Sennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató teszt

2022. július 29., péntek, 19:45

Sennheiser audio hifi fejhallgató pro fejhallgató stúdió fejhallgató Sennheiser fejhallgató fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt stúdió fejhallgató teszt Sennheiser stúdió fejhallgató

A Sennheiser HD 400 PRO a gyártó kínálatának professzionális felhasználásra szánt vonalát képviseli, méghozzá egyedüli modellként. Szemben a gyártó széles audiofil kínálatával, Pro vonalon csupán egyetlen fejhallgatót és egy fülhallgatót találunk, így a HD 400 PRO a gyártó megközelítésében "a" stúdió-fejhallgató.

Sennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató Jack csatlakozóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató Jack csatlakozóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató fejpántSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgatóSennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató doboz

A Sennheiser HD 400 PRO-t kicsomagolva mindenekelőtt a gyártóra jellemző igényes anyaghasználat és kiváló megépítés szembetűnő. Kézbe véve kiderül, hogy kifejezetten könnyű, specifikációja szerint csupán 240 gramm. Pro audio felhasználók számára ez igen jó hír, mivel a hosszú keverési és masterelési feladatok során fontos, hogy ne legyen fárasztó a viselése. Ugyanígy örültünk a sennhieseresen nagy, puha, kényelmes fülpárnáknak is. A fejhallgató nyitott kialakítású, ami további kényelmet és méretes teret vetít előre. Kicsomagolást követően csatlakoztatnunk kell a kábelt. Ebből kettőt is mellékelt a gyártó, egy 3 m hosszúságú csavart, és egy 1,8 m-es egyenes kialakításút. A csavart stúdiómunkálatok során praktikus, míg az egyenes inkább hangszeres játékhoz szerencsésebb. Mindkettő 3,5 mm-es Jack csatlakozóval rendelkezik, viszont egy 6,3 mm-es átalakítót is kapunk a csomagban.

A specifikációt áttekintve 120 ohmos impedanciával, illetve egészen széles, 6 Hz-38 kHz (-10 dB) frekvencia-átvitellel rendelkezik.

Sennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató Jack csatlakozó

A tesztről

Mai tesztünk különleges, mivel egy pro audio eszközt fedezhetünk fel, ami viszont audiofil zenehallgatásra is ajánlott. Éppen ezért többféle környezetben, változatos feladatokon keresztül ismertük meg a Sennheiser HD 400 PRO képességeit. Pro audio tekintetében Focusrite Clarett2Pre AD/DA konvertert, míg audiofil zenehallgatásra Parasound Zdac V.2 DAC-fejhallgató erősítőt használtunk. Itt a hangszeres játékra helyeztünk nagyobb hangsúlyt, mivel gyakorló zenészként ez a terület közelebb áll tapasztalatainkhoz. Természetesen az alapvető keverési és mastering feladatok tekintetében is kipróbáltuk a HD 400 PRO-t, ugyanakkor tisztában vagyunk az otthoni "stúdió" környezet limitációival, így ilyen felhasználás esetében célszerű értelmezni alábbi véleményünket.

Sennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató

A következő zenéket hallgattuk: Wintersun - When Time Fades Away, Jean-Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Dream Theater - Dream Theater, Shota Osabe - Happy Coat, valamint felkerült a Yes - Close to the Edge, és Rick Wakeman - Journey to the Centre of the Earth és King Arthur... lemeze is. Kipróbálás előtt alaposan bejárattuk a HD 400 PRO-t az IsoTek bejárató lemezével.

Meghallgatás - hangszeres gyakorlás és zenehallgatás

A hangszeres gyakorláshoz a Focusrite hardvert, illetve a Neural DSP Archetype Petrucci szoftveres gitáreffektjét használtuk. Összehasonlításképpen saját HD 600 fejhallgatónkkal felváltva használtuk a HD 400 PRO-t.

Sennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató

Mind tiszta, mind torzított gitárhang esetében hasonlóan dinamikus, tiszta és erőteljes megszólalást kaptunk mindkét fejhallgatóval. Pregnáns, határozott megszólalás mellett a rugalmasság is példás: ha szükséges, kellően agresszív a torzított ritmushang esetében, a tiszta hangokat némi lágysággal is képes volt megjeleníteni.

Delay és reverb effekteket is tartalmazó szóló hangszínnel pontos térábrázolást és tágas panorámákat kapunk. A tér valamivel szűkösebb, mint a HD 600-zal, de így is méretesnek mondható még nyitott fejhallgatók között is.

Sennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató

Néhány felvételt is készítettünk a HD 400 PRO-t használva, ahol gitársávok alapvető keverését végeztük el. Megbízható pontossággal jelenítette meg a felvételt; a gyakorlással együtt immár néhány órás viselést követően is kényelmes maradt.

Ezután meghallgattunk néhány általunk kedvelt és sokat hallgatott felvételt is tesztalanyunk és a Focusrite előadásában. A tér mérete minden esetben meggyőző maradt, az előadás részletes, dinamikus és szellős volt. Mindemellett a mélyhangok sem hiányoztak az előadásból, így a hangkép kiegyensúlyozott maradt.

Sennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató fejpánt

Meghallgatás - zenehallgatás

A Sennheiser HD 400 PRO-t egyik kedvencünkkel, a Parasound Zdac V.2 DAC/fejhallgató-erősítőnkkel is meghallgattuk az előbbi felvételekkel. A Focusrite-hoz képest több melegséget, zeneiséget kaptunk, ugyanolyan dinamikus és tiszta megszólalásban, mint eddig. Talán valamivel kevésbé transzparensen szólaltak meg a felvételek, mondhatni súlyosabban, mint előzőleg, ez azonban nem volt negatív hatással a közép- és magastartomány tisztaságára. Mindegyik zene életteli, részletes előadásban jelent meg. A térábrázolás igen kifejezett, a megjelenített tér minden irányban méretes volt, ahol a hangszerek, szólamok igen pontosan jelentek meg.

Ismerve a Zdac V.2 hangkarakterét elmondható, hogy a HD 400 PRO nem változtatta meg azt, hanem a forráseszköz megszólalását jeleníti meg a lehető legpontosabban.

Sennheiser HD 400 PRO stúdió fejhallgató

Összegzés

A Sennheiser igen komoly egyszerűsítést valósított meg a pro audio termékkínálat tekintetében. Ugyanakkor a HD 400 PRO-ban kiváló munka és szórakoztató eszközt ismerhettünk meg, méghozzá kiemelkedő ár-érték arány mellett. A cikk írásakor nagyjából 90-100 ezer forintért kínált HD 400 PRO bőséges tartalékkal rendelkezik audiofil célokra, emellett pedig minőségi társ otthoni vagy kisebb stúdiókban pro audio célokra is. Kifejezett előnye a kényelme és a többféle kábelezhetőség praktikuma is. Könnyű, mégis kellően masszív felépítésű darab, aminek szellőzése is kényelmesebbé tesz.

Megszólalása értelemszerűen nem hagy kívánnivalót maga után, így minden képességét és árát figyelembe véve örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.