Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató teszt

Kegyetlen őszinteség

2020. augusztus 25., kedd, 05:10

Neumann audio hifi fejhallgató pro fejhallgató stúdió fejhallgató Neumann fejhallgató fejhallgató teszt Neumann fejhallgató teszt stúdió fejhallgató teszt Neumann stúdió fejhallgató

A Neumann már több mint 90 éve van jelen a professzionális, legmagasabb minőséget képviselő stúdióeszközök terén, de a legendás Az U 87 kondenzátor mikrofon is a cég nevéhez fűződik. A pro audio terén már nagy tapasztalatot szerző gyártó most előrukkolt első, és eddigi egyetlen fejhallgatójával, a zárt kialakítású NDH 20-szal. A fejhallgatót mi is teszteltük, és elöljáróban annyit mondhatunk: a gyenge minőségű felvételek bizony elvéreznek vele.

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgató fülpárnaNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgató kábelNeumann NDH 20 stúdió fejhallgató kábelNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgató tartozékokNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgatóNeumann NDH 20 stúdió fejhallgató

Bevezetés

Ahogy a bevezetőben is írtuk, nagynevű, patinás gyártó termékéről van szó, amit ráadásul stúdiómunkára alkottak. A teljesen zárt, alumínium kosarakat és acél alapú fejpántot alkalmazó Neumann NDH 20 kialakításán is látszik, hogy masszív, hosszútávú használatra - azaz munkára - készített eszköz. A puha bőrborítású fejpánt és a finom velúrral borított memóriahabos fülpárnák akár órákon keresztüli, zavartalan használatot tesznek lehetővé.

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató fülpárna

A színválasztás is parádés: a szürke alumínium kosárban narancsszínű szivaccsal bélelték a fülest, így egyrészt a membrán is védett helyre került, másrészt pedig a kinézeten is nagyot dob a szín.

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató

A gyárilag mellékelt kábel kisméretű, 2,5 mm-es sztereó Jack dugóval csatlakozik; kábelből mindjárt kettőt - egy egyenes és egy csavart, egyaránt 3 méter hosszú - is mellékelt a Neumann, ami figyelmes gesztus, illetve a standard csatlakozó akár más gyártmány és típus használatát is egyszerűen teszi lehetővé. A kosár, és így a fejpárnák is kisebbnek tűnnek a kategóriában megszokottnál - mint pl. Sennheiser HD 650 vagy Beyerdynamic DT 1990 Pro - viselete átlagos fülméret mellett mégis kényelmes. A hosszabb távú használat alatt sem válik kellemetlenné a zárt kialakítás: a melegedés, nyomás és izzadás problémáit sikerült a lehetőségekhez mérten kiküszöbölni. Ha már zárt: ez a fejhallgató gyakorlatilag semmilyen zajt nem enged be a környezetből, és szinte semmi nem hallatszik ki, amikor használjuk. Épp emiatt alkalmas zajos környezetben zenei munkálatok elvégzésére, vagy a csendes környezetet nem zavarja a zenehallgatás.

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató

Tesztkörnyezet, tesztzenék

Mivel a Neumann NDH 20 egy olyan pro audio eszköz, ami adott esetben audiofil igényeket is kielégíthet, tesztünket nem csak zenehallgatással, hanem felvételkészítéssel és egy meglévő STEM mix készítésével is kipróbáltuk.

Zenehallgatáshoz Parasound Zdac V.2 DAC és fejhallgató erősítőnk volt segítségünkre, laptopot használva forrásként.

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató

Felvételkészítésre és a STEM mix "keveréséhez" MOTU MicroBook II hangkártyát használtunk, saját fejhallgató erősítőjével, szintén laptopunkat használva forrásként.

Forrásanyagokat kizárólag nagyfelbontású PCM zenéink közül válogattunk. Így felkerült a Wintersun - When Time Fades Away című száma, Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity-je, Mike Oldfield - Return to Ommadawn-ja illetve Shota Osabe - Happy coat című jazzlemeze is.

A meghallgatás előtt kellően bejárattuk és bemelegítettük a rendszert.

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató

Meghallgatás - zenehallgatás

A Parasound DAC hangját régóta szeretjük és több magasabb kategóriás fejhallgatót is teszteltünk vele. Mivel a Zdac kifejezetten érzékeny a stabil, minőségi tápellátásra, egy nálunk vendégeskedő TORUS Tot Max szűrő-leválasztótrafóra kötöttük minőségi kábelezéssel.

A Wintersun dal kibontakozásával feltárult előttünk az NDH 20 hihetetlenül részletes, dinamikus és természetes hangja. Az NDH 20 nem színezett, nem adott karaktert a megszólaláshoz, hanem pontosan azt adta vissza, amit a felvételkor rögzítettek. Ezt viszont olyan pontossággal és semlegességgel tette, ami a hifi vagy audiofil kategóriában szokatlan. Épp emiatt sok audiofil idegenkedhet a hangjától, ami részben érthető, ugyanakkor, ha a rögzített hanganyag kvázi teljes valóját szeretnénk hallani - méghozzá pontosan - akkor a Neumann maximálisan kiszolgál. Ilyen részletességgel fejhallgató esetében még nem találkoztunk, meglepő módon zárt kialakítása ellenére egyáltalán nem nyomta össze a hangszínpadot, sőt: a hangszereket, szólamokat pontosan elhelyezve, nagy térben mutatta meg a zenét. A dinamika sodró volt, éreztük a zene lendületét, a felvétel és a DAC karaktere szólalt meg. Az Equinoxe Infinity nyitótételében minden részlet pontosan jelent meg, hatalmas, pontosan felépített térben.

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató

A Mike Oldfield lemez meghallgatásában a természetesség, az akusztikus megszólalás részletei bontakoztak ki. A dinamika ismét sodró volt, a basszusok kereken, megfogottan szólaltak meg, nem volt hiányérzetünk. Ismét meggyőződtünk az NDH 20 karakter nélküli, színezetlen megszólalásáról: a hifi fejhallgatókhoz képest kifejezetten más volt, hallatszott a pontosságra törekvés ahelyett, hogy karakteres lett volna. Ugyanakkor egy kifejezetten stúdió célokra szánt eszköznek az is feladata, hogy a felvétel hibáira felhívja a figyelmet, ezért meghallgattuk az NDH 20-at olyan - szintén nagyfelbontású - hanganyagokkal, amikről tudtuk, hogy valamivel kevésbé jól sikerültek. Ezen a ponton derült ki, hogy mennyire kegyetlenül őszinte az NDH 20: a felvételek minden egyes apró - vagy nagyobb - hibáját kiemelte és kíméletlenül megmutatott minden problémát.

Emiatt zenehallgatáskor bizony zavaróvá válhat, mert részleteiben halljuk a felvétel minden problémás elemét: például nem csak a fedett közép- és magastartomány tűnik fel, hanem olyan tulajdonságok is, mint például túl halk a lábdob, túl hangos a pergő vagy éppen kásásan szólal meg a gitár, hogy csak néhányat említsünk. Térjünk is át a stúdió meghallgatásra, ahol viszont éppen ezek a tulajdonságok lesznek lényegesek!

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató

Meghallgatás - alap stúdiómunka

A zenehallgatás tapasztalataival felvértezve csatlakoztattuk a Neumann NDH 20-at MOTU MicroBook II külső hangkártyánkhoz és elindítottuk a Cubase DAW szoftvert. Mivel rendelkezésünkre áll egy ún. STEM mix (a teljes, masterelt sztereó sávokat tartalmazó mix, gyakorlatilag hangszerenként szeparáltan) méghozzá a Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings lemeze, így ezt kezdtük feldolgozni. A STEM mix sávjait egymáshoz igazítottuk a DAW-ban és elindítottuk a felvételt. A megszólalásban azonnal, minden pontosan hallatszott, mindig tudtuk, hogy min állítsunk, mihez nyúljunk, hogy a felvétel részletei megfelelően szólaljanak meg és az összkép egyensúlyban legyen. Egy kis plusz hangerő a basszusokra, egy kevés vágás a dobsáv középtartományában, némi mélyközép-emelés a gitárok hangján, és máris egészen más, az eddigi próbálkozásainknál jobb hangot kaptunk. Döbbenetes, milyen pontosan mutatott meg mindent az NDH 20, hiába lehet zavaró a hibák pregnáns megjelenése, stúdiómunkában nagyon hasznos tulajdonság a precizitásra való törekvés.

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató

Felvételkészítéssel is kipróbáltuk az NDH 20-at, ahol egy szólógitár sávot rögzítettünk meglévő alapokra. Itt is könnyű dolgunk volt: az NDH 20-al pillanatok alatt meghallottunk minden problémás elemet és korrigálhattuk azokat. Miután a felvétel elkészült, meghallgattuk hifi rendszerünkön is: az eredmény - figyelembe véve lehetőségeinket és felvevő eszközünk képességeit is - számunkra igencsak meggyőző volt: kellemes hangú, egyensúlyban lévő mixet készíthettünk, amiben komoly hibákat, kilógó hangsávokat, vagy inkoherens megszólalást nem hallottunk.

Neumann NDH 20 stúdió fejhallgató kábel

Összegzés

A Neumann NDH 20 fejhallgató azoknak ajánlható igazán, akik nem félnek hallani azokat a részleteket is felvételeikben, amiket esetleg inkább elfednénk. A megszólalás hihetetlenül pontos, precíz és színezetlen, ez hifi megszólaláshoz képest esetleg zavaró lehet. Ugyanakkor stúdiómunka mellett az NDH 20 kifejezetten alkalmas arra is, hogy eszközeink, felvételeink saját hangját hallgassuk meg ahelyett, hogy a fejhallgató karakterét hallanánk. Természetesen ezzel nem minősítünk semmilyen terméket semmilyen irányban sem, ugyanakkor az NDH 20-at sok kritika éri hifi felhasználás esetében. Szeretnénk rávilágítani, hogy bár eltérő filozófia mentén került kialakításra, az NDH 20 komoly teljesítményt kínál neutrális megszólalás, pontosság és a felvétel részleteinek megjelenítése terén. Ezt szem előtt tartva igencsak jó szívvel ajánljuk, ha szeretnénk felvételeink és eszközeink teljes valóját hallani. Produkciója és ára okán Ajánlott Vétel elismerésben részesítjük.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.