Sendy Audio Apollo fejhallgató teszt

2022. április 23., szombat, 10:45

Sendy audio hifi fejhallgató Sendy Audio hifi fejhallgató síkmágneses fejhallgató síkmágneses hangszóró Sendy fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt síkmágneses fejhallgató teszt Sendy fejhallgató teszt Sendy hifi fejhallgató

A Sendy Audio fejhallgatóit kevesen ismerik, pedig a hangjuk és a minőségük rászolgálna erre. Járt már nálunk néhány verziója és mindegyik csupa jó emléket hagyott maga után, a Sendy Aiva valamint Sivga P-II egyaránt és nemrég érkezett a középkategóriás Sendy Apollo, amire azon nyomban lecsaptunk.

Sendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgató fejpántSendy Audio Apollo fejhallgató fejpántSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgató fülpárnaSendy Audio Apollo fejhallgató fülpárnaSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgató kábelSendy Audio Apollo fejhallgató hangszóróSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgatóSendy Audio Apollo fejhallgató tartozékokSendy Audio Apollo fejhallgató tokSendy Audio Apollo fejhallgató tokSendy Audio Apollo fejhallgató mérés

A gyártó nem változtatott a jól bevált módszerén (ha jól működik, ne piszkáld) az Apollo is nyitott kialakítású, síkmágneses fejhallgató dupla meghajtással, azaz két tekercs dolgozik egy membránt hajtva.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

A kinézet lassan már közelít az európai normákhoz és ízlésvilághoz, ezen már sikerült elhagyni a vastagon használt aranyozást, egész pofásra sikeredett ez a variáció.

Idézve a klasszikust némi átalakítással: a kínaiak már a spájzban vannak. De nem csak ott vannak, hanem az élet minden területén, legyen az telefon, okosóra vagy éppen hifi és nem csak a spájzban.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

A Sendy Audio megpróbál olyan termékskálát kínálni, ami túlmutat a megszokott, kínainak nevezett termékek minőségén és korábbi tesztjeink után megállapítottuk, ez sikerült is nekik. Most az Apollo-nak elnevezett fejhallgatóval próbálják elcsábítani a hifisták szívét (fülét). Úgy látszik a gyártó elkötelezte magát a síkmembrános és nyitott technológia mellett, aminek rengeteg előnye (és természetesen hátránya is van) a zárt fejhallgatókhoz képest. Általában a nyitott megoldások jóval szélesebb teret és levegőt kínálnak, némi - a kialakítás miatt vele járó - relatív basszushiánnyal és a külvilág zajait sem csökkenti túlságosan, ezért zajos környezetben nem igazán használható.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

A Sendy Apollo olyan műszaki megoldásokat kínál, amit a zászlóshajó Peacock típustól vett át, a dupla meghajtást, a dupla mágnest kétoldalt, ami jótékony hatással van a membrán mozgására és így ezzel a hangminőségre is.

Sendy Audio Apollo fejhallgató hangszóró

Kinézet, kialakítás

A Sendy Apollo már némileg konzervatívabb kivitelben érkezett, mint az elődei, ezzel a stílussal már jóval szélesebb vásárlói réteget tud megszólítani. Dióbarna, fekete és ezüstszín dominálja a látképet, az összhatás egészen elfogadhatóra sikerült. A kábelcsatlakozók már nem állnak ki annyira, mint a Peacock-on például, már majdnem diszkrétnek lehet nevezni. A fül köré simuló párna érdekes formát kapott, kúposan kifelé szélesedik, vélhetőleg ezt a megoldást a hangolás miatt választották a tervezők. A fejpánt fém és bőr keveréke és tág határok között állítható, a jobb és a bal oldal jelölése jól olvasható, nem kell félóráig keresgélni, hova is méltóztatták felírni a formatervezők és nem csak kívül, hanem belül is megtalálható.

Sendy Audio Apollo fejhallgató fejpánt

A mellékelt kábel bőven elég hosszú (2 m), a fotelban kényelmesen elterpeszkedve is elér az erősítőig és masszívnak tűnik.

Sendy Audio Apollo fejhallgató kábel

Technológia

A Quad-former technológia egy módosított síkmágneses hangszórót foglal magában. Ez egy kétoldalas mágneses kialakítással kezdődik, de tovább bővül a kétoldalas, kettős lengőtekercsekkel, ami azt jelenti, hogy mindegyik hangszórón 4 darab található. A gyártó indoklása szerint ez jobb hatékonyságot biztosít, valamint egyenletesebb erőeloszlást a membrán felületén, ami kisebb torzítást eredményez.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

Az Apollo rózsafából készült, amelyet CNC-vel faragtak, csiszoltak, políroztak, festettek és festettek a makulátlan megjelenés érdekében. Ezenkívül kemény acélrácsokkal rendelkezik, amelyek alacsony rezonanciájú, nagy csillapítású akusztikus környezetet alkotnak a 68 mm-es sík hangszóró számára.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

A Sendy Audio 6N OCC rézkábelt mellékelt alapfelszereltségként az Apollo-hoz. Maga a kábel külső köpeny nélkül van fonva, ami jó megoldás, mivel a vezeték puha maradn, és nincs mikrofonhatás még mozgás közben sem.

A Sendy Audio alapkivitelben szimmetrikus kábelt ad az Apollo-hoz, így annak vége egy 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozóban végződik, a másik végén kétszer 2,5 mm-es monóban, a mellékelt csomag tartalmaz egy Pentaconn-3,5 mm-es TRS-adaptert is.

Sendy Audio Apollo fejhallgató tartozékok

Használat közben

A nyitott kialakításnak köszönhetően még melegebb szobában sem fülled be a tesztelő vagy a leendő vásárló füle és a fülpárna sem szorítja a fület a fejünkhöz. Jól be lehet állítani még a nagyméretű fejjel és fülekkel megáldott embereknek is.

A külvilágot alig zárja ki (ez értelemszerűen a nyitott kialakítás jellemzője) de így legalább lehet hallani a suttogóra beállított telefont és (újfent leírjuk) nem pállik be a fülünk a használat során, ami nem egy megvetendő erény.

Sendy Audio Apollo fejhallgató fülpárna

Hosszútávon is kényelmes viselni, nem nyomja a fület, mégis stabil, nem akar leesni a fejről egy hirtelen mozdulattól, alig zavaró a súlya.

A kábel teljesíti a gyártó által leírtakat, nem recseg és nem zajos, összegubancolódni sem hajlamos és passzentosan illeszkedik a Sendy Apollo 2,5 mm-es bemenetébe.

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A, Norma Revo IPA-140 és IPA-70, Wattson Audio MADISON streamer, Cocktail Audio X50D hálózati futómű és streamer, S.M.S.L M400 DAC, Singxer SU2 Audio Bridge, Topping A90 elő- és fejhallgató erősítő, SVS SB-3000 szubláda, VIABLUE és Ricable kábelezés.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

Hangminőség

Érdekesre sikeredett a Sendy Audio Apollo hangolása, maradt ugyanaz az irány, mint az eddig megismert Sendy-knél, de itt valamelyest csökkent a lágyság és határozottabb lett a basszus. Pontosabb és valamivel mélyebbre menő lett az alsó tartomány és neutrálisabb a középsáv. Kicsit sötétebben, visszafogottan hangzott a női hang, új kedvencünk Malia énekesnő előadása közben olyan érzésünk volt, mintha ötvözték volna a hangját Leonard Cohenével. Mélyebb inkább az alt hangfekvés felé tendálóan énekelt, igaz így még intimebb lett a hangulat, inkább egy pub lett a helyszín, mint mondjuk egy kisebb előadóterem.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

Meglepően energikus lett Hans Zimmer prágai koncertjén az összes hangszer, jóval több zenei alapot kapott és adott az Apollo, mint a testvérei. Most már a legalsó regiszterben sem éreztünk hiányt - már persze a nyitott fejhallgatók mércéje szerint - jól kivehetően meg lehetett különböztetni a futamokat a basszustartományban. Nagyobb hangerőn ez a zene kihívásokat jelent torzítás szempontjából az összes fülesnek, itt azonban a hangolásnak köszönhetően a nyomát sem találtuk csak már olyan hangerőn, amin már úgysem hallgatnánk zenét. Kivéve azokat persze, akik így szeretnének megsüketülni.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

A középtartomány az, ahol a legnagyobb változás történt, a női hang felső tartománya jóval lejjebb került érzetre, feltételezzük, a tervezőbrigád szándékosan törekedett erre. Nem esett bele az (első hallásra nagyon megkapó és tiszta érzetet keltő) csapdába, amit ezen tartomány kiemelésével lehet elérni. Inkább óvatosan lecsípett ebből a részből mondván inkább legyen természetes és torzításmentes, mint művi tiszta. Ez a fajta beállítás kivételesen jól illeszkedett Mike Oldfield zenéihez főleg a Discovery kiadáson éneklő Maggie Reilly kicsit túl fényesre kevert hangjához. Tökéletesen helyrebillentette a hangzási balanszot, ekkor volt az az érzésünk: na, ennek így kell szólnia és nem másként. Hozzátéve egy kis Mark Knopflert, ahol szintén nincs hiány magastartomány túltengésből, ott is parádézott az Apollo, ezt a stílust "neki" találták ki.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

Yello lemezein azt vártuk, hogy kicsit sok lesz a jóból, erősen dominálni fognak a mélyhangok, de meglepő módon egy tiszta és átlátható előadást kaptunk, ahol ugyan valóban a basszustartomány felé billent a mérleg, de nem nyomta el a frekvencia sáv többi részét. Megmaradt a pontos sztereó kép és a hangszerek közti levegővel sem volt különösebb problémánk. Úgy látszik az Apollo mérnökei teljes mértékben tisztában voltak azzal, hogy mit és hogyan kell csinálniuk.

Akusztikus zenéken kaptuk a legjobb eredményt, méretes és tág színpadot tudott létrehozni a nyitott megoldásnak hála, egészen elfogadható dinamikával és gyorsasággal. Még a pocsék felvételeket is igen meggyőzően dolgozta fel és adta a tudtunkra, kiszűrte a hibákat és csak azt hagyta meg, ami nem annyira zavaró a zenehallgató számára.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

Plusz pirospontot kap szimfonikus zenén nyújtott alakításáért, Beethoven V szimfóniáját nem könnyű feladat jól és valósághűen prezentálni, általában ellaposodik, dinamikátlan és unalmas lesz az előadás. Az Apollo-nak sikerült úgy előadnia, hogy végig élveztük. Stabilan alátámasztott, jókora energiákat tudott felmutatni mind az alsó regiszterben, mind a nagyzenekar megszólalásakor. Nem omlott össze, nem csinált kakofóniát ebből a mesterműből, végig kézben tartotta az irányítást.

Sendy Audio Apollo fejhallgató fejpánt

Végeredményben kaptunk a Sendy Apollo-tól egy sajátosan egyéni megszólalást, ami éppen a határon egyensúlyozott a már túlzottan színezett és a semleges között. Önmagában véve egy igazi mestermű, aminek van egyéni stílusa.

Sendy Audio Apollo fejhallgató mérés

Meglehetősen visszafogottan kezelt basszus és a hagyományos Harman célgörbétől eltérő módon kevésbé kiemelkedő 5 kHz-es szakasz. 2 és 4 Khz között medenceszerű mélyedés figyelhető meg, ami magyarázatot adhat a fátyolos, kissé fedett érzetű középmagas frekvenciákra.

Sendy Audio Apollo fejhallgató

Konklúzió, ajánlás

A Sendy Audio Apollo saját jogán egy olyan fejhallgató, ami helyet követel magának egy olyan rangsorban, ahová a Sennheiser, az Audio Technica, a Grado és a többiek tartoznak. Hangminőségben bőven felveszi velük a versenyt, sőt! A hangolása az, ami egyénivé teszi és helyezi el a palettán. Egészen remekül eltalált basszus és az egész alsó tartomány, ami ebben a kategóriában az elsők között van a nyitott típusok mezőnyében. Középen kicsit óvatos, legfelül szépen kicseng, a tere is ott van a legjobbak között.

Ajánlott hozzá egy olyan fejhallgató erősítő, ami bőven ellátja energiával, akkor egy all-round versenyző válhat belőle.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.