Meze Audio Liric high end fejhallgató teszt

Semmi kétség

2022. február 15., kedd, 23:00

Meze audio hifi fejhallgató high end Meze fejhallgató hifi fejhallgató fejhallgató teszt high end fejhallgató Meze fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt high end fejhallgató teszt

A Meze Audio Liric hangja élettel teli, miközben mellőzi azt a szűkös, fojtogató sztereó hatást, ami miatt sokan lemondanak a zárt felépítésű fejhallgatókról. Hangszórójához még csak hasonlót sem gyárt senki. Formaterve túlzás nélkül művészi. Persze áráért cserébe ez a legkevesebb.

Hordozható kivitel

A Meze Audio Liric az első zárt fejhallgató, amelyben Rinaro Isodynamics hangszóró található. Utóbbi síkmágneses technológián alapul, de a hangkeltő réteg különböző részei felelnek a mély és magas frekvenciák megszólaltatásáért. A csupán 0,08 grammos membrán egy kör alakú és egy hosszú, kanyargós ösvényt tartalmaz. A hallójárat felé közvetlenül néző, kör alakú tekercs a középső és magas hangokért felel. A fölötte ívesen kanyargó rész a mélyebb frekvenciák megszólaltatását végzi. A hangszóróról további érdekességek olvashatók korábbi, Meze Empyrean fejhallgatóról készült tesztünkben.

Meze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgató fülpárnaMeze Audio Liric high end fejhallgató fülpárnaMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgató fejpántMeze Audio Liric high end fejhallgató fejpántMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgató kábelMeze Audio Liric high end fejhallgatóMeze Audio Liric high end fejhallgató tokMeze Audio Liric high end fejhallgató tokMeze Audio Liric high end fejhallgató tartozékokMeze Audio Liric high end fejhallgató hangszóróMeze Audio Liric high end fejhallgató hangszóróMeze Audio Liric high end fejhallgató mérésMeze Audio Liric high end fejhallgató mérés

A Liric zárt kivitelű, részben azért, hogy hordozható legyen. Így zajosabb szituációkban is alkalmazható (például egy irodában, vonaton stb.), ahol az Empyrean (vagy a továbbfejlesztett utódjának is tekinthető ELITE) kudarcot vallana. Annak érdekében, hogy ne kelljen nagyméretű koffer a tárolásához, kisebb fejpántot kapott a Liric, továbbá csomagoltak mellé egy szemgyönyörködtető, kemény falú védőtokot is, ami a legtöbb hátizsákban elfér.

Meze Audio Liric high end fejhallgató

Akusztikai törődés

A Rinaro MZ4 elnevezésű hangszóró önmagában technológiai különlegesség. Az is figyelemreméltó, ahogyan megoldották bezárását. Annak érdekében, hogy a zárt kamra ne tegye tönkre a zeneélményt, a fülpárnák belső szélein vékony árkot alakítottak ki. A hangszóró mögött keletkező mélyhangok ezekbe a precízen kivájt résekbe távoznak ahelyett, hogy a kamra belső oldaláról visszapattanva csak a hangszóró felületét terhelnék.

Meze Audio Liric high end fejhallgató fülpárna

Látható egy kis kör alakú fémbetét a fülhallgató külső oldalán. Az valójában egy nyomáskiegyenlítő nyílás, amelyet gondosan úgy méreteztek, hogy segítse a transzparens, áramló hangélményt. A hangszórókamra pereme magnéziumból, a kapszulát és fejpántot összekötő Y-alakú fémdarab alumíniumból készült. A fejpánt belseje rugóacél. El is várható az időtálló minőség egy olyan fejhallgatótól, amely jelenleg Magyarországon 800 000 forintért kapható.

Meze Audio Liric high end fejhallgató hangszóró

Küllem

A Meze Liric megjelenése ámulatba ejtő. Fényben, félhomályban, kézben tartva vagy állványon, minden lehetséges helyzetben magával ragadó látványt nyújt. Elismerést érdemelnek a szomszédban tevékeny fejlesztők, hogy ennyire művészi szintre képesek emelni egy műszaki eszköz formatervét. Minden részlet magasfokú igényességet sugároz, érzékelni lehet rajta a Meze munkatársainak lelkiismeretességét.

Meze Audio Liric high end fejhallgató

A magnézium, bőr és acél anyagokból összeszerelt ház csavaros illesztései, a rozéarany színű csatlakozókkal dekorált kábel... minden részlet alaposságról árulkodik. Két kábelt mellékeltek a fejhallgatóhoz, egy másfél és egy háromméteres hosszúságút (a fejhallgatóba 3,5 mm-es monó, a forrásba 3,5 mm-es sztereó Jack dugó illeszkedik, 3,5 -» 6,3 mm-es adapter is része a csomagnak). Sajnos szimmetrikus kábel nincs a dobozban. Hosszasan ecsetelhetnénk még a formatervvel kapcsolatos észrevételeinket, de a fényképek és a bemutató videó szavak nélkül is érzékeltetik a Meze törekvését.

Meze Audio Liric high end fejhallgató kábel

Használat közben

A méretet pontosan beállíthattuk. A fejhallgató viselés közben és kézben tartva sem zörgött, kotyogott. A hatalmas, fül köré fekvő párnák bőven elegendő helyet biztosítottak. Az oldalirányú és függőleges nyomás is elenyésző szinten maradt. Kis túlzással olyan komfortban volt részünk, mintha csak lebegett volna fejünkön a Liric.

Meze Audio Liric high end fejhallgató

Dicséretes a passzív zajszigetelő képesség is. A vastagon bélelt fülpárnák rengeteg hangot kiszorítottak, aminek köszönhetően már 30-40 %-os szintű terhelés mellett is sikerrel kizárhattunk olyan zörejeket, mint az emberi beszéd, számítógép zúgása, falióra kattogása, madárcsicsergés stb.

Meze Audio Liric high end fejhallgató tartozékok

A Meze Liric "hordozható" kivitelének bizonyos részei kifogásolhatók voltak. Tömegközlekedésre egyértelműen nem vittük volna magunkkal. Használaton kívül nem tudtuk olyan kicsire összecsukni, mint egy utazásra optimalizált fejhallgatót. A kábele nem tartalmazott mikrofonos headset modult. Ettől függetlenül simán elképzelhető, hogy valaki egy hosszú autóúton, a hátsó ülésen, vagy egy nem túl hangos vonaton utazva igényesen kikapcsolódjon a Liric társaságában.

Meze Audio Liric high end fejhallgató tok

Hangminőség

A Meze Liric belsejében lévő, 92 x 63 mm-es hangszóró frekvencia-átvitele 4 Hz-től 92 kHz-ig tart. Emellett impedanciája mindössze 30 Ohm, így már egy kisebb teljesítményű DAC vagy DAP társaságában is szólhat igazán hangosan. Karaktere semmihez sem fogható, ami logikus, mert más gyártók nem használnak ilyen hangszórót. A Rinaro fejlesztésének fő előnye, hogy a zenét gyors, teres és enyhén meleg érzettel képes visszaadni. Eközben a magas frekvenciák megszólaltatásában jóval határozottabb és kifejezőbb, mint a legtöbb hagyományos, síkmágneses fejhallgató.

Meze Audio Liric high end fejhallgató mérés

60-100 Hz-ig picit emelkedett, utána viszont 300 Hz-ig süllyedő görbét mutatott a Liric. Emiatt a mélyhangok gazdag, bőséges érzettel jelentek meg akkor is, ha intenzív információt (pl. üstdob, orgona) kellett megjelenítenie. Ugyanakkor basszusa mégsem vált dominánssá, a 100 Hz utáni óvatoskodásnak "köszönhetően". 3 és 6 kHz között két mély árok látszik. Viszont 16 kHz-nél felemelkedik a görbe, ami olyan értelemben különös látvány, hogy az általunk eddig mért (dinamikus hangszórós) fejhallgatók többsége inkább leereszkedett 10 kHz után.

Meze Audio Liric high end fejhallgató mérés

Bill Withers - Ain’t No Sunshine When She’s Gone

Az ilyen és ehhez hasonló zenékkel bámulatosan jól álltak tesztalanyunknak. A leghegyesebb és legélesebb részleteket még képes volt lazán elereszteni, emiatt (bár eleinte azt hittük, hogy a sok magas frekvenciás részlet fárasztó lesz) nem bántotta a fület. Életteli, friss, kerek érzettel kaptuk vissza Bill Withers koncertlemezét. Szépen átjött a hangfelvételben lévő, analógos zajjal átitatott lelkes közönség és a zenészek energikussága. A Meze Liric ügyesen kompenzálta zártságát, várakozást felülmúló, kiszélesített teret kaptunk.

Meze Audio Liric high end fejhallgató tok

Yuja Wang - Ravel: Piano Concerto in G Major, M. 83 - I. Allegramente

A sík hangszórómembrán szép árnyalással, realisztikusan adta vissza a zongorát. A kíséret beúsztatásai finomak voltak, telt, kerek érzetet kaptunk. Áramló és magabiztosan átadott részleteivel a Liric biztosított minket arról, hogy nem volt szándékában spórolni vagy visszafogni a zenéből. Kisebb terhelésen is teljesen elmerültünk a zongorajátékban, tudomást nem véve a körülöttünk telefonáló emberekről, falióra kattogásáról, telefoncsörgésről. A fúvósokat és vonósokat is lényegre törően és józanul mutatta a Meze. Minél nagyobb térben készült a zene, annál jobban elfeledkeztünk a fejünkön lévő fejhallgatóról. Szilárd, egybefüggő színpadot kaptunk, és ami különösen tetszett, hogy a zene elcsendesedése előtt még apró, érzékletes árnyalatokat lehetett megkülönböztetni egymástól. Dicséretet érdemelnek a Meze fejlesztői azért, hogy erősebb basszus információk esetén sem tűntek korlátoltnak, vagy dominánsnak a 100 Hz alatti frekvenciák.

Meze Audio Liric high end fejhallgató fejpánt

Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem

Holografikus térérzetet kaptunk, ámulatba ejtő realizmussal és (a szó pozitív értelmében) nyersességgel. Hallani lehetett a lélegzetvételeket, az énekesnő és a tér harmonikus egységet alkotott. A Liric szinte követelte, hogy csukott szemmel hallgassuk. Az ilyen jellegű, inkább neutrális, akusztikus hangszerrel kísért darabok álltak neki a legjobban, ezekkel tudtuk belőle kihozni a legtöbbet.

Meze Audio Liric high end fejhallgató

Dave Brubeck Quartet - Take Five

A cintányér gazdagsága először kicsit furcsán hatott. Itt érzékelhetően kissé elkülönültek a magashangok, ami egyesekre lehet, hogy túl közvetlen hatást gyakorolt volna. Nekik lehet, hogy jobb opció egy lágyabb tónusú fejhallgató. Viszont fontos megemlíteni, hogy fejhallgatós viszonylatban remek térérzetet kaptunk. A Liric szokatlanul megfogott módon jelenítette meg a hangszereket és rendkívül gazdagon adta vissza a cintányérokat, olykor a vártnál fűszeresebb magashangokkal, de a mi ízlésünknek még pont nem volt fárasztó.

Meze Audio Liric high end fejhallgató

Post Malone - Rockstar

A magas frekvenciák szokatlan frissességgel jelentek meg, ami fokozta az énekhang közvetlenségét és egy kis életet is adott a művésznek. Ez a szám rengeteg mélyhangot tartalmazott, amelyektől a Liric nem hőkölt vissza, viszont a hatásvadász brumm-csapdába sem esett bele. A dalszöveg a fejünk közepére úszott, de a visszhangok és effektek önálló, szélesebb körben épültek fel. Hallottuk ezt a számot már vadabb, erősebb tolmácsolásban is, de a részletesség és izgalmas térhatás miatt szívesen végig hallgattuk a Liric előadásában is.

Meze Audio Liric high end fejhallgató fejpánt

Linkin Park - Numb

Ez az album kevésbé állt jól a Liric-nek. Mély és közép frekvenciák terén ügyes maradt, de a magashangokban kialakult némi görcsösség, amitől zsúfolt, nehezen kibogozható volt a zene. A Linkin Park-hoz hasonló, keményebb zsánerek esetében kicsit lejjebb kellett tekerni a fejhallgató erősítő jelszintjét, de aki hajlandó EQ-val játszani, annak a 10-15 kHz közötti szakasz csillapítása még jelenthet megoldást.

Meze Audio Liric high end fejhallgató

Végszó

A Meze Audio Liric exkluzivitása megkérdőjelezhetetlen. Különleges hangkaraktere lebilincselő zenei élményt nyújthat, éneket és akusztikus hangszereket tartalmazó zenékkel garantáltan ámulatba ejtő. Viszont elektronikus effektekkel telepakolt, vagy metál irányba húzó darabokkal nem volt annyira kiemelkedő. Utóbbiakba néha kicsit belebonyolódott, ami halkabb járatással vagy EQ-val kompenzálható. Előnyei közé tartozik a viszonylag hordozható méret és a hatékonyan szigetelő, zárt kivitel. Külleme túlzás nélkül is luxusszínvonalú. Sebessége és térhatása mesteri. Viszont az ékszer szintű megépítettség, továbbá az egyedi hangzás prémium árat követel, ezért erősen szubjektív, hogy kinek ajánlható a Liric. Elsősorban azoknak, akik a rendkívüliből is a rendkívülit akarják.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.