Sendy Audio Aiva hifi fejhallgató teszt

2021. augusztus 2., hétfő, 12:45

Sendy audio hifi fejhallgató Sendy Audio hifi fejhallgató síkmágneses fejhallgató síkmágneses hangszóró Sendy fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt síkmágneses fejhallgató teszt Sendy fejhallgató teszt Sendy hifi fejhallgató

Miért kellene megvenni egy olyan fejhallgatót, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint olcsóbb testvére, ellenben - hanem is sokkal - de drágább? A Sendy Audio Aiva pont ugyanazokat a jellemzőket hozza és kialakítást mutatja, mint az olcsóbb Sivga P-II. A Sendy Audio is a Dongguan Sivga Electronic Technology Co., Ltd. almárkája, ahol a Sivga P-II is készül - és amiről egész kellemes emlékeink vannak - de mi indokolja az árkülönbözetet? Jobban szól az Aiva, mint a P-II? Erre próbálunk választ találni cikkünkben.

Sendy Audio Aiva fejhallgatóSendy Audio Aiva fejhallgatóSendy Audio Aiva fejhallgatóSendy Audio Aiva fejhallgatóSendy Audio Aiva fejhallgató fejpántSendy Audio Aiva fejhallgató fejpántSendy Audio Aiva fejhallgatóSendy Audio Aiva fejhallgató kábelSendy Audio Aiva fejhallgató kábelSendy Audio Aiva fejhallgató tokSendy Audio Aiva fejhallgató tokSendy Audio Aiva fejhallgatóSendy Audio Aiva fejhallgatóSendy Audio Aiva fejhallgató mérés

Kína, Kína te csodás!

A keleti óriás úgy látszik szemet vetett az elektronika mellett, a finommechanikai részlegre is (lásd Sivga P-II-t és a most teszten lévő Sendy Audio Aiva fejhallgatót) ott is határozottan jelen akar lenni a már megszokottan jó ár/érték arányú gyártmányaival. Persze más világ, egy olyan része a piacnak és gyártásnak, ahol nem elég a robotizált gépsor, ahol már döntően inkább a kifinomult anyaghasználat, a meghallgatás és folyamatos precíz műveletek a meghatározóak. A hangszóró/hangfal és fejhallgató készítés pedig döntően ilyen folyamat, itt már nem elég egy bevált kapcsolás használata, mint mondjuk egy erősítőnél, itt, ahol minden befolyásol mindent (a membrán anyaga-kialakítása, a lengőcséve, a fejhallgató csésze és egyáltalán az egész) már erősen számít a tudás, a tapasztalat, a szubjektív meghallgatás objektív értékítéletté alakítása.

Sendy Audio Aiva fejhallgató

A már tesztelt Sivga P-II reményteljes versenyző volt, most a szinte teljesen ugyanolyan Sendy Audio Aiva néven futó terméket vettük fülügyre.

A Sendy Audio elkötelezett a kivételesen precíz termékek, köztük különféle csúcskategóriás fejhallgatók gyártása mellett. Hagyományos kézműves gyártást és alapanyagként kiváló minőségű természetes tömör fát használnak, az egész folyamat munkaerő és időigényes  az anyagválasztástól, vágástól, faragástól, csiszolástól az ismételt szárításig. Az egyes fejhallgató-házak színe és textúrája egyedi, ami soha nem látott rendkívüli varázst ad a terméknek. Az összetett eljárás, a feldolgozás nehézségei, a hosszú gyártási idő és az anyaghiány miatt kis sorozatban és kis mennyiségben készül minden.

Sendy Audio Aiva fejhallgató tok

Kialakítás, tartozékok

A Sendy Audio Aiva egy nyitott kivitelű, síkmembrános fejhallgató (ovális hangszórói 97x76 mm), ami előrevetít bizonyos dolgokat, azaz az elmélyült zenehallgatás nem igazán kivitelezhető zajos helyiségben, vagy utazáskor. Persze ez lehet előny is, ha több mindenre szeretne figyelni az ember, nem zár ki minket teljesen a külvilágból, meghalljuk a telefon csörömpölését, mikor hív a futár a napi, túlélő pizza ellátmány átvétele céljából.

Sendy Audio Aiva fejhallgató tok

A csomagolás példás, kemény kartondoboz és azon belül is még van egy, szintén popsira hasonlító kinézettel egy műanyag, cipzáras tartó rész is szivaccsal kibélelve, ha valaki feltétlen szükségét érezné az ide-oda hurcoláshoz. Persze otthon sem árt elpakolni a fülest, a porosodást megelőzendő. A fülkagylók 90 fokban elforgathatók, ezzel a megoldással passzentosan illeszkedik bele a tartójába.

Sendy Audio Aiva fejhallgató

Kapunk még hozzá egy kiváló minőségű cserélhető kábelt, amely átlátszó burkolatú, nagy tisztaságú, 1,6 m hosszú, oxigénmentes 6N rézből készült fonott szálakból áll, a végén egy 4,4 mm-es Pentaconn szimmetrikus dugóval. Érdekes módon 6,3 mm-es dugót nem kapunk hozzá, ellenben van egy "sima" 3,5 mm-es sztereóra alakító adapter - amire már dughatunk "normál" 6,3 mm-es átalakítót. Mindezeket egy apró vászontasakban találjuk a doboz belsejében.

Sendy Audio Aiva fejhallgató kábel

Kinézet, használat közben

Parádés. Az egyedileg gyártott és csiszolt diófa fülkagylók a high end világában is megállnák a helyüket, a lezáró perforált fémlap szintén magas minőségérzetet sugall.

A fülpárna kialakítása is érdekes, ugyanaz, mint a Sivga P-II-nél, itt is van egy kis, kiálló dudor a fül nyak felé néző részén, a jobb szigetelés érdekében.

Sendy Audio Aiva fejhallgató fejpánt

A fejpánt igényesen kialakított fém és bőr keveréke, ami stabilan áll a fejünkön, a meglehetős tömeg (420 gramm) ellenére sem érződik nehéznek, ugyanis szépen eloszlik a fejünk teteje és füleink között. Nagyobb fejjel megáldott zenehallgatók sincsenek kizárva a jóból, még pont "méretre" illeszthető a Sendy Audio Aiva fejpántja, nem érzi magát börtönbe zárva az ember, ahol éppen egy asztalos-szorítót applikálnak az ember füléhez.

Sendy Audio Aiva fejhallgató

A nyitott kialakítás egyik áldása - főleg nyáron - a jó szellőzés, nem kap meleg dunsztot és nem alakul ki tócsa a fő hallójáratokban, ami ugye az álmoskönyvek szerint, erősen korlátozza a zenei élvezetet. A Sendy, ha nem is remekelt, de elfogadható mértékben kímélte a füleinket ebből a szempontból. Ezen kialakítás hátránya viszont az erős zaj, illetve zene szivárgás a külvilág felé, amit momentán nem mindenki tolerál kellő mértékben és minket is zavar, ha a szomszéd éppen akkor jön rá, mennyire király dolog az ütvefúró, főleg ha flex-szel kombinálja a nagyobb élvezet kedvéért.

Végeredményben egészen kellemes viselni a Sendy Audio Aiva-t, nem ő a non plus ultra és a végső szó kényelem szempontjából, de minden további nélkül lehet viselni, akár hosszú órákon keresztül is.

Sendy Audio Aiva fejhallgató kábel

A kábelhossz bőven elég az átlagos használathoz, kényelmesen elér a puha fotelban lazuló hifista füleihez, nem recseg, nem serceg, ha mozgatjuk a fejünket. A szabványos kétszer monó Jack (2,5 mm) kialakításnak köszönhetően, viszonylag könnyen cserélhető a kábel, ha valaki még többet szeretne kihozni a fülesből.

A 32 Ohm impedancia elvileg könnyen hajthatóvá teszi a Sendy Audio Aiva-t, de a 96 dB érzékenység már árnyalja a képet, végeredményben kell neki bőven teljesítmény, hogy jól szólaljon meg. Igaz pár okostelefonnal is kipróbáltuk és úgy szintén egész jól szólt.

Sendy Audio Aiva fejhallgató

Tesztkörnyezet

Forráskészüléknek a Cambridge Audio 851N streamer és a Musician Pegasus R2R DAC szolgált, fejhallgató erősítő a Topping A90, a Cambridge Audio 851A és pár okostelefon volt használatban. Roon lejátszó program, PC, Core Audio USB OCXO kártya, csemegének egy AudioQuest Fire XLR kábel a Topping A90 és források közt, TIDAL és merevlemezen tárolt zenék, minden mennyiségben és formátumban.

Hangminőség

Aki olvasta a Sivga P-II tesztjét, és aki nem,  az is keresse fel az oldalt és egyszerűen adja hozzá minden mondat után a kicsit kifinomultabb, kicsit szélesebb sávszélekkel rendelkező, kicsit mindenben jobb jelzőt. De azért jobb, ha tovább görgeti cikkünket a Kedves Olvasó.

Sendy Audio Aiva fejhallgató

Mikor kézhez kaptuk a Sendy Audio Aiva-t, nem igazán értettük mi indokolja az árkülönbözetet a Sivga P-II-höz képest, hiszen majdnem teljesen egyforma a két fejhallgató, a specifikáció ugyanaz, a gyártók is egy tőről fakadnak.

De aztán bedugtuk a csatlakozóját a fejhallgató erősítőbe, járattuk pár napig és lőn meglepetés. Megkaptuk ugyanazt az alapvetően barátságos kiegyenlített, sokáig hallgatható hangot a kivételesen tiszta közép- és magastartománnyal egyetemben, némi legalsó basszus hiánnyal, amit ellensúlyozott a mélytartomány többi része. Viszont hozzáadódott az egészhez egy olyasmi jelenség, mikor egy bejáratlan és egy bejáratott hangfalat/fejhallgatót hasonlítunk össze. Minden tekintetben - legyen szó bármiről a hangképben - jobbat és többet kaptunk az Aiva fülestől. Kicsit még tisztább és szellősebb középszekciót, mélyebbre menő basszust, nagyobb felbontást a magastartományban.

Sendy Audio Aiva fejhallgató mérés

Óvatosan induló basszusa miatt nem kimondottan a mélyhangok imádóit veszi célba. 60 Hz-től 1 kHz-ig szépen kiegyenlített, a középső frekvenciáknál viszont több árok is látható. 15 kHz-nél látványos hegycsúcsa teszi markánsabbá a magas frekvenciákat, ami hangszeres zenénél előtérbe helyezi az ütős, fúvós és vonós hangszerek részleteit.

 

"Ő" is az akusztikus és modern popzenét szerette a legjobban, a gitárhang szellősen kifinomult, egyben telt és dinamikus volt Mike Oldfield opuszaiban. Ezen felvételek egyik rákfenéje, ha valami nem stimmel a magastartományban, akkor elviselhetetlenül csörömpölni kezd és fejfájást kap tőle az ember. Itt erről szó sem volt, finoman szellősen és érzékien csillogóan viselkedett, élvezet volt hallgatni, mennyi apró ötlet jutott eszébe zeneszerzés közben ennek a Mike fiúnak.

Gatyalengetőbb zenére váltva és elindítva egy Yello válogatást, ütős, de megfogott és hangsúlyos mélyhangokat kaptunk, nehezen lehetett volna belekötni, itt a szubjektív szubbasszus hiány sem hallatszott. Elő tudta hozni azt az érzést, hogy eszünkbe sem jutott a hangszínszabályzó után nyúlni, semmiféle hiányérzetünk nem volt a mélyhangok terén. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben nem borult fel az egész hangkép egyensúlya (ritka erény).

Nagyzenekari felvételt hallgatva, jelesül Hans Zimmer prágai koncertjét - van, aki nem ismeri? - széles és pontos teret ábrázolt, ahol pontosan kivehetők voltak az egyes hangszerek és színpad nagysága. Levegő és tér volt jelen, de ami a legfontosabb, érzelem költözött a zenébe. Hátborzongató és egyben felemelő élmény volt hallgatni az Inception válogatást a félelmetes mélyhangokkal, a háttérben karakteresen megszólaló fúvósokkal, a lendületes torzított gitárral és a szóló zongorával a végén.

Emberközelibb zenére váltva és "feltéve" Paul Simon pár lemezét, szintén nagyot alakított a Sendy Aiva. Könnyedén és szórakoztatóan hozta az adott lemez hangulatát, az emberi hang visszaadásában nem nagyon van versenytársa ebben a kategóriában. Sima, könnyed, szellős és végtelenül tiszta az a tartomány, ahol az emberi hang megszólalt, valamit nagyon eltaláltak ezen a részen a kínai mérnökök.

Kipróbáltuk még pár okostelefonon is, nos, ott is egész jól viselkedett, hozta azt a karaktert, amit a komolyabb fejhallgató erősítővel, egész kellemes hangot adott ilyenkor is. Természetesen azért ajánlott egy komolyabb dedikált fejhallgató erősítő, vagy egy jobb minőségű füles kimenet használata.

Sendy Audio Aiva fejhallgató fejpánt

Összegzés, ajánlás

Úgy néz ki, megkaptuk a választ a feltett kérdésre, azaz van-e különbség a Sendy Audio Aiva és a Sivga P-II között. A válasz egyértelmű: van. Mindkettő remek darab, aki inkább egy kifinomult verziót szeretne, annak remek választás a Sendy Audio Aiva. Megkapja ugyanazt a kivételesen jól sikerült középtartományt, a barátságos nyugodt, sokáig hallgatható és kiegyenlített hangot, mint ami a Sivga P-II jellemzője, de egy fokkal jobb kivitelben.

Nagyon sok különböző rendszerhez illeszthető ez a fajta hangkarakter, amit a Sendy Audio Aiva kínál. Kiegyenlített hangképe, ami sehol sem hangsúlyoz, és sehol sincs nagyobb hiány, szinte bármilyen láncban jól viselkedik, nem válogatós.

Itt sincs különösebben nehéz dolgunk, ebben a kategóriában nem nagyon van ellenfele, ami ezt a hangot és karaktert nyújtja, így megérdemli az Ajánlott Vétel címkét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.