Oriveti New Primacy fülhallgató teszt

Zenei elsőbbség

2018. augusztus 14., kedd, 15:25

Oriveti audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Oriveti fülhallgató fülhallgató teszt Oriveti hifi fülhallgató hifi fülhallgató teszt Oriveti fülhallgató teszt

A MuzixGroup jóvoltából több új névvel is találkoztunk a közelmúltban, egyre jobban rácsodálkozva, hogy az audiofil piac mennyire szerteágazó. A jelenleg még szűk kínálatú Oriveti is egy ág, vagy éppen csak levél ezen a terebélyes lombkoronán, mégis magabiztosan közelítették meg a nagyfelbontású, bárhol elférő hang kérdését.

Egyszerűen csak elkészült

Az Oriveti nem sokat árul el szakmai hátteréről, amin nem akadtunk fenn, mert számos audiofil cég nem az alapítására, hanem a tevékenységére, ill. céljára helyezi a hangsúlyt. Annyit tudhatunk róluk, hogy 2015-ben jöttek létre, többéves mérnöki és tervezői tőkéből, hogy innovatív céllal, mindennapi felhasználásra szánt hifi termékeket készítsenek. Elgondolásuk szerint a meglehetősen zsúfolt piacon is van még hely a szakértő márkáknak, és lehet még kamatoztatni az ötleteket. Megértik a hang fontosságát, emellett a kényelem, stabilitás és megbízhatóság szerepét. Ezt állítják magukról. Jelenleg két termék szerepel kínálatukban, egy olcsóbb (Basic) és egy drágább (New Primacy), hallójáratba illeszkedő fülhallgató. No de ne kerülgessük a forró kását, mit kapunk 100 000 Ft-ért?

Oriveti New Primacy fülhallgató

Tudatosan letisztult

A New Primacy (magyarra fordítva Új Elsőbbség) a mai divatnak megfelelően elegáns matt fekete házzal rendelkezik. A kb. babszem nagyságú kamrák kettős lengőnyelves (balanced armature) motort rejtenek, kiegészülve egy hagyományos, 8 mm-es hangszóróval, tehát hibrid rendszert kapunk. Az L-alakban elhajló ház végére illeszkedik a moduláris, MMCX csatlakozós kábel. Utóbbi 8 eres, fonott szerkezetű, és nem csak azért tetszetős, amiért harmonizál a fekete kapszulákkal, hanem azért is, mert nekünk egyszer sem gabalyodott össze (jóllehet, használat után mindig gondosan feltekertük).

Oriveti New Primacy fülhallgató

A füles mellé jár egy kb. jégkorong nagyságú, fekete alumínium doboz, ami kétségkívül elegáns és prémium érzetet sugall, ám nem lezárható, ezért makacs körülményekhez, rázós túrákhoz mindenképpen érdemes egy cipzáras védőtokot is szerezni.

Oriveti New Primacy fülhallgató tok

A kábel végén 3,5 mm-es, aranyozott Jack csatlakozó található. Szimmetrikus, 2,5 mm-es Jack kábelt nem tartalmaz a csomag, azt külön kell megvásárolnia a tulajdonosnak, amennyiben szimmetrikus kimenetű hordozható zenelejátszóval rendelkezik.

Oriveti New Primacy fülhallgató szimmetrikus kábel

Rövid kötögetés és kötözködés

Meggyőzően hat a doboz felnyitását követő látvány, ahogy összesen 18 db (!) fülilleszték néz vissza a doboz szivacsos béléséből. Érdemes mindegyiket kipróbálni és amellett kitartani, amelyik a legkényelmesebb. Nekünk (talán nem meglepő módon) a szivacsos szerkezetű Comply párnák voltak szimpatikusak, velük valósult meg a legjobb zajszűrés és stabilitás.

Oriveti New Primacy fülhallgató tartozékok

Annak érdekében, hogy ne, vagy legalábbis ne olyan könnyen essen ki helyéről a New Primacy, gumiból készült, kampószerű támasztékokat is mellékel hozzá a gyártó, amelybe a kábelt fentről be kell nyomkodni, hogy teljesen végig haladjon a belsejében. Ilyen esetben a kábel még fölülről megkerüli a fület, és csak azután indul el lefelé. Nekünk szemüveggel használhatatlannak bizonyult ez a segédelem, ha pedig csak a vezetéket kanyarítottuk hátra, akkor folyton ki akart ugrani a fülünk mögül, ezért nem a gyártó javaslata szerint, fülmonitorosan fejjel lefelé fordítottuk a kapszulákat, hanem úgymond hagyományosan.

Oriveti New Primacy fülhallgató tok

Vonaton és irodában is teszteltük a zajszűrést, sőt, ebédidőben ellátogattunk egy közeli bevásárlóközpont étkezős részlegéhez. Az embertömeg összefüggéstelen zsivaja a Comply párnáknak köszönhetően sokkal elfogadhatóbb szintűre csökkent. Akár zenekari számokat is tudtunk hallgatni élvezhetően, és már egyharmad jelszinten el tudtunk vonatkoztatni attól, hogy emberek hada jön-megy, társalog körülöttünk. Ilyen téren tehát egyértelműen bevált az Oriveti. Komfort szempontjából jónak számít, szerkezete könnyű, ezáltal nem akar kihullani a fülből. A szivacsos illeszték, ha hosszabb távon feszítő, nyomó érzést kelt, akkor elképzelhető, hogy opcionálisan be kell szerezni kisebb méretű garnitúrát. Sportoláshoz viszont nem ajánlott, arra léteznek célorientált megoldások.

Oriveti New Primacy fülhallgató

Hangminőség

Igaz, hogy más tulajdonságaiba (még ha csupán szőrszálhasogatás szintűen is) bele tudtunk kötni, a hangminőség kapcsán semmilyen negatív jelző nem jutott eszünkbe, a kezdeti pozitív benyomások pedig egyre csak bővültek ahogy telt az idő, és egyre több fajta zenébe belehallgattunk. Az Oriveti New Primacy feketeöves audiofil zenetolmácsoló eszköz, amely képes pillanatok alatt a zenére, mint érzelmi folyamatra és valóságos ingerre irányítani a hallgató figyelmét.

A Szláv Táncokat hallgatva a klarinét, fuvola és vonós szekció egyaránt kellemesen eltagolódtak egymástól, természetesen jelentek meg. A részletek csak megtörténtek, nem éreztük azt, hogy az Oriveti egyiket jobban akarná mutogatni, mint a másikat. A zene tiszta és levegős volt mindvégig, amitől könnyebben engedhettünk az érzelmeknek. A Primacy nem volt túl száraz vagy technikai, a hátteret sejtelmes sötétként mutatta, a részletek amilyen gyorsan jöttek, ugyanolyan hamar távoztak.

Oriveti New Primacy fülhallgató doboz

Herbie Hancock - Watermelon Man c. kultikus számát már jól ismerjük, hiszen évek óta rendszeresen hallgatjuk. Sokadszorra meghallottuk itt az Orivetiben lappangó selymességet. Mélyhangjai finoman adagoltak, inkább gyengéd természetűek, a sztereó színpad rendkívül stabil és kivehető. Már egyharmad hangerőn is kellő dinamikával szólaltatta meg a részleteket, nem kellett erősen hajtani ahhoz, hogy atmoszférát és hangulatot kapjunk, ami azért nem hátrány, mármint hogy süketülés veszélye nélkül is sok összetevőt elő tudtunk csalogatni.

A ZZ-Top - Blue Jean Blues c. számát elindítva az éneken nem voltak rajta azok a felesleges rétegek, amiket az olcsó(bb) fülesek esetében már észrevettünk. A gitár meglehetősen árnyaltan jelent meg, minden kis cifrázást, trükközést megfigyelhettünk. Sokszor eltévedtünk a részletek között, így a hallgatói élmény alapvetően más volt, mint az ún. utcai fülesek esetében. Ezután Yuja Wang zongoraművésznő egyik lemezét (Sonatas & Etudes) indítottuk el, melyben a zongora kicsontozott valójában mutatkozott be. Az a közeg, amit az egyszerűbb rendszereken áthatolhatatlan ködként jelentkezik, most nem függönyként, hanem távolságként érzékeltette magát. A húrok nem csak szóltak, hanem zengtek és csörömpöltek, ami terhelés nélkül gazdagította asz összképet. Megismerhettük egy Steinway dühöngését, huncutkodását Wang játékán keresztül.

Sara K. - Stars c. számát meghallgatva (ezt a plázában teszteltük) a külvilág azonnal teljesen szürkévé és jelentéktelenné vált. Az énekhangban nem lehetett hallani díszítést vagy színeződést. A fejünk kellős közepére irányult a vokál. A többi hangszer eközben szinte kegyetlen tisztasággal kísérte. A gitár őrületesen telt mélyekkel jelent meg, a csengettyűk közben gyengéden, mégis kristálytisztán szóltak az ellenkező oldalról. Ha a fátyolvékony finomkodástól eltekintettünk, akkor részünkről a kifogástalan volt az első ide illő jelző.

Oriveti New Primacy fülhallgató kábel

Kiegészítés: az Oriveti opcionálisan kb. 60 000 forintért megvásárolható, extra minőségű, szimmetrikus 2,5 mm-es Jack csatlakozóval szerelt kábelt is kínál azoknak, akik a legjobbat szeretnék kihozni fülesükből és mobil zenelejátszójukból. A vezetéket hibrid, 8-szálas felépítésű, ezüstözött és monokristályos réz vezetőkből készítették. Nem elhanyagolható előnye, hogy az MMCX csatlakozók által más fülesekre (pl. RHA termékek) is illeszkedik, valamint rendelkezik egy merevített, rögzített fülhoroggal, amit tetszés szerint hajlíthatunk fülünk köré (ilyet kellett volna tenni az Oriveti gyári kábelére is). Azért hozzuk szóba az Affinity kábelt, mert mi is kipróbálhattuk, összemérve a gyári vezetékkel, Lotoo PAW 5000 MKII mobil lejátszót használva. A több/tisztább, felületkezelt réznek köszönhetően eltűnt a fentebb említett selymesség és rendkívüli felbontásban, még tisztábban szólalt meg a zene. A hangszerek valósághűbbé váltak, a basszus pedig pontosabbá és könnyedebbé, ezért elsősorban akusztikus/szimfonikus műfajok kedvelőinek éri meg befektetni a kábelbe.

Oriveti New Primacy fülhallgató szimmetrikus kábel és Lotoo PAW 5000 MKII lejátszó

Kinek ajánljuk?

A fenti sorok igazolják, hogy a többutas, hallójáratba illeszkedő fülmonitorokkal szembeni szkepticizmust jobb elengedni, különösen akkor, ha jól átgondolt termék kerül étlapra. Meghallgatás alapján nem tudtuk volna megállapítani, hogy egy, vagy több hangszórót rejtenek a fém kamrák. Az Oriveti nyilvánvalóan főleg akusztikus, ill. élő részleteket tartalmazó zenével mutatja meg foga fehérjét. Kíváncsiságból néhány dubstep/elektronikus számot is elindítottunk, melyek az extra nagy felbontásnak köszönhetően teljesen új arcukat mutatták meg, ettől függetlenül zúzós basszusra senki ne számítson. Ami az összképet illeti, a kábel kissé kompromisszumos, a felkanyarítható kialakítás előnye függ attól is, hogy ki milyen méretű és alakú füllel rendelkezik, de a hang hosszú távon ezt elfeledteti. Tiszta zenei reprodukciót, érzelmeket, friss és finom árnyalatokat várhat el leendő tulajdonosa ettől a fülhallgatótól.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.