Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató teszt

2021. december 15., szerda, 13:40

Soundcore audio hifi fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató Soundcore fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Soundcore fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt vezeték nélküli fülhallgató

A Soundcore Liberty Air 2 Pro az elnevezésével és formavilágával is azt adja tudomásul, hogy az Apple AirPods Pro fülhallgató megfizethetőbb riválisa kíván lenni. Alig feleannyiért, mégis kísértetiesen hasonló szolgáltatásokat nyújt, ezért vétek lett volna kihagyni a tesztelését!

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató hangszóróSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgatóSoundcore Liberty Air 2 Pro AppSoundcore Liberty Air 2 Pro AppSoundcore Liberty Air 2 Pro App

Mitől Pro?

Sok terméken látni Pro jelölést, ami évekkel ezelőtt még főleg a professzionális/magas teljesítményigényű felhasználásra szánt számítástechnikai és audiovizuális komponensek sajátja volt. Mivel jól hangzik és sokat ígér, ma már sok gyártó előszeretettel nyúl ehhez az szócskához, ami vonzó címkeként irányítja a fogyasztók tekintetét. A Soundcore Liberty Air 2 Pro nem különösen drága Bluetooth fülhallgató, eredeti ára kb. 50 000 Ft (és cikkünk írásakor még olcsóbban, 35 000 Ft körül kapható), ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy mitől lesz Pro?

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató

A válasz főleg a gazdag felszereltségben rejlik. Egyfelől adott a teljesen vezeték nélküli szabadságérzet. Másfelől a Liberty Air 2 Pro a több mint kétszer annyiba kerülő "almás" vetélytárshoz hasonlóan rendelkezik aktív zajszűréssel is. Jóllehet, a drága konkurenstől eltérő módon nem adaptív a Soundcore zajkioltása, viszont különböző erősségi fokozaton használható (erről bővebben a Használat közben c. fejezetben írunk).

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató hangszóró

Emellett adott még telefonos alkalmazás és személyre szabható EQ, továbbá TWS viszonylatban jónak mondható akkumulátoros üzemidő. A Liberty Air 2 Pro 26 órányi zenehallgatásra elegendő energiával rendelkezik, amiből a fülhallgatók egyhuzamban 7 órát képesek végig muzsikálni. Említést érdemel még a beépített mikrofonkészlet is: melyekből oldalanként 3 db zajszűrős üzemel annak érdekében, hogy a telefonhívások alatt tisztán hallja beszédünket a másik fél. A telefonálás minősége sokszor problémás szokott lenni az 50 000 Ft alatti TWS fülhallgatóknál, többek között ezért is voltunk kíváncsiak a Soundcore valós képességeire. Végül, de nem utolsósorban vezeték nélküli töltőkkel is kompatibilis az Air 2 Pro, tehát az egyik legjobban felszerelt Bluetooth fülhallgató, amivel ebben a kategóriában eddig találkoztunk.

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

A Soundcore Liberty Air 2 Pro igényes csomagolásban érkezett hozzánk. Belül tartalmazott némi műanyagot, de a dobozon lévő tájékoztató szövegek és grafikák lelkiismeretes munkáról árulkodtak. Dicséretes, hogy összesen 9 pár szilikonos fülillesztéket mellékeltek hozzá, továbbá egy igényes USB-A-C kábelt és persze a szokásos dokumentációt. A dobozon lévő instrukciók világosan utasítottak arra, hogy letöltsük a füleshez kifejlesztett alkalmazást. Mielőtt ez következett volna, még szemügyre vettük a konkrét tesztalanyt is.

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató lapos, enyhén gumírozott hatású töltőtokban fészkelt. A kavics alakú szelence tetejét nem a szokásos módon, kagyló-szerűen kellett felnyitni, hanem előre csúsztatással, hasonlóan a Bose alvássegítő füldugójának prémium tokjához. Eleinte furcsának tűnt ez a kialakítás, de hamar megszoktuk és néhány nap elteltével egészen megkedveltük.

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató

A fülhallgatók fényes fekete műanyagban fészkeltek, ami valósággal vonzotta az ujjlenyomatokat, de így legalább késztetést éreztünk arra, hogy időnként megtisztítsuk egy törlőkendővel. A Liberty Air 2 Pro formavilága hasonló a manapság népszerű "AirPods-szerű" variánsokéhoz, persze kapott néhány sajátos motívumot is. Ilyen például az enyhe V-alakban szűkülő, ovális külső lemez, valamint a menő spirál alakú védőrács, amely megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön a 10 nanoréteggel felületkezelt dinamikus hangszóróra. Az összkép kicsit műanyagos, de a TWS viszonylatban kedvező belépő-középkategóriás árhoz mérten megállja a helyét.

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A fülhallgató kialakításából eredően kifejezetten kényelmes volt. Nem nyomta/feszítette a fület és a hallójáratot sem, mivel lapos profilú illesztékeket terveztek hozzá. Utóbbiak csak egészen enyhén érintkeztek a bőrrel, ami miatt csak gyenge stabilitást kaptunk. Ülve/állva/sétálva gond nélkül használtuk, de ha futottunk vagy konditeremben edzettünk, akkor nagyon könnyen kimozdult a helyéről, emiatt intenzív testmozgáshoz nem alkalmas.

A zajkioltás érzékelhető volt és még legerősebb fokozaton sem okozott olyan fejfájdító, émelyítő érzést (nekünk legalábbis), mint az átlagos minőségű ANC-vel rendelkező fülesek. Viszont mivel a fülilleszték nem "tapadt" bele a hallójáratunkba, gyakran előfordult, hogy a zajkioltás ellenére hallottuk a külvilág hangjait.

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató

A beépített mikrofonok tisztán érzékelték saját beszédünket telefonálás közben. A másik fél hangját is kitűnően értettük. Zajos környezetben a körülöttünk lévő hangforrások gyakran behallatszottak, ezért leginkább nyugodt körülmények között támaszkodhattunk a Soundcore tudására.

Soundcore Liberty Air 2 Pro App

Eleinte problémát okozott az érintés-alapú navigáció, mert mindkét fülhallgató különféle funkciókkal reagált rövid/hosszú/dupla érintésre. Szerencsére a mobil alkalmazáson belül hamar megtaláltuk azt a menüpontot, amely a parancsok útmutatóját tartalmazza, sőt, tetszés szerint felülírhattuk, hogy egy adott gesztus milyen funkciót aktiváljon.

Soundcore Liberty Air 2 Pro App

Említést érdemel a Soundcore alkalmazás dizájnja. Ahhoz képest, hogy nem kimondottan prémium kategóriás a Liberty Air 2 Pro, a szoftver kifejezetten igényes arculatot és jól áttekinthető menürendszert tartalmaz, persze némi angoltudást azért igényel. A szoftverfrissítésen és zajszűrési erősség beállításán kívül gyorsan elérhető EQ módokat is találtunk.

Soundcore Liberty Air 2 Pro App

Érdekesség, hogy a HearID a saját hallásunk figyelembevételével hozott létre ránk szabott EQ profilt. A Beyerdynamic MOSAYC megoldásához hasonlóan, különböző frekvenciákat szólaltatott meg, majd felerősítette azokat a sávokat, amiket nem hallottunk eléggé. A kezdeményezés nagyon jó, bár a végeredmény szubjektív megítélésünk szerint túl fényes és éles lett, ezért inkább visszatértünk az eredeti, lineáris üzemmódba.

Hangminőség

A Soundcore Liberty Air 2 Pro határozott, dinamikus, erőteljes hangkarakterrel rendelkezett. Temérdek mennyiségű basszussal támogatott meg szinte bármilyen zenét, már akkor is, ha csak egy kis mélyhang információt sikerült találnia. Nem kérdés, hogy ez a fülhallgató elsősorban a fiatalosabb, modernebb zenei stílusoknak és azon belül a basszusok imádóinak kedvező hanggal rendelkezik. Középső és magas frekvenciái erősen digitális érzettel szólaltak meg, így nem kimondottan vájtfülűek lenyűgözésére szánt termék benyomását keltette.

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató

A meglehetősen elektronikus érzetű hangkarakter ellenére sokszor élvezettel hallgattuk zenei gyűjteményünk vadabb, dinamikusabb darabjait. Egyértelműen érzékeltük, hogy a Soundcore felfűtött, saját belátása szerint kozmetikázott hangot juttatott dobhártyánkba, viszont bizonyos értelemben kimagyarázta saját gyengeségét a dús, masszív basszusokkal. Erre remek példa a feltörekvő tehetségként közismert Apashe - Majesty c. száma is, melynek első másodperceit eleinte meglehetősen műanyagos és egysíkú dinamizmussal tudta csak visszaadni a Soundcore, mégis, ahogy a basszusok megérkeztek, onnan kezdve sokkal simulékonyabb, kerekebb és teljesebb hangképet kaptunk.

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató

Összességében a Liberty Air 2 Pro erőteljes hangkarakterű fülhallgató, mely nem igazán tudta a finom részleteket megjeleníteni. Viszont általános felhasználásra, nem túl bonyolult zenék hallgatására, háttérzenei aláfestés céljából elegendő volt a hétköznapi tevékenységek közben.

Alternatívák

Akik hasonló áron szeretnének kicsit jobb stabilitású TWS fülhallgatót, azoknak ajánljuk, hogy olvassa el a Jays m-Seven tesztet. Jobban megmarad a fülben, mint a Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS, passzív zajszűrése is váratlanul jó, tehát kellemes alternatíva, azt leszámítva, hogy töltőtokja könnyen kinyílik. Említést érdemel még a Sennheiser CX True Wireless, amely jelenleg párezer forinttal drágább, mint a Soundcore, ANC-t nem tartalmaz, viszont stabilitása még a Jays-énél is jobb. Egyébként hamarosan a Soundcore Liberty 2 Pro fülhallgatót is tesztelni fogjuk, ami gyökeresen eltérő formatervet kapott, remélhetőleg megadja majd azt a stabilitást, aminek a Liberty Air 2 Pro használata közben örültünk volna.

Soundcore Liberty Air 2 Pro TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Soundcore Liberty Air 2 Pro kellemes mindennapi TWS fülhallgató általános tevékenységekhez. Kényelmes formája és jól kidolgozott szoftveres háttere rámutattak a gyártó figyelmességére. Viszont stabilitás terén lehetne jobb és hangja sem annyira kifinomult, hogy bármilyen zenével megállja a helyét. Alkalmi Spotify csemegézéshez, podcastek és vlogok hallgatáshoz viszont praktikus kiegészítőnek bizonyult és telefonálásra kifejezetten jól bevált, persze nem túl zajos környezetekben. Alig várjuk, hogy a gyártó többi TWS fülhallgatóját is kipróbálhassuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.