Sennheiser IE 800 S fülhallgató teszt

Harc a fül kegyéért

2018. január 23., kedd, 12:30

Sennheiser audio hifi fülhallgató IE800 IE 800 hifi fülhallgató high-end fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser IE 800 Sennheiser fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt high end fülhallgató teszt

A Sennheiser fejlesztői ismét összeültek, hogy titokzatos németországi létesítményükből újabb zászlóshajót indítsanak útjára. Ezúttal az IE 800 típusú, hallójáratba illeszkedő fülhallgatót vették nagyító alá, hogy megszülessen a még tovább fejlődött, még jobb hangot produkáló IE 800 S.

Sennheiser IE 800 S high end fülhallgatóSennheiser IE 800 S high end fülhallgatóSennheiser IE 800 S high end fülhallgatóSennheiser IE 800 S high end fülhallgatóSennheiser IE 800 S high end fülhallgatóSennheiser IE 800 S high end fülhallgatóSennheiser IE 800 S fülhallgató tartozékokSennheiser IE 800 S fülhallgató tartozékokSennheiser IE 800 S fülhallgató és FiiO X7 Mark IISennheiser IE 800 S fülhallgató Pentaconn csatlakozó

Újítások

Néhány éve mi is teszteltük a Sennheiser IE 800 fülhallgatót, mellyel bebizonyosodott, hogy borsónyi méretben is kapható a nagy fejhallgatókat megközelítő dinamika és térképzés. Azóta a piac meglehetősen kitágult és olcsóbb, ill. drágább vetélytársakkal is találkoztunk, melyek hangminőségben vagy szolgáltatásban képesek voltak ringbe szállni a Sennheiser zászlóshajójával. Ideje volt már tehát a frissítésnek.

Sennheiser IE 800 S high end fülhallgató

Az IE 800 S sok tekintetben az IE 800-ra alapoz. Mérete és formája nem változott, matt fekete külseje viszont modernebbé teszi, nem mellesleg semlegesebbé is olyan értelemben, hogy így nem látszik drágának. Tesztalanyunk ugyanis kb. 310 000 Ft-ért vásárolható meg, tehát mintegy 30 %-kal drágább az elődjéhez képest.

A futurisztikus, ugyanakkor továbbra is meglepően apró kapszulákban lévő, 7 mm-es XWB (Extra Wide Band, extra szélessávú) hangszórókon végeztek némi finomhangolást, ami a cég szerint indokolttá teszi az említett áremelkedést. Pluszként említhető, hogy csomagoltak hozzá néhány pár Comply szivacsot is, aminek előnyeiről nemrég külön hírünkben tettünk említést.

Sennheiser IE 800 S fülhallgató tartozékok

Használat

Az eredeti IE 800 sugallt egyfajta high end érzetet, fényesre polírozott kerámia kapszuláival és zöld, hegymászó kötélre hasonlító mintájú köpenyével. Az IE 800 S e részeken matt feketére változott, ami talán nem is baj, feltételezve, hogy nem mindenki akarja láttatni a füléből kikandikáló eszköz magas értékét. A kábel továbbra sem moduláris, illetve csak félig az: a két hangszórókamrát fix szakasz köti össze és az áll alatti Y-torkolat utáni rész cserélhető. Az ügyes kialakításnak köszönhetően pillanatok alatt váltogathatunk a mellékelt, különböző csatlakozós kábelek közt. Ezek tartósságát a néhány hetes tesztidőszak alatt nem tudtuk kipróbálni, arra viszont hamar rájöttünk, hogy a mellékelt rögzítő csipesz használata kötelező, anélkül ugyanis a testhez, ruházathoz érő kábel zörgése zavaróvá válhat.

Sennheiser IE 800 S fülhallgató Pentaconn csatlakozó

A fülhallgató zajszűrő képessége is említést érdemel. A papíron közölt, -26 dB csillapítást nem lehet értelmezni egészen addig, míg ki nem megyünk vele az utcára. Ilyenkor (különösen Comply párna használatával) már közepes hangerejű zenehallgatásnál is elhalkulnak a körülöttünk lévő járművek, ezért célszerű fokozott figyelemmel sétálgatni, nagyobb jelszint mellett ugyanis gyakorlatilag süketnek fog titulálni minket a külvilág. Ugyanez érvényes irodai környezetben történő használatra is. A kollégáknak már kiáltania kellett ahhoz, hogy hallani lehessen mondanivalójukat. Mindez nagymértékben a Comply párnáknak köszönhető. Egy ideig kísérletezgettünk a szilikon és a szivacs gyűrűkkel, de számunkra utóbbi egyértelműen jobbnak bizonyult - nem csak zajszűrés, hanem stabilitás miatt is, séta közben kevésbé akart kicsusszanni fülünkből.

Sennheiser IE 800 S high end fülhallgató

Az IE 800S bizonyos sajátosságai miatt (pl. mikrofonos headset modul továbbra sem jár hozzá) megoszthatja a high end in-ear rendszerek kedvelőit, azt viszont be kell látnunk, hogy a csúcskategóriás mezőnyben eddig ez az egyik legjobb ergonómiájú résztvevő. Teszteltünk már hasonlóan árazott (vagy éppen többször drágább), hallójáratba illeszkedő fülhallgatókat, amikkel nem tudtunk sapkát húzni vagy csak ülő testhelyzetben használhattuk őket, mert kicsit is intenzív séta során, máris ki akartak pottyanni fülünkből. Hozzájuk képest az IE 800 S stabilitása sokkal jobb, rutinos futóknak vagy edzeni járóknak viszont továbbra is dedikált sportfüles használata javasolt.

Sennheiser IE 800 S high end fülhallgató

Hangminőség

Az IE 800 S karakterét egyfelől nagyon könnyű meghatározni, másfelől szinte lehetetlen. Míg az egyik dalnál azt éreztük, hogy bizonyos részletek térbeli elhelyezése és magas frekvenciás tagolása bemutatja a fülhallgató korlátait, addig a következőre ugorva más mélységek jelentek meg, és azonos hangszerekből kaptunk teljesen más módon tálalt részleteket. A hang natív lett és képlékeny mind a rögzített tér, mind pedig a bennünk létrejövő érzet tekintetében. Ettől függetlenül, ha nagyon odafigyeltünk, az érintetlenül hagyott részek mellett azokat is elcsíphettük, amiket nagyon is kezelésbe vett a parányi eszköz.

Sennheiser IE 800 S fülhallgató és FiiO X7 Mark II

A basszusokhoz kevéske súlyt és erőt kölcsönzött annak érdekében, hogy dinamikailag ne legyen tehetetlen és halott a zene. Érezni lehetett, hogy az IE 800 S néhány gramm élvezetet és lendületet csempészett hallgatnivalónkhoz, de ezt nem bántuk, mert közben nem szűnt meg a részletinformációk újszerű, friss, élőnek tetsző kézbesítése. Hogy a kapott hang mennyire volt digitális, azt a forráseszköz is befolyásolta. Először saját Astell&Kern AK Jr lejátszónkhoz csatlakoztattuk és úgy gondoltuk, ennél több nem is kell az IE 800 S számára. Aztán kapóra jött, hogy érkezett hozzánk egy FiiO X7 Mark II, amelyben korszerűbb DAC és szimmetrikus kimenet is található. Eleinte semmi különbséget nem találtunk, aztán ahogy váltogattuk a lejátszókat és zeneszámokat, bebizonyosodott, hogy a drágábbik hangja kevésbé digitális, hangyányit mélyebben ábrázol a térben és távolabb helyezi egymástól a hangsávokat. Mindezt csak azért jegyezzük meg, hogy rávilágítsunk a különféle mellékelt vezetékek előnyére. Minél jobb eszközzel kerül partiba az IE 800 S, várhatóan annál jobban fog szólni.

Sennheiser IE 800 S high end fülhallgató

Olvasónkban felmerülhet a kérdés, hogy vajon miben múlja felül az IE 800 S a kisebb testvérét? A forgalmazó jóvoltából össze tudtuk hasonlítani a két modellt és számunkra egyértelműen finomabb, árnyaltabb magas frekvenciákat nyújtott az újonc, de másért is (leginkább a Comply párnák miatt) rá esett a választásunk, a szilikon haranggal ellátott előd nagyon nehezen maradt csak meg hallójáratunkban, szemben az annak formáját felvevő szivacshengerrel.

A frekvenciákra visszatérve, a basszusban leheletnyi doppingot fedeztünk fel, ugyanakkor ezzel a kis támogatással együtt is precízen támasztotta alá a többi részletet és egyáltalán nem dominált. A középső frekvenciákat tisztán és gyorsan ábrázolta, ami az IE 800 után nem volt újdonság, viszont a legfelső frekvenciák hallhatóan finomodtak, természetesebben jelentek meg. Olyan karaktert kaptunk, amit egyfelől bármilyen zenei stílussal lehetett kamatoztatni, másfelől hosszú távon is élvezni lehetett, mert semmit sem élezett túl. Kisebb zajokat, gitárerősítők zúgását ugyanúgy nyomon lehetett követni, mint a pergő- és lábdobok hirtelen ütődését, puffanását és még temérdek effektust, amikről a beavatatlan fülű zenekedvelő korábban talán nem is tudott.

A sztereó tér nem volt olyan széles és nyitott, mint a sokkal nagyobb hangszórókkal rendelkező, nyitott rendszerű Sennheiser referencia fejhallgatók esetében. A koponyánkon belül felépülő színpad stabilitása, összefüggősége viszont őszinte döbbenetet váltott ki. Antoine Dufour és Antonio Forcione lemezein azt éreztük, hogy a gitár a fejünkbe került. Nem elénk vagy körénk, hanem a kobakunk kellős közepébe. A fentebb ecsetelt fizikai adottságok olyan fülhallgatót eredményeztek, aminek tudását az utcán sétálva is élvezni tudtuk. Nehéz megfogalmazni azt, amikor az ember áll a metrón és semmi sem érdekli, mert fejében fészket rakott kedvenc zenéje. Laikus olvasónk gondolná, hogy erre egy párezer forintos füles is alkalmas. Igen ám, de az IE 800 S a zenét alternatív valóságként ábrázolta, egy különálló dimenzióként, ami érdekesebb, izgalmasabb és érzelemgazdagabb a szürke valósághoz képest.

Sennheiser IE 800 S high end fülhallgató

Végszó

Az IE 800 S újabb lépcsőfok a Sennheiser történelmében és a gyártó progresszív fejlődését figyelve azon se csodálkoznánk, ha néhány éven belül napvilágot látnának még fejlettebb utódok. Mivel az utóbbi években alaposan feltöltődött a high end fülhallgatós kínálat, elhamarkodottság lenne kijelenteni, hogy az IE 800 S a kategóriája legjobbja. Hallottunk picivel nagyobb felbontású, esetleg nagyobb dinamikatartománnyal vagy még szilárdabb és ütősebb basszussal dolgozó fülmonitorokat, azokért viszont még többszörösen (!) nagyobb árat kell fizetni. Az IE 800 S-nél azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos paramétereiben (pl. a sztereó tér stabilitása és a részletek gyors letapogatása) a ma létező legkiválóbb fejhallgatókkal is összemérhető, utóbbiaktól eltérően, nyolcgrammos kiszerelésben. Mindenfajta zenével képes előnyösen bánni, hosszú távon is öröm hallgatni, kényelmes, a négy falon kívül is használható, így az igazi világjáróknak sem kell, hogy kompromisszumos legyen a mobilitás. Mindettől eltekintve a kb. 300 000 forintos árcédulát nem könnyű megemészteni és szubjektívvé teszi a termék ajánlhatóságát. Mindenesetre kalapot emelünk a Sennheiser fejlesztői előtt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.