MrSpeakers Alpha Dog hifi fejhallgató teszt

2015. április 28., kedd, 16:00

MrSpeakers audio hifi fejhallgató high end hifi fejhallgató MrSpeakers fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt MrSpeakers fejhallgató teszt

Fiatal cégek, friss nevek és különböző kooperációk által létrejött márkák kerülnek nap, mint nap a fejhallgatós világba, melyektől egyre színesebb az amúgy is végeláthatatlan kínálat. A MrSpeakers szavaiból az szűrhető le, hogy ők némileg dacolnak az általános minőséggel, és a szokásostól több, jobb, eltérőbb termékeket nyújtanak. Éppen ezért kíváncsian kezdtünk hozzá az Alpha Dog fejhallgató teszteléséhez.

Egyik kutya, másik Fostex?

Az Alpha Dog technikai hátterét nem teljesen a MrSpeakers biztosította, hanem a stúdiótechnikában elismert Fostex T50RP továbbfejlesztett és csinosított változata. Ezt nem árt, ha tudják azok, akiket eleinte összezavarna a fejpánton terebélyeskedő, jókora Fostex felirat. A fejpánton és a hangszórókon kívül szinte minden mást kicseréltek, például az Alpha Dog nem félig nyitott, hanem zárt rendszerű. Ezen felül vezetéke moduláris, továbbá fülpárnái is sokkal vastagabbak a Fostex-hez képest. Az Alpha Dog sok szempontból masszív fejhallgató, amit inkább nagyobb fejformával rendelkezőknek ajánlunk.

Küllem

Fő érdekessége a csillogó külső burkolat, mely 3D-s nyomtatással készült. Nekünk tetszett a nálunk vendégeskedő, finoman megmunkált és elegánsan polírozott fekete verzió, egyébként az Alpha Dog vörös színben is kapható.

MrSpeakers Alpha Dog hifi fejhallgató

További dicséretet érdemel a remek minőségű Neutrik csatlakozóval felszerelt kábel is, mely moduláris kialakítású. Az Alpha Dog oldalankénti kábelbemenettel rendelkezik. Egy finom mozdulattal kellett csak ?beigazítanunk? a 4-tűs csatlakozókat, ezt követően automatikusan beugrottak a füles aljzatába, és még akkor sem csúsztak ki helyükről, ha erősen húztuk a kábelt, mivel a csatlakozókon lévő, könnyedén kezelhető biztosító gyűrű stabilan tartotta őket.

MrSpeakers Alpha Dog hifi fejhallgató

Fejhallgató erősítő tulajdonosoknak nem árt tudni, hogy csak egy kábel jár az Alpha Dog mellé: nekünk kell eldönteni, hogy szimmetrikus csatlakozós, 3,5 mm-es, vagy 6,3 mm-es Jack dugóval felszerelt vezetékkel rendeljük. Egyébként a MrSpeakers itthoni forgalmazójánál kaphatóak Nordost kábelek is, így szerencsés módon kipróbálhattuk tesztalanyunkat egy Heimdall 2 típusúval is, arra később visszatérünk.

MrSpeakers Alpha Dog hifi fejhallgató XLR kábel

Komfort

Ha már kutyának nevezték el, az Alpha Dog nem éppen a csivava, sokkal inkább a bernáthegyi kategóriát képviseli. Nem csak nagy, hanem nehéz is, 440 grammos tömegét minden fejmozdulatunk során érzékelni fogunk. Fekvő pozícióban, vagy a karosszékben hátradőlve egyesek számára zavaró lehet, hogy a fülest a saját súlya kissé lehúzza, de ülő pozícióban nem volt ilyen gondunk. A memóriahab szivaccsal bélelt fülpárnák előnye, hogy szépen a fejünkhöz simulnak, és a zárt kialakításnak köszönhetően remekül kizárják a külvilág hangjait. Például ha épp nem hallgattunk zenét, de fejünkön hagytuk a fejhallgatót, akkor munka közben, a billentyűzet csattogásából szinte semmi sem hallatszott. Egyéb környezeti morajlásokat és beszédhangokat is ügyesen kiszorította a füles, ezért az Alpha Dog zenészeknek vagy hangstúdiósoknak, keverési munkálatokhoz is jó eszköz lehet. A bőrkárpitozott, vaskos bélés hátránya, hogy kissé melegíti a fület, ezen kívül nem lesz olyan ?észrevétlen?, légies érzés az Alpha Dog-ot viselni, mint hasonlóan árazott, nyitott rendszerű vetélytársait. Ettől még nem jelenthetjük ki, hogy a termék viselése kényelmetlen, de erősen szubjektív, hogy hosszú távon ki preferálja majd a ?pöffeszkedő? jellegét.

MrSpeakers Alpha Dog hifi fejhallgató

Használat közben

Kedves gesztus a gyártó részéről, hogy fejhallgató állványt is mellékelt az Alpha Dog mellé, melynek padlólemezén stílszerűen díszeleg a vörös MrSpeakers embléma. Talán 1-2 centivel magasabbra is tervezhették volna az állványt, így ha rátesszük a fülest, tanácsos kihúzni a zsinórt, nehogy megtörjön a ránehezedő tömegtől. További figyelmességre utal, hogy egy remek minőségű, Magic Fiber névre keresztelt mikroszálas törlőkendőt is tettek a csomagba, utóbbinál a  ráírt szöveg külön megmosolyogtatja a felhasználót: ?Ha ez nem a legjobb mikroszálas törlőkendő, amit valaha használt, akkor küldje el nekünk, mi pedig kérdezgetés és reklamáció nélkül visszavesszük.? Szintén különlegesség, hogy kiegészítő filclemezeket is mellékelt a gyártó, melyeket a fülpárna eltávolítása nélkül, a kamra belsejébe illesztve ízlésünk szerint finomíthatjuk a magas frekvenciákat. Emellett egy vékonyka imbuszkulcsot is rejt tesztalanyunk doboza, mellyel a fülkapszulákba beépített, aprócska csavarokat tudjuk le-illetve föl állítani, ezzel némileg a saját ízlésünkre szabhatjuk a basszusokat. Mindkét kiegészítőt kipróbáltuk, egyéni véleményünk alapján a filckorongok használata feleslegesen ?sötétítette? a magashangokat, ellenben az imbuszkulccsal jóleső mennyiségű basszust, dinamikusabb előadást nyertünk.

MrSpeakers Alpha Dog hifi fejhallgató

Hangminőség

Az Alpha Dog-ot két héten keresztül teszteltük, az első napok türelmet igényeltek, ugyanis a füles a szokásosnál is lassabban érte el végleges karakterét, eleinte lustának és dinamikátlannak bizonyult. Hogy kicsit felgyorsítsuk a hangszórók bejáratását, kétszer is lefuttattuk az IsoTek Rejuvation Disc lemezét. A tesztidőszak alatt a referenciának használt ADL GT40 és Pioneer U-05 fejhallgató erősítőket használtuk, utóbbinak köszönhetően lehetőség nyílt a szimmetrikus és a 6,3 mm-es Jack csatlakozós vezetékek összehasonlítására.

MrSpeakers Alpha Dog hifi fejhallgató

A MrSpeakers Alpha Dog egy nagyon jó zárt fejhallgató, ami egy tapasztalt audiofil számára talán nem okoz állejtő zenehallgatási élményt, ettől függetlenül tiszta és lineáris, nyugodt karakterrel szólaltatta meg még nagyobb felbontású felvételeinket is. A gyártó talán kissé bizakodva nyilatkozott a kialakításról, mondván, hogy az Alpha Dog a legtöbb zárt füleshez képest lényegesen szellősebb hangszínpadot produkál, mintegy utolérve nyitott vetélytársait. Valójában ettől a típustól is pontosan olyan hangszínpadot kaptunk, mint a legtöbb zárt fejhallgatótól: a hangok szorosan körbeöleltek minket, a legfinomabb árnyalatok és a legapróbb rezdülések is intim távolságból szólaltak meg, mintha a zenészek szorosan a közelünkben tartózkodtak volna.

A fejhallgató nagyon kiegyensúlyozottan szólt még akkor is, ha hevesebb hangulatvételű zenei műfajokkal teszteltük. Nem volt képes ránk ijeszteni, ezért egyesek talán hiányolni fogják belőle az extra nyersességet, és drámaiságot. Ettől függetlenül a hitelesség, hangszeres zenéknél ritka előny, ami segít hosszú távon fáradékonyság és fejfájás nélkül élvezni szimfonikus zenekari felvételeket, vagy egyéb akusztikus zenéket. Nem a hangszínpad szélességében, hanem a hangok higgadt és árnyalt visszaadásával volt képes utolérni versenytársait az Alpha Dog.

MrSpeakers Alpha Dog hifi fejhallgató az AudioCentrumban

Kíváncsian álltunk neki a kábelek tesztelésének, tény, hogy a 4-tűs csatlakozóval hangyányit tagoltabb részleteket kaptunk, de nem éreztünk drasztikus különbséget az XLR és a Jack csatlakozós zsinórok között. Érdemes vásárlás előtt összevetni a rendelkezésre álló kábeleket saját erősítőnkkel (erre lehetőséget nyújt az itthoni forgalmazó), de csodára ne számítsunk. Apropó, a cikk elején is említettük, hogy némi hangzás változás reményében leteszteltük a fejhallgatót, a Nordost Heimdall 2 kábellel bekötve. Talán mi tettük túl magasra a lécet, de drasztikus változás nem történt a leheletnyit tagoltabb középső frekvenciákat, és hangyányit megfogottabb basszusokat leszámítva. Ez még nem jelenti azt, hogy a Nordost vezeték nem volt kellően jó, hiszen eleve egy másik gyártó, más technológiával üzemelő termékeihez ajánlják. Ettől függetlenül, jelen esetben az elektronika és persze maga a fejhallgató 90 %-ban meghatározták a végeredményt, érezhetőbb minőségjavulást értünk el, ha a lejátszott zenét vagy zenelejátszó programot választottuk ki helyesen.

Végszó

Az első tesztnapok alatt még nem tudtuk megfogalmazni, hogy kinek ajánlhatnánk a MrSpeakers Alpha Dog fejhallgatót, de két hét után végre sikerült kivillantania a foga fehérjét, és kiderült, hogy a csillogó 3D-nyomtatott burkolat alatt stúdiótechnika rejtőzik. Utóbbit érdemes komolyan figyelembe venni, ugyanis a hifi fejhallgatókra jellemző kényeztető, szórakoztató, izgalmas, színes, életteli jelleget az Alpha Dog többnyire nélkülözi, és zárt rendszerű, tehát extra mélységérzetre ne számítsunk. Cserébe a higgadt, hiteles és őszinte, minőségi hangzásban akkor is részünk lehet majd, amikor mások is tartózkodnak velünk egy szobában, de nem szeretnénk, hogy bármi megzavarja a zenehallgatást.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.