Sendy Audio Peacock síkmágneses high end fejhallgató teszt

2021. szeptember 17., péntek, 10:50

Sendy audio hifi fejhallgató high end hifi fejhallgató síkmágneses fejhallgató síkmágneses hangszóró Sendy fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt síkmágneses fejhallgató teszt Sendy fejhallgató teszt high end fejhallgató

A Sendy Audio a Peacock fejhallgatóval húzott egy merészet, és kilépett a "kicióccó" kategóriából. Ez a gyártmány már nem az átlagvásárló réteget célozza meg, ami nem megszokott a kínai gyártóktól. Különleges belső felépítés, prémium anyaghasználat jellemzi a Peacock-ot. Az eddigi jóval olcsóbb verziók sem vallottak szégyent, sőt, így aztán várakozásteljes kíváncsisággal vetettük rá magunkat a tesztre, ami minden tekintetben hozta a papírformát.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgató tokSendy Audio Peacock high end fejhallgató fejpántSendy Audio Peacock high end fejhallgató fejpántSendy Audio Peacock high end fejhallgató fejpántSendy Audio Peacock high end fejhallgató fejpántSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgató fülpárnaSendy Audio Peacock high end fejhallgató fülpárnaSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgató hangszóróSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgató kábelSendy Audio Peacock high end fejhallgató kábelSendy Audio Peacock high end fejhallgató kábelSendy Audio Peacock high end fejhallgatóSendy Audio Peacock high end fejhallgató tartozékokSendy Audio Peacock high end fejhallgató mérés

Új mérce ebben a kategóriában?

Ha Kína, akkor olcsó. Ez volt eddig - kevés kivételtől eltekintve - a jelszó, ha valamilyen hifi gyártmányról volt szó. Ezen változtatott most a Sendy Audio Peacock fejhallgató, ami nem olcsó. Nagyon nem olcsó, sőt, egészen drága, és ezen a szinten már illik mutatni valamit. Valami olyat, ami kiemeli a tömegből, ami miatt érdemes lehet ezt választani. Nem könnyű feladat és sokaknak nem is sikerül.

Halljuk tehát mire ment a Sendy Audio Peacock a tesztpadunkon, igazolta-e az árát az új kiadás?

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató

Kinézet, kialakítás

A Sendy Audio Peacock nevű zászlóshajója nyitott hátlapú, síkmágneses fejhallgató. CNC marással készült  faburkolattal és alumínium házzal/ablakrácsokkal rendelkezik, alkatrészeit 24k arannyal vonták be. A fejpánt és a bársonyosan puha párnák fémmel merevített, rugalmas kecskebőrből készültek.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató fejpánt

A fülpárnák szintén bőrrel borítottak, amit kombináltak egy memóriahabos, fül köré felfekvő kivitellel. Kábele 8 magos, fonott réz, ami mini XLR csatlakozóval köthető össze a fejhallgatóval, másik végén 4,4 mm-es Pentaconn dugóval. XLR és 6,5 mm-es Jack adaptereket is kapunk egy kis vászonzacskóban.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató fülpárna

A hordtáska szintén kemény bőrből készült, világos barna színű - a popsira hasonlító kinézet itt sem maradt el, az alján kis bronz talpakkal.

A füles hátoldala egy, a pávára hasonlító mintázatot kapott (innen a Peacock név) a farktollak a díszére hasonlít nyílások vannak kivágva a hátsó részén.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató fejpánt

Plusz jópont: a fejpánt két oldalán, külön kis fém táblácskán a jól olvasható Left-Right felirat, nem kell percekig fület vakarni, vajon melyik a jobb- és a bal oldal.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató

Belül

A Peacock ultra high-tech síkmembrános hangszórókat használ - Quad Former technikával. A membrán mindkét oldalán dupla tekercsek találhatók, dupla mágnesekkel, ami technológia nagyban hozzájárul a pontos impulzus átvitelhez és a rendkívül alacsony torzításhoz egyaránt. Egész bíztatónak tűnik ez a kialakítás, kérdés mi valósul meg belőle a gyakorlatban, a meghallgatás során mennyire hallani a különbséget a szokványos megoldásokkal szemben?

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató hangszóró

Használat közben

A Sendy Peacock nem szemérmeskedett az anyaghasználat során, készített egy (szó szerint) nehézsúlyú versenyzőt (több, mint fél kiló). Ennek ellenére - a fejen felfekvő kialakítás miatt - nem érződik nehéznek és kényelmetlennek a viselése. Még a nagyobb füllel megáldott (Dumbo-effektus) hifisták is fáradtság nélkül tehetik a fejükre, szépen körbe öleli a hallószervünket, nem nyomja agyon még hosszabb távon sem.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató fejpánt

A fejpánt állíthatósága még pont elég határok között mozog, igaz kicsit nehezen, de ugye azt elég egyszer beállítani - hacsak nem cserélünk fejet - és ott marad.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató fejpánt

A teszt jó része a nyári hőhullám alatt zajlott, amikor csak tesztelők és mazochisták tesznek a fejükre egy ekkora fülest, amikor legszívesebben a bőrét is levenné az ember, ha tehetné. Meglepő módon sokkal kevesebb kellemetlenséget okozott a viselése, mint amire számítottunk, a nyitott kialakítás és a prémium anyaghasználat megtette a magáét, nem változott mini fürdőkáddá a fülünk zenehallgatás közben.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató kábel

A mellékelt kábel bőven elég hosszú a zavartalan elhelyezkedéshez a kényelmes fotelban, nem kell kínosan vigyázni a hirtelen mozdulatokkal, még a kezünk ügyébe helyezett vizes flakonért is kényelmesen le tudunk hajolni. Zavaró sercegésekkel, pattogásokkal, zajjal nem találkoztunk, ha mozgattuk a fejünket.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató

A mini XLR csatlakozók stabilan rögzültek a helyükön, a véletlen kihúzódásnak még csak a gondolata sem merült fel. Itt jegyezzük meg, a használt XLR csatlakozók nem három, hanem négy pólussal rendelkeznek, azaz nem igazán cserélhető könnyedén, ha esetleg más kábelt szeretnénk a gyári helyett. Igaz szinte bármelyik nagyobb kínai boltból rendelhető hozzá ilyen csatlakozó, akár kábellel együtt.

Összességében az egész konstrukció megbízhatóságot és robusztusságot sugall, vélhetőleg nem igazán lesz vele gond, még hosszútávon sem.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató tok

Tesztkörnyezet

Topping A90, Musician Andromeda fejhallgató erősítők; Musician Pegasus DAC, Cambridge Audio 851N streamer, Gustard A22 DAC, SMSL M400 DAC; Core Audio USB kártya, PC és zenék TIDAL-ról, Apple Music-ról és merevlemezről egyaránt.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató

Hangminőség

A Sendy Audio Aiva és a Sivga PII után nagyok voltak az elvárásaink a Sendy Peacock fülestől, erősen kíváncsiak voltunk vajon mire képes ez a változat. Itt már ennyiért nincs semmi kifogás vagy elnézés, ha valami, valahol hibádzik akár hangban, akár minőségben.

Az eddigi tapasztalatok alapján a Sendy Audio inkább a barátságos, sokáig hallgatható hangot szereti, és arra hangolja a fejhallgatóit, kerülve minden durvaságot és sterilséget.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató

A legelső benyomás sokszor meghatározó egy készülék hangjának a megítélésében - ami persze kerülendő, ugyanis a hang változik a bejáratódás során - ám ez a hang már elsőre meggyőzött minket.

Az alapvető hangzáskép ugyanaz, mint amit az korábban tesztelt, olcsóbb verzióknál hallottunk, de már kategóriákkal volt magasabb szinten. A nyitott kivitelhez méltóan kaptunk egy jókora hangszínpadot, ami, ha nem is méterekkel a fejünk előtt, de már nem csak a fejünkben szólt, hanem a homlokunk előtt. Pontosan rétegzett háromdimenziós teret rajzolt elénk, ahol kényelmes távolságban helyezkedtek el egymástól a hangszerek és a zenészek, nem zavarták egymás köreit. Nem akartak mindenáron a képünkbe tolakodni életszerű, de nem kínosan precíz volt az előadás.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató

Basszusa jóval mélyebbre ment, mint akár az Aiva-é, akár a PII-é, itt már nem hallottunk hiányt, zökkenőmentesen fonódott össze a középsávval, nem érződött, hogy ez két, külön tartomány.

Ami eddig is a Sendy-k erőssége és különlegessége volt, az a közép és a középmagas tartomány. Az előző típusokat is kevés, más fejhallgató verte meg ebben a részlegben, de most ez is valami egészen különlegesre sikerült. Nyílt, tiszta, bársonyos volt, benne valami lebegő érzettel, könnyedséggel, hetekig lehetne hallgatni fáradtság nélkül.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató

A legmagasabb tartomány is átlagon felüli volt, ha nem olyan sziporkázó, mint mondjuk egy Sennheiser HD 800-é, de nem is annyira túlbuzgó, tökéletesen integrálódott a hangkép egészébe. Torzításról vagy túlzott kiemelésről szó sem volt, mégis határozottan "jelen volt" a zenében.

Mike Oldfield sziporkáin és harangjain kifejezetten jól érezte magát, többször is "visszatekertünk" egy-egy részlethez, annyira élvezetes volt az előadás. Még a nem kimondottan a basszusáról híres felvételeken is testesen és dinamikusan szólt.

Hans Zimmert elővéve, mint mélyhang és dinamika tesztelő zenét, ott is a rendkívüli nyíltság és levegő volt az, ami megfogott minket. Hallottunk már mélyebbre menő fejhallgatót is (Denon AHD-9200 például) de az ugye zárt és azokat nehéz megverni ebből a szempontból és annak meg más gyengéi vannak (már amennyi…). A Peacock viszont itt is egy komplett egészet nyújtott, hiba nélkül gyúrva egybe a mélyhangokat a középtartománnyal, libabőrös élményt adott ezekkel a zenéklel is.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató

Áttértünk az emberi hangra, azt mennyire tudja az eddig megismert szinten megszólaltatni a Sendy Peacock, nevezetesen Paul Simon dalaival tettük próbára a fülest. Ha lehetett volna fokozni az élvezeteket, akkor ezek, azok voltak. A jó öreg Paul itt termett a szobában, csak és kizárólag nekünk énekelt, valami olyan intim és bensőséges jelleggel, ami nagyon kevés hifi kütyü sajátja. Transzparens, lágy és dinamikus volt egyszerre, kézzelfogható közelségbe hozta Paul Simon hangját, a kisérőhangszerek maradtak a háttérben, pont ott ahol kell, kiegészítve az éneket.

Összeségében nehéz belekötni a Sendy Audio Peacock hangjába. Minimális hibák - de nevezzük inkább hangolásbéli különbségnek - voltak, viszont az összhatás egy kerek, komplex egész, egy egységes és szerethető hangkép. A Sendy Audio Peacock rábeszélt arra, hogy helyezkedjünk el kényelmesen, vegyünk elő valami nemes italt, esetleg gyújtsunk rá egy szivarra és engedjük el magunkat egy fárasztó nap után. Majd "Ő" megsimogatja és megnyugtatja az összegubancolódott idegeinket a kedvenc zenéinkkel. Színes és hatalmas színpadképet rajzolt, a megszokottan mágikusan tiszta és csábítóan lágy középtartománnyal, bőségesen elég részletekkel és dinamikával.

Felbontás tekintetében remekül megmutatta a Musician Andromeda és a Topping A90 közötti különbséget, azaz nem mosta egybe és kente el a saját egyéniségével a két fejhallgató erősítő közötti hangbéli eltérést.

A Sendy Audio Peacock belépett a high end mágikus birodalmába.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató mérés

A görbén az látszik, hogy 50 Hz alatt nem igazán akar kérkedni az “aranypáva” fejhallgató. Nem basszusok tekintetében akarja lekenyerezni hallgatóját. Az óvatosan induló, keménységet és durvaságot mellőző alsó frekvenciákat tanmesébe illő, egyenletes szakasz ellensúlyozza 70 Hz-től egészen 1 kHz-ig. 4 kHz-nél sajnos van egy több, mint 30 dB mértékű beesés, ami például az énekhangban némi extra kristályos érzetet kelthet. Jó hír viszont, hogy 6 kHz után még becsülettel visszakapaszkodik a görbe egészen 20 kHz-ig, ezáltal a legmagasabb hangoknál finom, józan ábrázolásra lehet számítani. Az 1 kHz alatti, középső frekvenciák így, vizuális ábra alapján nagyon ígéretesek, az összkép jóval kontrolláltabb, mint olcsóbb testvére, az Aiva esetében.

Sendy Audio Peacock high end fejhallgató tartozékok

Összegzés, ajánlás

Ha valakinek kétségei lettek volna, hogy Kína nem tud minőséget gyártani, azoknak itt a csattanós válasz a Sendy Audio Peacock. Nem, ez már nem az olcsó kategória, itt már meg kell fizetni a minőséget. Ami minőség viszont - ennyiért - kiemeli a versenytársai közül. Vannak más fejhallgatók, amik egy-egy részletben jobbak, de ebben az esetben egy olyan komplett egészet kapunk a pénzünkért, kevés gyártmány tud felülmúlni.

Kivételesen sokáig hallgatható sima, bársonyos hang, valami egészen különleges középtartománnyal.

Ha valaki ebben az ársávban keres fejhallgatót, az feltétlen fülelje meg, mert kevés nála jobban ajánlható létezik a piacon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.