Sennheiser HD 400S és HD 300 fejhallgatók tesztje

2019. március 25., hétfő, 08:35

Sennheiser audio hifi fejhallgató mobil fejhallgató hifi fejhallgató Sennheiser fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt

A Sennheiser új piaci stratégiájának megfelelően, áttervezte belépő szintű HD fejhallgatóit. Új dizájn, egyszerűsödő termékpaletta. Ezek a Sennheiser HD 400S és a HD 300 jellemzői, kérdés, elnyerik-e a vásárlók kegyeit?

Sennhesiser HD 400S és HD 300 fejhallgatókSennhesiser HD 400S és HD 300 fejhallgatókSennhesiser HD 400S és HD 300 fejhallgatókSennhesiser HD 400S és HD 300 fejhallgatókSennhesiser HD 400S fejhallgatóSennhesiser HD 400S fejhallgatóSennhesiser HD 400S fejhallgatóSennhesiser HD 400S fejhallgatóSennhesiser HD 400S fejhallgató fejpárnaSennhesiser HD 400S fejhallgatóSennhesiser HD 400S fejhallgatóSennhesiser HD 400S fejhallgatóSennhesiser HD 400S fejhallgató dobozSennhesiser HD 300 fejhallgatóSennhesiser HD 300 fejhallgatóSennhesiser HD 300 fejhallgatóSennhesiser HD 300 fejhallgató fejpántSennhesiser HD 300 fejhallgatóSennhesiser HD 300 fejhallgatóSennhesiser HD 300 fejhallgatóSennhesiser HD 300 fejhallgatóSennhesiser HD 300 fejhallgatóSennhesiser HD 300 fejhallgatóSennhesiser HD 300 fejhallgató doboz

Újabb HD, vagy tisztul a paletta?

Legutóbb 2016 decemberében írtunk a Sennheiser HD sorozatának megújulásáról, éppen a HD 400 elnevezésű család kapcsán. Az akkor 3 tagból álló széria mára új elnevezéssel HD 100, HD 300 és HD 400S néven fut tovább. A gyártó az új HD családot azoknak szánja, akik otthonra és utcai használatra egyaránt alkalmas fejhallgatót keresnek. Ami maradt az elődöktől, az a fiatalos, lendületes hangélmény.

Sennhesiser HD 400S fejhallgató

Küllem

A nálunk vendégeskedő két legnagyobb családtag a HD 400S és a HD 300 egyaránt zárt rendszerű, fület körülölelő kialakítással. Első ránézésre a két kagyló ugyanazt a vázat és belső felépítést kapta, az eltérés a felfüggesztésben és a kábelcsatlakozásban van. Amíg a HD 400S kialakításában a HD család vezeték nélküli fejhallgatóira hasonlít, úgymint hagyományos, kétoldali villás felfüggesztés, addig a HD 300 hangszórókamrái középen, egy ponton csatlakoznak a fejpánthoz.

Sennhesiser HD 300 fejhallgató fejpánt

A két modell között a másik lényeges eltérés a kábelekben keresendő. A HD 400S eltávolítható kábellel rendelkezik, egy 1-gombos, intelligens távvezérlővel és mikrofonnal szerelve. A HD 300 kábele fixen beépített és nem alkalmas telefonálásra.

Sennhesiser HD 400S fejhallgató

Mint fentebb említettük, a fő alkalmazási terület az otthoni és az utazás közbeni használat. Éppen ezért mindkét modell pehelykönnyű, a kábeleket és a hangszórókat nem számítva, teljesen műanyagból készültek. Nem kell megijedni, a felhasznált anyagok a Sennheiserre jellemző minőségűek, lötyögésnek, recsegésnek nyomát sem találni. A dizájn matt fekete, két oldalt egy-egy logóval a fejpánton valamint egy diszkrét Sennheiser felirat. Okos megoldás, így többet sejtet, mint ami valójában. A HD 400S simán összekeverhető a felületes szemlélőnek a HD 4.50 Bluetooth fejhallgatóval.

Sennhesiser HD 400S és HD 300 fejhallgatók

Használat közben

Mivel a két fejhallgató műszaki paramétereiben majdnem teljesen megegyezik, ezért felesleges mindkettőt ugyanannak a tesztnek alávetni. Mi az izgalmasabb, HD 400S modellt próbáltuk ki.

Sennhesiser HD 400S fejhallgató fejpárna

A HD 400S elsősorban mobiltelefon használók számára készült, így adott a lehetőség a zenehallgatás közbeni telefonhívások fogadására is. Ami elsőre szembetűnő, az a minimális súly és a kényelmes fülpárnák. Hiába a teljesen műanyag váz, a fejhallgató stabilan ül a helyén, intenzív mozgás közben sem él külön életet. Valóban utcai használatra készült. A jól illeszkedő párnák nagyon hatékonyan csökkentik a külső zajokat, így kisebb hangerőn is élvezetes a zenehallgatás.

Sennhesiser HD 300 fejhallgató

Hangminőség

A meghallgatáshoz Samsung Galaxy S7 mobiltelefont és egy FiiO M6 zenelejátszót használtunk.

Bejáratásként az IsoTek Full System Enhancer lemezét kétszer végigfuttatva a HD 400S készen állt a meghallgatásra. Közlekedés közben a mobiltelefonról TIDAL alkalmazással hallgatott zenék élvezetesen, dinamikusan szólaltak meg, a jó zajszigetelésnek köszönhetően az apró részletek is megfelelően átjöttek. Andrea Razzauti - Painting The Music lemezén a gitár és a kísérő hangszerek megfelelő arányban szólaltak meg, jó térábrázolással és valós hangszerhangokkal. A Simply Red - Symhonica in Rosso koncertfelvételen érezhető volt az atmoszféra, a hallgatóság és a terem nagy mérete. Itt már tetten érhető a régi Sennheiser szlogen: "bármibe bedugod, jól szól". A FiiO lejátszó azért megmutatta a HD 400S gyengeségeit. Nagyfelbontású zenei anyagnál már kevés a térábrázolás és a dinamika. Jan Harbeck Quartet - In The Still Of The Night lemezén az apró rezdülések elvesztek, a DSD felvétel fantasztikus minősége egyszerű CD minőséggé változott. Ettől függetlenül hallgatható és élvezhető produkciót nyújtott. A hangminőséget jelentősen javította a fülpárnák remek zajszigetelése, így finom részletek is megszóltak. A mélytartomány elegendő volt, de a mindent elsöprő dübörgő mélyekre itt nem szabad számítani, nem is ez a cél.

Sennhesiser HD 400S fejhallgató

Mindentől függetlenül, telefonról és hordozható lejátszón megszólaló normál FLAC formátumú zenével is kellemesen hallgatható, a DSD anyaggal pedig küzdjenek meg a nagyobb testvérei.

Mivel a HD 400S és a HD 300 műszaki tartalomban szinte teljesen egyforma, így elég csak a különbségeket sorba venni. Az egyszerűsített, egy ponton felfüggesztett fülkagylóknak köszönhetően még kisebb súly, valamint fixen rögzített, egyszerű sztereó kábel az, amiben igazán eltér nagyobb testvérétől és egy kicsit kisebb, 118 dB-es érzékenysége. A telefonálási lehetőség hiánya nem zavaró, ha zenehallgatásra, otthoni laptopon vagy tableten filmnézésre használjuk. Erre viszont a kimagasló viselési komfort igazán alkalmas eszközzé teszi.

Sennhesiser HD 400S és HD 300 fejhallgatók

Végszó

A Sennheiser a frissített, belépő szintű HD fejhallgatóival hozza a megszokott csalódásmentes hangzást, a jól átgondolt szolgáltatást és a kimagasló viselési komfortot.

A Sennheiser HD 400S egy jól használható társ utazáshoz, vagy munkahelyi zenehallgatáshoz, ahol szükséges a telefonálási lehetőség megléte. Hosszú, kényelmes viseletet garantál és kiváló zajszigetelést.

A Sennheiser HD 300 pontosan az a fejhallgató, ami ha szükséges előkapható a környezet zavarása nélküli otthoni filmezéshez vagy zenehallgatáshoz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.