Sennheiser IE 600 fülhallgató teszt

Két fül között

2022. december 21., szerda, 09:20

Sennheiser audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató high end fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt high end fülhallgató teszt

Mi lenne, ha high end stúdió monitor hangfalak karakterét adná egy pár fülhallgató? A Sennheiser célja pontosan ez volt, mikor nekiláttak high end fülhallgatójuk, az IE 600 tervezésének. Az eredmény bárhol, bármikor használható. Ezért könnyen elcsábíthat sok felhasználót a bumfordi, csak otthoni használatra korlátozott audiofil fejhallgatóktól.

Sennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgató tartozékokSennheiser IE 600 fülhallgató kábelSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgató tesztSennheiser IE 600 fülhallgatóSennheiser IE 600 fülhallgató

Technikai háttér

A Sennheiser IE 600 egyik fő különlegessége, hogy hangszórókamrájának anyaga AMLOY-ZR01 amorf fém vagy, ahogy magyar nyelvben gyakran nevezik, fémüveg. Fémporalapú 3D-nyomtatással készül Németországban, automatizált és kézi munka egyaránt szükséges a végleges forma eléréséhez. Előnye, hogy egyszerre szilárd és rugalmas. Mivel rendkívül kemény, sokkal ellenállóbb a kopással szemben, amiben a kerámiához hasonlít. Eredetileg orvostechnikai alkalmazásokban (implantátumok) és űriparban alkalmazták. Mivel kevésbé veszi át a benne lévő hangszóró rezgését és bármilyen formájú lehet, ideális választás fülhallgató háznak.

Sok IEM (hallójáratba illeszkedő fülmonitor) készítő cég dönt többutas kivitel mellett, egyetlen fülhallgatóba kettő vagy több hangszórót helyezve. A Sennheiser mai napig kitart a szélessávú, egyetlen hangszórós koncepció mellett. Döntésüket azzal magyarázzák, hogy emberi dobhártyából is csak egyetlen darab van a fülben és több hangszóró jelét nehezebben bontja szét az emberi agy. A szélessávú és többutas kivitelek esetében is láthattunk korábban akusztikai fejlesztéseket, a kompromisszumok kiküszöbölésére.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Amikor egyidejűleg hasonló hangok is megjelennek egy zeneszámban, úgynevezett maszkoló frekvenciák alakulhatnak ki, amelyek miatt az emberi fül nehezebben különbözteti meg a részleteket. E jelenség kiküszöbölésére két kamrát helyeztek az IE 600 házába (D2CA), amelyek képesek befogni és kioltani az említett maszkhatást. Korábban teszteltük a gyártó zászlóshajójaként ismert IE 900 fülhallgatót, amelyben nem kettőt, hanem hármat is alkalmaztak az említett kamrákból.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Küllem

A kicsomagolási élmény prémium jellegű, ahogy egy 300 000 forintos fülestől elvárható. A doboz és tartalmának tálalása egyaránt igényes. Puha szivacslapba fúródva üdvözli használóját a két hangszórókamra. A tartozékok részét képezi három pár szilikonos és ugyanennyi memóriahabos fülilleszték. Mindenki eldöntheti, hogy melyiket szeretné inkább használni. Rajtuk kívül kábeltartó csipeszt, tisztító eszközt és igényes védőtokot is tartalmaz a csomagolás.

Sennheiser IE 600 fülhallgató tartozékok

Az IE 600 háza közel azonos méretű, mint a korábban tesztelt IE 900 vagy IE 300 fülhallgatóé. Kifejezetten apró, aminek köszönhetően egyáltalán nem áll ki oldalirányba a fülből. A fémüveg ház megjelenése rendhagyó, ehhez hasonlóval még nem találkoztunk. Szubjektív véleményünk, hogy ez az IE sorozat legszebb tagja, mert, ahogy a kőszerű textúrára visszaesik a fény, egyszerre kelt organikus és indusztriális hatást.

Sennheiser IE 600 fülhallgató kábel

A Sennheiser két kábelt is mellékelt, mindkettő köpenye para-aramid erősítésű, aminek köszönhetően vélhetőleg rendkívül tartósak. Laza szerkezetűek, nem túl merevek. A fül mögé behúzandó rész hozzáadott merevítés segítségével őrzi meg alakját. A hangszóró kamrákhoz aranyozott MMCX csatlakozó illeszkedik. A két kábel közti különbség, hogy az egyik hagyományos 3,5 mm-es Jack, a másik pedig 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozóban végződik a forrás felőli oldalán. Mindez figyelmességre és a valós igények ismeretére utal.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Használat közben

A Sennheiser IE sorozat komfortját korábbi tesztjeinkben is pozitívan értékeltünk. Az IE 600 azonos formavilág, így nem képez kivételt. Univerzális alakjával sok fültípusba kényelmesen beilleszkedik feszítő, nyomó érzet nélkül. Viselése során alig lehet róla tudomást venni, még a fül mögött enyhén húzódó kábel is feltűnőbb, mint a konkrét fülhallgató. Megfelelő hajlítással a fülhorog jó stabilitást nyújt. Sportolóknak nem javasoljuk, de nyugodtabb testhelyzetben, netalán hangszeren játszva vagy stúdiótechnikai környezetben kifejezetten jó az IE 600 stabilitása. Különösen akkor, ha az Y-idom fölötti szűkítőt a tarkó mögé húzzák, színpadi fülmonitorok mintájára.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Említést érdemel a zajszűrés hatékonysága is. Sokan azért választanak inkább IEM fülhallgatót és nem hifi fejhallgatót, mert előbbi sok esetben hatékonyabban kizárja a külvilágot. Szilárd testével az IE 600 jelentős mértékben elfojtja a használója körüli hangokat. Ez határozottan előnyt jelent azoknak, akik minél kevesebbet akarnak hallani a zeni élményt negatívan befolyásoló zajokból. Utcán sétálva vagy vonaton ülve, ha 50%-ig emeltük a teszteléshez használt Astell & Kern AK Jr DAP jelszintjét (hangerejét), a gépjárműzaj és a mellettünk beszélgető személy hangja szinte teljesen megszűnt létezni. Ennek eléréséhez megfelelő méretű fülillesztéket kellett választani. Mindegyik, hallójáratba illeszkedő fülhallgatóra igaz és az IE 600 sem kivétel: csak akkor nyújt ideális hangzást, ha az illesztéke teljesen kitölti a hallójáratot. Ellenkező esetben a basszus élvezhetetlen mértékűre elvékonyodik.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Ha olvasónk arra kíváncsi, hogy van-e különbség a 3,5 mm-es és a 4,4 mm-es szimmetrikus Pentaconn által elérhető hang között, akkor a rövid válasz: valószínűleg igen. E sorok írásakor egy EarMen fejhallgatós készüléktorony is vendégeskedett a szerkesztőségben (Tradutto, CH-Amp, PSU-3). A CH-Amp fejhallgató erősítő szimmetrikus kimenetet is tartalmaz. Utóbbival egyértelműen finomabb és dinamikusabb volt a 4,4 mm-es kimenetről származó hang. Ebben az eltérésben szerepet játszott az is, hogy a CH-Amp jelútja is ténylegesen szimmetrikus.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Hangminőség

A világ legjobb hangstúdióiban sajnos egyelőre még nem jártunk. Mégis úgy érződött, hogy ez a fülhallgató azt szerette volna bebizonyítani, hogy a Grammy-díjas hangmérnökök mentalitását hordozza. Alapját mellébeszélés nélküli, tiszta és egyenes karakter képezte. Temérdek apró részletet lehetett elcsípni zenehallgatás közben, rendkívül nagy frekvencia átfogással. Ha könnyűzenei előadókra került sor (Post Malone, Apashe, Max Cooper), elképesztő mennyiségű mélyhang jelent meg a semmiből. Amint visszatértünk klasszikus zenéhez, a basszus diszkrét, integrált jellegűvé vált. A színpad szinte teljes egészében a fejbe, egy virtuális burokba irányult. Mélysége a zeneszámban lévő tértől függött. Ha orgonazenét kellett elindítani, a határok kitolódtak. Ha Stockfisch Records albumok közül csemegéztünk, steril és dermedt jelenlétérzetre került sor. Kiválasztottunk három zeneszámot annak reményében, hogy azokon keresztül tolmácsoljuk a fülhallgató tudását.

Sennheiser IE 600 fülhallgató teszt

Rodrigo y Gabriela - Diablo

A gitár valósághűnek és közelinek érződött. Nemcsak a pengetések dallama, hanem a hangszertest kongásai, a fának ütődő tenyér fizikai érzete is kirajzolódott a fejben. Az átvezetőkben kézfejükkel doboltak a hangszeren, ekkor csak hajszálnyira maradtunk el attól az érzettől, mintha saját fejünket helyeztük volna a gitárra, vagyis attól pár centire. A tér lélegző és felszabadult maradt mindvégig. Nemcsak a fejünk közepébe tódult a zene, hanem oldalirányba is kitárulkozott. A fülhallgató el akarta hitetni, hogy a mi koponyánk nem létezik, csak a zene, ami benne megszólal. Kísértetiesnek tűnhet visszaolvasni, de pontosabban nehéz jellemezni, amit az IE 600 nyújtott. A két gitár hangja nem kimondottan a fülhallgatókból érkezett, hanem egy köréjük kinyújtózó burokból.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Oscar Peterson Trio - Days Of Wine and Roses

A zenészek teljesen elkülönültek egymástól. A dobos annyira dinamikusan játszott, hogy elvonta figyelmünket a ténylegesen előttünk lévő eseményektől. A cintányér élénk volt és rendkívül részletes. Lecsengéseit, szisszenéseit, csattanásait hajszálpontosan követte az IE 600. Erősebb járatáson ettől kicsit markáns, fűszeres érzet alakult ki. Nehéz volt eldönteni, hogy a magashangok miatti hűvösség az IE 600 hatása, vagy a zene sajátossága. Annak ellenére, hogy ugyanezt a darabot korábban számtalanszor meghallgattuk. Hozzá kell tenni, hogy itt átnyergeltünk szimmetrikus kábelre és az EarMen készüléktoronyra. A cintányér abban a pillanatban finomabb és beolvadóbb lett. Beolvadó alatt értendő, hogy kevésbé akart kilógni a többi hangszer közel, jobban besimult a színpadba úgy, hogy közben az áramló dinamika és a zenészek szeparációja fennmaradt. Ebből az unalomig ismert tanulságot kellett leszűrni: egy jó fülhallgatónak egyáltalán nem mindegy, hogy milyen elektronika hajtja.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Cassandra Wilson - Red Guitar

Lenyűgözően friss és lélegző módon jelent meg a zeneszám, amit már legalább ezerszer hallottunk. Az énekesnő tónusa kicsit hideg volt, de a zenészek elhelyezése és dinamikája őszinte elismerést váltott ki. A basszus finoman kísért a háttérben, a harmonika balra húzódott, a gitár jobbra, kicsit közelebb az énekeshez. A rumbatök szinte csiklandósan artikulált volt, de még épphogy nem zavaró. Az IE 600 invitáló térben hagyta úszkálni a részleteket, a határok nem öltöttek olyan méreteket, mint egy fejhallgató esetében, de a levegősség megmaradt. Tárgyilagossága miatt eleinte száraznak tűnt. Akik a kényeztető, lágyabb hangzást preferálják, azoknak lehet, hogy az IE 600 stúdiós, kimért hangja fárasztó lenne. Az AK Jr DAP használatával nekünk is kicsit katonás, technikai volt az összkép, de nem a fülhallgató miatt. Az EarMen CH-Amp szimmetrikus kimenetével már olyan hangzást sikerült elérni, ami jobban közelített a neutrális karakterhez.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Rengeteg előadó albumába belekóstoltunk tesztelés közben. Marcus Miller, Yuja Wang, Röyksopp, Pink Floyd, Deadmau5, Nils Frahm, Yann Tiersen, The Dave Brubeck Quartet, Joe Satriani és még lehetne sorolni. A Sennheiser IE 600 minden zenészt, zsánert és hangot ugyanazzal a különleges karakterrel engedett át dobhártyánknak: egyszerre fegyelmezettség és bőség érzetével.

Sennheiser IE 600 fülhallgató

Végszó

A Sennheiser IE 600 elmélyült zenehallgatásra készült. Részletező képessége kiemelkedő, ami a magas árért cserébe elvárható. Térábrázolása segít ledönteni a hallójáratba illeszkedő fülesek szűk színpadára vonatkozó sztereotipiákat. Ezzel együtt el kell fogadni, hogy a zenét elsősorban a hallgató fejében, a koponya közepében jeleníti meg, az élmény rendkívül bensőséges és közelire fókuszált. Akik szélesebbre tárt sztereó teret szeretnének, levegősebb és nyitottabb színpadot érhetnek el nyitott fejhallgatóval. Míg azonban egy HD 800 S jócskán túllépi a félmillió forintot, az IE 600 kb. féláron gazdagabb basszussal és hasonlóan bőséges felbontással vívja ki a vájtfülűek elismerését. Artikulált magashangjai miatt néha picit hűvösebb karakterű, de cserébe rengeteg pozitívumot is nyújt. Például hihetetlen mennyiségű és minőségű basszust, de csak ha a műsor is indokolja.

Bárhol elfér és útközben is használható, ami egyértelmű előnyt jelent, ha a cél utazás közbeni zenehallgatás. Az elektronika választásra jobb ügyelni, bizonyos eszközökkel megnőhet a nyersesség érzet. Aki az IE 600 mellett dönt és megfelelő körítést (zene, elektronika) nyújt neki, biztos lehet benne, hogy unalomig ismert gyűjteménye is vadonatújnak érződik majd. Különösen akkor, ha szimmetrikus kimenet használatára is nyílik lehetőség. Nem kérdés, hogy a fülmonitorok jövője biztosítva van. Ez nagymértékben köszönhető az anyagokkal és fizikával bátran kísérletező Sennheiser munkatársainak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.