Sennheiser HD 2.10, HD 2.20s és HD 2.30i fejhallgatók tesztje

Aki a kicsit nem becsüli, olvassa ezt!

2016. november 17., csütörtök, 21:25

Sennheiser audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató mobil fejhallgató Sennheiser fejhallgató olcsó fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt olcsó fejhallgató teszt

Szinte teljes egészében átalakult a Sennheiser mobil, utcai felhasználásra szánt fejhallgatóinak „budget” kategóriájaként ismert 200-as termékcsalád. Az újoncokat kipróbáltuk, és most jól bemutatjuk.

Sennheiser 2.10, 2.20s és 2.30i fejhallgatókSennheiser 2.10, 2.20s és 2.30i fejhallgatókSennheiser 2.10, 2.20s és 2.30i fejhallgatókSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgatóSennheiser 2.10 fejhallgató dobozSennheiser 2.20s fejhallgatóSennheiser 2.20s fejhallgatóSennheiser 2.20s fejhallgatóSennheiser 2.20s fejhallgatóSennheiser 2.20s fejhallgatóSennheiser 2.20s fejhallgató kábelSennheiser 2.20s fejhallgató dobozSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30i fejhallgatóSennheiser 2.30i fejhallgatóSennheiser 2.30i fejhallgatóSennheiser 2.30i fejhallgatóSennheiser 2.30i fejhallgatóSennheiser 2.30i fejhallgatóSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30i fejhallgató dobozSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30 fejhallgatóSennheiser 2.30 fejhallgató kábelSennheiser 2.30i fejhallgató doboz

A változás jó

Az új generációt már nem nevezhetjük "kétszázas" családnak, mivel a kettes után kis pontocska választja el a következő két számjegyet. A másfajta jelölés több szempontból is logikusabbá teszi a megkülönböztetésüket és egyfajta összefüggést sejtet a fülesek és a mobileszközök világa között. Mindössze néhány hónapja teszteltük a Sennheiser megfizethető, mindennapi felhasználásra szánt fejhallgatóinak előző generációját, ezért sokkal könnyebben észre tudtuk venni az újoncokon alkalmazott frissítéseket. A 2.00 típusok külleme szinte minden tekintetben változott, és szerencsére csak pozitív értelemben. A számunkra leginkább tetsző újítás, hogy végre összecsukhatjuk őket, mindhármat.

Sennheiser 2.10, 2.20s és 2.30i fejhallgatók

A fejpánt egyetlen, összefüggő C-betűt formázva húzódik jóval tovább a hangszórókamrák síkjánál. Így ha méretet akarunk állítani, akkor nem a támasztékot kell teleszkóposan széthúzni, hanem a beágyazott sínen húzhatjuk föl és le a kapszulákat. A fülesek mechanizmusa nagyon egyszerű, készülékházuk a csavaroktól eltekintve teljesen műanyag, mégis az összkép jól sikerült. A legkisebb (2.10) verzión kívül elsőre tényleg nem gondolnánk, hogy profán szóval élve filléres eszközökkel van dolgunk.

Sennheiser 2.10 fejhallgató

A keskeny, túlnyúló fejpánt modern arculatot ad a fejhallgatóknak, és nélkülözi azt a sajátos "Sennheiser stílust", amit a korábbi generáción láthattunk. Akárki is volt a dizájner, jó munkát végzett, mert az emblémáktól eltekintve nem tudnánk kitalálni, hogy mely gyártótól származnak. Egyszerűen jól néznek ki. A hangszórókamrák formája, vonalvezetése akár kecsesnek is nevezhető, a kerekded oldallemezes, ovális alak láttán nekünk egyből a MOMENTUM On-Ear jutott eszünkbe, de a hasonlítgatás talán csak szakmai ártalom.

Sennheiser 2.10 fejhallgató

A három fejhallgató csak apróságokban különbözik egymástól, viszont ár, dizájn és funkcionalitás terén is vannak eltérések. A legkisebbnek számító 2.10 mechanizmusa és készülékháza is kezdetlegesebb, megmunkálása kevésbé igényes, jóllehet, csúnyának ezt a fülest sem mondanánk, csak nem kimondottan szép. Kamráinak felfüggesztése inkább klasszikus jellegű (a pánt áthalad rajtuk), fejpántjának "párnázása" lényegében csak egy műanyagra rögzített gumiszalag. A középső (HD 2.20s) típus egyrészről megadja a manapság kulcsfontosságú, iOS és Android eszközökkel egyaránt kompatibilis mikrofonos headset modult. Másfelől a legkisebb testvértől eltérően, rajta nem két, hanem csak egy oldalon befűzött vezeték található, amely végighalad az összehajtható fejpánt belsejében a túloldali hangszórókig. Ez a füles már láthatóan csinosabb, az újfajta mechanizmussal rendelkezik, és pántjának belső oldala is lágyabb, annak ellenére, hogy ugyanúgy gumi borítja.

Sennheiser 2.20s fejhallgató

A trió legnagyobb tagja (HD 2.30i) elsősorban a manapság gyártott Apple mobileszközök domináns fehér-arany színvilágával, másfelől a vezetékére integrált, háromgombos mikrofonos headset modullal tér el a többiektől. Egyedül a 2.30 rendelkezik moduláris kábellel, ami látszólag elhanyagolható extra, a kábel sérülése esetén viszont sokat egyszerűsít a javítás folyamatán, jobban mondva szükségtelenné teheti a szervizelést.

Sennheiser 2.30i fejhallgató

Használat, komfort

A két kisebb modellről értelemszerűen hiányoltuk a moduláris kábelt, persze valamilyen kompromisszumot meg kell határozni a pénztárca kímélő fejhallgatóknak is. Az összecsukható kivitelt viszont díjaztuk, és valószínűleg még jobban fognak örülni neki a hölgyek. A HD 2.00 fülesek ugyanis kellően kecsesek és letisztultak ahhoz, hogy szégyenérzet nélkül, a klasszikus fejhallgatókra jellemző bumfordiság nélkül vidáman viseljék őket. Használaton kívül pedig egy nagyobb kabátzseb, retikül vagy oldaltáska ideális tároló lehet, persze úgy, hogy a fülest előtte a mellékelt szövet batyuba tesszük (A HD 2.20s és a HD 2.30 mellé kapunk védőzsákot). Máskülönben a pántidom fényes külsejét könnyen összekarcolhatjuk.

Sennheiser 2.10 fejhallgató

A fülpárna mindhárom típuson, az elődökkel megegyezően nem a szokásos "fánk" forma, hanem egy egybefüggő szivacslemez, amelyre oldalirányból műbőr borítást húztak. A hangáteresztő nyílás átmérője csaknem kétszer nagyobb lett a korábbi típusokéhoz képest. A fülesek komfortja jónak mondható, illetve a HD 2.10 ilyen szempontból csak átlagos volt. A mi fejünkre valahogy nem tudott tökéletesen felfeküdni, hangszórókamrái mindig egy picit éreztettek valamilyen ergonómiai kötöttségét. Viszont a zajszűrés valamennyi fejhallgatónál egész hatékonynak bizonyult, belvárosi közlekedésben sokkal jobban lehetett telefonálni velük, mint mondjuk az Apple gyárilag mellékelt, nyitott rendszerű mikrofonos Earpod-jával. Ha úgy vesszük, a HD 2.20s és HD 2.30 már pusztán telefonos célra is jó befektetésnek számít, feltéve, ha hívás közben nem akarjuk közben a körülöttünk zajló eseményeket hallani.

Sennheiser 2.30i fejhallgató

A fejpántok rugalmasságának köszönhetően óvatos kifeszítéssel, hajlítással megoldhattuk, hogy csekélyebb legyen a kamrák oldalirányú nyomása. Általánosságban véve kb. fél óráig garantált a szokatlanul jó kényelem, ezután (fejtípusoktól is függ) előfordulhat, hogy kobakunk tetejét nyomni kezdi a fejpánt. Ilyenkor pár percnyi pihentetés megoldhatja a problémát. Szemüvegesek is bátran használhatják a Sennheiser belépő füleseit, amennyiben elfogadják a kb. félórányi használat után fellépő, enyhe nyomó érzést. Ilyenkor tanácsos levenni a fejhallgatót pár percre.

Sennheiser 2.30i fejhallgató

Hangminőség

Újfent bebizonyosodott, amit az elődöknél is tapasztaltunk, hogy nem érdemes a  műszaki adatok alapján mérlegelni, mivel mindhárom fejhallgató alapvetően más jellegű hangot és hangszíneket produkál. Értelemszerűen a 2.10 teljesítménye számított legkevésbé kiemelkedőnek. Sőt, az ő hangját egyenesen középszerűnek találtuk, nem szólt kifejezetten kellemetlenül, de kiemelkedő tulajdonságokat sem próbált bevetni a finomabb reprodukció érdekében. Basszusa dinamikus, viszonylag markáns, de egykedvű, középső frekvenciái kicsit plasztikusak, magas frekvenciái pedig a vártnál élesebbek és gyakran akkor is tarkítják az összképet, amikor nincsen rájuk szükség. A HD 2.10 nyújtotta azt a hangot, amit egy laikus elvárhat egy általános fejhallgatótól, akár ezredforduló táján, akár 2016-ban gyártott termékről beszélünk.

A HD 2.20s már képes volt megadni azt, amire a HD 2.10 esetében csak vágyakoztunk. Kicsivel teltebb, energikusabb basszusokat keltett, illetve komplett térhatása teljesebb, tágasabb érzést adott. Magas frekvenciáiban még mindig ott lappangott a kistesónál tapasztalt egysíkúság, de nem akarta mindenáron sziszegésekkel terhelni a dobhártyánkat. Emellett a HD 2.20s közepei is felélénkültek, sokszor kellemes énekhangot kaptunk és több részletet is sikerült észrevenni, ahogy kibukkannak a basszusok hullámai közül. Ezt a fejhallgatót már szívesen vittük magunkkal az utcára, kellemes közepes hangerőn bármilyen zenét tudtunk rajta hallgatni. Persze, nem tudtunk szemet hunyni az ide-oda korrigált, színezett és egyengetett hangkép konzervatív egysége fölött, de a szakmai boncolgatást félretéve néha igenis jó volt elindítani egy pörgős Feed Me, Gramatik vagy Deadmau5 felvételt. A HD 2.20 hangja fiatalos, markáns, lendületes, főleg könnyűzenékhez ajánlott, és jól tűri a veszteségesen tömörített fájlokat is.

Sennheiser 2.10 fejhallgató

Eleinte úgy tűnt, hogy a 2.30 hangminősége alulmarad a HD 2.20s-ével szemben. A gyors oda-vissza cserélgetéseknél legalábbis tompábbnak, élettelennek, ködösnek tűnt a hófehér testvér. Valójában nem volt az, csak úgy tűnt, mivel kevésbé színezte a magas frekvenciákat. A HD 2.30 nem annyira akart belenyúlni a hangjelbe. Persze, ő sem nélkülözte a combos basszusokat, de közben a fényes szisszenések gyengédebbek lettek. Összességében ez a füles nyújtotta a legfinomabb, kellemesebb karaktert, függetlenül attól, hogy előadását még mindig nem neveznénk hifi minőségűnek. De egy mobiltelefonra kötve talán nem is az a cél, hogy natívan visszajátszott stúdió albumokat füleljünk, hanem hogy csak szóljon valami kellemes háttérzene, amíg átküzdjük magunkat a belvároson, beérünk a munkahelyre vagy iskolába.

Sennheiser 2.30 fejhallgató

Konklúzió

A Sennheiser "új 200-as" triója csinosabb, mint valaha, ettől függetlenül érzékeltette velünk sajátos, többnyire megbocsátható kompromisszumait. Ezek a fejhallgatók nem hifizésre lettek kifejlesztve, hanem a mobiletelefonhoz mellékelt, hónapok alatt elnyűhető "agybadugósok" helyettesítésére. Noha komfortszintjük nem tökéletes, saját kategóriájukat meghazudtoló kényelmet nyújtott a 2.20s és 2.30. A 2.10-et inkább csak hobbi felhasználásra tudjuk ajánlani azoknak, akik néha-néha elalvás előtt, vagy a buszon ülve meghallgatnák kedvenc előadójukat, vagy nem is annyira zenét, hanem inkább videókat, vagy hangoskönyvet fülelnének. A két nagyobb testvér egyértelműen jótékonyabb a hangkönyvtárunkkal, többet kihoz bármilyen zenei stílusból részletek és dinamika tekintetében is. Viszont olyannyira a saját szájízük szerint formálják a lejátszott fájlokat, hogy ettől inkább csak könnyűzenei, elektronikus műfajokhoz merjük őket ajánlani. Aki főleg akusztikus zenét hallgat, vagy egyszerűen több részletre, kiegyensúlyozottabb előadásra vágyik, annak érdemesebb a Sennheiser nagyobb típusai közt körülnézni. Ettől függetlenül a jó ár most is leegyszerűsítheti a vásárlók döntését, mivel a 2.20s és a 2.30 esetében nem csak fejhallgatót, hanem mikrofonos headsetet is kapunk az árért cserébe, a belépő kategóriához mérten lényegesen jobb stabilitással és zajszűrő képességgel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.