Oriveti O400 fülhallgató teszt

Dupla öröm duplán

2021. november 21., vasárnap, 19:40

Oriveti audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Oriveti fülhallgató fülhallgató teszt Oriveti hifi fülhallgató hifi fülhallgató teszt Oriveti fülhallgató teszt

Az Oriveti O400 műgyantából öntött házából oldalanként 4 db rezgőnyelves (BA) hangszóró segítségével szabadítja ki a hangokat. Vajon kontrollált karaktere, extrém felbontása lehet végállomás azoknak a zenei ínyenceknek, akik egzotikus IEM fülhallgató után kutatnak?

Oriveti O400 fülhallgatóOriveti O400 fülhallgatóOriveti O400 fülhallgatóOriveti O400 fülhallgatóOriveti O400 fülhallgatóOriveti O400 in-ear fülhallgatóOriveti O400 fülhallgatóOriveti O400 fülhallgatóOriveti O400 fülhallgató tartozékokOriveti O400 fülhallgató tartozékokOriveti O400 fülhallgató tokOriveti O400 fülhallgató

A csúcsmodell ihlette

Az Oriveti O400 a cég jelenlegi csúcsmodelljeként ismeretes O800 IEM fülhallgató egyszerűsített változata. Ugyanazt a formatervet és körítést (fülillesztékek, kábel stb.) kapta, mint az ihletforrásként szolgáló referencia modell, viszont "csak" négy hangszórót tartalmaz. Az árak is ezt az arányosságot követik: kb. 160 000 forintos árával az O400 csaknem feleannyiba kerül, mint az O800.

A fülhallgató kézzel készített, egyedi formájú házát műgyantából öntötték. Moduláris, ezüstözött réz vezetőt tartalmazó kábele két 0,78 mm-es tűvel csatlakozik a hangszórókamrákhoz, ami a gyártó szerint tartósabb megoldás, mintha MMCX dugót használtak volna. 

Oriveti O400 fülhallgató

Küllem

Az O400 háza IEM viszonylatban relatíve nagy. Nagyobb, mint a hibrid hangszórós OH300 és OH500 fülhallgatóké, mivel lényegében (apró módosításokkal csupán) az O800 kapszuláit örökölte. Az áttetsző, kékeslila színű műgyanta öntvény látni engedi a benne lévő hangszórókat és keresztváltó áramkört, hasonlóan, mint a régi borostyánba dermedt szúnyogot. A nyolceres, barnás színű, 3,5 mm-es, fémházas Jack dugóval kábel prémium érzetet sugall.

Oriveti O400 fülhallgató tartozékok

A fülhallgató doboza sok kiegészítőt tartalmaz. Találtunk benne egy henger alakú, keményfalú, zárható bőrtokot, 3,5 mm -> 6,3 mm-es Jack átalakítót, repülős adaptert és egy tisztító eszközt. További apró tárolódobozokból 18 db fülilleszték került elő, különböző méretűek és anyagúak. A védőtok még 3 pár AZLA SednaEarfit Xelastec fülillesztéket tartalmaz, amelyek nyúlékonyabb, ugyanakkor tapadósabb anyagból készültek, mint a gyártó által mellékelt darabok.

Oriveti O400 fülhallgató tok

Használat közben

Az Oriveti O400 műgyanta házának széleit mindenhol lekerekítették és olyan alakba öntötték, hogy minél jobban a fülbe illeszkedjen. Ezzel együtt a mérete kicsit nagynak éreztük, épphogy beleilleszkedett a fülünkbe, de helyenként picit nyomta. Szerencsére nekünk hosszú távon sem bizonyult zavaróan kényelmetlennek, de mindenképpen érdemes vásárlás előtt személyesen is kipróbálni, és a Comply fülilleszték bevetése is ajánlott. A komfortját összességében jónak minősítjük.

Oriveti O400 fülhallgató

A hangkivezető cső jóval szélesebb az átlagnál, ezért nekünk még a legkisebb fülillesztéket is épphogy sikerült a helyére tessékelni. A fülből származó szennyeződések könnyen bejuthattak a hangkivezető nyílásokba, mivel azokat nem fedi semmilyen védőháló. Ezért célszerű, hogy a leendő felhasználó magánál tartsa az említett tisztító eszközt.

Oriveti O400 fülhallgató

Az O400 kábelét hasonlóan más Oriveti fülhallgatókhoz, fül mögé kanyarítva kellett használni. Ha ezután csak az állunk alatt lógva hagytuk, akkor a fül mögötti szakasz (merevítő híján) nagyon könnyen kimozdult. Ezért többnyire tarkó mögé igazítottuk a kábelt és a fennmaradó jobb/bal oldali részt összefogtuk az Y-idom fölött lévő "gyönggyel". Így már korrekt stabilitást kaptunk, de a kábel viszonylagos rövidsége miatt mindenképpen karnyújtáson belül kellett, hogy legyen a forráskészülék.

A fülhallgatót Astell&Kern AK Jr hordozható lejátszóval és RME ADI-2 DAC FS D/A konverterrel teszteltük. Nyugodt szívvel használhattuk városi környezetben, az utcán sétálva vagy vonaton ülve, köszönhetően remek passzív zajszigetelő képességének.

Oriveti O400 in-ear fülhallgató

Hangminőség

Az Oriveti O400 hozta azokat a pozitív akusztikai sajátosságokat, amelyek a rezgőnyelves hangszórókat jellemzik. Karaktere elsősorban a szilárdságra és atmoszférára épített. Miközben a közelben lévő részleteket majdnem fizikailag újra formálta pusztán hangok segítségével, a távolabb lévő hangeffektek, zenészek, a színpad hátsóbb részein történő hangok megjelenítésében is mesterien teljesített. Ugyanakkor nem tukmálta ránk a hangokat úgy, mint az olcsóbb IEM fülhallgatók, ehelyett inkább egy összefüggő, méretes kép megteremtésére törekedett. Finom, kellemes tónusai mellé kiélezett, mégis pihentető felbontás társult. A részletek olykor már annyira megdöbbentően pontosak és közvetlenek voltak, hogy agyunk szinte azt hitte, hogy a fülünket ténylegesen az adott hangszerre helyeztük (például a The 52nd Street Blues Project zenei társulat számait hallgatva).

Oriveti O400 fülhallgató

A basszus pontos volt és energikus. Mivel különálló hangszóró biztosította a mélyhangokat, sokkal-sokkal lejjebb tudott menni, mint mondjuk a legtöbb, mindössze 1-2 BA hangszórót tartalmazó IEM. A középső hangok holografikus tisztasággal jelentek meg, rajtuk enyhe élességet is tapasztaltunk, de még épphogy nem zavaró mértékben. Az extrém tiszta magashangok lenyűgöző felbontásban szólaltatták meg jól ismert számainkat. Sok részlet frissnek, újszerűnek hatott. A mélyközép frekvenciákban elviseltünk volna még egy hangyányi plusz kerekséget, ettől függetlenül nagyon széles tartományt volt képes "lefedni" az O400 hangja.

Ahogy fentebb említettük, a fülhallgató egyik fő erőssége a háttérben lévő részletek, mélységek, távolságok érzékeltetése. Oldalirányban csak átlagos, relatív szűk szélességet valósított meg, viszont a színpadon belüli mozgás és irányítottság érzékeltetése profi szinten történt. Másik nyerőkártyája a dinamika. E téren kifogástalanul teljesített: szépen elkülönültek egymástól a halk és hangos részletek. Minőségi műsorral, magas felbontású zenével semmi sem mosódott össze. Nemcsak dinamikai, hanem mikro-dinamikai árnyalatokat is kaptunk, a hangszerek fizikai érzete ezért vált olyan hangsúlyossá, emiatt jött át szépen a halk-hangos motívumok közötti kontraszt.

Oriveti O400 fülhallgató tartozékok

Műfajok tekintetében az O400-nak szinte minden zene jól állt. Nem válogatott a zsánerek között, ugyanakkor magas felbontása sok stílusból kihozott friss részleteket. Egy cintányér (The Dave Brubbeck Quartet - Take Five) vagy egy vonós hangszer (Leonidas Kavakos & Yuja Wang - Brahms - The Violin Sonatas) gazdagságát így tudta szépen megjeleníteni. Ha jó zenét biztosítottunk számára, akkor maguktól előjöttek azok a meghatározó rézletek (lélegzetek, valaki köhintése a közönség sorai között stb.), amelyek hozzátettek a jelenlétérzethez. Ugyanakkor a mélyhangokra épülő, keményebb darabok (Massive Attack - Angel, Post Malone - Wow.) esetében stabil, erős basszusokat biztosított.

Oriveti O400 fülhallgató

Végszó

Az Oriveti O400 elegánsan ékelődik be a 150 000 Ft körül megvásárolható audiofil fülhallgatók népes táborába. Hangminőség tekintetében hozza azt a szintet, ami magas áráért cserébe elvárható. Komfort és ergonómia tekintetében találkoztunk már kisebb, illetve könnyebben kezelhető megoldásokkal is. Az O400 is egész kényelmes, de viszonylag nagy mérete miatt erősen ajánlott, hogy akit komolyabban érdekel, az személyesen is felpróbálja vásárlás előtt. Felbontása, gyorsasága és profi térmélysége igazi zenei mindenessé teszi és sok unalomig ismert zenét is képes váratlanul frissen megjeleníteni, nekünk főleg ezért tetszett!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.