Topping A90 fejhallgató erősítő teszt

2021. október 21., csütörtök, 14:00

Topping audio hifi erősítő fejhallgató erősítő erősítő teszt Topping teszt Topping fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt

Tőlünk nyugatabbra, de főleg inkább keletebbre már bizonyított a Topping A90, bődületes teljesítmény, számtalan fejhallgató dugalj formátum az előlapon, átkapcsolható érzékenység 3 szinten és előerősítő funkció. Színre lép a fejhallgatók egyik legjobb barátja és kedvence, a Topping A90 fejhallgató és előerősítő.

Topping A90 fejhallgató erősítőTopping A90 fejhallgató erősítőTopping A90 fejhallgató erősítőTopping A90 fejhallgató erősítő hátlapTopping A90 fejhallgató erősítő hátlapTopping A90 fejhallgató erősítőTopping A90 fejhallgató erősítőTopping A90 fejhallgató erősítőTopping A90 fejhallgató erősítőTopping A90 fejhallgató erősítőTopping A90 fejhallgató erősítőTopping A90 fejhallgató erősítő D90 DACTopping A90 fejhallgató erősítő D90 DACTopping A90 fejhallgató erősítő D90 DACTopping A90 fejhallgató erősítő D90 DAC

Minden, fejhallgatóval rendelkező hifista elérkezik idővel arra a szintre, mikor szükségét érzi egy külön fejhallgató erősítő megvételének. Általában, illetve a legtöbbször az erősítőkbe integrált füles egység nem igazán versenyképes egy különálló, direkt erre a célra szánt készülékkel. Sajnos a megfizethető szegmensben a választék nem volt túl nagy ezidáig, de a Chi-Fi eljövetelével ez (is) megváltozott. Számtalan verzióban és árban kapható, minden igényt kielégítő fejhallgató erősítő, aminek az egyik prominens képviselője a Topping A90.

Topping A90 fejhallgató erősítő

Kinézet, szolgáltatások

Ortodox hifisták (és a szerkesztőségünk néhány tagja) imádni fogják a régivágású, masszív kattanási hanggal és jókora kitéréssel működő billenőkapcsolókat - visszaad valamit, az uralom a gépet érzetből - és nem egy szenvtelen és lélektelen elektronika végzi el helyettünk a dolgot. Ezekkel tudjuk állítani az érzékenységet három állásban (High, Med, Low), mellette a füles és a vonalkimenet választó, ami egyben kikapcsolja a Topping A90-et a legalsó állásban. Ehhez még annyit érdemes hozzáfűzni, hogy nem azonnal vált át egyik üzemmódról a másikra, hanem hagy egy kis időt a közöttük - ha netán előerősítő üzemmódban felejtettük és feltekerve hagytuk a hangerő szabályzót, akkor gyorsan át tudunk váltani a kikapcsolásra, vagy az előerősítő üzemmódra, megvédve ezzel a trehány hifista által rajtafelejtett, bedugva hagyott fejhallgató testi épségét. A bal oldal szélén van még egy bekapcsolás és üzemmód visszajelző LED, ami különböző színekkel mutatja az aktuális üzemmódot.

Topping A90 fejhallgató erősítő

A harmadik és egyben utolsó billenőkapcsolóval tudunk váltani az XLR és az RCA kimenet között.

A fülesek csatlakoztatásához kapunk egy négypólusú szimmetrikus XLR, egy 4,4 mm-es szintén szimmetrikus Pentaconn és egy normál 6,35 mm-es dugaljat.

Legvégül a jobb oldalon leljük a hangerő szabályzó gombot, ami pont elegendő ellenállással forog a kezünk alatt, ez nem megvetendő szempont, ugyanis a Topping A90 nem kapott távszabályzási lehetőséget.

Topping A90 fejhallgató erősítő hátlap

A Topping A90 háta mögé nézve sincs okunk panaszra, egy pár RCA ki- és bemenet és egy pár XLR ki- és bemenet közül választhatunk, itt találjuk a még a készüléket a hálózatról leválasztó ki/bekapcsoló gombját és egy szabványos IEC tápcsatlakozó aljzatot.

A ház teljes egészében alumíniumból készült és stabil benyomást kelt, ahogy az már teljesen megszokottá vált a kínai gyártóktól.

Topping A90 fejhallgató erősítő D90 DAC

Belül

A Topping A90 abban az értelemben egyedülálló, hogy egy újonnan tervezett áramkört és egy új technológiát alkalmaz, amelyet Nested Feedback Composite Amplifier modul centrikus kialakításnak, röviden NFCA-nak neveznek.

Ezek az új, rendkívül nagy teljesítményű, nagyáramú hibrid visszacsatolási architektúra modulok, amelyek, UHGF-el is rendelkeznek, ami ultra nagy nyereségű visszacsatolás, lehetővé tette a Topping számára, hogy megépítse ezt a hibrid kivitelű erősítőt, kiváló DC és AC teljesítménnyel, nagy kimenő árammal és rendkívül alacsony torzítással. Ezeknek a moduloknak és az áramköri kialakításnak további előnyei az ultra alacsony zajszint, 0,2 Vrms-ig, és a nagyon magas 145 dB-es dinamika tartomány, ami ezt az erősítőt az egyik legzajtalanabbá teszi.

A torzítás nevetségesen alacsonyan tartható ezzel a megoldással (THD+N) <0,00006 %, amit tényleg csak mérni lehet, hallani nem.

A specifikáció szerint a Topping A90 fejhallgató erősítőként nagyon lenyűgöző 7600 mW teljesítményt képes leadni 16 ohmos terheléssel mind a 4 tűs XLR, mind a 4,4 mm-es kimeneteken, és körülbelül 3300 mW/16 ohmban a 6,35 mm-es Jack csatlakozón.

Topping A90 fejhallgató erősítő

Előerősítőként akár 18 V-ot is képes leadni alacsony erősítés esetén, és akár 49 V-ot közepes és nagy erősítésű beállítások esetén.

A felépítés teljesen szimmetrikus, ezért ha lehet, az XLR csatalakozás az ajánlott, és valamelyik szintén szimmetrikus XLR vagy Pentaconn füles csatlakozó.

Itt is bízvást kijelenthetjük, ekkora teljesítmény minden fejhallgatónak és végfoknak elég, sőt elnézegetve a specifikációt, még talán egy érzékenyebb hangfal meghajtásakor sem mondaná be az unalmast…

Használat közben

Mind az RCA, mind az XLR csatlakozót kipróbáltuk egy rakat fejhallgatóval és előerősítőként használva. A csatlakozók stabilan illeszkednek a kábelekhez, lötyögésnek vagy szorulásnak nyoma sem volt.

Maga a Topping A90 még maximumra tekert a hangerővel is teljesen zajtalan. Egyetlenegy problémánk volt vele, mégpedig, ha olyan helyen használjuk, ahol sok az "elektroszmog" az bizony zavaró füttyök és sercegések formájában megjelenik bármelyik kimeneten. Ami egyszerűen kivédhető egy, a hálózati kábelre applikált összepattintható ferritgyűrű hozzáadásával, de azért na. Ez a gond könnyedén elhárítható lett volna egy, a készüléken belül a bemenetekre rakott RC taggal, ami zavarszűrőként dolgozna, ha ott lenne. Ezt leszámítva megbízhatóan és jól működött a Topping A90, melegedést minimálisan tapasztaltunk, akár zárt helyre is bepakolható különösebb gond nélkül.

Topping A90 fejhallgató erősítő D90 DAC

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A sztereó erősítő és 851N streamer, S.M.S.L M500 és M400 DAC, Rotel RA-1572MKII és RA-1592MKII erősítő, Cocktail Audio X50(D) digitális futómű, NAD C 700 erősítő és hálózati lejátszó, SVS 3000 Micro mélyláda, Sivga P-II, Sendy Audio Peacock és Sendy Audio Aiva, AQ Carbon NightOwl és Focal Clear MG fejhallgató, meg a kezünk ügyébe került agybadugós fülesek garmadája. WireWorld, AudioQuest, Viablue összekötő és tápkábelek minden mennyiségben.

Hangminőség

Meglehetősen zavarban voltunk a Topping A90 jellemzésekor, mert ugyan mit lehet írni egy olyan erősítőről, ami konkrétan semmit, vagy csak egészen minimálisan változtatott eredeti forrás hangján?

Hagyta érvényesülni a rákötött fejhallgatók, DAC-ok és erősítők egyéniségét, nem rakott rá a hangjukra semmi olyat, ami a "saját" hangjaként lenne értelmezhető. Remek teszt és zene - ugyanis teszt közben is élveztük vele a zenehallgatást - készülék volt a tesztelt kütyük különbségeinek a kimutatásához.

Lenyűgöző felbontás, részletek, dinamika és gyorsaság, amivel talán a legjobban lehetett jellemezni a Topping A90-et. Sokan nem szeretik a 3D holografikus kifejezést használni, de itt ebben az esetben kénytelenek voltunk, ha olyan volt a forrás, ami erre képes, azt a Topping A90 maradéktalanul visszaadta "beleláttunk" a zenébe.

Topping A90 fejhallgató erősítő

Frekvencia-átvitele tökéletesen lineáris, semmit sem hangsúlyozott ki vagy tüntetett el a zenehallgató füle elől, kezdve a legmélyebb tartománytól, a középsávon át egészen a sztratoszférikus legfelső magastartományig. Összehasonlítva a Musician Andromeda ugyanezen célt szolgáló erősítőjével, az valamivel dörgedelmesebb és kifejezőbb basszust nyújtott, de némi "lassúság" árán. Hogy melyik volt a jobb? Erre egészen egyszerű a válasz, a tesztelő teljesen meghasonlott önmagával és - tudja a fene! - felkiáltással döntésképtelen maradt mondván, mindenki hallgassa meg, és ha tudott dönteni, akkor jelezze a szerkesztőségünknek.

Teljes mértékben szétválasztotta és visszaadta a három kínai füles (Sivga PII, Sendy Audio Peacock és Aiva) kivételesen tiszta és légies középtartományát, az AudioQuest Carbon NightOwl "sötétebb" zártabb, de mélyebbre menő hangját, a Focal könnyedségét.

A meghajtásukkal nem igazán volt problémája a Topping A90-nek, vélhetőleg ekkora kimenő teljesítménnyel még egy széklábra tekert lengőtekerccsel is megbirkózna, azt is megszólaltatta volna. A dinamika ebből adódóan a lejátszó készülékek határait feszegette, nem a Toppingon múlt, ha valahol ilyenfajta hiányosságok voltak tapasztalhatók.

Bár végig hallgattuk a szokásos tesztzenéinket, de inkább csak élveztük az előadást, a tesztelő énünk folyvást a háttérbe szorult közben.

Mike Oldfield zenéi talán még soha nem szóltak ilyen könnyedén, soha nem volt érezhető a felső tartományban semmiféle torzítás és/vagy összemosódás, tűpontosan szétválasztotta a magastartományban megszólaló hangszereket, egészen új apró rezdülések és hangok kerültek elő a számtalanszor hallott dalokból.

Hans Zimmer művein a hatalmas tér volt a meghatározó - főleg az élő felvételeken - a falbontó basszusokat remekül megfogta a Topping A90, egyáltalán nem volt érezhető semmilyen túllőtt és túlhangsúlyozott mélytartomány, ellenben rezgett a fotel, ha arra volt szükség.

Paul Simon énekhangja is meghozta a zenehallgató kedvet, kézzelfogható és pontos térben szólalt meg, mögötte a dobkiséret szárnyalt a levegőben gyorsan és könnyedén. Yello elektronikus zenéivel pazar ritmikával mozgatta a hangfal és a mélyláda membránjait a gatyalengető basszus, ami itt is tökéletesen követhető volt, nem csak szólt önmagában.

Topping A90 fejhallgató erősítő D90 DAC

Előerősítőként is tökéletesen bevált a Topping A90, végtelen energiával volt képes ellátni bármilyen rákötött erősítőt vagy végfokot. A High állást soha nem kellett használni a kimenő feszültség beállításánál, úgy is bőségesen elegendőt adott ki magából a Topping A90.

Ebben az esetben is ugyanúgy viselkedett, mint a füles kimeneteken, azaz végtelennek tűnő felbontás és dinamika, más dimenzióban szóltak az erősítők, mint előerősítő nélkül.

Próbaképpen rádugtuk az egyik fülest a Cambridge Audio 851A erősítő, amúgy nem is olyan rossz fejhallgató kimenetére, de gyorsan ki is húztuk… a különbséget, ha zongorázni tudnánk, akkor a komplett szerkesztőség minimum Liszt Ferenc babérjaira törne.

Az XLR és az RCA csatlakozás nagyjából, de nem teljes egézében ugyanúgy szólt, mi ezért, ha lehet az XLR-t ajánljuk, úgy használható ki a Topping A90 teljes tudása.

Topping A90 fejhallgató erősítő D90 DAC

Összegzés, ajánlás

A Topping A90 hozta az elvártakat és tökéletesen összhangban volt a külföldi tesztoldalak jellemzésével, konklúzióival. Az árát bőven meghaladó hangminőség, kialakítás, nehéz benne hibát találni.

A hangja közelít a teljesen semlegeshez, ez mellé adódik még egy olyan könnyedség, gyorsaság, felbontás és dinamika, amit nem sok más készülék tud így egyben.

A Topping A90-nel a zenehallgatás minden pillanata élvezetes volt, megvolt benne az az érzet, hogy na még ezt a számot meghallgatjuk, de utána istenbizony megyünk aludni, aminek a vége az lett, hogy még hajnalban is rajtunk volt a fejhallgató, vagy szóltak a hangdobozok.

Univerzálisan használható "sorba köthető" az erősítőnkkel az XLR, vagy RCA be-kimeneten keresztül, így megspórolunk egy különálló előerősítőt.

Perpillanat borzasztó könnyű dolgunk van az ajánlással, a Topping A90 egyértelműen Ajánlott Vétel!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.