MrSpeakers ETHER high end fejhallgató teszt

Hangreprodukció egy új síkon

2016. április 11., hétfő, 12:05

MrSpeakers audio hifi fejhallgató high end hifi fejhallgató MrSpeakers fejhallgató síkmágneses fejhallgató síkmágneses hangszóró fejhallgató teszt high end fejhallgató MrSpeakers fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt

A MrSpeakers mellőzte legújabb zászlóshajójának, az ETHER fejhallgatónak karakterisztikai jellemzését. Tömören csak annyit nyilatkoztak, hogy "szuper lett", és voltak olyan kedvesek, hogy a szakmai lapokra bízták csúcsmodelljük értékelését, definiálását. Így aztán nyakunkba került ez a szép és nemes feladat, egy a MrSpeakers-től több szempontból is szokatlan fülessel egyetemben.

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató dobozMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató dobozMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató fejpántMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató fejpárnaMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgatóMrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató

Irány a csillagos ég

A MrSpeakers, korábban a Fostex fejhallgatók felturbózásáról ismertté vált manufaktúra, vette a bátorságot, hogy továbblépjen a síkmágneses technológia adta lehetőségek mezején. Korábban is vendégeskedett nálunk egy megoldásuk (az Alpha Dog), mely egyike a piacon lévő viszonylag kevés, zárt kialakítású "Planar" hangszórós, rendszereknek. Az említett fejhallgató alapvetően jó benyomásokat keltett bennünk, ráadásul érdekes műszaki megoldásokat is tartalmaz, de a maga kategóriájában nem bizonyult minden tekintetben élvonalbelinek. Az ETHER láttán és a gyártó által közölt, bizakodó leírást olvasva úgy tűnik, hogy ez tényleg valami új, több, jobb. Remélhetőleg!

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató

Az ETHER-ben eszközölt, és a MrSpeakers tárházából eddig nélkülözött motívumok már a fotókról is láthatóak: immár nem zárt, hanem nyitott rendszert kapunk, a szokásosnál jóval nagyobb kamrákkal. A szabadon szellőző membrán a dinamikus és síkmágneses megoldásoknál is a sztereó tér, illetve az egyenletes alsó frekvenciák javára billenti a mérleget. Az Ether másik szembetűnő "adottsága" az ár. Jelenleg bruttó 559 000 Ft-ba kerül, így az egyik (jobban mondva a leg)drágább fejhallgató, amit eddig teszteltünk. A magasra pozícionált ár két dolgot eredményez: egyrészt így a MrSpeakers készakarva befészkelte magát a világ legjobbjainak számító fülesei közé, legalábbis ezt a látszatot igyekszik kelteni. Másrészt, ekkora összeg távolabbra helyezi az átlagfelhasználókat, viszont felkelti a maximalista audiofilek érdeklődését.

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató

És itt egy pillanatra megállunk. Nagyon jó minőségű, ténylegesen audiofil adottságokkal felvértezett és élvezhető hangú, részletgazdag, ugyanakkor kényelmes fejhallgatókat már 200 000 Ft körül/alatt is lehet vásárolni. Minden füles, amit e "lélektani határ" fölötti szférába tessékelnek a gyártók, sokkal egyénibbé teszi a róluk formált véleményt, ezért az ETHER esetében kritikusabbnak kell lennünk. Ugyanakkor mai írásunkban a szokásosnál sokkal szubjektívebb megállapításokat fogunk közölni, mivel ebben a kategóriában minden apróságnak, kihagyott vagy éppen hozzáadott frekvencia mennyiségnek komoly súlya van. Lehet, hogy egy általunk kifogásolt karakterisztikai jellemző nem lesz zavaró, sőt, éppenséggel tetszeni fog vájtfülű olvasóink valamelyikének. A teszt szubjektivitásából fakadóan, nem tanácsos minden gondolatunkat irányadóként elkönyvelni, ettől függetlenül megkíséreljük összefoglalni, hogy mit sikerült "magunkkal hozni az éterből".

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató

Kicsomagolás, szemügyre vétel

Régebben egyértelműnek számított, hogy a drága fejhallgatók prémium jellegéhez illő körítést társítsanak. Így hosszú távon szépen hozzászoktunk a párnázott, exkluzív porvédő dobozokhoz, a fülesek számára kialakított selyembölcsőkhöz, a gyémánttal csiszolt, krómfényű szegélyekhez, valamint a divatcikkekkel azonos minőségű, már-már ruhadarabnak számító, cipzáras védőtokokhoz. Talán túlságosan elkényelmesedtünk, mert a MrSpeakers kicsomagolásakor kicsit hiányoltuk az előbb felsorolt, felsőbbrendűséget sugalló részletek némelyikét. A doboz, a fejhallgató, és a védőtok sem próbálja tolmácsolni a benne szunnyadó technológia felsőbbrendűségét. Mi több, a gyárilag mellékelt, cipzárral nyíló keményfalú tároló alkalmatosság a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető szépnek. Amerikai kolléga cikkében olvastunk olyat, hogy ez talán nem is baj, mert legalább nem akarják mások kideríteni, hogy mit rejt az asztalunkon lévő, anamorf bokszkesztyű külsejű kistáska.

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató doboz

Egyébiránt az ETHER síkmágneses fejhallgatós viszonylatban egész mutatósra sikerült. Ráadásul minél közelebbről vesszük szemügyre, annál egyértelműbbé válik az összeválogatott anyagok szokásosnál jobb minősége. A nyitott hangszórókamrák külsejét védő rács és az azt körülölelő bordó karika 3D nyomtatással készült. A színes perem közelebbről nézve kifejezetten szép, épp olyan csillogó szemcsék láthatóak fényezett felületén, mint amilyet luxusautókon látunk. A fülpárnák nagyon vastagok, bélésük hagyományos szivacs, külsejük pedig valódi báránybőr. A fejpánt fejünkhöz érő része ugyancsak egy bőrszíj, strapabíró darab, dombornyomott márkajelzéssel. A jobb- és baloldalt összekötő, két szálból képezett híd nikkel-titán ötvözetből, rövidebb nevén nitinolból készült, ez az anyag elképesztően rugalmas, ugyanakkor jól terhelhető és könnyű.

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató

A fejhallgatón 4-tűs E-Valucon aljzat található, ez a csatlakozó a leginkább felhasználóbarát módon megoldott, fejhallgatóra gyártott csatolófelület, amivel eddig találkoztunk. A kis dugók szinte maguktól ugrottak rá a hangszórókamrákra, és a külső fémgyűrűket hátrahúzva azonnal le is váltak. Máskülönben hiába ráncigáltuk a kábelt, magától nem volt hajlandó kihúzódni, és főleg ezért tetszett. A spéci csatlakozónak köszönhetően, hosszútávon értékes másodperceket spórolhatunk, ugyanis az ETHER csak kihúzott vezetékkel fér a korábban említett, kissé groteszk, cserébe helytakarékos védőtokjába. Egyébként magát a kábelt fekete textilköpeny borítja, és vásárlás előtt a felhasználó dönti el, hogy 6,3 mm-es Jack, vagy 4-tűs XLR dugóval felszerelt vezetéket szeretne az ETHER mellé. A kábel a szokásostól kicsivel rövidebb, 2 méteres hosszú (ami praktikus, elvégre a felhasználók zöme nem a kanapéról hanem a számítógép előtt ülve fejhallgatózik). Ez is olyan tényező, mely az átlagnál különcebbé teszik a MrSpeakers-t.

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató

Komfort

Csillagos ötös. A MrSpeakers ETHER egyike a legkényelmesebb fül köré fekvő fejhallgatóknak. Párnái nagy felületen érintkeznek a fejjel, ezért nyári hőségben kicsit izzasztó lehet, de minden egyéb szempontból kiváló munka. Határozottan a fejen marad, ezáltal stabil is, magától biztos, hogy nem fog leesni, még akkor sem, ha tetszik a zene és rázzuk a fejünket. Mikor a síkmágneses fejhallgatók még gyerekcipőben jártak, gyakori gondot jelentett átlagosnál nagyobb tömegük. Ezzel szemben az ETHER mindössze 375 grammot nyom, ami még dinamikus hangszórós típusok között is jónak mondható. A csekély tömeg nagymértékben hozzájárul a hosszú távú komforthoz, ráadásul a teljes felületen koponyára fekvő bőrszíjnak és a két oldalról tapintatosan "nyomuló" nitinol pántnak köszönhetően, órákon keresztül is zökkenőmentesen használhattuk az ETHER-t, szemüvegeseknek sem kell aggódniuk.

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató fejpárna

Hangminőség

Elérkeztünk a legérdekesebb részhez. A korábban általunk kipróbált síkmágneses fejhallgatók mindegyével tapasztaltunk egybecsengő adottságokat, melynek eredményeként mára egy általános vélemény alakult ki. Erősen lesarkítva a lényeget, a "Planar Magnetic" technológia jóval inkább a zene élvezetes tolmácsolását, és nem a részletek analitikus, kíméletlen visszaadását szolgálja. A szerkesztőink fején vendégeskedő, eddig tesztelt síkmágneses rendszerek dinamikus, gyors, simulékony, ugyanakkor kellemesen lágy karaktere legalábbis ezt igazolta. Egy szó, mint száz, a kapott hang nagyon kellemes, de közel sem tökéletes.

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató fejpánt

Utóbbi alighanem Dan Clark-ot, a MrSpeakers vezető termékfejlesztőjét is foglalkoztatta. A síkmágneses hangszóró még viszonylag szűk réteget ölel fel a fejhallgatós piacon, ezért minden szakértő cég keresi a megoldást, hogy az alapokból többet, jobbat hozzon elő. Dan ezt a "V-Planar" technológiával valósította meg. Utóbbi lényege, hogy a membrán felszínén egészen parányi, 0,2 mm széles barázdákat hoznak létre. Ez nagyobb felületmozgást eredményez a körirányosan feszített hangszórókhoz képest, utóbbiak inkább a dob bőréhez hasonlóan, főleg középtájon képesek csak mozgást produkálni. A felszín megfeszül ott, ahol amúgy nem szabadna neki. A V-Planar eljárás egyfajta tehetetlenséget kölcsönöz a hangszórónak, de amint a membrán elindul visszafelé, sokkal gyorsabban és könnyebben képes felvenni az eredeti pozícióját. Így a motornak sem kell annyira dolgoznia. Ettől függetlenül Dan-ék megemelték a mágnes erősségét, és a síkmágneses típusoknál gyakorta alkalmazott push-pull felépítést "single ended", vagy ha úgy tetszik, együtemű változatra cserélték. Így kapunk szokatlanul alacsony (23 Ohm) impedanciát, váratlanul magas (96 dB) érzékenységgel.

A MrSpeakers ETHER 3 hétig vendégeskedett nálunk. A gyártó ajánlásához híven, elvégeztük a 200 órányi előzetes bejáratást. A fejhallgatót egy M2Tech A osztályú fejhallgató erősítővel szólaltattuk meg (hamarosan róla is írni fogunk), a digitális/analóg jelátalakítást pedig a Meridian Director USB DAC-ra bíztuk. A jelátalakítót és az erősítőt HiDiamond RCA kábellel kötöttük össze, az elektromos tápellátást pedig az IsoTek Evo3 Sirius szűrőre és EVO3 Premier kábelekre bíztuk. Most viszont térjünk a lényegre!

Az ETHER hangját, ha csak egyszóval jellemezhetnénk, akkor azt írnánk: egységes. Megadja azt a fajta egybefüggő, kerek egészként tálalt képet, amit minden high end fejhallgatótól el is várhatunk. Mindez kiegészül egy kis puhasággal, amitől valahogy fülbemászóbb minden részlet, és úgymond analógos jelleget ölt a zene. Kicsit ezt éreztük az OPPO PM-1 esetében is, de ott jóval álomszerűbb sztereó térhatást kaptunk. Az ETHER nem akart álomvilágot körénk építeni, egyszerűen csak hagyta érvényesülni a zenészeket.

MrSpeakers ETHER síkmágneses high end fejhallgató

A gyártó szerint bármilyen zenét tálalhatunk neki, mi mégis megkockáztatnánk, hogy az ETHER-nek audiofil jazz való leginkább. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legkevésbé sem nevezhető válogatósnak. Például most először volt rá példa, hogy egy high end fejhallgatón Gramatik-ot hallgassunk. És jól szólt, ami azt illeti, pazarul. A digitálisan felturbózott basszusok, a röpködő effektusok, a színes hangszerek és a dubsteppel vegyített lowtemp ízvilág nem tudott kikezdeni az ETHER basszusaival. A referencia minőségű, dinamikus rendszerű fülesek ilyenkor mindig egy kicsit sótlanul, szárazon viselkednek, a MrSpeakers ellenben felfegyverkezett katonaként felvette a küzdelmet. Nagyon határozott és bátor basszusokat kaptunk, pontosan annyit, amennyi a zene élvezetéhez kellett, de egy és talán egy grammal többet is. Az alsó frekvenciákat egy kis melegséggel hígították fel, és ettől egyrészt élvezhetőbb lett a zene, másrészt tudatosult bennünk, hogy a technika beleszól az élő hangba.

A MrSpeakers ETHER sajátos ízzel és tónussal itatta át tesztfelvételeinket, ami nem feltétlenül a frekvenciákra értendő, jóval inkább az "érzethez" van köze. Például térleképzésben nem tudott, jobban mondva nem akart bravúroskodni. Bizonyos részletek közelinek, mások távolinak hatottak, és kész. Ennél többet nem volt hajlandó elárulni a zenészek pozíciójáról, minden hangot igyekezett mohón megosztani velünk, kevésbé nyitott, jóval inkább a zárt fejhallgatókra jellemző közelségével. Eleinte nem tudtuk hova tenni ezt a hetykén elintézett térkezelést, aztán idővel sikerült megérteni, hogy az ETHER nem úgy akar minket a zenébe vinni, mint más csúcsfülesek. Amikor ezt megértettük, egy lépéssel közelebb kerültünk a felvétel magjához, és egy lépéssel messzebb a valóságtól, de még mindig kavarogtak bennünk értetlenkedő gondolatok.

Például a frekvenciaspektrumban egyes részek gyengébbnek, mások erősebbnek tűntek. Egy Lizz Wright számot (River Man) fülelve például zseniálisan megfogott énekhangot kaptunk, de a más rendszerekkel hallott, fémesen sercegő gitárpendítések most fátyolosabbak voltak. Mintha az egész zene mozgó, olvadó folyammá változott volna, ami körénk akar duzzadni, hogy végül ellepjen. Máskor viszont megkaptuk az élő hangszerek dinamikáját úgy, hogy ne tudjuk eldönteni: valóságot, vagy reprodukciót hallunk? Egy Tsuyoshi Yamamoto Trio felvétel (Misty - Blues) második felében, szórakozott szólóba kezdett a bőgős. Ekkor briliáns közvetítővé változott az ETHER, és pontosan átéreztük a pendülő húrok feszültségét, a hangszer kongó-bongó rezgését, és az ujjak pörgését. Egy pillanatra úgy tűnt, mi magunk vagyunk a nagybőgő. Ezért bátorkodunk azt állítani, hogy ereje legjavát a tisztább, minőségi jazz darabokkal képes megmutatni az ETHER.

Végszó

A MrSpeakers kétségkívül legjobb fejhallgatójához volt szerencsénk. Ettől függetlenül az ETHER hangját nem tudjuk referenciaként kezelni, mert egyedi. Csak nem úgy, mint egy "bohóckodásra" optimalizált divatfejhallgató, hanem mint egy exkluzív öltöny. Máshogy akarja tálalni a zenét, máshogy akarja adagolni a valóságot. Lehet, hogy nekünk más az elképzelésünk a tökéletes hangról, viszont lehet, hogy mások pontosan erre a speciális ízvilágra vágynak, ezért szokatlanul nehéz dolgunk volt az értékelést illetően. Síkmágneses típusként kijelenthetjük, hogy példaértékű megoldás az ETHER, az árcédula viszont még inkább szűkíti a potenciális birtokosok táborát. Mindenesetre szívesen olvasnánk levelet azoktól, akik már kipróbálták, úgyhogy köszönettel várjuk, mi több, kérjük tisztelt vájtfülű olvasóink visszajelzését, hátha Önök új megközelítésben reflektálnak a MrSpeakers különc fülesére!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.