Musical Fidelity LX2-HPA fejhallgató erősítő teszt

2018. december 31., hétfő, 13:05

Musical Fidelity audio hifi erősítő fejhallgató fejhallgató erősítő erősítő teszt hifi teszt fejhallgató erősítő teszt Musical Fidelity erősítő Musical Fidelity fejhallgató erősítő

Mi a helyzet akkor, ha rendelkezünk egy jól bevált lejátszóval és csak fejhallgató kimenettel akarjuk azt felvértezni, a lehető legkevesebb bonyodalom érdekében? Ilyenkor lehet hasznos egy olyan erősítő, mint az LX2-HPA.

Musical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítőMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítőMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítőMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítőMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítőMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítőMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő hátlapMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő hátlapMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő hátlapMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő tápegységMusical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő

Kinek (nem) kell megvenni?

A kifejezetten hifi készülékekre specializálódott Musical Fidelity fejhallgató erősítőket is kínál, ami nem csoda, figyelembe véve, hogy a fülesek forradalma évről évre magasabbra tör. Tisztelt olvasóinkban felmerülhet a kérdés: "vajon nekem feltétlenül szükségem van egy fejhallgató erősítőre?" az esetek jelentős részében nem a válasz. Manapság ugyanis a legtöbb integrált sztereó és házimozi erősítő, ill. DAC rendelkezik fejhallgató kimenettel. Az olyan eszközök, mint az LX2-HPA olyan készülékláncokhoz készültek, amelyek bármilyen oknál fogva nem tartalmaznak fejhallgató kimenetet.

Ha például rendelkezünk egy médialejátszóval és egy erősítővel, és egyiken sem található fejhallgató kimenet, viszont rendszeresen hallgatnánk a műsort fejhallgatóval is, akkor ott egyértelműen praktikus lesz a Musical Fidelity LX2-HPA.

Musical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő

Nem árt tudni viszont, hogy a készülék alapvető rendeltetésén kívül nem sok extrát kínál. DAC-ot nem tartalmaz és távvezérlő sem jár mellé, így főleg olyan személyeket szolgálhat ki, akik a hifi állványuk/íróasztaluk melletti foteljukból szeretik hallgatni a zenét. Mindez kb. 80 000 forintért vásárolható meg.

Musical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő

Küllem

Az LX2-HPA követi azt a szigorú és funkcionális dizájnt, amit az összes eddigi Musical Fidelity terméktől megkaptunk. A feketében vagy ezüstszínben rendelhető készülékház fémből készült, alján csúszásgátló talpak találhatóak. Az előlapon az erősen indusztriális jellegű üzemmód és jelszint (gain) állító kapcsolókon kívül mechanikus potmétert is találunk. Utóbbitól jobbra egy 6,3 és egy 3,5 mm-es Jack fejhallgató kimenet is került. A hátsó oldalon elektromos tápaljzat és analóg sztereó RCA ki-, ill. bemenet vár minket.

Musical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő hátlap

A készülék egyetlen látványos gyenge pontja a hozzá mellékelt külső tápegység. A gyártó elméletileg kínál kifejezetten ehhez az erősítőhöz szánt, külön megvásárolható külső, EPS nevezetű tápegységet (ha ezzel használnánk az LX2-HPA-t, akkor világítana az előlapján lévő EPS feliratú LED), melynek elérhetőségéről és áráról jelenleg nincs tudomásunk, ugyanis a hivatalos honlapon sem találtuk meg. Léteznek más gyártóktól származó külső tápegységek is, ám azokat csak akkor szabad használni ezzel a fejhallgató erősítővel, ha hivatalosan kompatibilisek vele, különben vége a garanciának.

Musical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő tápegység

Beüzemelés

A teszteléshez évek óta referenciának tartott Sennheiser HD 600 fejhallgatónkat használtuk. Forráskészüléknek egy Astell&Kern lejátszót alkalmaztunk, mert össze akartuk hasonlítani az eredeti jel hangját az LX2-HPA kimenetén kapott jelével.

Musical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő

Próbaképpen egy hifi rendszert is csatlakoztattunk az RCA kimenethez. Ekkor derült ki, hogy utóbbi csak fix jelet képes kiküldeni, viszont akkor is továbbítja azt, ha a fejhallgató erősítőt kikapcsoltuk. Szerintünk ez inkább előny, mert így a hifi rendszer a fejhallgató erősítő figyelembevétele nélkül is zavartalanul működhet.

A jelszint vezérlő potméter gyorsan és könnyen reagált kézmozdulatainkra. A beüzemeléssel összességében semmilyen problémánk nem volt. Az egyetlen picit zavaró tényező, amire felfigyeltünk, hogy bekapcsoláskor halk pukkanást hallottunk a fejhallgatón.

Musical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő

Hangminőség

Az LX2-HPA előnyei közé tartozik, hogy a fejhallgató hajtásra szánt jelszintje szükség esetén rendkívül magas is lehet. Másszóval szinte bármilyen impedanciájú fejhallgatót erőlködés nélkül kiszolgál, a hangerő biztos, hogy nem jelent majd gondot. Ami a hangminőséget illeti, könnyed, laza karaktert kaptunk, kissé áramló, ugyanakkor határozott dinamika kezeléssel. Előadásmódja közvetlen és lényegre törő.

Eliane Elias - I Thought About You c. számát hallgatva a hangszerek tónusaiban a forráskészülék eredeti hangjához képest enyhe puhaságot fedeztünk fel, ami hosszabb távon nem zavart, de éreztük a jelenlétét. A sztereó tér lehetett volna picit tagoltabb és tágasabb, az intimitás és zeneiség viszont minden pillanatban rendelkezésre állt. A basszus alaposan tagolt, gazdag és szükség esetén erőteljes volt, zenei műfajtól függetlenül.

Musical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő hátlap

Marcus Miller - Papa Was a Rolling Stone c. számát hallgatva a korábbi finom akusztikus nótákhoz képest még izmosabb basszust és feszesebb dinamikát kaptunk. Az LX2-HPA tisztességgel meghajtotta 300 ohmos fejhallgatónkat. Cseppet sem hiányoltuk a basszust és a határozottságot. A sztereó középpont elevenségébe sem tudtunk belekötni. A picit fedett magas frekvenciák és szűk tér viszont a mi sokat tapasztalt dobhártyánknak gyakran észrevehető volt. Így a zene mellett a technikát is hallani lehetett. Ezeket vélhetőleg egy jobb külső tápegység tudta volna orvosolni.

Musical Fidelity LX2 HPA fejhallgató erősítő

Végszó

A Musical Fidelity LX2-HPA ideális azok számára, akik rendszeresen szeretnék belépő/középkategóriás hifi rendszerükhöz fejhallgatójukat csatlakoztatni. A lehető legjobb eredmény érdekében viszont elengedhetetlen a jó minőségű összekötő kábelek használata és jobb külső tápegységgel valószínűleg még egy kategóriával tovább javulna az LX2-HPA hangja. Összességében tehát praktikus eszköz kedvelhető hanggal, de csak bizonyos minőségi kategóriáig, afölött már visszafoghatja rendszerünk tudását. Akik high end fejhallgatóval rendelkeznek, azoknak érdemes elolvasni a gyártó nagyobb, MX-HPA fejhallgató erősítőjéről szóló cikkünket is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.