MrSpeakers ETHER C Flow high end fejhallgató teszt

Az éternél is feljebb

2018. január 4., csütörtök, 21:30

MrSpeakers audio hifi fejhallgató high end hifi fejhallgató MrSpeakers fejhallgató planar fejhallgató síkmágneses fejhallgató síkmágneses hangszóró fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt MrSpeakers fejhallgató teszt high end fejhallgató

A MrSpeakers alaposan meglovagolta a high end fejhallgatós hullámot és kis túlzással nincsen nap, hogy ne értesülnénk valamilyen újdonságukról. Most az ETHER C továbbfejlesztett változatát próbáltuk ki, amely némi felárért cserébe elvileg rátesz egy lapáttal az amúgy sem hétköznapi standard verzióra.

Hát innen fúj a szél?

Dan Clarkot, a MrSpeakers alapítóját láthatóan a fejlődés iránti vágy hajtja. Nemrég még azt gondoltuk, hogy jó ideig nem lesz vetélytársa az osztályában ritkaságnak számító, zárt rendszerű, síkmágneses (planar magnetic) hangszóróval ellátott ETHER C fejhallgatónak. Erre éppen ugyanez a cég tett egy újabb lépést, aminek következtében üdvözölhetjük a még jobb és persze drágább (kb. 600 000 Ft) modellt. De hogyan és min tudtak csiszolni?

A síkmágneses rendszerek egyik ún. kihívása, hogy sztatikus társaiktól eltérően a hangszórójuk (bár a működési elvük miatt hangkeltő felületnek lenne ildomosabb nevezni ezt) alatt és fölött mágnesek találhatók. Ezek a vastagságuk miatt megváltoztatják a hangszórófelület felől érkező levegő áramlását, vagy ha úgy tetszik, a hang útjába állnak. Jelenlétükkel diffrakció, azaz állóhullám létrejöttét okozzák, ami eredményként részletveszteséget és torzulást eredményez a hallgató hangban.

MrSpeakers ETHER és ETHER Flow diagram

A neten található leírások alapján Dan azon dolgozott serényen, hogy a TrueFlow hullámvezető technológiával a fentebb említett jelenséget enyhítsék. Az eredmény olyan rendszer, amiben egyenletesebben képes áramolni a levegő. A hullámvezető külső és belső oldalát is átalakították, tehát a beérkező, majd visszairányuló levegő is tisztább úton képes haladni.

Küllem, használat

Ezt a bekezdést átugorhatják azok, akik már olvasták a standard ETHER C-ről készült írásunkat. Külső kivitelben ugyanis a két verzió közt nincsen eltérés, így ugyanazt a komfortot és felhasználói élményt kapjuk. Az egyetlen látható eltérés (hogy azért mégis csak meg lehessen különböztetni őket), hogy a Flow szénszálas külső lemezének más a mintája.

MrSpeakers ETHER C Flow high end fejhallgató

Egyébiránt az ETHER C Flow nem kicsi fejhallgató és viszonylag nehéz is, viszont kamráit jó vastag és puha béléssel látták el. A jobb és baloldalt nitinol nevű fémszálak kötik össze, melyeknek sajátosság a nagyon jó alaktartás és rendkívüli hajlékonyság. Ez alatt található a fejjel ténylegesen érintkező bőrpánt, melynek magasságát az oldalsó, csúsztatható és csavarosan rögzíthető idomokkal állíthatjuk be.

MrSpeakers ETHER C Flow high end fejhallgató

A mellékelt ún. Dummer vezeték viszonylag rugalmas és könnyű és 2 méteres hossza jól igazodik a mai igényekhez. A megrendelőnek kell eldöntenie, hogy milyen csatlakozófejjel kéri a vezetéket, a standard Jack dugón kívül 4-tűs Neutrik is opciót képez. A fejhallgatóba illeszkedő zár nagyon könnyen, csaknem érintéssel feloldható és csatlakoztatáskor szinte magától ugrik a helyére.

MrSpeakers ETHER C Flow high end fejhallgató kábel

A füleshez mellékelve jár egy kemény falú, cipzáras védőtok, amely talán nem olyan patinás és terebélyes, mint a hasonló kategóriájú vetélytársaké, cserébe egy hátizsákban is elfér. Az ETHER C Flow külsejét teljesen elzárja a ráhelyezett, igényesen felületkezelt szénszálas lemez, ezáltal használat közben a környezeti hangokból, emberi beszédekből nem sok szűrődik be.

MrSpeakers ETHER C Flow high end fejhallgató tok

Hangminőség

Az ETHER C Flow míg nálunk vendégeskedett, két fejhallgató erősítővel is kipróbáltuk. (Naim DAC-V1 és Sennheiser HDV 820, előbbi 6,3 mm-es Jack, utóbbi 4-tűs XLR vezetékkel). A járatással töltött első néhány napban bevetettük munka közbeni zenehallgatáshoz, a végső teszthez pedig nem használtunk semmi mást, csak az erősítő potméterét és referencia számlistánkat.

MrSpeakers ETHER C Flow high end fejhallgató

Az ETHER C Flow hangjának értékeléséhez nem kell feltétlenül gyakorlott fülű fejhallgató őrültnek lenni. A high end eszközöktől elvárható, hogy használatukkal ne a technika legyen előtérben, hanem a közvetítendő élmény, érzelmek és jelenségek. Amikor kobakunkra került a MrSpeakers, azonnal létrehozta azt a virtuális valóságot, amiben kedvünk támadt volna még hosszasan elidőzni. Ez fontos, egyrészt azért, mert egy zenehallgatásra szánt, drága eszköznek precizitása mellett túl pedánsnak sem szabad lennie, különben hosszú távon fárasztóvá válik. Ebből merít előnyt a síkmágneses technológia. Nem úgy szól, mint egy hangfal és nem is úgy, mint a dinamikus hangszórós fejhallgatók.

MrSpeakers ETHER C Flow high end fejhallgató

A zene stabil és összefüggő térben épült fel. A tér mélységének ábrázolása nem volt annyira pontos, a színpad árnyalása, a zenészek és hangszerek elkülönítése viszont megdöbbentően ügyes volt. A tér jelentős része körénk lett igazítva, nem pedig a koponyánk belsejébe, zárt fejhallgatótól ilyen hatást korábban nem kaptunk. A dinamika volt az ETHER C Flow legnagyobb erőssége. Nem tudunk pontosabb megfogalmazást annál, mint hogy éreztük a hangszereket. A nagybőgő pendüléseinél nem csak azt hallottuk, hogy valahol valaki játszik, hanem a húr rezgésével, a fatest kongásával járó érzet is létrejött a fejünkben. Ettől a hallgatói élmény közeli lett és bensőséges. Jó minőségű jazz számoknál (pl. Herbie Hancock - Watermelon Man vagy Cassandra Wilson - Red Guitar) is felfigyeltünk arra, hogy a hirtelen kiugrások, dobütések milyen azonnali, kivehető és fizikailag érzékelhető módon jelentek meg. Utóbbit olvasva talán idegesen felhorkantanak azok, akik megszokták a hangsugárzó alapú hifi rendszerek nyújtotta hangélményt. Tény, hogy a szervezetünk és a fotelünk nem zengett az ütemektől, de ettől még mentálisan átéltük azokat az impulzusokat, amiket egy kellően kiegyensúlyozott hifi rendszer is hozott volna.

MrSpeakers ETHER C Flow high end fejhallgató

Meg kell jegyeznünk egy másik előnyt is, ami a high end fejhallgatók világában nem mindig nyílik lehetőség: az ETHER C Flow elektronikus zenei műfajokkal is lehengerlően teljesített. Kedvenc Deadmau5, Trentemoller és Massive Attack számainkat elindítva feszes, kemény, ugyanakkor gazdagon árnyalt basszust kaptunk. Az alsó frekvenciák szokatlan bőségben jelentek meg, ugyanakkor legkevésbé sem domináltak a többi hang fölött. Stabilan le tudott ásni a legalsó morajlásokig is az ETHER C Flow és a korábban említett, tiszta részletekkel, jól kivehető térbeli effektusokkal együtt olyan magával ragadó élményt produkált, amitől nem akartuk levenni.

A Melody Gardot által előadott If I'm Lucky hallgatásakor csupaszabb, tisztább és levegősebb volt az ének. Ennél és más felvételeknél is észre lehetett venni, hogy a sima ETHER C sejtelmesebben adja elő a zenét. A Flow egyszerűen valóságosabban volt képes ábrázolni nem csak bizonyos részleteket, hanem a komplett élményt. A két füles közti különbséget nem csak finom jazz darabokkal hallottuk meg. Az AC/DC - Rock Or Bust c. számát elindítva is picivel lágyabb volt a kisebb ETHER hangja, vagy ha másképp kellene megfogalmazni, éreztünk benne némi távolságtartást. Ezek a különbségek így leírva ordítónak tűnnek, valójában nem voltak azok. Többször is oda-vissza kellett cserélgetnünk a fejhallgatókat, mert eleinte felfedeztük a hallható változásokat, azonnal mégsem tudtuk azok mértékét, jellegét megnevezni. Az ETHER C Flow nem hozta szégyenbe ún. standard változatát, egyszerűen csak hozzátett annak felbontásához, és kicsit elvett a síkmágneses technológiára jellemző lágyságból. Végeredményként kizárólag előnyére vált ez a törekvés, hiszen így a legtisztább hang jött létre, amit az általunk eddig tesztelt, planar magnetic technológiára épülő rendszerektől kaptunk.

MrSpeakers ETHER C Flow high end fejhallgató

Végszó

Az árát sokallhatnánk, de nagyon kevés olyan fejhallgató létezik, ami ennyire mindenevő módon reagál a különféle zenei stílusokra és ilyen önuralommal, ugyanakkor bőséggel képes tiszta, nagyfelbontású basszust szolgáltatni. A MrSpeakers ETHER C Flow hallgatása élmény, karaktere egyszerre finom és határozott, ami pedig további hab a tortán, hogy zárt kialakítása ellenére a színpadtere is szokatlanul szellős. Lehet, hogy karakterének fő elemeit más fülesektől külön-külön már megkaptuk, de figyelembe véve, hogy Dan Clark mindezt egy rendszerbe tudta belezsúfolni, mi lelkesen adunk a Flow-nak egy Kiváló Termék cédulát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.