Oriveti OH300 fülhallgató teszt

Kézzel gyártott koncertélmény

2021. április 18., vasárnap, 10:20

Oriveti audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Oriveti fülhallgató fülhallgató teszt Oriveti hifi fülhallgató hifi fülhallgató teszt Oriveti fülhallgató teszt

Kevésbé ismert cégnek sem lehetetlen feladat kifogástalan felbontású, dinamikájú és sztereó térképzésű fülhallgatót készíteni. Ez már bebizonyosodott többek között az Oriveti New Primacy-val is. A fejlesztők ahelyett, hogy elégedetten hátra dőltek volna, energiáikat tovább mozgósították egy méltó utód létrehozásáért, így született meg jelenlegi tesztalanyunk, az OH300.

Oriveti OH300 fülhallgatóOriveti OH300 fülhallgatóOriveti OH300 fülhallgatóOriveti OH300 fülhallgatóOriveti OH300 fülhallgatóOriveti OH300 fülhallgatóOriveti OH300 fülhallgatóOriveti OH300 fülhallgatóOriveti OH300 fülhallgatóOriveti OH300 fülhallgató dobozOriveti OH300 fülhallgató dobozOriveti OH300 fülhallgató tokOriveti OH300 fülhallgató tokOriveti OH300 fülhallgató tokOriveti OH300 fülhallgató tartozékokOriveti OH300 fülhallgató tartozékok

Fülmonitor zenekedvelőknek

Felmerülhet kérdésként az olvasóban, hogy az Oriveti OH300 melyik célközönségnek készült inkább: zenészeknek, vagy zenerajongóknak? Az in-ear monitor (fülmonitor) kifejezés ugyanis a professzionális eszközök és stúdiótechnika világából származik, eleinte azokra a formára öntött átlátszó fülhallgatókra aggatták rá, amelyeket gyakran látunk kedvenc fellépő együttesünk tagjainak hallószervében megcsillanni. Az Oriveti "hifi IEM" fülhallgatónak nevezi termékét, amiből sejthető, hogy nem szeretnének egyik világ mellett sem lehorgonyozni, inkább összemosnák a kettőt. Tehát elméletileg zenehallgatásra és készítésre egyaránt befogható a kb. 108 000 forintért megvásárolható OH300.

Oriveti OH300 fülhallgató

Az OH300 hibrid kiosztásban tartalmaz oldalanként három, óvatosan egymáshoz illesztett hangszórót (két darab Knowles Balanced Armature és egy 8 mm-es dinamikus). Gyártása kézzel történik, fényes külsejű hangszórókamráját gyantából öntik. A kézzel szőtt moduláris Affinity kábel önmagában figyelemre méltó. Összesen 8 ezüstözött rézszálból készül, a fülhallgató felőli végén pedig MMCX csatlakozóval pattintható a helyére. A lejátszó felőli oldalon csak szabványos 3,5 mm-es analóg sztereó Jack adott, de opcionálisan vásárolható 2,5 mm-es szimmetrikus Jack kábel is.

Oriveti OH300 fülhallgató

Küllem

A New Primacy-nál hiányoltuk a zárható védőtokot, amely mostanra része a csomagnak. Ráadásul egészen elegáns, bőrborítású, patenttal zárható. Példásan 10-féle különböző méretű/anyagú fülilleszték is található a dobozban épp úgy, mint egy repülős adapter, tisztító kefe és 3,5/6,3 mm-es Jack átalakító.

Oriveti OH300 fülhallgató tartozékok

Az OH300 kifejezetten kellemes minőségérzetet és megjelenést sugall, első ránézésre nem sejtené a laikus tekintet, hogy 100 000 forintot érő eszköz, de a csinos kábel és a tok láttán sejthető, hogy messze túlmutat a belépő kategórián. Esetleges kompromisszum lehet egyesek számára, hogy mikrofonos headset modult nem tartalmaz, de talán felesleges megjegyezni, hogy ez a füles minőségi hangreprodukcióra készült, amelyben (ma még) okostelefonok analóg hangkimenetének nincsen helye.

Oriveti OH300 fülhallgató tartozékok

Használat közben

Az OH300 komfortja IEM viszonylatban kifejezetten jónak mondható. Jó döntés volt gyantára váltani az előd alumínium háza után, mivel az új nem olyan hideg és kemény érzetű, mint a fém. A különleges, bumeráng/babszem alakú kapszulák szépen beilleszkednek a fülbe. Kissé megtámaszkodnak, ezért enyhe nyomó érzet jön létre, de hosszú távon sem okoznak kellemetlen, frusztráló hatást. A gyanta ház nem áll ki túlzottan a fülből és külső oldala egyenes, ezért sapka is könnyen húzható rá (lehetnek olyanok, akiknek ez is fontos szempont).

Oriveti OH300 fülhallgató

Szivacsos illeszték is jár az OH300 mellé, mi eleve ezzel használtuk. Olyan jónak bizonyult a stabilitása és zajszigetelő képessége, hogy nem is akartuk a többit kipróbálni. Így 30-50 % terhelés mellett, irodai környezetben már a beszélgető kollégákat is képesen volt teljesen elnyomni az OH300.

Oriveti OH300 fülhallgató

A kábelt fülünk mögé kanyarítva használtuk. Összességében megállt a helyén, de nem nyújtott olyan biztos és stabil illeszkedést, mint a merevítő dróttal kiegészített IEM kábelek. Ülő/fekvő pozícióban és sétában még nem kellett a fülhallgató kipottyanásától tartani, de pl. futáshoz nem alkalmas (értelemszerűen nem is arra készült).

Oriveti OH300 fülhallgató

Hangminőség

Az Oriveti OH300 globális szemszögből nem olcsó, ezért elvárható tőle, hogy valamiben, valahogyan felülmúlja az átlagot. Ugyanakkor nem ez az első kb. 100 000 forintos IEM, amely megfordult szerkesztőségünkben, ezért viszonyítási alapoknak sem voltunk híján. Ha szigorúan csak azt vizsgáljuk, hogy ebben a konkrét kategóriában hogyan teljesít az OH300, akkor is kijelenthető, hogy a hangja példás és könnyen elcsábíthatja a legtöbb zenekedvelőt. Vetélytársainál semmiben sem teljesít gyengébben. Erre ráadásul számos oka van.

Oriveti OH300 fülhallgató doboz

Hibrid fülhallgatóként ötvözi a dinamikus hangszóró meleg és kissé kiterjedt, teres basszusait a Balanced Armature hangszórók semmihez nem hasonlítható sebességével. Az alsó frekvenciák egyáltalán nem tolakodó, nehéz természetűek. Ennek ellenére határozott, markáns dinamikát képes nyújtani az OH300. Az ütemeket úgy tudja keményen és bátran ábrázolni, hogy közben a basszus egyáltalán nem ömleng. A középső frekvenciák, hangszer- és énekhangok intimitással, extra közvetlenséggel jelennek meg. Melody Gardot - If I’m Lucky c. számát hallgatva az énekesnőt ködösség, távolság, digitális kása nélkül tudtuk figyelni. A teszteléshez kb. 150 000 Ft értékű DAP állt rendelkezésünkre, ami szintén önmaga viszonylatában még közel sem a csúcsok csúcsa, de az OH300 fülhallgatóval kombinálva kerek, analógos, hidegséget nélkülöző hangot kaptunk. A szüntelenül, tisztán és éberen megjelenő részletek elvitték a hallgatót abba az állapotba, amikor a megunt zene is váratlanul újnak tűnt, a már ismert részleteken kívül is jelentek meg újak és az unalmas zeneszámok motívumai is hirtelen érdekessé váltak.

Oriveti OH300 fülhallgató tok

A New Primacy sötét és sejtelmes hátteréhez képest tisztább és átláthatóbb színpadképet ábrázolt az OH300 anélkül, hogy a tér áramlását és a mélység érzetét visszafogná. Említhetnénk más példákat is az elődhöz képest eszközölt változásokra, de talán egyszerűbb, ha leszögezzük, hogy szinte mindenben finomult az OH300. A New Primacy egy ifjú, tehetséges festő magával ragadó műve volt, ahhoz képest az OH300 egy már megérett, kiforrott művész által prezentált mestermunka. Nem írható le hangja pusztán a tiszta melléknévvel, mert azt a szót sokan már egy töredékáron megvásárolt fülhallgatóra is rábiggyesztik. A frekvenciákat különleges koktélban adagolta, a részleteket zarándokútra indította a hallgató körül. Könnyedén áramoltatta a zenét és high end szintűnek nevezhető dinamikát eszközölt, aminek köszönhetően már kis terhelésen is energikus, életteli volt a közlése. Nyugodt körülmények között a három hangszóró általi magasabb érzékenységnek és az erős zajszigetelő tulajdonságnak köszönhetően egyszerűen nem éreztük szükségesnek, hogy 30 %-nál magasabbra emeljük a lejátszó jelszintjét. Így is teljes és kerek formában küldte agyunkba a zenét az OH300.

Oriveti OH300 fülhallgató

Végszó

Az Oriveti OH300 igényli a minőségi zenegyűjteményt és elektronikát. Ha ezeket a feltételeket biztosítjuk neki, akkor adott egy fülhallgató, ami nagyon erős résztvevője a 100 000 forintos kategóriának. Nagyon nehéz belekötni - ami a hangját illeti, nincs is értelme kifogásolni, leginkább élvezni kell. Lehet, hogy fizikai adottságai nem mindenki számára tökéletesek, de szépen kidolgozott hangkaraktere és hosszú távú komfortja miatt nem szégyelljük Ajánlott Vétel cetlivel jutalmazni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.