Sennheiser HD 630VB hifi fejhallgató teszt

A konzervatív mindenevő

2015. szeptember 29., kedd, 12:10

Sennheiser audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Sennheiser fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt

A Sennheiser fejlesztői a HD 630VB típussal olyan fejhallgatót hoztak létre, ami a lehető legkevesebb kompromisszummal, fele-fele arányban használható az utcán járva és otthon, a fotelban ülve is. Mai cikkünkben kifejtjük, hogy miként sikerült ezt megoldaniuk!

Sennheiser HD 630VB hifi fejhallgatóSennheiser HD 630VB hifi fejhallgatóSennheiser HD 630VB hifi fejhallgatóSennheiser HD 630VB hifi fejhallgatóSennheiser HD 630VB hifi fejhallgatóSennheiser HD 630VB hifi fejhallgatóSennheiser HD 630VB hifi fejhallgatóSennheiser HD 630VB hifi fejhallgatóSennheiser HD 630VB hifi fejhallgatóSennheiser HD 630VB hifi fejhallgató kábelSennheiser HD 630VB hifi fejhallgató a HIGH END 2015 kiállításonSennheiser HD 630VB hifi fejhallgató doboz

Fejlődés, vagy követés?    

A Sennheiser MOMENTUM volt az első fejhallgató, amely a német cég otthoni, valamint utcai felhasználásra szánt termékcsaládjai közé ékelődve, arany középutat teremtett, egész ügyesen megtartva mindkét világ előnyeit. Azt hittük, hogy a fejlesztők ezután már elégedetten hátradőlnek, de úgy tűnik, kreatív erők dolgoznak náluk. A MOMENTUM mai napig meghatározó alak a prémium szegmensben, de (talán a kritikusok táborából) kiszivárogtak olyan gondolatok, amik inspirálólag hatottak a HD 630VB tervezőire. Persze az sem kizárt, hogy a Sennheiser saját kútfőből, egyéni véleményére és tapasztalataira alapozva tartotta szükségesnek új fejhallgató beékelését a közel sem szűk termékkínálatába. Mindezt azért hoztuk szóba, mert a HD 630VB elsőre egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy Sennheiser termék. Sokkal inkább olyan, mint egy közvéleményen alapuló kutatási projekt eredménye. Miért gondoljuk ezt?

Sennheiser HD 630VB hifi fejhallgató

Mindenből egy kicsit

Miközben egy időben a cél az egyediség és a konzervatív filozófiákból fakadó ikonikus formaterv megteremtése, fenntartása volt, addig a HD 630VB épp úgy néz ki, mint ha bármely más gyártó terméke lenne. Akkor sem csodálkoznánk, ha valamely japán cég emblémája díszelegne rajta, de semmi pánik, ez még mindig 100 százalékosan saját fejlesztésű termék, tudomásunk szerint nincsen semmiféle kooperáció a négyzetbe foglalt, ferde S-betű mögött. Csak elvétve találkoztunk olyan motívumokkal, amik felfedték a füles hovatartozását, és itt nem csak a fejpánton díszelgő márkanévre kell gondolni? nézzük magát a fejpántot! A jobb és baloldali kamrákat összekötő elem némileg sugallja a cég jelenlegi csúcsmodelljének számító HD 800 pántját, a rozsdamentes acél köré épített párnázás ezúttal is elsőrangú. Ami azt illeti, a komplett termék anyaghasználata kimondottan kellemes és igényes, az utolsó csavarig minden illesztés és alkatrész pontosan, zötykölődés nélkül áll a helyén.

Sennheiser HD 630VB hifi fejhallgató

A felfüggesztés viszont nem Sennheiser-jellegű, mint ahogy a szabályos kerek hangszórókamra sem, persze ettől még a komfort rendkívül jó. Összességében a terméket nem a formaterv, hanem a szolgáltatások teszik sajátossá. A kábel nem moduláris (ennek láttán elsőre mi is felvontuk a szemöldökünket), viszont köpenye textilbevonatú és tartósságot sugall.

Sennheiser HD 630VB hifi fejhallgató kábel

A vezetékre integrált mikrofon kb. 10 centire került a torkolattól, a hangerőszabályzásra, hangfájlok közti léptetésre és híváskezelésre szolgáló gombok a jobboldali fülkamra külső lemezén találhatóak. Ilyen megoldással már találkoztunk például a Sennheiser MM 450-X és MM 500X TRAVEL fejhallgatók tesztelésekor, de azokhoz képest itt jóval szellősebb és letisztultabb a gombkiosztás. A klaviatúrát egy egybefüggő, kemény gumilemezbe integrálták, mely már gyengéd nyomásra is kellemes, lágyan pattanó hanggal jelez vissza. A fejhallgató alján meglepetésként tárul elénk egy parányi, körömmel épphogy hozzáférhető kapcsoló, ezt ?i? illetve ?G? állásra kell állítanunk annak függvényében, hogy iOS vagy más típusú mobileszközre kötnénk. Természetesen, ha egy mezei fejhallgató erősítőre vagy laptopra csatlakozunk, akkor ennek nincs jelentősége.

Sennheiser HD 630VB hifi fejhallgató

Az igazi meglepetés a jobboldali fülkamra élébe épített, recés felületű gyűrű, melyről egészen véletlenül, a kicsomagolás utáni lázas pillanatokban derült ki, hogy valójában egy potméter ? amivel a basszust szabályozhatjuk. Ez a Sennheisertől kissé szokatlan kezelőszerv nekünk eleinte nem tetszett, sem a mechanikai megvalósítást, sem pedig az akusztikai eredményeket illetően, de néhány nap alatt megváltozott róla a véleményünk (erre a hangminőséggel foglalkozó bekezdésben térünk vissza).

Sennheiser HD 630VB hifi fejhallgató

Használat közben

Az utcai használatra való felkészítés előnye, hogy a HD 630VB mellé egy praktikus, ugyanakkor kompakt mérete ellenére meglehetősen masszív védőtokot is mellékeltek. Utóbbi cipzárral nyílik, és a belseje pontosan az összecsukott fejhallgató formáját veszi fel, így a tartalma nem moccan utazásaink során. A HD 630VB fülpárnái 6 cm átmérőjű és 1,7 cm mélységű ?fánk? szerkezetként ölelik körül hallószervünket, a komfort órákon keresztül is közel tökéletes, zárt rendszerhez képest tényleg elismerésre méltó. Fejünkön a fejhallgató mechanizmusa kellően csendes maradt, az alkatrészek nem nyikorogtak. Egyedül a ruhánkon súrlódó vezeték textil köpenye hallatott némi susogást, de zenehallgatás közben ez csupán alig hallható szintre redukálódott.

Sennheiser HD 630VB hifi fejhallgató

Hangminőség

Tesztalanyunkat utcai használat esetén FiiO X3 II hordozható lejátszóval és iPhone 5S okostelefonnal, "otthoni" környezetben pedig ADL GT40 USB DAC-kal hajtottuk. A 23 ohmos impedancia által egy mobiltelefon kimenete is kellő hangerőt szolgáltat a fejhallgatónak, de a tiszta részletek és a korrekt sztereó térelosztás érdekében érdemes jó minőségű forráseszközt használni (persze ez a legtöbb jó minőségű fejhallgatóra érvényes).

Sennheiser HD 630VB hifi fejhallgató

Most pedig térjünk vissza a variálható basszusra! A viszonylag hatalmas átmérőjű tárcsa olyan könnyen mozdítható, hogy egy óvatlan kézmozdulattól már akaratlanul is elfordul - erre a fejlesztők is gondoltak, éppen ezért kb. 1,5 milliméteres szakaszokkal jelölték be az oldallemezt, ez látszólag elhanyagolható fogás nagy segítséget nyújtott, hogy bármikor "visszatérjünk" az általunk preferált basszusokhoz. A személyes ízlés szerint beállítható alsó frekvenciák teszik egyértelműen különccé a HD 630VB-t, eleinte azt hittük (majd úgy is hallottuk), hogy ez az opció értelmetlenül gazdagítja a szolgáltatások listáját, egyszerűen szükségtelennek tűnt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tesztünk elején nem fordítottunk elég figyelmet a potméter kellően apró léptű forgatására, így a "kevés és sok" közötti különbséget sem tudtuk meghallani. A legkisebb és legnagyobb fokozatok haszontalannak tűntek: a legalacsonyabb szinten az összes létező basszus köddé vált, a legmagasabbra átállva pedig az egész fejhallgató karaktere úgymond magával húzott mindent, elgörbült egy túlságosan öblös tónusba. Türelmet igénylő folyamat, de megéri a fáradozást: egyrészt ne csak egy, hanem több ujjal és finoman fogjuk a tárcsát, így precízebben állíthatunk rajta. Érdemes olyan zenét elindítani, aminek a mélyhangjai számunkra "referencia" értéket képviselnek. A felvétel hallgatása közben ne kapkodjunk, csupán millimétereket váltsunk, és keressük azt a fokozatot, ami nekünk a legjobban tetszik!

Ha sikerül megtalálnunk valahol félúton a nekünk való, optimális mennyiségű és kellő dinamikájú alsó frekvenciákat, hamar megtapasztalhatjuk a HD 630VB pozitív oldalát. Ami azt illeti, zárt fejhallgatóhoz mérten meglepően könnyed és finom módon kezelte a dinamikus részleteket, meghagyta az eleven effektusok gyorsaságát, de nem akart minden áron testes vagy lágy lenni. Őszinte örömöt érezhet a hallgató, amikor sikerül mikroszkopikus pontossággal a pont kellő mennyiségű basszust megtalálnia, hasonló élvezet lehet egy kártyavár felépítése. Ekkor hátradőlhetünk, és elemezhetjük a HD 630VB kissé transzparens, ugyanakkor mozgékony előadásmódját. A közepek enyhén selymes jellegűek, de gyorsak és megfogottak, a felsőbb hangtartományok pedig kissé semleges, természetes jelleggel szólalnak meg. A zárt kivitelből fakadóan néha hiányoltuk a légiesen kitárt hangszínpadot, de az irányítottság mindvégig példaértékű maradt, még közepes hangerőn is gyakran érkeztek meglepően spontán hangeffektusok, amiktől beindult a pislogó reflexünk. Zeneileg sokrétű, de készüljünk fel, hogy izmos, mélyládát imitáló basszusokat még max. fokozaton sem várhatunk tőle. Mindent összevetve a HD 630VB egy jó DAC és jó zenék társaságában igazi audiofil csemege, jó érzés volt a karakterét elemezni és hallgatása hosszú távon sem volt fárasztó. Könnyedebb műfajokból is kihoz rengeteg apró részletet, de intimitás, nyersesség és jelenlét érzet tekintetében értelemszerűen elmarad a gyártó otthoni felhasználásra szánt, picivel drágább modelljeitől.

Végszó

A Sennheiser HD 630VB képes megadni egyfajta univerzalitást, és emiatt válik kicsit szubjektívvé az ajánlhatósága. Mindenki saját döntése, hogy a Sennheiser fejlesztőinek elképzelését mennyire támogatja, ettől függetlenül a füles hangja valóban remek, az összeszerelés minősége, ahogy megszoktuk, ugyancsak kitűnő. Aki egyetlen eszközzel szeretné letudni az otthoni, irodai és utazás közbeni zenehallgatást, és rendelkezik hozzá kellően profi forráseszközzel valamint minőségi zenetárral, annak javasoljuk a HD 630VB meghallgatását, ettől függetlenül megértjük azokat, akik a vonzóbb külső és mérsékeltebb ár miatt, inkább a nagy Sennheiser MOMENTUM-ot választják.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.