Topping A30 Pro fejhallgató erősítő teszt

2021. június 17., csütörtök, 22:40

Topping audio hifi erősítő fejhallgató erősítő erősítő teszt Topping teszt Topping fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt

Bődületes, 6 W kimenő teljesítmény, XLR és RCA bemenetek, változtatható mértékű erősítés a különböző érzékenységű fejhallgatók számára. 4-pin XLR, 4,4 mm-es szimmetrikus és normál 6,3 mm-es Jack a fülesek számára, ami több mint elegendő. Precíz és tartós felépítés, csábító műszaki adatok és józan árazás, simán el lehet dugni az állvány, vagy a nappali egyik sarkába, ami nem egy utolsó szempont, ha a családi békét is figyelembe vesszük a vásárláskor. Mi kell még? Tesztpadon a Topping új, A30 Pro névre keresztelt fejhallgató erősítője.

Topping A30 Pro fejhallgató erősítőTopping A30 Pro fejhallgató erősítőTopping A30 Pro fejhallgató erősítőTopping A30 Pro fejhallgató erősítőTopping A30 Pro fejhallgató erősítőTopping A30 Pro fejhallgató erősítőTopping A30 Pro fejhallgató erősítő OPA1656Topping A30 Pro fejhallgató erősítő hátlapTopping A30 Pro fejhallgató erősítő hátlapTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítőTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítőTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítőTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítőTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítőTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítőTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítőTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítő hátlap

A Topping lassan az összes létező kategóriát lefedi a készülékeivel, néha már kicsit az az ember érzése, semmiféle piaci rést sem akar szabadon hagyni, minden szegmensre és elképzelhető variációra kínál megoldást, olyan árazással, amit egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ennek az iránynak az egyik jeles képviselője a Topping A30 Pro fejhallgató erősítő, ami egészen elképesztő műszaki paraméterekkel rendelkezik - persze a művelt hifista csak legyint erre mondván, első a meghallgatás ott majd kiderül hány zsákkal telik, ahogy az egyszeri molnár mondja - mindenesetre a megépítés és a specifikáció alapján, igen bíztató készüléknek tűnik.

Topping A30 Pro fejhallgató erősítő

Kinézet, csatlakozók

Szokványos Topping kinézet és méret, remekül illeszkedik a D30 Pro DAC-hoz például enyhén lekerekített éleivel és eloxált alumínium borításával. Fekete és szürke színben kapható.

Topping A30 Pro fejhallgató erősítő

Az előlapon balról az első a kombinált billenőkapcsoló, amivel az XLR és az RCA bemenetek között tudunk váltani és egyben be is kapcsolja magát a készüléket. A legalsó Off állásban csak átengedi magán a jelet, erősítés és egyéb jelbe belepiszkálás nélkül. Mellette van az érzékenység, illetve az erősítés háromállású kapcsolója, amivel változtatni tudjuk a kimeneti teljesítményt a különböző érzékenységű fejhallgatók számára.

Topping A30 Pro fejhallgató erősítő hátlap

Sorban jönnek utána: a 4-pines XLR, a 4,4 mm-es szimmetrikus és a normál 6,3 mm-es Jack csatlakozók, végül a jókora hangerő szabályzó gomb.

Hátul az XLR és RCA bemenetek mellett egy-egy pár RCA és két monó 6,3 mm-es kimenet is található, így könnyedén "fel is fűzhetjü" a láncunkba az A30 Pro-t. Találunk még hátul egy Ground/Lift billenőkapcsolót az esetleges búgások, gerjedések megszüntetésére és végül a IEC tápcsatlakozót.

Topping A30 Pro fejhallgató erősítő OPA1656

Belül

Idézet a gyári leírásból: "az A30 Pro kihasználja az új optimalizált NFCA áramkör előnyeit a hihetetlen kiegyensúlyozott teljesítmény elérése érdekében. A párhuzamosan csatlakoztatott 10 OPA1656 AOP és az UHGF (Ultra High Gain Feedback) technológia kiváló AC és DC jellemzőket biztosít. A Topping A30 Pro nagy árama lehetővé teszi, hogy a fejhallgató modellek széles skálájával nehézség nélkül használhassák. A mért jellemzők, például a rendkívül alacsony zaj, csupán 0,3 µV, vagy a 145 dB-es dinamika tartomány, lehetővé teszik a Topping A30 Pro számára a gazdag, pontos és élénk hangvisszaadást."

Ahogy fentebb jeleztük, majd meglátjuk mennyi igaz ebből, mennyire korrelálnak a műszaki adatok a hangminőséggel.

Topping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítő

Használat közben

Csatlakoztathatjuk XLR vagy RCA kábelekkel, de ajánlott az előbbi használata, ugyanis jobb hangminőséget ad. Viszont ha csak XLR-t használunk, akkor nem jelenik meg jel a 6,3 mm-es fejhallgató csatlakozón csak akkor, ha az RCA is be van dugva.

A hátsó kimeneti részen lehetőség van "felfűzni" a Topping A30 Pro-t egy erősítőre, azaz ha Off állásban használjuk, így mehet tovább a jel. Ha a kapcsolóval kiválasztjuk valamelyik (RCA, XLR) bemenetet, akkor a hátsó kimenetet némítja, nem jut jel a külső erősítőnek, csak az előlapi fejhallgató kimenetek szólnak és köthetjük rá a fülesünket.

Old hifisták imádni fogják a fizikai, jókora kattanással és stabil érzettel működő kis billenő kapcsolókat, visszahoz valamit a retró stílusból, van valami megnyugtató abban, ha egy kapcsoló nyomkodása, fel-le billentése nem csak a kijelzőn okoz változást, hanem fizikailag és érezhető.

Topping A30 Pro fejhallgató erősítő

Az erősítést változtató kapcsolóval az éppen alkalmazott fejhallgató igényéhez szabhatjuk a jelszint, legyen az egy 600 ohmos lavór nagyságú high end, vagy egy fülbe dugós IEM, mindegyikkel elboldogul.

Zavaró pattanásoknak-kattanásoknak-sercegéseknek nyoma sincs, minden a legnagyobb csendben történik.

Egy apró észrevétel: sajnos a Topping A30 Pro nem alkalmazható előerősítőnek, ugyanis a hátlapi vonal színtű kimenetek szintje fix, nem változik a hangerő szabályzó tekerésével, igaz ez semmit sem von le az értékéből.

Topping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítő

Tesztkörnyezet

TIDAL, Radio Paradise és fájl alapú lejátszás PC-ről, számtalan formátumban. Roon/Jriver/foobar lejátszó programok. Matrix Audio Element H USB kártya, PC, Musician Pegasus R2R DAC, Cambridge Audio 851N hálózati streamer, Topping D30 Pro DAC, Sennheiser HD 800 S/Focal Clear MG/AudioQuest NightOwl Carbon/Sivga PII planar fejhallgató és még néhány in-ear füles, amikkel hallgattuk az A30 Pro-t.

Topping A30 Pro fejhallgató erősítő hátlap

Hangminőség

A Topping már bizonyította, hogy erősítő terén is tud minőséget gyártani, bőven elfogadható összegért és hangzásvilággal egybekötve. A Topping PA3 árán bőven túlmutató hanggal örvendeztette meg a nagyközönséget, de egy hangyányit kiemelt a frekvenciasáv két szélén, egyáltalán nem zavaró mértékben, de hallhatóan.

A Topping A30 Pro viszont teljesen lineáris és kiegyenlített hangot prezentált a tesztelők füleinek. Kiemelés és beszakadás nem volt érezhető az átvitelben, egy sima részletes és dinamikus előadást tartott, fejhallgatótól függetlenül, mindegy volt mit kötöttünk rá.

Topping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítő

Erő és határozottság volt a benyomásunk bármelyik fülest hallgattuk vele, mindegyiknek megmutatta az erényeit és a hibáit egyaránt. A Focal Clear MG picit túltolt felső basszusa felszínre került a kivételesen tiszta magastartománnyal egyetemben. Ez a füles szerepelt a legjobban Hans Zimmer prágai koncertjét hallgatva, a dinamika egészen kivételes volt, a mélyhangok nem csak a membránt remegtették meg, hanem a füleinket is. Az AQ Carbon itt egy picit soványabb volt a kelleténél, ellenben pontosabb képet rajzolt az előadásról és mintha több levegőt és részletet mutatott volna. A Sivga PII meglepett minket egy egészen kivételesen tiszta középsávval, a basszusa valahol a Clear MG és az AQ Carbon között helyezkedett el, a felső tartománya visszafogottabb volt a többieknél, igaz minimális mértékben.

Gitár mániások is élvezhetik a Topping A30 Pro kivételes teljesítményét, Mark Knopfler, Mike Oldfield, vagy legyen bármilyen gitár központú zene, egészen meghökkentő dinamikával adta vissza a gitár pengetés lényegét, hangsúlyosan előre tolta a hangszert, de közben az apró részletek sem vesztek el, soha nem lett zavaros, vagy torz az előadás. Itt a Sivga PII és az AQ Carbon szerepelt talán a legjobban, a Focal Cear MG kicsit elvesztette a húrokon a kontúrokat, a másik kettő élesebben rajzolta meg a hangszert.

Topping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítő

Paul Simon énekhangjain és afrikai ütős hangszerekkel teletűzdelt albumain is élvezettel lubickolt az A30 Pro, itt az összes fejhallgató remek produkciót nyújtott, mindegyik igen élvezetesen szólt, csak más-más stílusban. A Focal Clear MG fergeteges dinamikával és puhán, az AQ Carbon kicsit visszafogottabban, de pontosabban és levegősen, a Sivga PII középtartománya tisztaságától újfent leesett az állunk, itt viszont némi hiány volt a legalsó szubbasszus tartomány szintjéből.

Ha valaki nem értené miért nem csak a Topping A30 Pro hangjáról beszéltünk, nos, annak jelezzük, kizárólag, folyamatosan arról volt szó. A Topping A30 Pro meg tudta mutatni, szétválasztani még ezeknek a fejhallgatóknak a karakterét is, amik ha nem is high end (bár a Focal Clear MG már annak nevezhető) de bőven csúcskategóriás szintű hangkeltők. Annyira nincs saját hangja, hogy valóban csak azt az áramot pumpálja a fülesekbe, amit kap a forráskészüléktől, nem rondít bele a saját karakterével. És ezt az áramot, ami 6 W is lehet (vannak ekkora teljesítményű csöves végfokok) akár egy hokedli lábába is belepumpálja, nem igazán zavarja némelyik fejhallgató nyakatekert áramfelvétele.

Ebben a kategóriában nem nagyon van ellenfele, ami észrevehetően többet ad az a Questyle CMA Twelve de ugye az "némileg" drágább és a Topping A30 Pro mellette is megállja a helyét.

Topping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítő

Összegzés, ajánlás

Az A30 Pro is hozta a megszokott Topping minőséget mind kivitelben, mind hangban. Mindenre elég teljesítmény, semleges és egyben dinamikus hang, nem tesz hozzá, nem vesz el a forrásanyag hangjából és még a drágább fejhallgatók meghajtására is elegendő a minősége. Egybevetve az árat, a minőséget, a csatlakozási lehetőségeket, megkapja az Ajánlott Vétel címkét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.