük. Több high end fülmonitort is teszteltünk már, azonban a hangról kialakult véleményünket nem színpadon állva, hanem referencia számlistánk meghallgatásával alapoztuk meg. A lényeg, hogy mi most hifis szemszögből értékeljük a fülhallgatót, arra voltunk kíváncsiak, hogy nagyfelbontású zenefájlok és jó minőségű DAP társaságában mire képes. A teszteléshez Astell&Kern AK Jr. lejátszót használtunk.

Kari Bremnes - E du nord c. gyönyörű dalát hallgatva érzékletesen megjelent a vonós kíséret melegsége és a háttérben kísérő dob feszessége. Az ének nem volt annyira intim és testes, mint más, hasonlóan árazott fülhallgatókon. Ami azt illeti, picit puhább, lágyabb tónusokkal jelent meg a vokál, nem csak itt, hanem minden más zeneszám esetében is. Ezért nem alakult ki olyan illúziónk, hogy az énekes a közvetlen közelünkben énekelt, cserébe egyáltalán nem volt fárasztó a zenehallgatás.

Ultrasone IQ-PRO fülhallgató tok

Az akusztikus dobokat lenyűgöző fegyelemmel, higgadtsággal kezelte az IQ-PRO. Mellőzte a fényességet és azt a megszokott basszus kiemelést, amivel manapság sok in-ear rendszerű hifi fülhallgatónál találkozni. Manu Katche és Marcus Miller számait hallgatva díszítések nélküli, könnyed és stabil sztereó középpontot kaptunk. A fókuszban lévő hangszer (ami az elsőnél dob, a másodiknál basszusgitár) mindkét esetben semleges, szinte fakó jelleggel volt ábrázolva. A színpad mozgalmasságában, irányítottságában nem éreztünk hiányt, a tér nagyságát és a magas frekvenciákat azonban nem dolgozta ki teljes mértékben az IQ-PRO.

A fentebb említett karakterisztikával találkoztunk minden számnál, műfajtól függetlenül. Az IQ-PRO nem azon dolgozott, hogy a zenét gazdag színek és izgalmak körítésével a fejünkbe költöztesse. Inkább tájékoztatni akarja a hallgatót, hogy az információ katalogizálva, rendszerezetten jelenjen meg. Lehet, hogy nem annyira transzparens és meztelen az ilyen fajta közlésmód, viszont hosszútávú hallgathatóság szempontjából előnyt jelent. A bennünk figyelő hifista viszont néha kicsit árnyaltabb, artikuláltabb magas frekvenciákra vágyott.

Ultrasone IQ-PRO fülhallgató

Végszó

Az Ultrasone IQ-PRO egyértelmű előnye, hogy semmilyen szépítést nem ad hozzá a jelhez. Másfelől stabilitása, és a Comply fül-illesztékeknek köszönhető rendkívüli zajelnyomása is kiváló. A hasonló árú és kialakítású vetélytársaktól hallottunk már mélyebb teret és árnyaltabb magas frekvenciákat. Az alternatívák azonban nem profi zenészeknek készültek, így jelen esetben elkerülhetetlen, hogy a potenciális tulajdonos saját zenéjével is kipróbálja az eszközt. Jelen esetben ugyanis nem az a fő cél, hogy minden gyönyörűnek, tágasnak és kristálytisztának hangozzon, hanem hogy a keverőpult beállításai extra színezés nélkül jussanak el a dobhártyánkig. Az igazi kérdés, hogy a felhasználó mennyire tart igényt az IQ-PRO örökös higgadtságára. Ehhez elkerülhetetlen a vásárlás előtti személyes kipróbálás, amely a Muzix Group jóvoltából bárki számára lehetséges.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.