Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő és zenelejátszó teszt

Szól, mint Atom

2021. július 21., szerda, 14:00

Naim audio hifi lejátszó zenelejátszó médialejátszó fejhallgató erősítő audio lejátszó high end lejátszó teszt zenelejátszó teszt Naim teszt hálózati zenelejátszó hálózati audio lejátszó hálózati lejátszó teszt fejhallgató erősítő teszt

A Naim Uniti Atom fő célja: privát (azaz mások zavarása nélküli) zenehallgatás, a legmagasabb színvonalon. Egyszerre high tech készülék és luxuscikk. Kikapcsolva szobadísz, bekapcsolva sokoldalú zenetár. Sokat tud, de vajon képességei kinek érnek meg egymillió forintot?

Fülesekre szabva

Az eredetileg all-in-one szerepet betöltő Naim Uniti Atom továbbra is kapható, vele azonos kinézetben és méretben debütált a cikkünkben bemutatásra kerülő Headphone Edition. Ahogy a név is sugallja, a fő különbség annyi, hogy a Naim Uniti Atom Headphone Editiont a fejhallgatóról történő zenehallgatást preferáló felhasználókra szabták. Hátsó részéről eltávolították a hangfalak meghajtására szolgáló aljzatokat, viszont helyette kapott három különböző szabványú fejhallgató kimenetet. Ugyanakkor megmaradt a PRE OUT szekció rajta (sőt, XLR aljzatokkal is bővült), tehát a Uniti Atom Hedphone Edition előerősítőként is alkalmazható.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő hátlapNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő távvezérlőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő távvezérlőNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő AppNaim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő App 2Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő App 3

Szolgáltatások

A Naim Uniti Atom Headphone Edition szolgáltatásai annyira sokrétűek, hogy teljesértékű, hálózatképes lejátszóként éppen annyira megállja helyét, mint sztereó előerősítőként. Internetes funkciói közé tartozik a beépített Chromecast, TIDAL és Spotify kliens (Qobuz is szerepel a listán, bár az Magyarországon egyelőre nem érhető el), emellett UPnP kompatibilis (így helyi hálózati szerverről, számítógépről is képes lejátszani a zenét), továbbá internetrádió állomásokat kínál, nem mellesleg Roon Ready minősítéssel is büszkélkedik. Mindezt megtoldották AirPlay 2 és aptX HD-kompatibilis Bluetooth funkciókkal, valamint multiroom támogatással. A hálózati funkciók elérhetők WiFi alapon vagy Ethernet kábelen egyaránt. A vezérlés nemcsak a készülékhez csomagolt infravörös távvezérlővel, hanem iOS/Android mobileszközökre letölthető alkalmazáson keresztül is lehetséges.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

A hardveres funkciólista nem kevésbé terjedelmes. Az eszköz rászolgál nevére azáltal, hogy a klasszikus 6,3 mm-es fejhallgató Jack mellett egy előlapi 4,4 mm-es Pentaconn és egy hátoldali 4-tűs XLR kimenetet is kínál.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő hátlap

Vonalszintű analóg RCA bemenete, továbbá RCA és XLR kimeneteinek köszönhetően aktív hangsugárzókra, végerősítőre vagy más sztereó hangrendszerekre is továbbítható a jele, emellett még két digitális optikai és egy koaxiális aljzat díszíti hátoldalát. Előre és hátra is építettek egy USB-A aljzatot, amely hordozható adattárolókról képes beolvasni magas felbontású zenéket.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

A végeredmény funkcionális értelemben egy állig felfegyverzett, mégis kompakt fenevad. Méretes előlapi kijelzőjével könnyűszerrel lepipálja a Pioneer N-70A médialejátszót, gigantikus, tetőlapjába ágyazott, fehér hangulatvilágításban úszó potméteréhez képest még az Astell&Kern ACRO L1000 tárcsája is csak gyermeteg próbálkozásnak tűnik. Masszív toroid transzformátora és hűtőbordái ellenére a hagyományos hifi elektronikákhoz képest kb. feleakkora alapterületet igényel, mégis jelentősen tekintélyt parancsolóbb és masszívabb, mint a relatíve nem drasztikusan olcsóbb Sennheiser HDV 820 fejhallgató erősítők.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

Küllem

A Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgatós mércével éppen annyira eszelős és monumentális hatást kelt, mint a NAIM zászlóshajó Statement elő-végerősítő párosa. Míg azonban a Statement-ek alatt nagy eséllyel összerogyna a legtöbb médiabútor, addig a Uniti Atom még csak-csak elfér a legtöbb asztalsarkon vagy tévészekrény polcán. A Headphone Edition megépítettsége, kivitele továbbra is a gyártótól megszokott színvonalat biztosítja. A szálcsiszolt alumínium tetőlemez, a vaskos hűtőbordák kétoldalt, a centis vastagságú akril előlap, a gyémánt - minden részlet szigorúan high end.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

A stílusosan megvilágított embléma továbbra is ikonikus érzetet kelt. A készülékház fentről/oldalról komplex és technokrata, szemből viszont, mikor a hallgató már a karosszék kényelméből néz vele farkasszemet, csak egy letisztult téglalapot lát, színes kijelzővel és kétoldalt néhány diszkrét gombbal, csatlakozóval.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

Használat közben

A Naim használata a magas árhoz és a gyártó szakértelméhez méltó módon gördülékenyen működött. Ethernet kábelen pillanatokon belül "felismerte" a hálózatot és miután Android rendszerű telefonunkra letöltöttük a Naim applikációt, máris a beállítások és almenük átlátható, logikusan felépített rendszerében ballagtunk.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

A Mu-so sorozattól örökölt, méretes jelszint vezérlő potméter kétségtelenül exkluzívabbá és egyedibbé tette az összképet, bár mivel az applikáció és a vezeték nélküli távvezérlő is remekül állították a hangerőt, mi nem nagyon használtuk az Atom tetejébe ágyazott, méretes korongot. Ettől függetlenül látványos hatást keltett fehér háttérvilágításával és interaktív jelzéseivel.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

Az előlapi kijelzőt (amelyet az applikációból kikapcsolhattunk, ha azt akartuk, hogy lejátszás közben ne legyen aktív) kétméteres távolságból is jól el tudtuk olvasni. Betekintési szöge oldalirányból nem volt annyira jó, mint szemből, de a lejátszott műsort szépen és informatív módon jelenítette meg (a színes albumborító mellett mintavételezési frekvenciát és egyéb alapvető zenelejátszási információkat is mutatva).

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő App

Az Atom saját kijelzőjén megjeleníthető tartalom és beállítási menürendszer csak a jéghegy csúcsa. Sokkal több funkció és finombeállítás elérhető az applikáción keresztül. Kijelenthető, hogy a Uniti Atom Headphone Edition tudása csak az alkalmazáson keresztül volt teljesmértékben kihasználható, ami konzervatív beállítottságúak számára elsőre riasztónak tűnhet, de kis odafigyeléssel és türelemmel néhány perc alatt egész könnyen át lehetett tanulmányozni a felületet. Tetszés szerint átnevezhettük a médialejátszót (multiroom építésnél komoly előny), illetve átrendezhettük a forrásokat (inaktív módba is helyezhettük a kihasználatlan bemeneteket).

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő App 2

Megváltoztathattuk az applikáció hátterét, de ami fontosabb, konfigurálhattuk a szerver mód ki/bekapcsolását, beállíthattuk a maximális jelszintet és telepíthettünk szoftverfrissítést, vagy átnevezhettük a forrásokat (így pl. a Digital 1 helyett "TV" jelent volna meg).

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő App 3

Az éppen lejátszott médiumot teljes értékű információkkal jelenítette meg az alkalmazás, ugyanitt hozzáadhattunk (volna) további Naim komponenseket, mint potenciális zónajátszókat. A számítógépről megosztott és a pendrive-on tárolt zenei könyvtárat egyaránt megjelenítette borítóképekkel és egyéb metaadatokkal.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

A funkciókat illetően csak néhány apróságot hiányoltunk. Például a Uniti Atom Headphone Edition (a standard Uniti Atom mintájára) továbbra sem tartalmaz közvetlen számítógépes kapcsolatra szolgáló USB-B aljzatot és phono, azaz földelt lemezjátszó bemenetet sem. Továbbá nekünk elsőre kicsit furcsa döntésnek tűnt, hogy a 4-tűs szimmetrikus XLR fejhallgató kimenetet hátra, a PRE OUT szekcióhoz építették és nem előre, a többi fejhallgató kimenethez (talán így tudták a lehető legrövidebb jelutat biztosítani?).

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő távvezérlő

A különböző fejhallgató kimenetek jelszintjét nem lehet egymástól függetlenül vezérelni. Ez csak akkor jelenthet gondot, ha két személy, két fejhallgatóval szeretne a készülékről zenét hallgatni, ekkor kénytelenek lesznek a füles impedanciája és valamelyik fél preferenciája alapján belőni a hangerőt. Ez nem kritikus hiányosság, de a gyártók jelenleg nem fordítanak rá figyelmet, holott ilyen, vagy hasonlóan gazdag funkcionalitást nyújtó elektronikánál egyesek joggal várhatják el. Mindazonáltal az is tény, hogy a felhasználók döntő hányada többnyire egyedül hallgat zenét. Ami picivel nagyobb hiányérzetet okozott, hogy a Naim (legalábbis a teszteléskor elérhető firmware esetében) nem tartalmazott EQ beállítási lehetőséget, ami a modern streaming-képes hifi készülékeknél egyre gyakoribb és előnyös opció.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

Hangminőség

A Naim Uniti Atom Headphone Edition tesztelését Focal Utopia és Sennheiser HD 800 S fejhallgatókkal végeztük, majd kipróbáltuk egy Naim SUPERNAIT 3 integrált sztereó erősítőhöz illesztve is, amely Atlantic Technology AT-1 hangsugárzókat hajtott meg. Referencia zenelistánkat egy USB pendrive-ra másoltuk fel, amelyet az Atom hátsó aljzatához csatlakoztattunk.

A hangkarakter fejhallgatók és hangsugárzók esetében is rámutatott a Naim értékeire. Intenzív hatást fejtett ki a kis elektronika olyan értelemben, hogy puhítás, finomítás, szépítés nélkül bevont minket a zenei események középpontjába. Fő erősségei közé tartozott a szépen kiegyensúlyozott, high end mércével tisztességesnek nevezhető szélességű és mélységű színpad, a finom basszus, neutrális középső frekvenciák és kristálytiszta, de még éppen nem túl steril magashangok. A Naim Uniti Atom Headphone Edition összességében őszinte, egyenes és kerek hangkaraktert biztosított.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

Könnyedén meghajtotta a Focal és Sennheiser csúcsfüleseket is úgy, hogy igyekezett mindkettőnek a legjobb tulajdonságait kihangsúlyozni. Kíváncsian cserélgettük oda-vissza azokat és figyeltük az enyhe, mégis alapvető eltéréseket. Bizonyos stílusoknál (Joe Satriani, Parov Stelar, Thievery Corporation, Marcus Miller) a Focal hangképe tűnt kerekebbnek és teljesebbnek, más műfajokkal (Rebecca Pidgeon, Dave Brubeck, Hans Thessing & Terry Evans) a Sennheiser légiessége segített jobban elmerülni a zenében. A Naim érdeme mindebben annyi volt, hogy az óvatoskodó HD 800 S számára is markáns dinamikát nyújtott, miközben a kicsit lágyabb érzetű Utopia magashangjait bátran lelkesítette, ha cintányérokra került sor.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

A fájlok megjelenítését picit technikai módon, leheletnyi digitális érzettel végezte a Naim, de mire erről tudomást vettünk, addigra jellemzően teljesen magával ragadott a zene atmoszférája. A pontosság, artikulált részletesség mellett nem feledkezett meg a fogyaszthatóságról és közvetlen közlésmódról sem. Ügyesen keverte a tisztaság, határozottság, zeneiség és mértékletesség jellemzőit.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

Kíváncsiságból összehasonlítottuk a pendrive háttértárából beolvasott zenék hangminőségét a helyi hálózaton lévő, JRiver szoftvert futtató kvázi szerver iMac felől érkezett adat hangzásával. Utóbbi is audiofil minőségben, temérdek részletességgel jutott el hozzánk, de az USB-ről beolvasott média több mikrodinamikus részletet, árnyaltabb magas frekvenciákat és összességében leheletnyit kevesebb digitális érzetet eredményezett.

A Naim SUPERNAIT 3 integrált sztereó erősítő és Atlantic Technology AT-1 hangfal pároshoz illesztve teljesértékű forráskészülék szerepében is remekül teljesített a Uniti Atom Headphone Edition. High end mértékű textúrát, gyorsaságot, dinamikát és teret kaptunk. Hangsugárzóink pedáns, tiszta képet festettek elénk megfogott és szilárd basszussal, óvatosan rajzolt színpadképpel, könnyű és levegős középső hangokkal, amelyeket tűpontos, artikulált magas frekvenciák koronáztak meg. A SUPERNAIT 3 mikroszkopikus részletező képességéből nem vett vissza a Uniti Atom által küldött jel, halk és hangos terhelésen is bőségesen csemegézhettünk a zenei motívumokból. Aki tehát már rendelkezik valamilyen Naim erősítővel, annak ideális "mindenes" forrás lehet az Atom. Ugyanakkor szívesen látnánk egy Uniti Core dizájnnal tervezett végerősítőt a Naim kínálatában, úgy egészen bájos kompakt, mégis high end és harmonikus megjelenésű sztereó tornyot lehetne építeni a Uniti Atom alapjaira.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

Amit érdemes figyelembe venni: a 4-tűs szimmetrikus hangkimenet jobb hangzást eredményezett, mint a 6,3 mm-es Jack. Ezért, ha van rá mód, akkor érdemes a készülékhez társított fejhallgatót is lehetőség szerint szimmetrikus bekötésben hajtani.

Alternatívák

Az egyedi koncepció miatt nem tudunk olyan egydobozos készüléket megemlíteni, amely funkcióiban, szolgáltatások terén egzakt ellenfele lenne a Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő/médialejátszónak. Ha szigorúan, kizárólag a hangminőséget vennénk figyelembe, akkor szubjektív megítélésünk alapján a Focal Utopia fejhallgatóból (érzékiség, térábrázolás, intimitás és áramló érzet tekintetében) lényegesen több hozható ki olyan számítógépre csatlakoztatható elektronikával, mint például a kb. 160 000 forinttal olcsóbb Sennheiser HDV 820. Utóbbi azonban nem távvezérelhető, nincsenek hálózati funkciói és nélkülözi az applikáció alapú hozzáférést. Ha viszont picivel olcsóbb fejhallgatót társítunk a Naim mellé (mint pl. Focal Clear Mg) és később hifi rendszert vagy aktív hangfalakat csatlakoztatnánk az elektronika mögé, akkor ismét oda lyukadunk ki, hogy a Naim meghökkentő ügyességgel pozícionálta termékét.

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő

Végszó

A Naim Uniti Atom Headphone Edition jelen pillanatban egyedülálló szolgáltatásfelhozatalt kínál. Magas minősége borsos összegbe kerül, de a funkciók kényelmes elérhetőségét, a magas felbontású hangot és a jövőbeni fejleszthetőséget (PRE OUT hangkimenet) figyelembe véve túlmutat egy hagyományos fejhallgató erősítő határain. Az íróasztal sarkára egyeseknek talán kicsit hivalkodó lehet, de ha a potenciális vásárló számítógép nélkül szeretné elérni a fentebb taglalt funkciókat, lehetőségeket, akkor íme! Egyetlen elektronikára bízhat szinte bármit, ami a minőségi zenehallgatáshoz szükséges.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.