Sennheiser CX 1.00 és CX 2.00 fülhallgatók tesztje

2014. december 9., kedd, 11:05

Sennheiser audio hifi fülhallgató CX1 CX2 CX 1 CX 2 olcsó fülhallgató hifi fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt

Sokak számára az ideális, telefonhoz mellékelt gyáritól jobb minőségű fülhallgató, a 10 000 Ft körüli kategóriát jelenti, és ebben a mezőnyben hihetetlenül nagy a túlkínálat. A Sennheiser mostanában újította fel CX szériás fülhallgatóit, melyeket azonnal le is teszteltük. Most először éreztük igazán, hogy a német cég mikroszkóppal sandít konkurensei felé, és igyekszik mindenki gyengeségéből tanulni. De mennyire sikerült? Cikkünkben eláruljuk.

Ez a CX már nem a régi CX

Az új Sennheiser CX szériás fülhallgatók teljesen új tervezésű termékek, kívül belül megváltoztak az előző generációhoz képest. Nem csak a fülhallgatók kisebbek a megszokottnál, hanem a csomagolásuk is. Mindkét termék doboza parányi, alig nagyobb, mint egy cigarettásdoboz, és ez a környezettudatosság mellett szól. Belépő kategóriára jellemző, egyszerű plasztik keretbe foglalva kerülnek elő dobozukból a CX széria belépő tagjai, az egyetlen mellékelt tartozék a négyféle méretű gumigyűrű pár.

A vezetékek minősége teljesen megfelelő, mindkét típusé gumírozott, de a CX 1.00 köpenye kissé érdesebb felületű. A hangszórókamráktól még kb. 30 cm hosszan húzódnak a kábelek, majd találkoznak, és az erősített műanyag torkolatból már egyetlen vastag szál halad tovább. A vezeték elér nadrágzsebig, hölgy felhasználók örömére pedig (akik jellemzően táskájukban tarják a telefont) akár a retikülig is.

Sennheiser CX 1.00 fülhallgató

Komfort

Sokan a mai napig azért nem szeretik a hallójáratba illeszkedő fülhallgatókat, mert kényelmetlenek, feszítik a fület, és minden környezeti hangot kizárnak. A CX 1.00 és CX 2.00 már szerencsére nem viselik a ?klasszikusan rossz? konstrukciók ismertetőjegyeit. A fülkamrából kiálló csövecskék nagyon rövidek, eleve nem tudnak mélyen behatolni a hallójáratba, és a rájuk biggyesztett gumi is inkább gömbölyű, mint tölcséres. Lényegében egy alig borsószem nagyságú, lágy gumibogyó kerül a fülünkbe, ráadásul a Sennheiser újoncai leheletkönnyűek (CX 1.00: 10 gramm; CX 2.00: 15 gramm), tehát alig érezni jelenlétüket, még akkor is, ha télen a fülünkre húzzuk a sapkát. A CX 1.00 talán túlságosan egyszerű konstrukció, mivel a hangszórót tartalmazó gömbölyű testből csak egy vékony kábelmerevítő indul el, ezért a stabilitás nem a legjobb. Ha csak sétálunk, nincs vele gond, de ha futunk, vagy valamibe beakad a vezeték, akkor a CX 1.00 azonnal kipottyan hallószervünkből. A CX 2.00 gömbjéből egy lényegesen jobb stabilitást nyújtó, merev műanyag elem áll ki, amitől ugyan a füles nem lesz észrevétlen, viszont könnyebb megfogni, és magabiztosabban viselhető. Mivel mindkét tesztalanyunk pehelykönnyű, ezért kellemes volt őket használni. A kábelt mindenképpen tanácsos a ruha alá fűzni, mert a ruhához csapódva kotyogó, brummogó hangokat továbbít a fülünk felé.

Sennheiser CX 2.00 fülhallgató

Tipp: Drágább fülhallgatókhoz szoktak mellékelni olyan csipeszt, amit ráfűzhetünk a vezetékre, majd rábiggyeszthetjük a gallérunkra vagy felső zsebünkre, így az előbb említett kábelzörgés drámai módon csökkenthető. A CX szériához még nem jár ilyen tartozék, ettől függetlenül kis trükkel, nevezetesen egy gemkapocs segítségével magunk is megoldhatjuk a kábel rögzítését.

Metróból jeles

Fül- és fejhallgatókat szinte kötelező jelleggel tesztelünk a budapesti tömegközlekedésben is. A 2-es és 4-es metróvonalon már kellemesre hangolt szerelvények siklanak, de a jó öreg hármas a mai napig biztosítja azt a hangnyomást, ami számunkra tökéletes referenciaszint a jó zajzár leellenőrzéséhez. Itt derült ki, hogy a CX-ek szigetelőképessége nem tökéletes, de nagyon jó. A környezetünkben lévők beszédhangja és a járműzaj halkan beszűrődik, cserébe halljuk, ha dudál egy autó, valaki kiált felénk, vagy amint bemondják a következő megálló hangját. A külvilág érzékelésének esélye azonnal csökken, ha az iPod hangerejét 50 %-nál feljebb állítjuk, de ha nem vagyunk saját dobhártyánk ellenségei, akkor ne hallgassuk olyan hangosan a zenét: tesztalanyaink kis terhelésen is dinamikusan szólnak.

Sennheiser CX 2.00 fülhallgató

Hangminőség

Két héten keresztül, minden nap használtuk a CX 1.00 és CX 2.00 fülhallgatókat, bejáratás előtt és után is ugyanaz derült ki: hangban nincsen köztük különbség. Éppen ezért a hangminőségről alkotott véleményünk mindkettőre egyformán érvényes.

Érdekes, hogy a gyártó ?deep and punchy bass? szavakkal írja le a CX 1.00 alsó frekvenciás karakterét, holott tesztalanyaink egyáltalán nem a dühöngő basszus-agresszor kategória képviselői. Van egy jóleső, kellemesen adagolt mélyük, de mi ütősnek nem feltétlenül neveznénk. A ?feszes? és ?lendületes? szavak találóbbak, mivel tesztalanyaink egy nagybőgő hangjába sem botlanak bele, miközben dubstep albumokhoz is képesek ésszerűen, óvatosan beosztva, erőt párosítani.

Sennheiser CX 1.00 fülhallgató

A felbontás nem profi, de a frekvenciatartomány meglepően sokáig elnyúlik. Sok részletet hallunk a 10-15 kHz fölötti szekcióból is, stabilan és kiegyensúlyozottan illeszkednek a középső frekvenciák a mélyekhez, a végeredmény egységes, és élvezhető. Minden zenénél érezhető a CX fülhallgatók fürgesége, karakterük légies, emelkedett. Nem szabad elfelejteni, hogy e modellek a gyártó legmegfizethetőbb kínálatába tartoznak, tehát a zenéből élethű effektusokat, ezerféle tónust nem várhatunk el.

Való igaz, hogy nem lehetett átverni a hallásunkat, nem nézelődtünk a virtuális zenészek irányába, viszont nem is akartuk félórás-órás használat után kiszedni a fülhallgatókat, mert jó volt hallgatni őket. Van a karakterükben egy olyan szintű kiegyenlítettség, ami néhány évvel ezelőtt ebben a kategóriában még elképzelhetetlen lett volna. Nem kell sóvárognunk a részletek után, jönnek maguktól akkor is, ha netalán valamelyik Strauss darabhoz van kedvünk, inkább a mélységérzet, az árnyaltság, és a sztereó tér leegyszerűsített tagolása árulja el a termékek hovatartozását. Meg lehet különböztetni az MP3 zenét a tömörítetlentől, és ez már a fülesek finomságát is igazolja.

Végítélet

A CX 1.00fülhallgató, kategóriáján belül nagyon jó hanggal, bár aprócska mérete miatt sokszor úgy érezni, hogy menten kiugrik a fülből, nincsen ami megtámassza. A CX 2.00 teljesítménye semmivel sem rosszabb, miközben minimális felárért cserébe jobb stabilitást és mikrofonos hangerőszabályzót is kínál. Ezért a kettő közül mi egyértelműen a CX 2.00-át javasoljuk azoknak, akik lényegében mindent hallgatnak, de a monoton brummogó basszusokat nélkülözni szeretnék. Remek használhatósága, baráti ára és karakteres, könnyen emészthető hangja miatt feltétlenül megérdemli a CX 2.00, hogy ajánlott vétel cédulával lássuk el.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.