Sivga SV023 fejhallgató teszt

Elegáns irányzat

2023. január 8., vasárnap, 19:30

Sivga audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Sivga fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Sivga fejhallgató teszt Sivga hifi fejhallgató

A fejhallgatók folyamatosan táguló univerzuma nemcsak termékekkel, hanem gyártókkal is bővül. Közéjük tartozik a viszonylag újnak számító Sivga. Sokat elárul, hogy amit eddig letettek az asztalra, nemzetközileg is nagy visszhangot generált. Az SV023 már inkább prémium kategóriát testesít meg. Nyitott kivitele miatt elsősorban otthoni felhasználásra korlátozódik, de aki elmélyült zenehallgatásra keres társat, több értékelhető részlettel is fog benne találkozni.

Sivga SV023 fejhallgatóSivga SV023 fejhallgatóSivga SV023 fejhallgató fejpántSivga SV023 fejhallgatóSivga SV023 fejhallgatóSivga SV023 fejhallgatóSivga SV023 fejhallgatóSivga SV023 fejhallgatóSivga SV023 fejhallgató kábelSivga SV023 fejhallgatóSivga SV023 fejhallgatóSivga SV023 fejhallgató hangszóróSivga SV023 fejhallgató hangszóróSivga SV023 fejhallgató hangszóróSivga SV023 fejhallgató fülpárnaSivga SV023 fejhallgató fülpárnaSivga SV023 fejhallgató tartozékokSivga SV023 fejhallgató tartozékokSivga SV023 fejhallgató mérés

Tudatos technológiák

A gyártó hátterére most nem térünk ki részletesen, de aki kíváncsi, többet megtudhat róla a korábbi, Ajánlott Vétel cédulával jutalmazott Sivga P-II tesztjében. Most pedig térjünk rá a Sivga SV023 főbb tulajdonságaira. Gyártója nem igazán spórolt az anyagokkal, amit laikus és hozzáértő vásárló egyaránt elvárhat a prémium árért cserébe. A ház repülőgép-ipari alumínium ötvözetből készült, a hangszórókamra külső fala pedig, ahogy a fényképeken látható, valódi, egyedileg kiválogatott diófa.

Sivga SV023 fejhallgató

Belül 50 mm-es hangszóró dolgozik, melynek membránja LCP (folyadékkristály tartalmú polimer). A középső, dóm alakú rész berillium bevonatú annak érdekében, hogy merevebb, ezáltal kevésbé torzító hatású legyen. A fejpánt rugalmas rozsdamentes acél, párnája kecskebőr kárpitozású. Mindezeket a finomabb illeszkedés és jobb komfort érdekében választották a Sivga fejlesztői.

Sivga SV023 fejhallgató fejpánt

A fülpárnák bélése memóriahab, külső részük műbőr, de a fejjel ténylegesen érintkező rész bársonyból készült. Az enyhén ovális párnák egyedi alakúak, a koponya formáját követik annak érdekében, hogy jobban szigeteljék a hangokat. Így kevesebb zavaró tényező szivárog be kintről. Ugyanakkor a fülpárnák széle lyuggatott, részben finomhangolás, másfelől a jobb szellőzés érdekében. A fejhallgató e sorok írásakor 202 000 forintért kapható.

Sivga SV023 fejhallgató fülpárna

Küllem

Az egyszerű, de igényes doboz praktikus tartozékokat rejt. Található benne egy masszív, cipzárral zárható keményfalú védőtok, amelyben hosszabb utakra is biztonságosan cipelhetjük a fülest. A tokban egy kis vászonbatyu tartalmazza a tartozék kábelt. Utóbbi monokristályos (OCC) rézvezetőt tartalmaz. Az OCC a hagyományos oxigénmentes réznek többszörösébe kerül, mivel bonyolultabb előállítani. Viszont ahogy számtalan tesztünkben kiderült, hangminőségben is egyértelműen jobb, kevésbé színezi a zenei részleteket.

Sivga SV023 fejhallgató tartozékok

A kábel 1,8 méteres, de jár hozzá egy 20 centis toldó adapter, amely forrás felőli végét az alapértelmezett 4,4 mm-es Pentaconn dugóról 3,5 mm-es Jack-re alakítja. A fejhallgatóba 2,5 mm-es Jack dugók illeszkednek. A csatlakozók háza fém, mindenhol aranyozott érintkezőkkel. Az összkép igényes, de vajon a feszes acél fejpánt mennyire válik be a gyakorlatban?

Sivga SV023 fejhallgató tartozékok

Használat közben

A Sivga méretét beállítva stabil illeszkedést sikerült megvalósítani. Akkor se moccant meg a fejhallgató, ha hirtelen bólogató, vagy oldalra billenő fejmozdulatot tettünk. A ház semmilyen zavaró mellékzajt nem produkált. Kattogás, kotyogás nélkül, néma csendben helyezkedett el a koponya körül. A fonott rézkábellel sem voltak gubancok (szó szerint), laza szerkezetének köszönhetően könnyen lehetett kezelni.

Sivga SV023 fejhallgató kábel

A használat során mindössze két esetleges kompromisszumot tudtunk megnevezni. Az egyik a nyitott kivitelből eredt, ami miatt zajos környezetben nem igazán lehetett elmerülni a zenében. A külső hangokból sok behallatszott a zenébe, amit ingergazdag környezetben élőknek nem árt észben tartani. A másik kérdéses pont a fülpárnák körül fogalmazódott meg.

Sivga SV023 fejhallgató fülpárna

A Sivga SV023 összességében kellemes komfortot nyújtott olyan értelemben, hogy a fentről érkező nyomás teljesen elhanyagolható szinten maradt, ezért nem okozott frusztrációt a fejünk búbján. Az oldalirányú nyomás picit határozottabb volt, részben az acél fejpánt és az egyedi fülpárnák miatt. Utóbbiak a fül és nyak közötti részt kissé nyomták, ami minket nem különösebben zavart, de fejformától függően másoknak problémás lehet. Ezért vásárlás előtt mindenképpen érdemes legalább 10 percre felpróbálni, ha valaki biztosra szeretne menni.

Sivga SV023 fejhallgató hangszóró

A teszthez saját RME ADI-2 DAC FS D/A konverterünket alkalmaztuk, amelyet AudioQuest Carbon USB kábellel csatlakoztattunk egy iMac számítógéphez. A magas felbontású digitális fájlokat JRiver Media Center lejátszó szoftver segítségével hallgattuk. A kritikus meghallgatást egyhetes folyamatos járatás előzte meg.

Sivga SV023 fejhallgató

Hangminőség

Az általunk használt elektronikával kombinálva friss, életteli hangzást sikerült elérni. Utóbbi ellentmondásosnak tűnhet, mert a fejhallgató eleve az ember fejébe küldi a zenét ahelyett, hogy a körülötte lévő levegőt használná. A pszichológiai összhatás mégis azt eredményezte, hogy üde, lélegző színpadot tapasztaltunk meg, amely nyílegyenesen a fejünkbe irányult. Az egyszerűbb fejhallgatók hajlamosak egykedvűen, homogén térrel közölni a zenét, ami lehet élvezhető, de nem veri át tökéletesen az agyat. A Sivga ügyessége abban rejlett, hogy olcsóbb vetélytársainak zömétől eltérő módon sok kérdést eleve kizárt. Tiszta és egyenes módon tolmácsolta a hangszereket és énekhangokat, amitől gyorsan és könnyen elmerülhettünk kedvenc zenéinkben.

Sivga SV023 fejhallgató hangszóró

A Dave Brubeck Quartet - Take Five c. klasszikusát hallgatva artikulált hangszereket kaptunk, élénk és mozgalmas színpaddal. Csukott szemmel a stúdió légterébe képzeltük magunkat, a zenészek közvetlen, invitáló hangulatot ébresztettek. A cintányér eleven volt és határozottan csengő, de nem bántón csörömpölő. A nagybőgő bársonyosan lágy maradt, finoman úszkált, de nem vált durván kiemelkedővé.

Sivga SV023 fejhallgató hangszóró

A Berliner Filharmoniker zenekar The Asia Tour c. válogatását hallgatva komoly jelenlét érzetben részesültünk. Különbséget lehetett felfedezni a közelebb és távolabb játszó zenészek között, minden hangszercsoport a rá jellemző színvilággal egészítette ki Strauss, Bartók és Brahms nagyszerű műveit. A váratlan dinamika ugrásokat ügyesen elkapta az 50 mm-es hangszóró, nagy energiával lépett közbe az üstdob és markáns elevenséggel úsztak be a semmiből a magasztos harsonák, vadászkürtök. Tesztalanyunk gazdag felbontásának és jó dinamika elosztásának köszönhetően egyszerre nyújtott érzelmi hullámvasutat és igényes textúrát. A háttérben lévő csendet és mélységet kevésbé érzékeltette, mégis meg tudta teremteni a nagyzenekar lélegző atmoszféráját, emellett szellős rétegekben rendezte el a zenészeket.

Sivga SV023 fejhallgató

A Voces8 kórus Infinity c. albumát mentálisan befaltuk anélkül, hogy tudomást vettünk volna az idő múlásáról. Igaz, hogy ebben az énekesek profizmusa is fontos szerepet játszott. De az SV023 kellő színkapacitást és dinamikai lépcsőzetességet biztosított, hogy a finom hangerő változásokat, óvatosan becsatlakozó tónusokat is azonnal meg lehessen különböztetni. Az érzelmi töltet ezúttal sem maradt el, libabőr, ábránd, nyugalom és meghatottság uralkodott el rajtunk, közben az énekesek már-már gyanúsan élénk textúrával mutatkoztak meg.

A Muse rockegyüttes sokak által ismert, Uprising c. számát hallgatva ugyanazt a gazdag részletességet kaptuk, a torzított basszusgitár és az énekhang tekintetében is, mint szimfonikus zenével. A lábdob lehetett volna kicsit nehezebb, de a hangulati elemek és az atmoszféra kárpótolt érte. Nagyobb hangerőn kissé szárazzá vált az összkép, ami tovább erősítette a basszus visszafogottságát. Közepes terhelésen viszont az Uprising és más rockzene is egész jól átjött a Sivga tolmácsolásában, annak ellenére, hogy nem törekedett túlzottan meleg karakterre.

Sivga SV023 fejhallgató

Post Malone - Twelve Carat Tootache c. albumával a hip hop műfajt sem kerültük el. Az énekhang és a digitális effektusok ezúttal is meggyőző gazdagságérzetet keltettek. Nem mindenki szereti a modern könnyűzenét és a Sivga-nak sem volt célja, hogy szebbé vagy dögösebbé varázsolja az amerikai énekes dalait. Viszont a hangmérnökök befektetett energiája egyértelműen jobban átjött, mint bármilyen más fapados füles társaságában. A dallamosság és a dinamika árnyalás itt is lekötötte figyelmünket, bár szubjektíven elviseltünk volna még egy kis lökést 30 Hz alatt.

Sivga SV023 fejhallgató mérés

A mérésről készült diagram egyértelműen mutatja, hogy az SV023-nak nem célja a diszkós basszus. Egy pici melegséget hoz, de nem esik túlzásba. 1 kHz-től 10 kHz-ig elegánsan követi a HARMAN célgörbét, de 4-5 kHz között majdnem 20 dB-es ugrás figyelhető meg. Utóbbi szerintünk közrejátszik a közvetlenül ábrázolt énekhangban. Néha, különösen intenzívebb (hangosabb) járatás esetén kicsit száraznak érződik tőle az összkép, de ésszerű terhelésen egyáltalán nem zavaró. A magashangokat jól kordában tartja 10-14 kHz között, bár onnan felfelé meglehetősen ellágyul. Nagy valószínűséggel pont ennek köszönhető, hogy (ésszerű terheléssel) hosszú távon sem válik fárasztóvá annak ellenére, hogy a részleteket jól elkülöníti egymástól.

Alternatívák

Aki hasonlóan fejbe varázsolt sztereó középpontot szeretne kedvezőbb áron, annak javasolt a HiFiMAN Sundara fejhallgató teszt elolvasása. Utóbbi pár tízezer forinttal olcsóbb, basszusban kissé határozottabb is, viszont nem adnak hozzá alapértelmezetten szimmetrikus kábelt és fülpárnái feszesebb illeszkedésűek, mint a Sivga SV023-nak. Aki a bátrabb basszust és fegyelmezett magashangokat párosítani szeretné, annak a Sennheiser HD 660 S jelenthet megoldást. Párnái kevésbé válogatósak a fejformákkal és ugyanúgy jár mellé 4,4 mm-es kábel. Viszont háza műanyag, ami egyértelműen elmarad a Sivga diófa és fém kivitelétől.

Sivga SV023 fejhallgató

Végszó

A Sivga SV023 újabb bizonyítéka, hogy kevésbé ismert gyártó is nyújthat magas színvonalat a kivitel és hangzás tekintetében egyaránt. Karaktere szubjektív véleményünk szerint főleg szimfonikus zenével mutatja meg fő előnyeit. Hozzá kell tenni, hogy aki szereti a jazzt, kórusdalokat és szinte bármit, ahol nem az izmos basszusé a főszerep, értékelni fogja az erős virtuális jelenlétérzetet. Ezzel egy pillanatra sem szeretnénk azt kommunikálni, hogy a fejhallgatónak nincs basszusa. Egyszerűen csak nem fektet rá akkora figyelmet. A mélyebb frekvenciák intenzitása nem annyira magas, ez minden. Azt leszámítva izgalmas, bensőséges zeneélményre lehet tőle számítani, remek részlet elkülönítéssel. A kivitel és az összkép igényes, de az egyedi párnák miatt fokozottan ajánlott a vásárlás előtti személyes kipróbálás.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.