Sennheiser IE 500 Pro in-ear monitor fülhallgató teszt

2019. július 23., kedd, 06:05

Sennheiser audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató pro fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt in ear monitor Sennheiser fülhallgató teszt in ear monitor fülhallgató

A Sennheiser mindig híres volt professzionális termékeiről, amelyek a minőségi, neutrális hangzást általában kedvező ár-érték aránnyal párosítva kínálják. Nincs ez másképp a megújult Pro in ear monitor szériában sem, legalábbis a gyártó ígérete szerint - mi pedig kipróbáltuk, valóban így van-e. Nem csalódtunk.

Bevezető

Pro termékvonalát - legyen szó in ear monitorokról, fejhallgatókról, vagy másról - elsősorban zenészek és hangmérnökök számára fejlesztette ki a méltán híres német gyártó, a Sennheiser. Ennek megfelelően ezek az eszközök kevésbé sajátos megszólalást ígérnek, hiszen stúdiómunka során a legfontosabb, hogy ne egy adott karakterű eszközzel hallgatva szóljon jól a készülő zenei anyag, hanem sokkal inkább a valósághoz minél közelebbi, minél kevésbé színezett hangot halljon a hangmérnök. Így biztosítható, hogy az egyes otthoni hifi rendszerek - amelyek hangzásvilágát tulajdonosaik preferálják - megjeleníthessék azt minden felvétel esetében. E törekvést támogatja az IE 500 Pro in ear monitor is, ami árban mindenképpen a professzionális ligát képviseli, minőségére és további képességeire éppen ezért különösen kíváncsiak voltunk.

Sennheiser IE 500 Pro in-ear monitor fülhallgató

A fülhallgató két színben kapható: átlátszó műanyagból, illetve feketéből áll a kínálat, nálunk az előbbi vendégeskedett néhány hétig. A fülhallgatóhoz saját, apró csatlakozóval köthetjük hozzá a mellékelt 1,3 m hosszú, (erről még később szó fog esni) fonott kábelt. Itt is megmutatkozik a professzionális használatra való felkészítés: színpadon gyakran, stúdióban pedig ritkábban, de előfordul, hogy egy-egy hirtelen mozdulat hatására megrántjuk in ear monitorunk kábelét. A fixen rögzített kábelek ezesetben elszakadhatnak, vagy kárt tehetnek hallószerveinkben (ami muzsikus vagy hangmérnök szakma képviselője esetén igencsak hátrányos lehet). Így praktikus megoldás, hogy a csatlakoztatott kábel hirtelen mozdulat hatására egyszerűen elengedi a foglalatát - legrosszabb esetben vissza kell dugnunk a csatlakozóba.

Sennheiser IE 500 Pro in-ear monitor fülhallgató kábel

A belső kialakítás tekintetében fontos előrelépés az új, dinamikus, 7 mm-es széles sávú jelátalakító, ami nagyfelbontású, semleges hangzást ígér. Az IE 500 egyutas kialakítású, emiatt nem tartalmaz keresztváltókat. Így ezek sem befolyásolják hangzását, szemben a legtöbb ilyen in ear monitorral, melyek több crossovert is tartalmazhatnak. A True Response rendszer a gyártó szerint homogén és alacsony torzítású - 0,008 %-ra specifikált - megszólalásért felel, míg a kábelrögzítés és kialakítás akár színpadi használatot is lehetővé tesz.

Sennheiser IE 500 Pro in-ear monitor fülhallgató tartozékok

A professzionális használat jegyében kapunk egy 3,5-6,3 mm-es Jack átalakítót is az IE 500 Pro-hoz.

A stabil rögzítés érdekében igényesen és esztétikusan kialakított, viszonylag vastag és keményebb drótból készült rögzítőt kell fülünk köré tekernünk, ezzel fixen rögzítve az IE 500 lényegi részeit hallójáratunkban.

Kapunk még kemény anyagú, kis hordozótáskát, valamint 3-3 habszivacs illetve szilikon párnát is. De lássuk, mit tud nekünk mutatni ez a modell zenehallgatás, hangszeres gyakorlás vagy stúdiómunka során!

Sennheiser IE 500 Pro in-ear monitor fülhallgató

Meghallgatás - hangszeres gyakorlás

Lévén a Sennheiser is elsősorban professzionális felhasználásra szánta az IE 500-at, valamint e teszt írója maga is zenész, így adta magát a lehetőség, hogy professzionális használat közben is próbára tegyük a kis in ear monitort. Első körben elektromos gitár gyakorlás során teszteltük, ezt a bekezdést e tapasztalat megosztásának szenteljük.

Az IE 500 Pro csatlakoztatása professzionális hangkártyánkhoz is megoldott volt, ám ezt követően nem várt problémával szembesültünk: saját kábele egyszerűen túl rövid ahhoz, hogy gyakorláshoz használhassuk. Vagy olyan helyre kell tennünk a hangkártyát, hogy megoldható legyen a csatlakozás, vagy hosszabbítót szükséges használnunk. Annak érdekében, hogy tesztünkben zavartalan legyen a jelátvitel, mi az előbbi megoldást választottuk és - bár nehezen - de sikerült olyan helyet találni a hangkártyának és olyan pózba helyezkednünk, ami lehetővé tette a kipróbálást. Ezzel a gyakorlás vált rendkívül kényelmetlenné, de a tesztért mindent alapon rövid ideig így is megoldottuk. Már az első pillanatokban is feltűnt az IE 500 részletezőképessége és felbontása, amivel gyakorlatilag minden apró nüánszt megmutatott hangszerünk hangjából. Igaz ebben az árkategóriában ezt már akár alapelvárásnak is mondhatjuk, mégis meglepő egy ilyen apró eszköztől. Héthúros gitárunk basszusai húsosan, kereken szólaltak meg, a középtartományban megjelent az az él, ami kiemeli szólóinkat és a magashangokra sem panaszkodhattunk. Elsősorban természetesen a középtartomány megszólalása dominált, hiszen a gitár, mint olyan, leginkább ebben a sávban szólal meg. Hangzás tekintetében tehát teljesen elégedettek voltunk, kényelem és ergonómia tekintetében viszont problémásnak bizonyult a rövid kábel használata. Hozzátesszük: az IE 500-at alapvetően színpadi visszahallgatásra tervezték. Ilyen felhasználás esetében viszont a kábel hossza éppen ideális, hiszen derékig ér, így könnyen csatlakoztatható az ilyen esetekben szokásos wireless adó-vevő egységekhez.

Sennheiser IE 500 Pro in-ear monitor fülhallgató

Meghallgatás - stúdiómunka

Stúdiómunka során többféle hangszer rögzítését szükséges megoldanunk és hitelesen, pontosan, színezetlenül, visszahallgatni ezeket. A rögzítés minőségét semmiben sem befolyásolja a lehallgató eszköz, ezért úgy döntöttünk, hogy egyik kedvenc Dream Theater albumunk a Black Clouds and Silver Linings sztereóra kevert, hangszerenkénti sávjait hallgattuk meg először egyesével, majd egy összetett mixben is. Így nem csak dob, basszusgitár, gitár és billentyűs hangzás, hanem énekhang is rendelkezésünkre állt a kipróbáláshoz. Ezek a remek minőségben rögzített hanganyagok már igazán próbára tették az IE 500-at, hiszen professzionális eszközökkel készültek és világklasszis hangmérnök-producer páros munkái. Várakozásaink ismét valóra váltak, az IE 500 pontosan, hatalmas dinamikával és rendkívül részletesen mutatta be az egyes sávokat. Az énekhang szellős és lebegő volt, a dobok minden darabja úgy szólalt meg, ahogyan a hangmérnök elképzelhette (mondjuk ezt azért, mert korábbi stúdiós tapasztalataink alapján van viszonyítási alapunk). Így megkaptuk a jellegzetes Portnoy-hangzást, és a szintén rá jellemző nagyon enyhe csöves torzítást is kihallottuk az izolált dobsáv hallgatásakor. A rendkívül összetett billentyűs szólamok is teljes pompájukban érkeztek meg, nem hiányoltunk egyetlen apró részletet sem.

A sávok egymásra illesztésekor tulajdonképpen egy masterelést nélkülöző anyagot hallgathattunk meg, ami érdekes tapasztalat volt - összehasonlítva a végső eredeti mix hangjával - de az IE 500 itt is derekasan helytállt: amit hallottunk az izolált sávokban, azt hallottuk ebben a konstrukcióban is. Mivel ez a meghallgatás több órán keresztül tartott, az IE 500 kényelméről is szükséges néhány szót ejtenünk. Az in ear monitorok legtöbbjének egyik jellemzője, hogy hosszútávú használat során kényelmetlenné válnak, feszítik, irritálják a hallójáratot, esetleg súlyuk miatt lesznek kényelmetlenek. Nem így a Sennheiser IE 500 Pro. Megfelelően beállítva gyakorlatilag nem érezzük, hogy fülünkben van, csupán a megfelelő méretű és anyagú illesztéket kell kiválasztanunk hozzá. Így valós stúdiómunka esetében is el tudjuk képzelni használatát, ahol az egyik legfontosabb szempont, hogy a sokórás felvételi és keverési műveletek során is kényelmes legyen a használat. Elmondhatjuk, hogy az IE 500 ebben a használati módban is jelesre vizsgázott. Ezek után szinte már csak a rend kedvéért hallgattuk meg kedvenc zenéinkkel is.

Sennheiser IE 500 Pro in-ear monitor fülhallgató

Meghallgatás - zenehallgatás

Eddigi jó tapasztalatainkon felbuzdulva csatlakoztattuk az IE 500 Pro-t az éppen nálunk lévő Naim Supernait - szintén 3,5 mm-es - fülhallgató kimenetére és a hozzátartozó Naim NDX DAC-kal meghajtva hallgattuk meg kedvenc zenéinket, természetesen nagyfelbontású forrásanyagokat felhasználva. Elsőnek jött az előzőekben már stúdió-kísérletünk szenvedő alanyává vált Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings lemeze. Érdekes tapasztalatot szereztünk: a végső mix tartalmaz néhány olyan apró hibát, ami az egyes sztereó sávokban nem jelent meg. Az IE 500 ezeket megmutatta és jól hallhatóvá tette, összességében körülbelül ugyanolyan tapasztalataink voltak, mint eddig: részletes, dinamikus, nagyfelbontású, neutrális, és a legkevésbé sem színezett vagy karakteres hangg. Elkötelezett audiofilek számára furcsa lehet a professzionális mentalitás, ahol a karakter hiánya kifejezett dicséretet érdemel, de az IE 500 erőssége többek közt éppen a semlegesség - professzionális szempontból nézve. Ugyanakkor zenehallgatás esetében sem zavaró a neutralitás - pontosan azt halljuk, ami felvételre került. Jött egy másik stílus, Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity lemezével. Ez az elektronikus felvétel több szempontból is remek tesztalany: részletes, összetett zenemű, sokféle érdekes, vizualitást is éreztető hangképpel, remek dinamikával. Az IE 500 Pro-val hallgatva felfedeztük azokat az apró részleteket, amelyeket eddig legfeljebb Monitor Audio Silver 500 vagy még magasabb kategóriás hangfalakkal hallottunk, ami elsőre meglepett minket. Épp ezért referenciának számító Sennheiser HD 600 fejhallgatónkkal is belehallgattunk a lemezbe és a nyitott, nagyméretű kialakításból adódó különbségeket félretéve az a meglepetés ért, hogy az IE 500 Pro sokszor még a HD 600-nál is tisztább, részletesebb hangzást produkált. Eddig elégedettek voltunk, jött egy kellemes jazz lemez, Shota Oshabe - Happy Coat albuma. Ezen az alapvetően akusztikus, trió formáció által készített felvételen a hangszerek, hangok természetessége és a lemezre egyébként is jellemző kiváló jelenlétérzet adott okot örömre. Mindezeket követően még néhány kedvencünkkel próbáltuk ki az IE 500-at, és elmondhatjuk, hogy minden esetben megállta a helyét. Kiemeljük a Wintersun - When Time Fades Away című, rendkívül összetett művét, ami részletek és dinamika tekintetében is különleges - az IE 500 gond nélkül megmutatott minden részletet a zenében, ráadásul olyan dinamikával, amit nem gondoltuk, hogy elvárhatunk egy in-ear eszköztől.

Mindezeken túlmenően akár mobiltelefonnal való zenehallgatásra is használhatjuk az IE 500-at; saját tesztünk során is kipróbáltuk így. Értelemszerűen jobban szólt, mint bármelyik mobiltelefonhoz szánt fej- vagy fülhallgató, amit eddig hallottunk ebben a kategóriában, ugyanakkor a telefon erősítési képességei messze nincsenek azon a szinten, hogy kiszolgálják az IE 500-at. Ha igazán szeretnénk kiélvezni tudását, akkor szükséges egy mobiltelefonhoz is használható mobil DAC-ot beszereznünk, amivel kihozhatjuk az IE 500 valódi tudását. Eddigi tapasztalataink alapján biztosan állíthatjuk, hogy egy ilyen eszközzel nagyságrendileg nőni fog a mobiltelefonos zenelejátszás minősége az IE 500 Pro-val.

Sennheiser IE 500 Pro in-ear monitor fülhallgató

Összegzés

Minden általunk megismert tulajdonságát figyelembe véve kijelenthetjük, hogy a Sennheiser IE 500 Pro kifejezetten hangmérnökök számára, alapvetően stúdiómunkára készült eszköz. Ennek szellemében nem tesz hozzá és nem is vesz el a hangzásból és meglepő precizitással közli még a legösszetettebb zeneműveket is. Méretei ellenére bőséggel kínál basszust és szellős megszólalást, míg a mellékelt, többféle méretű és anyagú párnácska kifejezetten kellemessé teszi használatát akár hosszú távon is. Nem fárasztó hallgatni és fel sem merülhet, hogy fülünket esetleg irritálja használata. Zenekedvelőknek és professzionális audio terén magas igényekkel rendelkező szakembereknek ajánljuk, akiknek fontos, hogy nagyon kompakt méretben kapjanak olyan minőséget, ami gyakorlatilag bármilyen mixelési, visszahallgatási vagy masterelési feladatokra is alkalmassá teszi, illetve kedvelik a kifejezetten karakter nélküli, pontos, hiteles hangvisszaadást. Színpadi használatra is kifejezetten alkalmas, habár minősége "feljogosítja" olyan környezetben való használatra, ahol a hangminőség a legfontosabb. Zajkizárása megfelelhet színpadi körülményekhez is, és kialakítása miatt kényelmesen csatlakoztatható wireless egységekhez. Az IE 500 Pro természetesen nem válogatós, - professzionális eszközként nem is lehet az - minden stílusban ugyanazokat a jegyeket mutatja - minden esetben, pozitív értelemben.

Egyetlen hibája a viszonylag rövidre sikerült kábel, amit hosszabbító segítségével orvosolhatunk, de természetesen ekkor is a megfelelő minőséget kell választanunk - egy gyengébb kábel tönkreteheti az IE 500 kifinomult hangját.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.