NAD VISO HP50 mobil hifi fejhallgató teszt

Dizájn és hifi vegyítve

2016. január 12., kedd, 15:10

NAD VISO audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató mobil fejhallgató NAD fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt NAD fejhallgató teszt

A NAD is belevágott a fejhallgatós tortába, és első szeletük VISO HP50 néven került az étlapra. Ez a félig csinos, félig utcai füles tovább igazolja, hogy úgymond a suszter kikacsingathat a kaptafa mellől. Miért lett jó, vagy épp nem annyira jó a HP50? Tessék tovább olvasni, és minden kiderül!

NAD VISO HP50 fejhallgatóNAD VISO HP50 fejhallgatóNAD VISO HP50 fejhallgatóNAD VISO HP50 fejhallgatóNAD VISO HP50 fejhallgatóNAD VISO HP50 fejhallgatóNAD VISO HP50 fejhallgatóNAD VISO HP50 fejhallgatóNAD VISO HP50 fejhallgatóNAD VISO HP50 fejhallgató tartozékokNAD VISO HP50 fejhallgató tokNAD VISO HP50 fejhallgatókNAD VISO HP50 fejhallgatók

Nem is annyira utcai, inkább utazós

A NAD megfizethető, sokak számára elérhető hifi elektronikái nemzetközileg, és hazánkban is elismertek. Kíváncsiak voltunk, hogy egy cég, amelyik korábban csak az otthoni környezetekbe szánt elektronikák világában teljesedett ki, milyen koncepciót tesz egy fejhallgató mögé. Az eredmény első ránézésre nem úgy néz ki, mint egy NAD termék, ugyanakkor láthatóan valami egyedit és jellegzetest akart produkálni a tervezőcsapat. Bizonyos mértékig sikerült is.

A "VISO" a NAD lifestyle termékcsaládjának is értelmezhető. Magába foglal Bluetooth hangrendszereket, kompakt monitor hangfalakat és fülhallgatókat is. Lényegében ez a széria a kanadai cég azon megoldásait tartalmazza, melyek nem a klasszikus, műszaki beállítottságú felhasználók játékszerei. A VISO sokkal inkább azoknak szól, akik egyszerűségre és funkcionalitásra törekednek, a technika okozta fejfájások, útvesztők nélkül. Ez a HP50 esetében a letisztult formavilágban és a mellékelt kiegészítőkben mutatkozott meg.

NAD VISO HP50 fejhallgató tartozékok

A fülest összecsukni nem lehet, a kagylókat kell lapjukra fordítani és úgy szépen besimul a mellékelt jókora cipzáras táskába. Emellett kétféle (mikrofonos headset modullal felszerelt és sima), lapos profilú moduláris kábelt, repülős adaptert és egy karabinert is rejtett a csomag. Az összkép alapján nem volt nehéz levonni a következtetést, hogy ez a fejhallgató inkább hosszú utakhoz lehet partner. Persze ettől még felvehetjük az utcán és otthon (utóbbi érdekében 6,3 mm-es átalakítót mellékel a NAD) is.

NAD VISO HP50 fejhallgató

Küllem, használat

A fejhallgató megjelenése oldalról tetszetős, szemből a jobbra és balra kiálló pánt nem mindenki szívébe fogja belopni magát. A hangszórókamrát oldalról takaró, műanyag lemez ráadásul jócskán gyűjti az ujjlenyomatokat, így hosszú utak előtt/után egy mikroszálas törlőkendő is elkél. A HP50 fekete, fehér és piros színekben kapható, előbbi kettő voltaképpen elegáns és stílusos, utóbbi viszont látványosan kihangsúlyozta a készülékház műanyag jellegét. Márpedig 80000 Ft-ért már illendő a hivalkodást és csillogást félretenni, a diszkrét elegancia érdekében. Ugyanakkor mi nem vagyunk született dizájnerek, úgyhogy lépjünk tovább.

NAD VISO HP50 fejhallgató

A fülpárnák komfortszintje dicséretes, tényleg kifogástalan. Szépen idomulnak a fülkagyló köré, nem nyomnak, és nem produkálják a gyengébb minőségű változatoknál tapasztalható ropogó mellékzörejt. A fejpánt és a hangszórókamrák egy kb. fél cm vastag, rozsdamentes acél cső (ebben rejtették el a vezetéket) által kapcsolódnak egymáshoz. A kis átvezető komponens külsejét eloxált alumínium mechanika borítja. A nagy méret és az odafigyeléssel összeszerelt készülékház előnye, hogy fejünkön nem kerreg vagy zörög a füles. Mi több, szemüveggel is bátran használható.

NAD VISO HP50 fejhallgató

A vezetékre integrált, mikrofonos headset modul kivitelezése, szájtól való távolsága szintén teljesen rendben van. Örömmel konstatáltuk, hogy hangerő állításkor és hívás fogadáskor nem az olcsó szerkentyűkre jellemző lötyögő, kattogó módon reagáltak a gombok. A mikrofon jó minőségben rögzítette beszédhangunkat, így aztán telefonálásra is remekül megfelelt a HP50.

Hosszú bevetések alkalmával kb. háromnegyed óráig teljesen észrevétlen marad a füles. Aki nagyobb fejformával rendelkezik, annak valószínűleg egy óra után már nyomni fogja kobakját a felső pánt. Ebből kifolyólag talán érdemesebb lett volna kevésbé kiálló, viszont szélesebb területet lefedő idomot tenni a fülesre. Így is az átlagosnál jobb komfortot kaptunk, viszont szükségszerűvé vált a 40-50 percenként megismételt, pár percnyi pihentetés.

NAD VISO HP50 fejhallgatók

Hangminőség

A NAD VISO HP50 nagyjából 1 hónapig vendégeskedett nálunk. Főleg iPhone 5S telefonról hajtottuk, de pár órára AK100 II mobil zenelejátszóhoz is csatlakoztattuk. Számítógép előtt, irodai tevékenységek során a referencia DAC-ként használt ADL GT40 kimenetére kötöttük. Mivel a HP50 nem igényel erőművet maga mellé (impedanciája 32 Ohm), a fejhallgató erősítőt elég volt cirka negyed jelszintre tekerni, hogy kellemes közepes hangerőt kapjunk. Viszont az iPhone-ban lévő áramkör gyengébb teljesítményű volt, így a telefon csuszkáját picivel több mint 60 %-os erősségig kellett eltolni, hogy egyáltalán legyen egy kicsi ereje a zenének.

A dán Trentemoller "Moan" és "The Forest" c. számait hallgatva kiderült, hogy elektronikus zenékkel sem vall szégyent a VISO HP50. Ráadásul a kíméletességre törekvő, ugyanakkor részletgazdag karakter kifejezetten élvezetessé tette a zenét, hangerőtől függetlenül. A 4-es metrón ülve kb. 80 %-ra kellett állítanunk a teszteléshez használt iPhone 5S jelszintjét. Így egy jóleső "közepes" hangerőt sikerült elérni, ami mellett még bőven behallatszott a gépi hangosbemondó és az utastársak beszédfoszlányai. Mindeközben Trentemoller ütemei, ide-oda röpködő magas frekvenciás effektusai szép óvatosan, de tisztán és artikuláltan másztak a fülbe. A frekvenciaspektrum egyáltalán nem bizonyult ingatagnak, hézagosnak vagy dominánsnak, összefüggő egységet alkotott az egész zene. Mindeközben a fejhallgató még csak nem is próbálta leplezni jóindulatúságát, tényleg érzékeltette, hogy neki köszönhetően "kellemes" az, amit hallunk. És mindeközben nem puhultak meg a szisszenő, csattanó részletek, nem háborogtak a basszusok és nem ködösödtek a középső frekvenciás részletek sem.

NAD VISO HP50 fejhallgató

Bonobo - The Traitor c. számára továbbugorva, a részben akusztikus hangszereket is tartalmazó mixnek köszönhetően jobban megértettük, hogy mit ért a NAD "room feel" azaz "szoba érzet" alatt. A HP50 sztereó hangszínpadja ugyanis egész terjedelmes. Horizontális mélységérzete nagyobb, mint amit zárt fejhallgatóktól kapunk, sőt, mobil viszonylatban rekorder. Nyilván ezért kellett az átlagosnál nagyobb belső terjedelmű hangszórókamrákat alkalmazniuk, hogy ideális távolságba kerüljön a fülünktől a rezgő membránfelület. Így tényleg kevésbé éreztük "agyunkban" megszólalni a zenét. Jóval inkább úgy tűnt, hogy a hanginformáció egy része a fejünk körül, a körülöttünk lebegő képzeletbeli térben szólal meg. Nyilvánvalóan csak azért nevezték el "room feel"-nek ezt a jelenséget, hogy az átlagember számára is érthetővé tegyék a térmélység és a jó hangszínpad ábrázolás meglétét.

Nagyon hamar meg lehet kedvelni a VISO HP50 karakterét, mivel szeretne minél több részletet megmutatni nekünk, anélkül, hogy egy pillanatra harsány, otromba vagy fárasztó lenne. Sokszor tényleg megkaptuk azt a könnyed, természetesen áramló, légies és súlytalan hatást, ami a hifi rendszerek ismérve. Mindehhez egy egészen hajszálnyi, de tényleg csak alig hallható mértékű óvatosság, puhaság társult. Ezért ha nagyon muszáj volna megállapítani a HP50 zenei irányultságát, akkor 60/40 % arányban javasolnánk hangszeres/egyéb zenei stílusokhoz. Persze, jó érzés volt tolakodás, és felesleges pufogás nélkül visszakapni Röyksopp ill. Bo Saris legjobb számait, de tömegközlekedésben, a "való világ" környezetében előfordult, hogy egy icipici basszust hiányoltunk még. Ennek okozója egész egyszerűen a túl hangos belváros volt, a füles párnái egyszerűen nem voltak képesek a morajló, bekúszó mélyhangokat kiiktatni. Ettől még nem éreztük feltétlenül szükségesnek, hogy hangosabbra állítsuk a zenét, és ez a tiszta közlékenység mindenképpen a hangszórók érdeme volt.

Végszó

A NAD VISO HP50 fő előnye, hogy használatával a hifi hangzást és a klasszikus értelemben vett, fejhallgatós sztereó képet magunkkal vihetjük az utcára is. Jellemzőivel nem szorongatja meg utcai felhasználásra szánt vetélytársait, de a saját árkategóriáján belül jónak számít. Azoknak érdemes meghallgatni, akik otthonra és utazásaikhoz is keresnek egy fejhallgatót, ami kényelmes, szépen szól, és mentes a manapság domináns "divatfejhallgatók" ömlengő, tompa stílusától.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.