Oriveti Basic fühallgató teszt

Vissza az alapokhoz

2018. szeptember 1., szombat, 16:40

Oriveti audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Oriveti fülhallgató fülhallgató teszt Oriveti hifi fülhallgató hifi fülhallgató teszt Oriveti fülhallgató teszt

Nemrég említettük az Oriveti New Primacy fülhallgatót, mely az áráért cserébe kifogástalan hangon szólalt meg. Most a lényegesen megfizethetőbb Basic is ellátogatott fülünkbe, hogy kiderüljön, mi az, amiről a cég sosem mondana le, és mi az, amiről kénytelen, a jó árért cserébe?

Oriveti Basic fülhallgatóOriveti Basic fülhallgatóOriveti Basic fülhallgatóOriveti Basic fülhallgatóOriveti Basic fülhallgatóOriveti Basic fülhallgatóOriveti Basic fülhallgatóOriveti Basic fülhallgatóOriveti Basic fülhallgató kábelOriveti Basic fülhallgató kábelOriveti Basic fülhallgató kábelekOriveti Basic fülhallgató tokOriveti Basic fülhallgató tokOriveti Basic fülhallgató tartozékok

Bevezető gondolatok

Az Oriveti 2015-ös alapítású, innovációra törekvő in-ear (hallójárati) fülmonitor rendszerekre specializálódott vállalkozás. Kínálatukban két fülhallgató található, a kb. 100 000 forintos New Primacy és a most taglalt, kb. 35 000 forintért rendelhető Basic. Ahogy a névből sejthető, a kisebb testvérrel nem a világot akarták megváltani, hanem általuk ideálisnak gondolt alapmodellt szerettek volna a mobil zenehallgatás iránt kacsingatóknak létrehozni.

Oriveti Basic fülhallgató

A Basic célja tehát semmi más azon kívül, hogy zenét hallgassunk vele, jobban mondva rajta keresztül. Telefonos headset modult például nem tartalmaz. A gyártó leírásaiból sejthető, hogy a teljesen fapados, kommersz, homályos hangokhoz képest jobban kidolgozott karaktert nyújt (hangszórójáról annyit lehet tudni, hogy dinamikus membránja titánnal bevont), és az is, hogy bizonyos szintű extrákat kapunk, amelyek megkönnyítik a használatot.

Oriveti Basic fülhallgató tok

Küllem

Az Oriveti igényes, rendezett csomagban tálalja termékét. Jár hozzá egy kemény falú, korong alakú, cipzáras védőtok, többféle méretű szilikon illesztékkel. Ha a fül mögé bújtatott kábelt szeretnénk elvezetni, akkor segíthet a szintén mellékelt gumi horog pár is, amit szemüvegesek nem igazán fognak tudni használni.

Oriveti Basic fülhallgató tartozékok

A Basic alapkategóriát sejtető szó, de a mai kínálatban közel sem számít belépőnek. Hangszórókamrái CNC géppel mart, fekete színű eloxált alumíniumból készültek. Méretre és tapintásra olyanok, mint az M&M's cukorkák (vajon szándékosan?), szinte kár, hogy más színben nem érkezik a termék. Ahhoz, hogy a kapszulák ideális szögben álljanak és séta közben ne mozduljanak ki, fejjel lefelé kell őket a fülbe helyezni úgy, hogy a kábelt hátra kanyarítjuk.

Oriveti Basic fülhallgató

Moduláris a Basic kézzel fonott, fekete gumírozott köpenyes vezetéke, egyik végén 3,5 mm-es Jack dugót, a másikon pedig MMCX csatlakozókat találunk. Mi 133 centis hosszúságot mértünk, ami utcai használathoz felesleges, otthon ülve viszont praktikus lehet, ha még a monitor közelében lévő DAC-hoz el akarjuk vinni a kábelt.

Oriveti Basic fülhallgató kábel

Használat közben

A fülhallgató zajelnyomása összességében jónak mondható, bár a gyári szilikon párnákkal a járművek zaját csak minimálisan képes csillapítani. Szerkezete szinte semmi lépészajt nem tett hallhatóvá, és ha fül mögé húztuk a kábelt, akkor az nem himbálózott a mellkasunk előtt, így a sokszor idegesítő zörgés sem keletkezett.

Oriveti Basic fülhallgató

Komfortját illetően rossz szavunk nem lehet, lapos és kerek kamrái szépen besimultak fülünkbe és a gumi sem okozott olyan kellemetlen, feszítő érzést, ahogy az olcsóbb füleseknél szoktuk tapasztalni. A Basic teszteléséhez Lotoo PAW 5000 MKII hordozható zenelejátszót használtunk. Érdekességként megjegyezzük, hogy kb. 60 000 forintért extra minőségű kábelt is kínál az Oriveti, de annak használata sokkal inkább a New Primacy modellel javasolt. Próbaképpen a Basic is megkapta néhány percre azt a kábelt, és hallhatóan tisztább, közvetlenebb lett a hangja, de így már ár/érték arányban többet ki tudtunk hozni egy "standard" Primacy használatával.

Oriveti Basic fülhallgató kábelek

Hangminőség

A Thievery Corporation - Treasures From The Temple c. albumát hallgatva egyszerre igényes és alaposan felfűtött basszust valamint véget érni nem akaró puhaságot kaptunk. A középmagas frekvenciák hangsúly nélkül, kipárnázva jelentek meg, a határozott ütemek viszont mégsem voltak unalmasak, mert közben a sztereó térleképezés élénkséget, dimenziót adott a zenének. Lágyan, minimális árnyalással kapcsolódott be a funky effekttel díszített elektromos gitár, az ütős hangszerek pedig kicsit lassúan vették fel alulról a lépést. Közben viszont figyelmünk ide-oda bolyongott, ugyanis a látszólag kevés részlet a vártnál több helyről lépett elő.

A Basic titán bevonatú hangszórója számára sem mindegy, hogy mennyi járatást kap. Miután egy egész éjszakán keresztül futtattuk rajta az IsoTek Full System Enhancer bejárató lemezt, általános lágyságának mennyisége nem csökkent, viszont a basszusok kiegyenlítettebbé váltak a háttérben lévő részletek bizonytalansága pedig valamennyire csökkent.

Oriveti Basic fülhallgató

Al Di Meola - Elegant Gypsy & More albumáról az Adour c. számba hallgattunk bele. Laza és könnyű áramlásként jelent meg a zene, de olyan folyam képében, aminek az aljáig már nehéz lett volna lelátni. A művész köré épített hangulati elemekből és a bravúros basszus kíséretből többet kaptunk, mint a konkrét gitár hangsávból. A komplex, rétegelt, árnyalt hangszeres zenét nem kezdte el boncolgatni a Basic, helyette inkább megállt egy általa biztonságosnak gondolt szinten. Így a gyakorlott fülű hifista érezheti, hogy megkap bizonyos összetevőket - egy kicsit a zongorabillentyűkből, leheletnyit a háttérben lévő csengőkből, és persze a gitár úsztatásaiból. Álteljességgel kell megelégedni a kedvező(bb) árért cserébe, ami a felhasználó ízlésétől és a zene stílusától függ, hogy tetszeni fog-e.

Vannak olyan stílusok, amelyekkel egyértelműen előnyösen bánik a Basic. Ilyen az UNKLE - Farewell c. száma, is, amely szép tiszta ének sávokat, combos és drámai ütemet, valamint sejtelmes vonós szekciót tartalmaz. Leginkább olyan, mint egy jól sikerült film befejező stáblista zenéje. Itt a női szólóval beúszó hosszú, mégis markáns basszus hullámot ügyesen, meglepő határozottsággal lovagolta meg a Basic, erőt és testességet adott a számnak. A Mátrixból ismert Rob D. - Clubbed To Death alatt lévő ütemekhez ugyancsak váratlanul nagy lélegzetű alsó frekvenciás támogatás társult. Ugyanezt a két zenét a New Primacy előadásában is meghallgattuk, amelynek sokkal magasabb felbontása inkább csak afféle udvariaskodó közönnyel, légies óvatossággal tudta ugyanezt a monumentális átvezetőt visszaadni. A nagytestvéren azt hallottuk, hogy ez a szám nem eléggé hi-res (csak m4a-ban tároljuk sajnos). A Basic az egyszerűt próbálja meg kis extra izgalommal prezentálni, ami a belépő/középkategóriában sokszor megfigyelhető.

Oriveti Basic fülhallgató

Egyik fő pozitívuma, hogy teljes mértékben mellőzi az ércesség és harsányság leghaloványabb jelét is. Ezért hosszú távon is könnyű (sőt, elektronikus vagy dinamikus könnyűzenével kimondottan élvezetes) hallgatni. Cserébe el kell viszont fogadni a tényt, hogy felbontása egyértelműen alulmarad a nála (többször) drágább fülesekétől. Például a New Primacy hozzá képest olyan szintű részletkülönbséget mutatott, mint amikor ugyanazt a filmet megnézzük DVD-ről, majd Blu-ray lemezről. A hangulati elemekkel, basszussal és sztereó színpadon belüli pozicionálással viszont a Basic is ügyes.

Oriveti Basic fülhallgató

Végszó

Az Oriveti különc résztvevő a mai kínálatban. Egy kicsit mindenből igyekszik adni, hangja audiofil megközelítésből hiányos, mégis sokszor a kimaradt részletek jelentéktelenné válnak, és kerek egésznek tűnik, amit közöl. Basszusa különösen bátor és kiterjedt, emellett hosszú távú hallgathatósága mellé nagyon jó komfort társul. Azoknak ajánljuk, akiknek fontos az in-ear monitor kialakítás, a komfort és az univerzális, hosszan hallgatható hang.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.