Sennheiser IE 900 high end fülhallgató teszt

Csúcsminőség bárhol?

2021. október 12., kedd, 17:55

Sennheiser audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató high end fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt high end fülhallgató teszt

A Sennheiser legújabb zászlóshajójaként debütáló IE 900 új, X3R technológiával és TrueResponse hangszórókkal törekszik az élvonalba. Kipróbálásának első pillanatában egyértelművé vált, hogy a németek ismét rendkívülit alkottak.

Sennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 in-ear fülhallgatóSennheiser IE 900 in-ear fülhallgatóSennheiser IE 900 in-ear fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgatóSennheiser IE 900 fülhallgató tartozékokSennheiser IE 900 fülhallgató kábelSennheiser IE 900 fülhallgató mérésSennheiser IE 900 fülhallgató doboz

Elszabadultak az ötletek

Nemcsak a hifi elektronika, hanem a hangszórógyártás területén is sok újítást láthattunk az elmúlt években. IEM, azaz hallójárati fülmonitor fronton is izgalmas opciókkal bővült a kínálat. Sok új gyártó és általuk kitalált márka tört elő a semmiből, a régi/régebbi motorosok pedig egyre magasabb árszintekre merészkedtek. Rendszeresen megjelentek szerkesztőségünkben a 300-400 ezer forintos, vagy akár még drágább fülhallgatók. A Távol-Keletről, vagy éppen nyugatról érkezett egzotikumok tesztelése közben időnként feltettük magunkban a kérdést: vajon mikor és mit lép erre majd a Sennheiser?

Sennheiser IE 900 fülhallgató

A német cég elégedetten dőlhetett volna hátra a HD 800 S referencia fejhallgató kifejlesztése, vagy a minden tekintetben luxuskategóriás Orpheus "újjáélesztése" után. Nem így történt, hiszen a Sennheiser megfontoltan és látszólag ráérősen, de pihenés nélkül fejlődik. Évekkel ezelőtt bemutatták a szerintük tökéletesnek gondolt fülhallgatót (IE 800, kb. 220 000 Ft), majd később annak ráncfelvarrott változatát (IE 800 S, kb. 350 000 Ft). Az IE 900 (kb. 450 000 Ft) még jobban teljesít a hanghullámok manipulációjával, olyan mérnöki megoldásokat alkalmazva, amelyekhez hasonlóval eddig mi még nem találkoztunk.

Sennheiser IE 900 fülhallgató

Fontosabb paraméterek

A termék lelkét az X3R technológia képezi, ami egy TrueResponse hangszórót (a gyártó tudományosabb megközelítéssel inkább jelátalakítónak nevezi) és egy sajátos kivitelű, üreges struktúrát jelent. A hangkivezető nyílás elé három Helmholtz rezonátorkamrát építettek, amit hangterelővel kombináltak. Tehát az alumínium házon belül található még egy kapszula, az X3R egység, amely a benne lévő 7 mm-es hangszóró finomhangolásáért felel.

Sennheiser IE 900 fülhallgató mérés

A Sennheiser weboldalán interaktív frekvenciagörbe szemlélteti, hogy a különböző méretű vájatok hogyan csillapítják a magas frekvenciás csúcsokat. Az eredmény komplex, mégis letisztult rendszer ahhoz képest, ahogyan a 3 vagy több BA hangszóróval épített, keresztváltót és (ideális esetben) fáziskorrekciót igénylő IEM fülhallgatók felépülnek.

A hangfalakhoz hasonlóan fülhallgatós viszonylatban is fontos a vibrációcsökkentés. Ennek érdekében az IE 900 eloxált alumínium házát precíziós marással, egyetlen tömbből formálták. A Sennheiser németországi központjában, kézzel összeszerelt fülhallgató aranyozott MMCX csatlakozókkal készül, így kábele moduláris. Említendő eltérés a korábbi csúcsmodell IE 800 S-hez képest, hogy az IE 900 már fülhorgos kialakítású, ezáltal stabilitása is jobb. A TrueResponse hangszóró 5 Hz-től 48 kHz-ig szólaltatja meg a frekvenciákat, a fülhallgató teljes harmonikus torzítása 1 kHz-en, 94 dB-lel mérve 0,05 %.

Sennheiser IE 900 fülhallgató

Küllem

A kicsomagolási élmény példaértékű volt. A doboz mérete, minősége, a szivacságyba gondosan elhelyezett fülhallgatók és kézzel sorszámozott eredetiség igazolvány mind hozzátettek a minőségérzethez. A kiegészítők tálalására is kellő figyelmet szenteltek. Az IE 900 mellé összesen 6 pár fülillesztéket csomagoltak, amelyekből 3 pár szilikon, 3 pár pedig szivacs.

Sennheiser IE 900 fülhallgató tartozékok

A fülilleszték közepébe rugalmas rácsot helyeztek, a hangszórókamra védelmére. A csomagolás része még egy tisztítóeszköz és egy kábelfogó csipesz. Az IE 900 kemény falú, cipzáras védőtokja nemcsak gyönyörű, hanem elegáns is: alján kis alumínium táblára gravírozták a gyári számot.

Dicséretes, hogy három kábelt mellékeltek a fülhallgatóhoz, amelyek különböző végződésűek (3,5 mm-es, 2,5 mm-es szimmetrikus, 4,4 mm-es szimmetrikus Pentaconn). A magas összegért mindez elvárható. Viszont a fülhallgató formaterve túlzás nélkül nevezhető rendkívülinek. Ugyanezt az alakot láthattuk már az IE 300 esetében, ám ott szemcsés kompozit anyagot használtak. Ahhoz képest a natúr színű alumínium elegánsabb hatást kelt. Ráadásul annak ténye, hogy szabadon hagyták a géppel mart apró mélyedéseket, tovább fokozza az egyedi vizuális érzetet. Az egyetlen hangszórós kialakítás legnagyobb előnye, hogy az IE 900 kifejezetten apró, ami a komfortot drámai mértékben befolyásolja.

Sennheiser IE 900 fülhallgató kábel

Használat közben

Lapos profiljának és döntött L formájának köszönhetően az IE 900 sehol nem nyomta vagy feszítette a fület. Órákon keresztül is bent hagyhattuk anélkül, hogy bántotta, fárasztotta volna a hallójáratot és annak környékét. Ugyanakkor az alumínium viszonylag hamar átvette a testünk hőjét. Sok fülmonitort kipróbáltunk már és az IE 900 egyértelműen a legkényelmesebbek közé tartozott. Ráadásul a fülhorognak köszönhetően végre nem kellett séta közbeni kieséstől tartani úgy, mint az IE 800 esetében.

Sennheiser IE 900 in-ear fülhallgató

A remek komforthoz és stabilitáshoz nem kevésbé hatékony passzív zajszigetelés társult. 30-40 %-os terhelésen történő zenehallgatás közben a mellettünk csörgő telefont és az ajtócsengőt sem hallottuk meg. Az ilyen mértékű izoláció különösen hasznos lesz azoknak, akik sokat utaznak pl. távolsági buszon vagy vonaton. A tesztelés alatt repülőn nem utaztunk vele, ezért nem derült ki, hogy levegőben hogyan teljesítene az IE 900 szigetelése. Aki rendszeresen utazik repülővel és elsősorban a hangos, monoton búgásokat kívánja kizárni, annak talán érdemesebb a Sennheiser valamelyik ANC-vel felvértezett fejhallgatóját választani.

Sennheiser IE 900 fülhallgató

Hosszabb idő után is csak két apróságba lehetett volna belekötni. Egyfelől a kábel picit merev és nehéz. Nem gabalyodott össze és kivitele alapján tartósnak tűnt, viszont, ha csak a mellkasunk előtt lógott, akkor séta közben kifejezetten idegesítően zörgött, ahogy a ruházattal érintkezett. Ekkor jött jól a csomagolásban lévő, kábelrögzítő csipesz. Másfelől az IE 900 nem tartalmaz mikrofonos headset modult. Ez tudatos döntés volt a gyártó részéről, mivel a mikrofon elektromágneses zavarokat generál, amelyek elméletileg (ennek igazolására és cáfolására sem találtunk még hiteles forrást) a jelkábel vezetőjére, vagyis a hangminőségre nincsenek jó hatással.

Sennheiser IE 900 fülhallgató

Hangminőség

A tesztelést RME ADI-2 DAC FS D/A konverterrel végeztük. A zenéket JRiver Media Center26 szoftvert futtató iMac számítógépről játszottuk le, amely AudioQuest Carbon USB kábellel volt a DAC-hoz csatlakoztatva. Minden fülhallgatót 3 napig folyamatosan járatni szoktunk, mielőtt sort kerítenénk a kritikus meghallgatásra, ezúttal is így történt. Kipróbáltuk a fülillesztékeket és a potenciális érdeklődőknek is érdemes többet összehasonlítani, mivel a pontatlan illeszkedés mélyhang veszteséget okozhat.

Az IE 900 automatikusan a fejünkbe varázsolt egy holografikus hangszínpadot. Bármilyen zenét indítottunk el rajta, azonnal bőséges információ jelent meg, amelyből tetszés szerint, svédasztal módjára csemegézhetett figyelmünk anélkül, hogy az összkép tolakodó lett volna. Életteli, mozgalmas teret kaptunk IEM viszonylatban kifogástalan mélységérzettel. Következzen néhány zenei példa, amelyeken keresztül megpróbáljuk jobban érzékeltetni a fülhallgató képességeit!

Sennheiser IE 900 fülhallgató

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában szépen elkülönültek egymástól a hangszerek. A magas frekvenciákban egyszerre éreztünk stúdiós őszinteséget és high end finomságot. Az ének és a hangszerek is közvetlenül rajzolódtak ki a fejünkben lévő térben, a dinamikus részletek hirtelenséggel, váratlanul és villámgyorsan ugrottak elő, majd tűntek el. Az andalító jazz után komplex, szimfonikusokat is hallgattunk (pl. Beethoven - V. szimfónia, az LSO előadásában). Az IE 900-nak meg se kottyant, sőt, a gazdag textúrájú klasszikus zene mutatott rá igazán természetes, szeparált és realisztikus hangvisszaadására. Ha becsuktuk a szemünket, akkor elhittük, hogy ott ültünk a koncertteremben. Ugyanezt éltük át Bill Withers - Ain’t No Sunshine c. dalánál is, amelynek Carnegie Hall-ban felvett változatát hallgattuk. Egy időutazásnak lehettünk fültanúi, ahol semmit sem találtunk soknak vagy kevésnek, a kerek egész előadás teljes mértékben kitöltötte fókuszunkat.

Joe Satriani - Wind In The Trees c. instrumentális, elektromos gitárral előadott száma szikár és feszes basszusokat tartalmaz. Itt bizonyította első ízben az IE 900, hogy a bátrabb, határozottabb mélyhangok visszaadása sem okoz neki gondot. Ráadásul a szépen integrált basszus nem feküdt rá a középső hangokra egy pillanatra sem. Definiált, meleg basszusgitárt és zongorát kaptunk, amely gazdagon csengő, textúrált cintányérokkal egészült ki. A finoman áramló zenét szinte megbolondították a basszusgitár érdes tónusai és a lábdob becsapódásai. Utóbbit sok fülhallgató csak felületesen és kissé lágyan szokta ábrázolni, itt kaptuk olyan lecsontozott és tiszta formában vissza, ahogy korábban csak a legjobb minőségű hifi rendszereken hallhattuk.

Sennheiser IE 900 fülhallgató

IEM viszonylatban az IE 900 az egyik legsokoldalúbb basszus-megjelenítő fülhallgató, amivel eddig találkoztunk. A mélyhangok árnyalását, dinamikáját és erejét ügyesebben, szebben, izgalmasabban tudta elvégezni, mint az általunk referenciaként használt Sennheiser HD 800 S. Természetesen egy fülhallgató és egy fejhallgató teljesen más célokat szolgál, és másfajta térérzetet hoz létre. Ettől függetlenül az IE 900, különösen akkor, ha intenzívebb, keményebb zenékre került sor, tehetségesebb reakciót mutatott, mint a gyártó jelenlegi "ásza", a HD 800 S. Elképesztően profi energia és kontroll valósult meg olyan előadók hallgatásakor is, mint a Massive Attack, Daft Punk vagy Post Malone.

A középső hangok szinte felfoghatatlan szintű tisztasággal jelentek meg. A magashangok, melyek az atmoszféra teremtéséért és természetességért felelnek, sokszor meglepő fordulatokat mutattak. Utóbbi alatt azt értjük, hogy mikor már-már azt hittük, hogy a fülhallgató színez, akkor kiderült, hogy csak a zene keverése volt magashangok felé tessékelve - a következő, hasonló műfajú, de másik kiadótól/stúdióból származó darab kifejezetten puha és neutrális összképet adott.

Az IE 900 tehát összességében tiszta és őszinte ábrázolással jutalmazott meg minket. Ugyanakkor pontossága és kidolgozottsága sosem esett bele az untató tárgyilagosság csapdájába. Mindig egy csipetnyi energiát, határozottságot és élénkséget biztosított a frekvenciáknak. Ezáltal egy pillanatra sem volt unalmas, ugyanakkor fárasztó sem. Mindezt úgy tette, hogy szinte semmilyen módon nem bélyegezte meg a virtuális hangmezőt, vagyis zavaró, feltűnő elszíneződést nem produkált. Hozzátesszük, hogy utóbbihoz szükség volt a szivacsos illesztékre. A szilikonos változattal kicsit hűvösebb tónust kaptunk, mivel a basszusok egy része kiszökött a pontatlan illeszkedés miatt.

Sennheiser IE 900 fülhallgató

Néha, bizonyos részletek vagy tónusok közben egyfajta plusz frissességet hallottunk a közép/magas frekvenciák irányából. Ez a morzsányi rejtett szignatúra, alig észrevehető karakterisztikai sajátosság ott lappangott néha a hangok között, de hosszú távon nem vett vissza a realitásérzetből. Nem színezte, torzította a hangszínt, inkább csak diszkréten, a Sennheiser gyengéd önigazolásaként mutatkozott meg. Szinte emlékeztetőül a hallgatónak: "ezt a remekművet mi készítettük". Ezt kritizálni olyan lenne, mint a színházban ülve a széken lévő bársony mintáját kifogásolni: teljesen felesleges.

Sennheiser IE 900 fülhallgató

Alternatívák

Akinek sok a Sennheiser IE 900 ára és mikrofonos headset modulra is igényt tart, annak javasoljuk a kb. 60 000 forinttal olcsóbb Beyerdynamic Xelento Wireless (papíron vezeték nélküli, de kábelt is csomagolnak hozzá) teszt elolvasását. Nem volt lehetőségünk A/B teszt összehasonlítást végezni a két fülhallgatóval. Bizonyára izgalmas lenne összemérni a két német óriás termékét. Ami a Sennheiser mellett szól, az a lenyűgöző intimitás, természetes térérzet és a bámulatos mélyhang részletesség, szükség esetén bőséges energiával. Viszont a Xelento karaktere is rengeteg előnyös adottságot hordoz magában, különösen térhatás és felbontás tekintetében, a választás tehát leginkább szubjektív ízléstől és anyagi lehetőségektől függ.

Végszó

A Sennheiser IE 900 a tökéletességmánia megtestesülése. Oldalanként egyetlen dinamikus hangszóróval üzemelő fülhallgatók között valószínűleg jelenleg nincsen ennél jobb hang. Mivel egyértelműen maga mögé utasítja a gyártó korábbi IEM zászlóshajójaként ismert IE 800 S-t, még magasabb áron kínálják az új csúcsmodellt. Utóbbi sokaknak fájni fog, hiszen kb. 450 000 Ft egy fülhallgatóért, túlzás nélkül luxus. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy az IE 900 jobb basszust, intimebb hangulatot, összességében szórakoztatóbb élményt nyújtott, mint a Sennheiser HD 800 S (amely a cég zászlóshajó nyitott fejhallgatója, jelenleg több mint 550 000 Ft), csak éppen bárhol elférő kialakításban, akkor nem olyan egyszerű ítélkezni. Az IE 900-zal történő zenehallgatás fantasztikus élmény, de minőségi elektronika és műsor is kell hozzá, hogy ez megvalósuljon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.