SoundMAGIC E11D fülhallgató teszt

Hasznos kapcsolat

2019. március 8., péntek, 08:45

SoundMAGIC audio hifi fülhallgató USB-C Type-C hifi fülhallgató SoundMAGIC fülhallgató fülhallgató teszt USB fülhallgató USB-C fülhallgató Type-C fülhallgató hifi fülhallgató teszt SoundMAGIC fülhallgató teszt

A SoundMAGIC hagyományos vezetékes és vezeték nélküli fülhallgatói után következzen egy kakukktojás! Az E11D is kábelen keresztül szólal meg, azonban nem a jó öreg Jack csatlakozóval kap hangot, hanem Type-C USB segítségével. Akkor éljenezhet az Android felhasználók tábora?

Jack nélkül mit érek én?

Az E10 sorozat tovább finomított utódjaként népszerűsített SoundMAGIC E11 többféle kiadásban is létezik. Gyártják klasszikus Jack dugóban végződő kábellel és vezeték nélküli kiszerelésben egyaránt. Az E11D különlegessége, hogy nem analóg, hanem digitális jeleket fogad. Kábelének végére USB-C csatlakozót szereltek. Így leginkább olyan mobileszközökkel érdemes használni, amelyek ezzel az aljzattal rendelkeznek, vagy nem tartalmaznak zenehallgatásra alkalmas 3,5 mm-es fejhallgató Jack kimenetet. Nem utolsósorban telefonálásra is alkalmas a füles, mivel mikrofonos headset modult is kapott. Mindez kb. 20 000 forintért vásárolható meg.

SoundMAGIC E11D fülhallgató

Küllem

Az USB csatlakozót (amelyben parányi, 96 kHz/24 bites DAC található) leszámítva az E11D úgy néz ki, mint bármilyen más fülhallgató. Tetszett, hogy mikrofonos headset modulja, hangszórókamrái és dugója fém külsővel készültek. Kevésbé tetszett a szilikon bevonatú kábel, amely séta közben a mellkasunkhoz verődve enyhén zavaró zajt hallatott. Az egyszerű dizájnt látva azonban nem érdemes alábecsülni, ugyanis a fekete gumiköpeny alatt párhuzamos szerkezetű, ezüstözött réz vezetők közvetítik a jelet.

SoundMAGIC E11D fülhallgató

Használat közben

A tesztelés ideje alatt nálunk mindössze egyetlen Type-C aljzattal rendelkező mobileszköz (FiiO M6) volt. A forgalmazó honlapján lévő kompatibilitási listában forráskészülékünk nem szerepelt, de szerencsére azonnal, bármilyen extra állítgatás nélkül képes volt hangra bírni a fülhallgatót.

SoundMAGIC E11D fülhallgató és FiiO M6 zenelejátszó

A fülbe illeszkedő, átlagosnál nem jobb zajszűrő képességű gumi karikákkal nem igazán tudtunk megbarátkozni. Ha csak egyhelyben ülve hallgattuk a zenét, akkor különösebb gond nem volt velük, sőt, egész kellemes komfortot nyújtottak. Fejmozgatás, séta, intenzív testmozgás során viszont szinte azonnal elkezdtek kilazulni helyükről. Így pl. utcán sétálva 2-3 percenként meg kellett igazítani a fülhallgatót. Ennek elkerülésére érdemes Comply illesztéket vásárolni. Nem filléres kiegészítő, de több szempontból is jobbá teszi az E11D használatát. A Muzix Group honlapján konkrét javaslatot is tesznek arra, hogy melyik szivacsos illesztéket (400-as sorozat) érdemes ehhez a fülhallgatóhoz választani.

SoundMAGIC E11D fülhallgató

Hangminőség

Az így kapott hang nem múlta felül várakozásunkat (a közelmúltban találkoztunk kellemes hangú, 20 000 Ft körüli fülesekkel), de csalódást sem okozott. A SoundMAGIC E11D karaktere hifis jellegű. Egyes részleteket nagyon enyhén kiemel, igyekszik stabilitást teremteni határozott, de nem túlzottan tolakodó basszusaival. Sztereó középpontja egész stabil, frekvencia ábrázolása viszont hangszeres zenéknél kissé kezdetleges. Mindez a laikusnak azonban nem biztos, hogy feltűnik, ugyanis az E11D egész jól képes fontos részleteket hangsúlyozni.

SoundMAGIC E11D fülhallgató

Pl. Melody Gardot - If Im Lucky c. énekét hallgatva ajakhangokat vettünk észre, ugyanakkor az őt kísérő vonósok és a seprűvel meszólaltatott dob is némileg kiemelkedtek. Az összkép (térben) szűkösre volt fogva, viszont az ügyesen bemutatott részletek könnyen megragadták a figyelmet. A legkülönfélébb zenei műfajokon végig lépkedve hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a SoundMAGIC E11D kerülte a bántó, éles magas frekvenciákat. Inkább kissé lekerekített, elsimított módon ábrázolta azokat. Ércesebb/élesebb effekteknél érezni lehetett, hogy bizonyos felbontásnál többet nem tudott nyújtani. Mindez értendő a dinamikai fokozatokra is. Az általa biztonságosnak gondolt szinten belül viszont élvezhető, kellemes összképet hozott létre.

SoundMAGIC E11D fülhallgató

Az elektronikus műfajok megszállottjainak nem árt szem előtt tartani, hogy az E11D basszusai némileg korlátozottak. Utóbbi viszont nem azt jelenti, hogy nincsenek. Például Deadmau5 - Saved c. számát hallgatva testesen beúszó effekteket kaptunk, mire azonban a csúcspontra/kemény ütemekre került a sor, a mélyhangok legalsó része háttérbe szorult. A kevésbé diszkós, inkább funky jellegű Thievery Corporation - Exilio (Rewound) hallgatásakor az akusztikus dobok dobbanásai feszesebb, határozottabb basszust hoztak ki a fülesből. Egyébként a moderált basszuson szoftveres hangszínszabályzóval és/vagy a vékonyka szilikon illeszték helyett Comply használatával javíthattunk volna.

SoundMAGIC E11D fülhallgató doboz

Végszó

Vélhetőleg az olvasók zöme egy fő kérdésre keresi a választ: akkor jól szól, vagy nem? Az árához képest egyértelműen igen. Képes olyan árnyalatokat, finom részleteket mutatni, amelyek a telefon gyári, integrált hangkártyáján valószínűleg rejtve maradnának, vagy csak torzabb, zavaróbb módon jelennének meg. A SoundMAGIC E11D-t főleg azoknak ajánljuk, akik a gyenge minőségű, telefonhoz mellékelt, gyenge zajszűrő képességű fülhallgató helyett szeretnének egy kellemesebb hangú és praktikusabb alternatívát. A nála jóval drágább vetélytársakkal értelemszerűen nem akarja és nem tudja felvenni a versenyt, de figyelembe véve, hogy Type-C csatlakozóval készül, nem is igazán lenne értelme bármilyen ún. hagyományos fülhallgatóval összemérni az E11D-t.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.