Sennheiser IE 300 fülhallgató teszt

Hangra kihegyezve

2021. június 7., hétfő, 05:10

Sennheiser audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

A Sennheiser IE sorozat gyökerei mélyre nyúlnak. A cég eredetileg e szériával férkőzött a professzionális szakemberekre, alkotó zenészekre, stúdió- és színpadtechnikai dolgozók kegyeibe. Azonban folyton változó világunkban a szokások és igények eltolódtak, vagy inkább összemosódtak. Az IE 300 ezekkel a változásokkal igyekszik lépést tartani.

Sennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgatóSennheiser IE 300 fülhallgató tokSennheiser IE 300 fülhallgató tok

Tartani kell az iramot

A közelmúltban jelentős gyarapodásnak indult a kb. 100 000 forintos fülhallgatók kategóriája. Rengeteg új név és elgondolás szökkent elő a semmiből és kísérteties módon közülük több is kiemelkedően jól sikerült. Ebben a fokozatosan növekvő küzdelemben nem meglepő, hogy radikális módosításokat eszközölt IE sorozatán a Sennhesier.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

A korábbi IE sorozathoz képest jelentősen eltérő dizájn és koncepció alapján készültek az új modellek. Korábban talán túlságosan is komolyan vette e sorozatát a gyártó olyan értelemben, hogy a funkcionális felépítés és semlegességre törekvő hang miatt elsősorban a professzionális felhasználók kegyeibe próbált férkőzni. Az új IE sorozat ennél több univerzalitást ígér. Annyira magasra tolták az ergonómia és kompaktság mércéit, hogy zokszó nélkül felzárkózhassanak a modern kor igényeihez. Ha pl. a telefonokat többfunkciósra szabják, akkor miért ne lehetne egyazon fülhallgatóval a konditeremben, majd később akár a hangstúdió falai közt teljesíteni? Nincsen többé kőbe vésve (vagy legalábbis számunkra nehéz előásni azt a követ, amire ráírták), hogy melyik Sennheiser IEM fülest illendő okostelefonnal és melyiket keverőpulttal társítani.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

Másfelől a Sennheiser nem tágít "egyes" jól bevált megoldások, nevezetesen a full range, tehát egyetlen hangszórós felépítés mellől. Az IE 300-ban lévő, 7 mm-es dinamikus XWB hangszóró új fejlesztésű membránfóliával szólaltatja meg a 6 Hz és 20 kHz közti frekvenciákat. A hangszóró fölötti légüreg egyúttal rezonátor kamra is, amely a rossz hatású maszkoló rezonanciákat távolítja el.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

Vajon hány órán keresztül tesztelhettek, méricskélhettek a mérnökök, míg ezt a megoldást találták optimálisnak? El sem merjük képzelni és talán jobb, ha nem is árulják el. Az összképhez hozzátartozik az is, hogy a Sennheiser jó ideje jelentőséget tulajdonít a membrán elé/fölé helyezett passzív hangterelőknek, ennek köszönhette sikerét a saját referencia tárunkban is megtalálható Sennheiser HD 800 S.

Kicsomagolás, kiegészítők

A kb. 100 000 forintért megvásárolható Sennheiser IE 300 csomagolása, tartozékainak felhozatala kellemes és kulturált élményt adott, ahogy a német cég prémium modelljeitől korábban is megszoktuk. A fülillesztékek (amelyekből előkerült 3 különböző méretű pár) lágy szilikonból készültek és még apró szivacshálót, illetve gumis rácsot is terveztek a közepükbe, hogy a fülből származó szennyeződés ne kerüljön a hangkivezető nyílásba. Viszont sok más gyártótól eltérően a Sennheiser nem mellékelt szivacsos illesztéket (pl. Comply), viszont remek minőségű, cipzáras, kemény falú védőtokot igen.

Sennheiser IE 300 fülhallgató tok

A 125 cm hosszú kábel para-aramid rost erősítésű, az olcsó, kommersz vezetékekhez képest egyértelműen strapabíróbbnak tűnt. A hangszórókamrákba MMCX, a forrás felőli oldalra pedig 90 fokos, 3,5 mm-es aranyozott sztereó Jack dugót szereltek. Utóbbi háza műanyagból készült, viszont a mellkas előtti Y-elágazás elegáns fém külsőt kapott. A csomagolás részét képezi még egy tisztító eszköz is, amellyel a gumi illesztékben rekedt szennyeződéseket távolíthattuk el.

Sennheiser IE 300 fülhallgató tok

Használat közben

Az IE 300 formája a fülkagyló mélyedésének adottságait kihasználva képes kitölteni a rendelkezésre álló helyet (anélkül, hogy kilógna oldalirányba), miközben az átlósan felfelé kivezetett, belső merevítéssel ellátott horogszakasz beakasztható a fül mögé. A professzionális IEM fülhallgatóknál szokványos kialakítás most sem okozott csalódást, kifejezetten jó komfortot és stabilitást kaptunk. Sétálni, kocogni is szívesen magunkkal vittük a fülhallgatót, mivel szépen besimult a helyére, kábele a mellkashoz érve nem zörgött.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

Az IE 300 stabilitása közel tökéletes, egyetlen viszonylag macerás részlete a szilikon fülilleszték volt. Esetünkben a közepes méret túl vastagnak, a kicsi pedig a szükségesnél picit vékonyabbnak bizonyult, emiatt a gumiharangok néha-néha hangyányit kicsusszantak a fülből és vissza kellett azokat tessékelni. Ettől nem vált ténylegesen instabillá a használata, de a gyárilag mellékelt illeszték által keltett stabilitásérzet kis mértékben elmaradt attól, amit pl. szivacsos alternatívával tapasztaltunk.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

Zajszűrés tekintetében relatív, hogy mennyire hatékony az IE 300. Mivel az általunk használt illeszték a mi fülünkben nem zárta be teljesen a hallójáratot, a hangok egy része akkor is bekúszott (de csak halkan), amikor zenét hallgattunk. Minket ez egyáltalán nem zavart, viszont erős városi forgalomban olykor akaratlanul is picit feljebb tekertük a hangerőt, hogy a basszusból többet érzékeljünk. Egyébként egyáltalán nem szűkölködött basszusokban az IE 300, de nem megfelelően záró illesztéknél a külvilág zaja könnyen belekontárkodott a zenei mélyhangokba. Ezért érdemes az összes gumiharanggal kipróbálni a fülest, vagy ha a felhasználó érez magában kísérletezési vágyat, akkor esetleg alternatív illesztékekkel kísérletezni.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

A Sennheiser IE 300-at néhány napig tartó, általános járatást követően Astell&Kern AK Jr DAP és RME ADI-2 DAC FS hordozható zenelejátszóval, illetve asztali D/A konverterrel teszteltük.

Hangminőség

Az IE 300 hangkarakterét nem tudtuk és nem is akartuk más, korábban általunk már kipróbált, korábbi generációs Sennheiser IEM fülesekhez viszonyítani. A német mérnökök ezúttal egészen más vizekre eveztek, az új iránnyal nemcsak az IEM kategória, hanem a Sennheiser márkanév felé kiépített elképzeléseinket is némileg átrendezve. Korábban a cég fülmonitorai (számunkra legalábbis) inkább a semleges dinamikát ötvözték óvatos lágysággal és homogén frekvencia elosztással. Az IE 300 ehhez képest olyan volt (mert autós hasonlatból sosem elég), mint átülni BMW-ből egy Porsche volánja mögé.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

Az IE 300 hangkaraktere szokatlanul eleven volt, mégis pedáns. Sziklaszilárdan kiépített sztereó középpontot alakított ki a hangszínpadon anélkül, hogy a jobbra-balra kiúszó részleteket elhanyagolta volna. Elevensége nem arra irányult, hogy kényeztessen, szórakoztasson. Minden energiáját arra fordította, hogy analitikus, steril ábrázolással jelenítsen meg bármilyen részletet, a legalsó Massive Attack-szerű basszusoktól az utolsó cintányérrezdülésig. Az eredmény egy olyan stúdiós csatasorba rendezett audió-bőségtál volt, amivel Sennheiser fülhallgatónál eddig mi még nem találkoztunk.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

A fülhallgató minden pillanatban extra figyelemmel emelte ki a legapróbb részleteket is, így nekünk még csak meg sem kellett erőltetni saját fókuszunkat. Mindössze éberségre volt szükségünk, hogy befogadhassuk a temérdek információt. Dave Brubeck - Take Five c. számát élettel telve, frissen, ropogósan, játékos lendülettel, de közben kristálytiszta jelenlét érzettel rajzolta meg. Mindez zenei stílustól függetlenül, tehát univerzálisan érvényesült bármilyen zeneszámnál. Példának okáért a merőben eltérő zsáner, Post Malone - Rockstar c. slágere elindításakor azonnal masszív, ütős basszust kaptunk (a határozottság tehát a mélyhangok esetében is megjelent, amennyiben a műfaj megkövetelte). Viszont az ének itt a mi elektronikánkkal kicsit karcosnak bizonyult. EQ-hoz kellett nyúlnunk ahhoz, hogy ne legyen annyira kiugró és éles az énekes hangsávja.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

Bármelyik referencia zeneszámra léptünk, az IE 300 a meghatározó, kritikus részleteket azonnal előrántotta. Játszi könnyedséggel emelt ki fontos motívumokat, miközben feszes, pedáns közlésmódja mellőzte a szépítést. Lenyűgözően ragadott meg olyan részleteket, amik korábban más, "kényeztetőre" hangolt fülhallgatók esetében csak ügyetlenül kullogtak a háttérben.

Sennheiser IE 300 fülhallgató

Végszó

A Sennheiser IE 300 azoknak készült, akik nyitottak a minőség, a tiszta hang és általában a zenei részletek felé. Azok fogják hosszú távon értékelni, akik igénylik, hogy a fülhallgató olykor a vártnál kicsit merészebben, magabiztosabban mutasson rá bizonyos motívumokra. A Sennheiser technológiái olyan hangképet eredményeztek, amely a vártnál jobban fókuszált, térben kiterjedtebb, elevenebb és kifejezőbb. Előnyei közé tartozik, hogy hihetetlenül friss és energikus érzettel jelenít meg bármilyen stílust, függetlenül a hanganyag adatminőségétől.

Nekünk mégis leginkább hangszereket és éneket tartalmazó, főleg akusztikus műfajoknál mutatta meg mesteri oldalát, előnyös arcát az IE 300. Esetleges hátránya lehet, hogy néha a vártnál határozottabban, egyfajta stúdiós szigorral fejez ki dinamikus részleteket és magas frekvenciákat, emiatt ízlés szerint kisebb-nagyobb EQ finomhangolásra lehet majd szükség. Aki rendelkezik jó minőségű asztali vagy hordozható D/A konverterrel és olyan univerzális IEM fülest keres, amely a hétköznapi életben és a professzionális világban ugyanolyan önuralommal állja meg a helyét, az valószínűleg nem fog csalódni a Sennheiser mérnöki remekművében.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.