Oriveti OH500 fülhallgató teszt

2019. augusztus 21., szerda, 15:55

Oriveti audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Oriveti fülhallgató fülhallgató teszt Oriveti hifi fülhallgató hifi fülhallgató teszt Oriveti fülhallgató teszt

Az Oriveti kínálatában eddig mindössze két fülhallgató szerepelt, a Basic és a New Primacy. Ők is megérezték a haladás fontosságát, ezért úgy döntöttek, hogy nem hagyják abba a fejlesztést és olyan in-ear monitort készítettek, amely technikai színvonalával még a New Primacy-hoz képest is magasabbra teszi a lécet.

Még több hangszórót!

A New Primacy Knowles gyártmányú, kettős lengőnyelves (Balanced Armature) hangszórókat tartalmaz, kiegészítve egy dinamikus membránnal. Az új OH500 csúcsmodell elsősorban abban tér el, hogy már öt hangszóró dolgozik benne. Így a cég már három teljesen eltérő kategóriát képes lefeni. Négy BA és egy dinamikus egység szólaltatja meg a hangokat, így a frekvencia-átvitel még egyenletesebbé tehető, mint a korábbi rendszernél.

Oriveti OH500 fülhallgató

A korábbi fekete alumínium ház mostanra sötétbarna, félig áttetsző műgyantára cserélődött. A kábel továbbra is remek minőségű, 8-eres, ezüstözött rézből készült.

Oriveti OH500 fülhallgató doboz

Kicsomagolás, használat

A kibontás élménye hasonló prémium szintű, mint a korábban említett Oriveti fülhallgatóknál. Ízléses elrendezéssel fogad minket a két műgyanta kapszula, valódi bőrből készült, kemény falú védőtok és összesen 10 pár, különféle kialakítású/méretű fülilleszték társaságában.

Oriveti OH500 fülhallgató doboz

A műgyanta nem olyan hideg és kemény, mint az alumínium, ezért érintése természetesebb érzetet kelt. Mindazonáltal az öt hangszóróhoz nagyobb házra volt szükség, kis fülű felhasználók ezt érezhetik is az enyhe (de nem bántó) feszítés által. A moduláris, MMCX csatlakozós kábel szárára áttetsző zsugorcsövet húztak, amely segítségével a vezeték fül fölé/mögé kanyarítható.

Oriveti OH500 fülhallgató tartozékok

A stabilitás összességében egész jó, bár szapora séta vagy kocogás közben egyértelműen tehetetlenné válik a kábel. Ekkor jól jöhet a rajta lévő fekete gyöngyszem, amellyel állítani lehet az állkapocs alatti szakaszon. A fülhorog nem tartja meg saját magát olyan feszesen, mint más fülmonitor jellegű vetélytársaknál, de az OH500 amúgy sem színpadi használatra vagy sportoláshoz készült.

Oriveti OH500 fülhallgató tartozékok

Érdemes kipróbálni mindegyik fülillesztéket, mert nagymértékben befolyásolják a komfortot és a zajszűrést is. A szivacsosak például egy kicsit jobb stabilitást és szigetelést eredményeztek, mint a gumi verziók.

Oriveti OH500 fülhallgató tok

A szokásosnál jóval vastagabb kábel megszokást igényelhet azoknak, akik a fapados, fehér telefonos füleshez szoktak. Mellette szól, hogy nem gabalyodik össze túl könnyen. Ha viszont a ruha előtt lógva marad, akkor séta közben érezhetően kissé lehúzza a fülhallgatót. Ezért érdemes valamivel a ruhához rögzíteni a kábelt, vagy pulóver/dzseki alá fűzni.

Oriveti OH500 fülhallgató

Hangminőség

Az OH500-at napokon keresztül használtuk nyugodt (irodai) és tömegközlekedéses szituációkban. A teszteléshez Astell&Kern AK Jr és FiiO M11 hordozható zenejátszókat használtunk.

Az OH500 hibrid mivolta különleges hangot eredményez. Basszusa telt, mint egy nagyméretű fejhallgatóé, közepei olyan súlytalanok és könnyűek, mint az elektrosztatikus rendszereké, magas frekvenciákban pedig a síkmágneses rendszerek kíméletes lágyságát idézi. A basszus picit kerek és testes ahhoz, hogy teljesen észrevétlenül integrálódjon. Enyhe kiemelkedése némileg csökkenti a realitásérzetet, viszont jelentős mértékben élvezhetőbbé, energikusabbá tesz minden olyan zenét, amelyben a mély frekvenciák kulcsfontosságúak.

Oriveti OH500 fülhallgató

Vegyük például a Daft Punk - Get Lucky c. számot. Elég három másodperc, hogy a hallgató megértse a hibrid rendszer sajátosságát. A basszus jobban kiterjed, bátrabban támad és nagyobb testet ölt, mint a kizárólag lengőnyelves hangszóróval működő fülhallgatóknál. Mivel azonban a hangok különböző egységekből, elkülönített csatornákon jutnak a fülbe, nem mosódnak össze egymással. Peggy Lee - Fever c. számát hallgatva az ének van olyan intim és természetes, hogy még a hallgató gondolatait is azonnal elnémítsa. A háttérben játszó nagybőgő közben picit melegebb és testesebben kíséri az éneket.

Ez nem negatívum, csak tény. Minden füles rendelkezik valamilyen recepttel, ami alapján összeállítja a zenét, az OH500 esetében adott ez a jóindulatú lágyság a mélyhangokban.

Oriveti OH500 fülhallgató

Viszont csak mert valaki audiofil, nem biztos, hogy csak klasszikust és jazzt hallgat. Szerencsére a basszusokban lévő laza melegség szükség esetén erős, határozott hullámokká alakul. Vagyis az OH500 keményebb műfajokhoz is használható. Ilyenkor a dinamikus hangszóró gazdag és bivalyerős impulzusokra képes, akik tehát sok elektronikus/hip hop/rock zenét hallgatnak, azoknak is mosolyt csalhat az arcára.

Oriveti OH500 fülhallgató

De nem csak a tisztább és hatékonyabb frekvencia lefedés a többhangszórós fülhallgatók előnye. Az OH500 mesteri szintű dinamika árnyalást végez. Még az előbb említett Peggy Lee szám alatt is rengeteg lépcsőfok járható be, még az óvatos dobjátékon belül is. Amikor pedig kicsit határozottabban csapódik be a dobverő, az a hallgató számára gyors, megfogott, váratlan impulzusként jelenik meg. A részletek még véletlenül sem folynak össze egymással. Minden hangnak megvan a maga helye és energiaszintje. Az OH500 segít megérteni és ábrázolni azt a rengeteg munkát, amit egy zeneszámba fektetnek az előadók, emellett a zenészek játékosságából is többet mutat annak köszönhetően, hogy 4+1 hangszórója felkészülten reagál a hirtelen ütemekre is.

Az emberi ének (amennyiben kellően jó minőségű zenét választ a hallgató) első osztályú felbontásban jelenik meg. A fülhallgató nem csak simán betolja a koponya közepére a vokál sávját, hanem egy kis teret, nyíltságot is hagy neki. Utóbbi alatt azt értjük, hogy pl. egyes Kari Bremnes vagy Sara K. számoknál az énekhang a fejünkben jelent meg, annak visszhangjait viszont kissé távolabbról érzékeltük. Mint a legtöbb fülmonitor, az OH500 is alapvetően a hallgató fejének középpontja felé irányítja a sztereó színpadot, de néhány háttérbe eső részletet ügyesen elhelyez a távolban. A térhatás tehát korlátozott, mégis érzékletes, a részletek irányítottsága pedig mozgalmas, játékos.

Oriveti OH500 fülhallgató

Észrevehető, hogy a magas frekvenciákat kissé selymesre, puhára szabályozták, ami a hosszútávú hallgathatóság szempontjából egyértelmű előnyt jelent. Más kérdés, hogy a fülhallgató a fémes, pendülő/csendülő hangokat (pl. akusztikus gitár, cintányér stb.) csak óvatos, szerénykedő stílusban jeleníti meg. Lehet, hogy egyesek ennél úgymond harapósabb karakterre vágynak, de az élesség sok esetben inkább fárasztja a fület.

Oriveti OH500 fülhallgató

Végszó

Az Oriveti OH500 zenétől függően tudott kellemes, izgalmas, érzéki vagy határozott karaktert mutatni. Sokoldalú fülhallgató, melynek nem elhanyagolandó előnye, hogy hallgatása hosszú távon sem fárasztó. Ez cserébe jelentős felárat jelent a New Primacy-hoz képest. Ám utóbbit továbbra is érdemes megfontolni. Nemcsak azért, mert a maga kategóriájában kifogástalan hangot nyújt, hanem azért is, mert a forgalmazó jelenleg 20 % kedvezménnyel értékesíti, ami az OH500 árának éppen a fele. Nem célunk lebeszélni az érdeklődőket az új zászlóshajóról, de ha tehetik, akkor vásárlás előtt mindenképpen vessék össze a New Primacy fülhallgatóval is!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.