Sennheiser HD 820 high end fejhallgató teszt

Bezárt szabadság

2018. augusztus 17., péntek, 10:05

Sennheiser audio hifi fejhallgató high end Sennheiser fejhallgató hifi fejhallgató fejhallgató teszt high end fejhallgató hifi fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt high end fejhallgató teszt

Mindenkinél van egy téma, amitől olyan izgatott lesz, mint a gyerekek a karácsonyi ajándékbontáskor. Nekünk a csúcskategóriás fejhallgatók tesztelése is ilyen, de érzelmeinket igyekeztünk visszafogni addig, míg a HD 820-ról véleményt kellett formálnunk. Nagy nehezen, de leírtuk!

Bevezető gondolatok

Kényelmesen hátradőlhettek volna a Sennheiser fejlesztői azután, hogy majdnem 10 éve a HD 800 debütált. A döbbenetesen magas felbontás mellett voltak apró hiányosságok, és ez a németeknek is szemet (vagy fület) szúrt. Úgyhogy néhány évvel később a HD 800 S is bemutatkozott a nagyközönségnek, és ami fontosabb, sikerült (némi felárért persze) orvosolni a továbbra is kínálatban maradó HD 800 sántaságát. Azóta sem pihennek a tervezőasztal körül töprengő mérnökök, sőt, komoly, régóta fennálló kihívással kellett szembe nézzenek.

A Sennheiser ugyanis csúcsra forralt technológiáit csak nyitott rendszerű fejhallgatókban tudta megvalósítani. A nyitottság jelen esetben azt jelenti, hogy a hangszórókamrák egyik oldala sem zárt, a külvilág felé is szórja a hangokat, másfelől a külső oldal felőli hullámokat sem zárja ki. Ez nem probléma akkor, ha van egy csendes szobánk, ahol pisszenés se hallatszik - ilyen környezetben lehetne igazán önfeledten zenét hallgatni. A valóságban azonban valami mindig zavar: a falióra kattogása, a ventillátor vagy légkondi búgása, a szomszéd gyerekek kiáltozása, a körülöttünk lévők csevegése, és még hosszan folytathatnánk azon zavaró hangok felsorolását, amelyek egy nyitott fejhallgatón keresztül sajnos beszűrődnek. És akkor még nem vettük számításba, hogy az ilyen füles hangjait minden közelünkben lévő egyén is el kell, hogy viselje.

Sennheiser HD 820 high end fejhallgató

Egyelőre még kevés zárt fejhallgató létezik a high end mezőnyben, ugyanakkor az árak szüntelenül felfelé törnek. A Sennheiser erre alapozva úgy döntött, hogy ha a zenefanatikus potenciális vásárló hajlandó megfizetni a mérnökök extra munkaóráit és ragaszkodik a zárt kialakításhoz, akkor ki kell szolgálni. És elkészült a HD 820. Ha úgy tetszik, a HD 800 S zárt változata. Az ára pedig kb. 750 000 Ft.

Küllem

A HD 820 bátran nevezhető innovatívnak, elég csak rápillantani. Még egy olyan fejhallgatót sem láttunk, amely üvegborítással rendelkezik és hab a tortán, hogy a különc megoldásnak célja is van. A hangszóró fölé illesztett, homorú üveg lemez hangelnyelő felületre tükrözi a ráverődő hanghullámokat, csökkentve a rezonancián, a gyártó szerint így éppen annyira képes eltűntetni a kóbor rezgéseket, mintha nyitott rendszerű fejhallgató lenne.

Sennheiser HD 820 high end fejhallgató

Ami a további külsőségeket illeti, azok szinte teljesen megegyeznek a korábbi HD 800-as modellekkel, eltekintve az üveg körül alkalmazott fekete takarófedéltől, ami érthető, hiszen kívülről teljesen le kellett zárni a rendszert. Változtattak a párnákon is, kicsit vastagabbak, ezáltal jobban szűrik a külső zajokat. A HD 820 hatalmas fejhallgató, elsőre akár ijesztően nagy lehet, azonban ahogy megszoktuk, most is kiváló ergonómiát és komfortot kapunk, ami el is várható. 360 grammos tömegét szépen eloszlatja a mikroszálas kárpitozású felső pánt, hatalmas kapszulái pedig légies arénaként vonják körbe a fület.

Sennheiser HD 820 high end fejhallgató

Használat közben

Nem kell ahhoz hifiben jártas szekértőnek lenni, hogy a HD 820 a hatása alá kerítse azt, aki kézbe veszi. A könnyű szerkezet, a pontos illesztések és minden igényes részlet érezteti, hogy nem csak zenehallgatásra szánt eszközt, hanem technológiai mérföldkövet fogdosunk. Izgatottan vettük fel először a fejhallgatót, hogy végre a külvilágtól elszigetelve tudjunk zenét hallgatni.

Nem szabad viszont azt feltételezni, hogy a HD 820 az ipari fülvédők vagy aktív zajszűréses utazós fejhallgatók hatékonyságával szorítja ki a környezeti hangokat. Azokhoz képest jóval szolidabb szinten szűr, de még így is teljesen más felhasználói élményt nyújt, mint nyitott társai. A fizikai valóság tompábbá, csendesebbé válik. Az iroda ablaka alatt folyamatosan elsuhanó autók idegesítő motorzaja tompa morajlássá csillapodott, a légkondi és a falióra pedig szinte teljesen elnémultak.

Sennheiser HD 820 high end fejhallgató

A füleshez jár egy hatalmas, felnyíló fedeles, fekete fadoboz, amely használaton kívül praktikus tárolóként használható. A belsejében lévő szivacságyat pontosan formára vágták. Ezzel csak az a gond, hogy ha azt akarjuk, hogy szépen belesimuljon, akkor vissza kell teljesen tolni a fejpántot. Különben a fedél nem tud teljesen lecsukódni. Aki nem akar minden alkalommal állítgatási procedúrával foglalkozni, az jobban jár, ha kedvenc vitrinjébe, irodai szekrényére elhelyez egy igényes fejhallgató állványt.

Sennheiser HD 820 fejhallgató és HDVD 800 fejhallgató erősítő

Néhány órára hagytuk, hogy az IsoTek bejárató lemeze kicsit bemelegítse és a gyári nyersességtől, félszeg basszusoktól mentesítse a füles jókora dinamikus hangszóróit. Teszteléshez HDVD 800 fejhallgató erősítőt használtunk, amelyet közvetlenül a fali aljzatba dugtunk egy AudioQuest NRG X3 tápkábellel, a számítógépből pedig AudioQuest Coffee USB kábelen keresztül jött a digitális jel.

Hangminőség

A járatás fontosságát nem tudjuk kellően hangsúlyozni. Félrevezető, csalódást keltő lehet a frissen kicsomagolt állapotú hangszóró hangja, ekkor ugyanis még fátyolos és bizonytalan dinamikájú lesz. A legegyszerűbb, ahogy mi is tettük, hogy legalább fél órára kicsit nagyobb hangerőn elindítjuk az IsoTek System Enhancer lemezét. Utána kicsit kitisztulnak a részletek és a basszus felveszi azt a transzparens, pillekönnyű ábrázolást, amit a HD 800 S-től már megszoktunk.

A HD 820 fő extrája, hogy zárt kialakítása mellett is egész szélesre szabott sztereó teret jelenít meg. Felbontása a csukott kagylós rendszerek között szintén kiemelkedő, és basszusa közel sem túlzó (nem lóg ki a sorból, szépen integrálva van az összképbe), sőt, vadabb zenéknél talán kicsit sovány is, meglepően közel áll a nyitott verzióéhoz. A figyelmes hallgatót levegős, természetes zenei élménnyel jutalmazza meg, miközben a részleteket óvatosan külön bontja egymástól.

Sennheiser HD 820 fejhallgató és HDV 820 fejhallgató erősítő

Felmerülhet a kérdés: vajon a magasabb árért cserébe jobban is szól a HD 820, mint a HD 800 S? Összehasonlítottuk a két fejhallgatót és a válasz egyértelműen nem, egyetlen szempontot kivéve. A nyitott verzió tere lélegezve és mélyebben tárja fel a zenekari számok atmoszféráját, emellett az ének is közvetlenebb, a koponyánkban lévő képzeletbeli burokban kristálytisztán kirajzolódik. Ehhez képest a HD 820 egy csendes, steril térben építi fel a zenekart és az éneket picit hátrébb tessékeli. Viszont mivel a zárt szerkezet belseje csillapított és a fülpárnák is vastagabbak, a magas frekvenciák picit finomabbak, gyengédebbek, kényeztetőbbek, mint a nyitottnál. Ennél fogva a HD 820 nem csak attól jobb, hogy hatékonyabban kizárja a külvilágot, hanem hosszú távú hallgathatóságában is, a HD 800 S ugyanis egyeseknek hosszú távon feltűnően precíz vagy tárgyilagos lehet.

Utóbbi gondolatok mellett le kell szögeznünk, hogy mindkét fejhallgató fantasztikusan szól. Viszont most véget is vetünk az összehasonlításnak, mert az általunk hallott különbségek leginkább személyes preferencia alapján mérlegelendők.

Sennheiser HD 820 high end fejhallgató

Hogy megemlítsünk néhány maradandó zenei tapasztalatot, az UNKLE - Farewell hallgatásakor profin kezelt dinamikát kaptunk, díszítésektől mentes, feszes és óvatos basszussal. Az ének könnyedén, díszítés nélkül úszott be, az egész zene könnyen és simulékonyan hatolt az agyunkba. Herbie Hancock - Watermelon Man c. klasszikusa sok csendes pillanatot tartalmaz és ezek a zenétlen, de hangélmény szempontjából értékes pillanatok jobban átjöttek a HD 820 elkülönített termében. Bátran ajánljuk a minőségi szimfonikus kíséretet és kellemes férfi éneket keresőknek Gregory Porter - Nat King Cole & Me c. albumát. A Quizas, Quizas, Quizas c. szám hallgatása után máris teleírhattunk volna egy oldalt a füles képességeiről. Érezhető volt a laza játékosság és a zenekari atmoszféra, az éneket belengő nagybőgő nem erőlködött, puhán és szelíden kísért, a zenekar elegánsan tagolódott el Portertől, aki tisztán kirajzolódott, de a fényesség legapróbb jele nélkül.

Sennheiser HD 820 high end fejhallgató

Végszó

A Sennheiser HD 820 nagyon szűk rétegnek fogja a javát szolgálni, gondolunk azokra, akik megengedhetik maguknak és nem mellesleg fontos számukra a zárt kialakítás. Sokkal jobb úgy zenét hallgatni, ha nem szűrődik be a számtalan zavaró, zeneélményt megszakító külső zaj, ez tény. A gyártó által kimért, ún. diffúz mezős frekvencia-görbének köszönhetően elég néhány pillanatra felvenni a fülest. Utána könnyű megérteni, hogy egy kiegyenlített karakterű, precíz dinamikájú és finoman ábrázoló fejhallgató képes megváltoztatni sokak zenehallgatásról alkotott véleményét. Ismét példásat alkotott a Sennheiser, de mivel magasra tették a mércét, friss innovációjuk nem mindenki bankszámlájával lesz kompatibilis. Csak azokéval, akiknek a fentebb említett pozitívumok kulcsfontosságúak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.