Monster iSport Victory és iSport Intensity Bluetooth sportfülhallgatók tesztje

Mozgás! Tetszik hallani?

2017. március 30., csütörtök, 18:40

Monster audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató Monster fülhallgató Monster sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt Monster fülhallgató teszt

Sokan szeretnék tudni, hogy milyen fülhallgatót vegyenek futáshoz vagy aktív testmozgáshoz. Léteznek kimondottan e célra fejlesztett modellek, mint például a Monster Victory és Intensity. E fülesek olyannyira ergonómia-centrikus felépítésűek, hogy immár telefonunkhoz sem kell csatlakoztatni őket, hiszen vezeték nélküliek.

A vezeték nélküliség előny?

Az elmúlt 1-2 évben új divat van feltörőben, mégpedig a kábelmentes fülesek. A vezeték helyett Bluetooth kapcsolattal működő eszközök visszalépést jelentenek a hangminőségre nézve, ettől függetlenül egyre népszerűbbek, ezért egyre több, fejhallgatógyártásban régóta jeleskedő cég kínálja őket.

Öt éve, magazinunk alapítása után nem sokkal teszteltünk először Monster fejhallgatót, akkor még e céghez tartoztak a mára ikonná, ill. Apple tulajdonná vált Beats by Dre modellek. A kezdetben kitaposott ösvény mai napig meghatározza a vállalat minőségi és hangzással kapcsolatos stílusjegyeit. Utóbbi alatt főleg arra gondolunk, hogy a Monster fülesek többnyire színesek, fiatalosak, és ha szabad így fogalmazni, dögösen szólnak.

A fenti kérdésre válaszolva, a vezeték nélküliség egyfelől mindenképpen előny, mégpedig a nagyobb szabadságérzet miatt. Amikor mellkasunk körül nem himbálódzik a vezeték és nem kell minduntalan figyelnünk a telefonunkból kikandikáló Jack csatlakozóra, az egyszerűbbé teheti életünket. Másfelől viszont ennek, mint mindennek, ára van. A vezeték nélküli rendszerek több alkatrészt, elektronikát igényelnek, ezért még jó ideig lényegesen drágábbak lesznek hagyományos testvéreikhez képest. Emellett a tápellátást biztosító akkumulátor töltéséről gondoskodnunk kell, ami akárhogy is nézzük, bonyolítja a használatot. Rendszerint ellenőrizni kell a töltöttséget, és ha hosszú útra indulunk, akkor nem szabad elfeledkezni a kiegészítő micro USB kábelről sem. Ettől persze még továbbra is igaz marad a fenti állítás, mely szerint a szabadságnál aligha akad értékesebb érzés. De más extrákat is felmutatnak a Monster iSport fülesek, elvégre speciális igényeknek kell megfelelniük.

Monster iSport Intesity és iSport Victory Bluetooth sportfülhallgatók

Szemügyre vétel

Először a kisebbik, kb. 30 000 forintért megvásárolható iSport Intensity sportfülhallgatót csomagoltuk ki. Egyszerű dobozából pillanatokon belül kihámozhattuk, rajta kívül miniatűr tároló batyut és különböző méretű szilikon horgokat is találtunk. 100 %-osan vezeték nélkülinek nem nevezhető, mivel konkurenseihez hasonlóan a jobb- és baloldali hangszórókamrát kábel köti össze. Utóbbi lapos profilú és simulékony, ezáltal nem tapad a bőrhöz. Baloldalt zárt kapszula, (vélhetőleg ebbe került az akkumulátor) vele szimmetrikusan pedig mikrofonos headset modul töri meg a kábel fényvisszaverő csíkját. Türkiz vagy zöld színben rendelhető az Intensity, nálunk előbbi vendégeskedett. Sajátossága, hogy a hallójáratba illeszkedő gumi rész nem félgömb, hanem gyűrűs falú tölcsér alakot vesz fel. Továbbá a tetején kiálló szarvak arra szolgálnak, hogy bekapaszkodjanak fülgerincünk alá. Külsejét mindenhol gumi vagy műanyag borítja, ezáltal kivitele átlagosnak mondható.

Monster iSport Intesity és iSport Victory Bluetooth sportfülhallgatók

Az alig 10 000 forinttal drágább iSport Victory ergonómiája jobban kidolgozott, megjelenése légiesebb. Ennek ellenére hangszórókamrái lényegesen több helyet igényelnek, kissé kitüremkednek oldalra, vélhetőleg az akkumulátor is bennük található. Nekünk tetszett a henger keresztmetszetű kábelen futó, X-mintázatú fényvisszaverő réteg, viszont a köpeny nem volt olyan simulékony, mint az iSport Intensity esetében. Jobban tapadt a bőrhöz, ami egyeseket zavarhat, cserébe használaton kívül, amikor csak lóg rajtunk, kevésbé valószínű, hogy lepottyanna.

Monster iSport Victory Bluetooth sportfülhallgató

Kisebb testvérétől eltérően a Victory a klasszikus Monster gumiharangokat tartalmazza, melyek belső, hangvezető járata némileg keményebb falú gumiból készült. A fülhorgot harisnyaként kellett ráhúznunk a hangszórókamrára, mert egybeolvasztották egy kábelt támasztó idommal. Utóbbi szépen besimult a fülkagylónk alján lévő kis függőleges völgybe. Mindkét fülhallgató háromgombos headset modult tartalmaz, amelynek oldalán, parányi fedél mögött található a töltésre szolgáló micro USB aljzat.

Monster iSport Victory Bluetooth sportfülhallgató

Mozgás közben

Fotók alapján sokan azt gondolnák, hogy nincs komfortbeli különbség a két modell közt, valójában óriási az eltérés. Az Intensity fő pozitívuma, hogy nem zárja ki a külvilág hangjait. Ő nem is annyira felső szarvával, hanem inkább hangszórókamrájának szélével ékelődik a fülbe. Gumi belsejének köszönhetően szépen bent maradt, futáshoz tökéletesen bevált. Más kérdés, hogy a kamra tetején lévő, tojásdad kitüremkedés fél óra elteltével a mi fülünket alaposan nyomta már. Ez kellemetlen, frusztráló érzettel járt, ami elvonta figyelmünket a testedzésről és a zenéről, de nincs két egyforma fül, ezért lehet, hogy másnak fel sem fog tűnni az említett nyomás. Ezért célszerű a vásárlás előtti, személyes próba. máskülönben nagyon szépen belesimul a fülbe, ami hideg évszakokban, ha sapkát húznánk, különösen előnyös lehet.

A Victory nem szándékozott ilyen módon meglapulni. Szinte minden porcikájával igyekezett megtapadni fülünkben, cserébe picivel jobb, mondhatni kifogástalan stabilitást nyújtott. Szimmetrikus, aránylag szűk teste által ő már nem okozott fájdalmakat, viszont a gumicsővel ellátott szilikonbogyók igen markánsan kitöltötték hallójáratunkat. Emiatt enyhe nyomást eredményezett, és ami fontosabb, kizárta a külvilág hangjait. Ezért a Victory elsősorban olyan szituációkban lehet jó, amelyekben éppen erre van szükség (pl. edzőteremben), míg az Intensity épp ellenkező esetekben, kerékpározás vagy egyéb utcai sportoláskor jelenthet segítséget, hogy zenék közben is halljuk a körülöttünk lévőket.

Monster iSport Intesity és iSport Victory Bluetooth sportfülhallgatók

Hangminőség

Mindkét fülhallgatóra érvényes a Monster szignatúra, ezért akik ismerik és kedvelik a gyártótól megszokott hangzást, azoknak ezek sem fognak csalódást okozni. Karakterük dinamikus, puha és lendületes basszusokkal, simulékony közép és magas frekvenciákkal és nem túlbonyolított hangszínpaddal. A Bluetooth hallhatóan visszavett a részletekből, ezért akusztikus, kifinomult műfajok/motívumok megszállottjainak nem fog elégedettséget okozni az eredmény. Hozzátesszük, hogy a Bluetooth sportfülhallgatóknál eleve nem várhatunk el hifi hangélményt, hiszen e kategóriában ma még fontosabb az ergonomikus, tartós kivitel és a stabilitás. Néhány ismert felvételünket meghallgatva rajtuk, eleinte folyamatosan rá akartunk mutatni a háttérben rekedt, ködös részletekre, de bizonyos ponton túl alapvetően tudtuk élvezni a zenét, egyszerűen elfogadtuk, hogy ezúttal nem high end eszközről kell véleményt formálni. Mondanunk sem kell, hogy a tömörített, elektronikus műfajok hiányosságainak kompenzálására, mint korábban számos alkalommal, most is jótékonyan mutatkozott meg a Bluetooth és a Monster-hang általi lazaság.

Monster iSport Intesity és iSport Victory Bluetooth sportfülhallgatók

Összegzés

A két fülhallgató közül, ahogy fentebb is említettük, az iSport Intensity főleg akkor lehet praktikus, ha nem akarjuk kizárni a külvilág történéseit. A kényelmesebb, ergonomikusabb iSport Victory minden egyéb esetben alkalmas kiegészítőnk lehet, más kérdés, hogy mint mindig, a vezeték nélküliségnek, a különleges szabadságérzetnek ezúttal is feltétele van.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.