Meze Empyrean high end fejhallgató teszt

... de életre kelhet leMeze?

2018. november 20., kedd, 13:20

Meze audio hifi fejhallgató high end Meze fejhallgató hifi fejhallgató fejhallgató teszt high end fejhallgató Meze fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt high end fejhallgató teszt

A Meze Empyrean élő bizonyítéka annak, hogy a zenerajongók is csupán emberek - akik szeretnek határokat feszegetni és mélységeket feltárni. Mennyire tudunk közel férkőzni kedvenc zenéinkhez, mennyire azonosulhatunk a hangokkal? Az Empyrean készítői mindent megtettek azért, hogy a hallgató e végső célhoz transzportálódjon. Persze nem kevés pénzért.

Bevezető gondolatok

Az első, Magyarországra érkezett Meze Empyrean fejhallgatót nem tudtuk kíváncsiság nélkül fogadni. Elvégre a high end kategóriát is teljes egészében, igyekszik túlszárnyalni. Minden részletében az exkluzivitást sugározza, épp olyan felsőrendű és egzotikus, mint egy Pagani gépkocsi. A gyártó szerint az Empyrean egyike a ma létező leginnovatívabb füleseknek. Más szóval kivételesnek kell lennie.

Meze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgató hangszóró fejpárnaMeze Empyrean fejhallgató kábelMeze Empyrean fejhallgató fejpántMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgató fejpántMeze Empyrean fejhallgató fejpántMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgató kábelMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgató - Antonio MezeMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgatóMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóróMeze Empyrean fejhallgató doboz

Ahogy Antonio Meze, a cég alapítója és tervezője fogalmazott, e termék a szenvedélyből, kíváncsiságból és innovációból fogant. Tökéletes hangot kereső, szabadon kísérletező személyek munkájából jött létre. Valami rendkívülit próbáltak létrehozni, ami (legyünk őszinték) elkerülhetetlen ahhoz, hogy ebben az erős versenyben figyelmet érdemeljenek.

Meze Empyrean fejhallgató - Antonio Meze

A fejhallgatóban lévő hangszóró technológiáért a Rinaro Isodynamics nevű cég felel. Kutató-fejlesztő csapatuk az 1980-as évek óta aktívan vesz részt a síkmágneses rendszerek fejlesztésében, intézményük egyébként tőlünk nem messze, Ukrajnában található.

Meze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóró

A kézzel gyártott, ún. izodinamikus hangszóró felépítése önmagában szokatlan. Az üvegszál erősítésű ABS keretbe foglalt, mindössze 0,16 g tömegű (egyedi fejlesztésű izotropikus polimer, vezető réteggel ellátva) hangkeltő felületen ugyanis labirintushoz hasonló vonalakat találunk. Ezek valójában tekercsek. Az alsó, spirális felépítésű tekercs közvetlenül a hallójáratra néz, a középső és magas frekvenciákért felel. A fölötte lévő, hullámosan oda-vissza kanyargó tekercs pedig a mélyebb hangokat szólaltatja meg.

Meze Empyrean fejhallgató Rinaro Isodynamics hangszóró

A fejlesztők saját szabadalommal védett, ferromágneses lemezt is elhelyeztek a hangszóró és a fül közé. A gyártó leírása szerint ez a beiktatott réteg 1 dB-lel vagy 12 %-kal növeli a hatékonyságot és a demagnetizáló mező 95 %-át visszavonja a fej felől a hangszóróba. Kicsit nehéz mindezt értelmezni? Ne tessék aggódni, számunkra is van még új a nap alatt.

Meze Empyrean fejhallgató

Az odafigyelés azonban nem merült ki a hangszórónál. A külső alumínium vázat egyetlen tömb alumíniumból dolgozták ki CNC marással, ami kb. 20 órás munkafolyamat. És még nem mélyedtünk el a részletekben.

Meze Empyrean fejhallgató

Küllem

Vegyük alapul a legnagyobb hollywoodi kasszasiker sci-fi-akciófilm kelléktárát, keresztezzük egy steampunk fejhallgatóval és mindez lehetőleg menő, sötét színárnyalatú legyen. Az eredmény időtlen, hangszer jellegű és a maga módján hivalkodó, tehát high end. A Meze Empyrean részleteiben hosszasan lehet gyönyörködni, külsőre önmagában műalkotás, de még szép, hogy szép, ha már egy millió forintba kerül.

Meze Empyrean fejhallgató

A füles nyitott rendszerű, tehát zajos környezetben csak kompromisszumokkal használható. Az anyaga, illesztései, egyszóval a minőségérzet makulátlan. Ami egyeseket zavarhat, hogy az összkép nem igazán kompakt, sőt, hatalmas. Az ún. ovoid alakú fülpárnák is meglehetősen vastagok, ám szerencsére nem tehetetlen rongyként lapulnak ki a fül körül. A bennük lévő szivacsnak némileg feszes a tartása, így puhán és könnyedén érintkeznek a bőrrel.

Meze Empyrean fejhallgató

Egy 1,3 és egy 3 méter hosszú, OCC réz vezetővel készült kábel is része a csomagnak. A csatlakozófejek ugyancsak igényesek, a fejhallgató felőli oldalhoz 4-tűs mini XLR dugók illeszkednek. Az árért cserébe még örültünk volna egy szimmetrikus kábelnek, utóbbit opcionálisan rendelhetünk (2,5 mm-es, 4,4 mm-es Pentaconn és XLR végződésű kábeleket is kínál a Meze).

Meze Empyrean fejhallgató kábel

Használat közben

A fejhallgató tárolására szolgáló, számzárral ellátott alumínium koffer kétségtelenül ámulatot fejt ki a kicsomagolás pillanatában. Más kérdés, hogy nem annyira praktikus: kissé nagy ahhoz, hogy napi szinten nyitogassuk pl. íróasztalunk sarkán. Ezért célszerű egy állványt is vásárolni az Empyrean mellé.

Meze Empyrean fejhallgató doboz

Bejáratott állapotban került hozzánk, ettől függetlenül néhány napig még ízlelgettük, legtöbbet Lotoo PAW Gold Touch és Astell&Kern A&ultima SP1000 hordozható zenejátszókkal. Természetesen meghálálta, sőt, igényelte a minőségi elektronikát, de high end termékek esetében ez abszolút szokványos.

Meze Empyrean fejhallgató fejpánt

A komfortot illetően, ahogy fentebb is említettük, panaszunk nem lehet. Mindössze a körülöttünk lévők furcsa pillantásait kell megszoknunk, az Empyrean (egyik magyar jelentése: földöntúli) ugyanis terebélyességével megpróbálja elhitetni, hogy nem csak saját maga, hanem használója is egy másik bolygóról érkezett.

Meze Empyrean fejhallgató

Hangminőség

A Pink Floyd - Time c. számát elindítva magával ragadó, teljesen csupasz, ugyanakkor áramló és eleven jelenségként mutatkozott be a zene. A magas frekvenciákból hiányzott a szilárdság és tárgyilagosság, természetesen érkeztek, de közben mégis részletező, tagolt módon növelték a felbontást. Az Empyrean legnagyobb erőssége az a jelenlét-érzet, amit különösen akusztikus és hangszeres zenékkel képes kelteni. Inkább a fejben építi fel a színpadot, de azután, hogy létrehozta a sztereó tér középső mágikus gömbjét, nekiáll kifelé, a fejen kívülre is terjeszteni a zenét. A hallgatandó anyag ettől nagyszabásúvá, teressé válik. Eközben ami kicsit is sajátosan, bántóan, csúnyán szólal meg, azt szándékosan békén hagyja. A hibrid izodinamikus hangszóró karakterét csak minimálisan, szinte elhanyagolható szinten lehetett érzékelni a cintányérokon és az ércesebb énekhangokon. Eközben (még mindig a Time-on belül maradva) a szintetizátor és a basszusgitár őszinte döbbenetet váltott ki belőlünk.

Meze Empyrean fejhallgató

Igazi mindenevő is, tehát karakterét minden zenei stílussal egyformán előnyösen tudja kamatoztatni. Szükség esetén erőteljes, masszív ütemeket is képes mutatni (pl. a The Matrix c. filmből ismert Rob D. - Clubbed To Death hallgatásakor), egyfajta határtalanság érzet fenntartásával. Folyamatként, egységes egészként közli a zenét, az erőlködés nyoma nélkül. Hatalmas skálán, testességgel dolgozik, de közben nem feszes és nem áll neki pufogni.

Meze Empyrean fejhallgató hangszóró fejpárna

Az előző bekezdésben leszögeztük, hogy zeneileg nem válogat, ettől függetlenül igazán annak éri meg egyáltalán kipróbálni az Empyrean-t, aki szereti a nagyzenekari darabokat. Vivaldi Prestójától például azon nyomban lúdbőrös lett a karunk. Olyan volt, mintha a fejhallgató elvitt volna minket magával valahova, hogy egy történetet osszon meg velünk. Érzések, indulatok, szépség és félelem váltogatta egymást, miközben a hangszerekből különálló részleteket is észrevehettünk, de ezek egyikét sem akarta ránk tukmálni. Talán felesleges említenünk, hogy mindehhez makulátlan minőségű műsor is kellett.

Meze Empyrean fejhallgató

Az élénk, erős csilingeléseket is vissza tudta adni, de azokat egy kicsit a saját ízlése szerint kezelte. Az erőteljes, harsány ugrásoknál (nagyobb terhelésen) kissé kedvtelenné vált. Ez talán az egyetlen kompromisszumos tulajdonsága, amire felfigyeltünk. Ha viszont valaki meg akarja venni és azonnali meggyőzést akar, akkor az Eagles - Hotel California c. számát hallgassa meg rajta először. Váratlan távlatokat nyitott meg, mintha az első sorban ültünk volna, minden azonnal jött, mindenből sokat kaptunk, minden magától értetődött, még a közönség tapsolása is makulátlannak érződött. Az ilyen "akusztikus" mókákat szerette igazán az Empyrean.

Meze Empyrean fejhallgató

Végszó

A high end világa mindig is szubjektív volt és a Meze Empyrean debütálásától sem lesz kevésbé az. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miért érdemes ezt a fejhallgatót választani. Ha az exkluzivitástól és kifinomult esztétikai elemektől eltekintünk? Akkor leginkább azért érvelhetünk a Rinaro Isodynamics mellett, mert mindenki máshoz képest összébb húzták azokat a határokat, amelyeket eddig többnyire csak külön-külön fülesektől kaptunk meg. A termék szinte elérhetetlen ára talán biztosíték lehet arra, hogy hosszú évek múlva is ábránd legyen a tökéletes fejhallgatóra vadászóknak. Ez viszont értelemszerűen még nem jelenti azt, hogy az Empyrean a világ legjobb fejhallgatója (bizonyos aspektusaiban nem is próbál meg az lenni), utóbbit saját igényeink és ízlésünk szerint kell eldöntenünk. Ettől függetlenül rendkívüli termék.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.