Meze Audio 109 PRO fejhallgató teszt

Mindenre nyitott

2022. december 6., kedd, 11:15

Meze audio hifi fejhallgató Meze fejhallgató hifi fejhallgató fejhallgató teszt Meze fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt

Eddig jelentős rés tátongott a Meze 99 Classics és Meze ELITE fejhallgatói között. Legyen az hangsugárzó vagy füles, nem mindenki engedhet meg magának milliós hangrendszert. Ezért érkezett legjobbkor a Meze 109 PRO, a román cég első nyitott, dinamikus hangszórós modellje. Miután sikerült kipróbálni, kijelenthető, hogy ez az eddigi legerősebb hadüzenet a rivális óriások felé.

Tesztalanyunk kifejezetten otthoni zenehallgatáshoz készült. Nyitott kivitelű és gyártója külön megemlíti, hogy ez az eddigi legnyitottabb fejhallgatójuk. Mindössze egy vékony rácslemez és póklábakra hasonlító tartóidom áll a hangszóró és a külvilág között. Neve alapján úgy tűnhet, hogy az ELITE a 99 Classics sorozat továbbfejlesztett változata, de ahogy lentebb is kifejtjük, teljesen egyedi fejlesztés. Ára e sorok írásakor 330 000 forint. Vajon mit kap a vásárló ezért az összegért?

Meze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgató fejpántMeze 109 PRO fejhallgató fejpántMeze 109 PRO fejhallgató fejpántMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgató fejpántMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgató kábelMeze 109 PRO fejhallgató kábelMeze 109 PRO fejhallgató kábelMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgató kábelMeze 109 PRO fejhallgató tokMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgató hangszóróMeze 109 PRO fejhallgató hangszóróMeze 109 PRO fejhallgató hangszóróMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgatóMeze 109 PRO fejhallgató mérés

Hangszóró

A teljesen házon belül kidolgozott és gyártott, 50 mm-es dinamikus hangszórót, kimerítő anyagvizsgálat előzte meg. Annak érdekében, hogy a merevség és tömeg egyensúlyban maradjon, szénszállal erősített cellulóz membránt alkalmaztak.

Meze 109 PRO fejhallgató hangszóró

A stabilizáló gyűrű réz és cink ötvözete, amely a gyártó közleménye alapján komoly torzításcsökkentő tényező. Réztekercs és neodímium mágnes segít a felület mozgatásában, ezeknek CNC technológiával formált alumínium keret biztosít otthont.

Meze 109 PRO fejhallgató hangszóró

A dóm pereme (vagy, ahogy a gyártó fogalmaz, tórusza) mindössze 22 mikron vastag, berillium bevonatú, félkristályos polimer réteg. PVD eljárással hordták fel rá az említett fémet annak érdekében, hogy merevsége és teherbírása erősödjön. Akusztikai okból pontosan 45 fokos vájatokat alkalmaztak a perem mentén.

Meze 109 PRO fejhallgató hangszóró

Küllem

A csomagolás felelősei kétségtelenül PROfik. Dobozát eleve szemgyönyörködtető grafika díszíti, mintha nem is fejhallgatót, hanem szépségipari terméket rejtene. A vaskos fedelet felemelve igényes hordtáska vonzza magára a tekintetet, fekete műbőr borítással és bársonyos belső fallal. A kemény falú tok cipzárral nyitható, falai rendkívül kemények, mégsem érződik nehéznek, ahogy tartalma sem.

Meze 109 PRO fejhallgató tok

A 109 PRO nemcsak a Meze, hanem minden általunk eddig kipróbált fejhallgató közül a legszebbek közé sorolható. A formaterv esztétikája bámulatos. Merészen alkalmaz különféle alakzatokat, a fát fekete és rozéarany hatású fémelemekkel kombinálja, giccses összkép nélkül. Fenntarthatóságra hivatkozva (a fejpánt belső méretállító sávját leszámítva) nincsenek törékeny műanyag részei, amiért elismerés jár.

Meze 109 PRO fejhallgató fejpánt

A jobb és bal hangszórókamrát egyetlen fémhíd köti össze. A rugós szárbetéttel felfüggesztett fejpánt kecses V-alakban összeérő alumínium nyúlványon pihen. Utóbbi szinte folyékony hatású, mintha a fejpánt épp réz színű cseppeken lógna. A centrikusan rögzített kamrában lévő dinamikus hangszóró kívülről és belülről is remekül látszik. A membrán és a fölötte fénylő méhsejt mintás védőrács már önmagában szemgyönyörködtető látvány, hifi őrülteknek biztosan.

Meze 109 PRO fejhallgató

A jobb és bal oldali kamra aljában egy-egy 3,5 mm-es Jack aljzat fogadja a tartozék kábelek csatlakozóit. A csomagolásban lévők forrás felőli oldalát 3,5 mm-es sztereó Jack dugóval szerelték, amely (ugyancsak tartozék) adapterrel átalakítható 6,3 mm-esre.

Meze 109 PRO fejhallgató kábel

Megjegyzés: maximalistáknak érdemes a gyártó által mellékelt helyett kipróbálni a Meze magasabb minőségű kábeleinek valamelyikét is. A gyártó kínálata nemrég új taggal bővült, amely kifejezetten 109 PRO és LIRIC modellekhez ajánlott. Mi is ezzel végeztük a teszt 90%-át, mert az alap fekete kábel túl nyerssé tette a hangzást. Korábbi Meze fejhallgató kábel csoporttesztünkben igyekeztünk rámutatni, hogy miért érdemes foglalkozni a Meze által készített, Magyarországon is kapható alternatívákkal.

Meze 109 PRO fejhallgató

Használat közben

A 99 Classics modellek esetében is pozitív értékelést kapott a komfort és a 109 PRO még azokhoz képest is kényelmesebb. A fejmérethez automatikusan igazodó fejpánt precízen illeszkedik, ugyanakkor csekély mértékű felső nyomást fejt ki a koponyára. A fülpárnák kárpitozása rendkívül lágy tapintású, memóriahab bélésük másodpercek alatt rásimul a fejre. A mellkashoz érő kábel séta közben enyhe zörgést okozhat, de legtöbben úgyis ülve (vagy tegyük fel, kanapén heverve) fogják használni. Ezt leszámítva nehéz negatívumokat keresni. A puha párnák kissé melegíthetik a fület, ami nyáron füllesztő lehet, de ugyanez kijelenthető bármely vetélytársról is.

Meze 109 PRO fejhallgató

Igaz a gyártó honlapján olvasható szöveg, miszerint használat közben nem szabadna tudomást venni a fejhallgatóról és a 109 PRO esetében ez megvalósul. Hosszú órákat lehet vele eltölteni anélkül, hogy bármelyik irányból nyomna, feszítene akkor is, ha tulajdonosa szemüveges, vagy kicsit nagyobb fejjel rendelkezik.

Meze 109 PRO fejhallgató

Felvétel után az elemek tartották pozíciójukat, a pánt nem lötyögött, az illesztések nem kattogtak, néma csendben feküdt fejünkre a plüss és műbőr kombináció. Nyitott kivitele miatt zajos szituációban történő használatra nem alkalmas. Utazásra nem ajánlható, mivel a külvilágból származó mélyhangok teljesen elnyomhatják a hangszóró basszusát. Arra készült, hogy csendes, nyugod körülmények között használják.

Meze 109 PRO fejhallgató

Teszteléshez RME ADI-2 DAC FS fejhallgató erősítővel egybeépített D/A konvertert használtunk, ami AudioQuest Carbon USB kábellel volt egy iMac-hez csatlakoztatva. Mindez IsoTek V5 Corvus szűrőn keresztül kapta az áramot, melynek létjogosultságát hamarosan, egy másik cikkben fogjuk kifejteni. A Meze 109 PRO sok járatást igényel. 50 óra folyamatos használat legalább ajánlott, de 100-150 óra után is érezni lehetett finomodást. A lenti sorok kb. 200 óra járatás után kerültek monitorra.

Meze 109 PRO fejhallgató fejpánt

Hangminőség

Szakíróként óvatosan kell használni az olyan szavakat, mint kiválóság vagy tökéletesség. Nemcsak azért, mert marketinggel áztatják át a mondanivalót, hanem azért is, mert nincsen olyan fejhallgató, ami mindenkinek, minden zenével tökéletes. Viszont, ha arra keresünk választ, hogy félmillió forint alatt hogyan tárható fel nagyzenekari mű a leghatékonyabban, akkor a Meze 109 PRO után kevés alternatíva jutott eszünkbe. Zenehallgatás közben semmi nem jött a nyelvünkre, ami ma ennyi pénzért ilyen magas felbontásra alkalmas úgy, hogy közben basszusban is magabiztos, zavaró pufogás és brummogás nélkül.

Meze 109 PRO fejhallgató kábel

Felbontás alatt a háttérben lévő, csendből óvatosan kibontakozó részletek megjelenítése értendő. Az orgonasípok visszhangjai a magasztos Notre Dame falai közt. A hangszerek gombjainak kattanása, a zenészek székeinek halk reccsenése egy Yuja Wang albumon. Aki szeret ilyen finom motívumokkal csemegézni és inkább akusztikus műfajok kedvelője, eleve jól szórakozhat. De a részletesség figyelése csak egy lehetséges út a sokból. A 109 PRO mélyhangjában lappangott egy kis játékosság, de még épphogy nem billent át feltűnően lusta vagy meleg tónusba. De hiba lenne csak a frekvenciákat ecsetelni, mintha pusztán azok számítanának. Sokkal fontosabb, hogy a fejhallgató hogyan pakolja használója fejébe a zenét.

Meze 109 PRO fejhallgató

Dave Brubeck - Take Five

A cintányér rá jellemző, fémes tónussal szólalt meg. Friss, lélegző térben rajzolódtak ki a zenészek. A szaxofon közelebb érződött, mint két társa. A nagybőgő érzékletes támasztékot nyújtott partnereinek. Mély pendülései szétterültek a térben, de nem folytak bele a többi hangszer sávjába. Ha egy szóval kellene jellemezni, amit a Take Five közben gondoltunk, az a tisztaság volt. Transzparens, holografikus színpadképben jelentek meg a bandatagok, inkább stúdiós őszinteséggel. A 109 PRO nem akart gyengéd, kényeztető módon közölni, inkább a pontosságra és sebességre épített.

Cassandra Wilson - Red Guitar

A legelső gitárpendüléstől kezdve nem fejhallgató, hanem fejbe helyezkedő tér jelenítette meg a zenét. A legapróbb rezdüléseket is egyértelműen nyomon lehetett követni. Az énekhang a koponya kellős közepébe irányult. Itt több hangszerből épült fel a zene és mindegyik teljesen elhatárolódott egymástól. A basszus óvatosan lágy volt, a dinamikai arányok életszerűek maradtak. A magashangok kicsit fűszeres, kontrasztos érzettel adták vissza a rumbatököt és az intenzívebb ritmusgitár pengetéseket. Mindez nagy hangerőn fényes hatást okozott. Nekünk ez rövid távon még nem okozott fárasztó mellékhatást. Nem árt figyelembe venni, hogy a 109 PRO inkább közepes terhelésen kiegyensúlyozott. Tesztelés közben nem éreztük szükségét, hogy -30 dB fölé tekerjük az ADI-2 DAC FS potméterét (Lo-Power módban). Az információmennyiség megdöbbentően gazdag volt, de csipetnyi érzelmességért még hálásak lettünk volna, ám akkor senki nem venné meg a (többször) drágább riválisokat.

Meze 109 PRO fejhallgató

UNKLE - Restless (Feat. Josh Homme)

Elveszve félúton az alternatív, hard rock és elektronikus műfajok között, ez a zeneszám bebizonyította, hogy a 109 PRO könnyűzenével is egész magabiztosan bánt, még ha nem is ez jelentette fő erősségét. A mélyhangokat logikusan nem adta vissza olyan masszív, combos mértékben, mint kommerszebb társai. Emiatt egyesek száraznak találhatják karakterét. Más kérdés, hogy a Restless-t ritkán hallottuk ilyen részletességben. Ügyelt a háttérben rekedt effektusokra, szépen elszeparálta a fakóra kevert énekhangot és megőrizte a gitár fűtöttségét. A lábdobon még szubjektíven elfért volna egy kis plusz súly és erő, de akkor borult volna a jazz és klasszikus daraboknál méltatott kiegyensúlyozottság.

Meze 109 PRO fejhallgató fejpánt

Post Malone - Wow.

Hogy a basszus határait ténylegesen fel tudjuk mérni, olyan műre is szükség volt, amit eleve irreálisan sok mélyhanggal kevertek. Post Malone munkája ideálisnak bizonyult. A 109 PRO képes volt egészen mélyre lehatolni, hogy a legvastagabb, töményen morajló basszusból is kínáljon. A digitálisan agyonfűszerezett énekhang kissé karcosan jött át rajta, ezért automatikusan lejjebb vettünk a jelszintből (hangerőből). A Wow. kommersz füleseken és autóhifis mélyládákon legendás hatást tudott kifejteni, a Meze kicsit szájhúzósan, de sajátos komolyságát megőrizve adta tovább nekünk.

Meze 109 PRO fejhallgató mérés

2-3 dB-lel emelkedett basszus járul hozzá a zamatosabb ütemekhez és élvezhető mélyhangokhoz. 2 kHz-ig lenyűgöző linearitást mutat a görbe. 4 és 9 kHz-nél jelentős hegycsúcs figyelhető meg. Valószínű, hogy ezek okoznak magas terhelésen kissé éles, kontrasztos hatást.

Meze 109 PRO fejhallgató kábel

Alternatívák

Aki inkább zárt fejhallgatót keres, hasonlóan gyors és precíz karakterrel, annak érdemes elolvasni a Beyerdynamic T5 3rd Generation tesztet. Az 70 000 forinttal drágább, viszont zajosabb szituációban is használható marad, kevésbé engedi be a külvilágot. Említhetők opciók, mint az univerzálisabb tehetségként elkönyvelt Focal Clear Mg (600 000 Ft) vagy a térbajnok Sennheiser HD 800 S (760 000 Ft), de a Meze hozzájuk képest jelentősen olcsóbb. Miközben hangban nincs ilyen arányú különbség. Gyors összehasonlítás után számunkra szubjektíven az derült ki, hogy a HD 800 S (hozzá kell tenni: gyári kábellel!) fakóbb és szárazabb. Hozzá képest egy PCUHD kábeles Meze 109 PRO élénkebb, közvetlenebb karaktert biztosít. Ideje, hogy a konkurensek felkössék a nadrágjukat!

Meze 109 PRO fejhallgató

Végszó

A Meze 109 PRO lenyűgöző részletességgel jelenít meg magas felbontású műsorokat. Mélyhangja PROfin adagolt, szükség szerint telt, de sosem túl domináns. Középső frekvenciái holografikusak és néha szinte zavarba ejtően őszinték. A magashangok könnyen nyerssé válnak, ami megfelelő kábellel és elektronikával elkerülhető. Dinamizmusa lenyűgöző, gyors és határozott módon bontja ki a csendből megjelenő hirtelen részleteket. Az összkép könnyű, miközben az energiák szilárd érzettel teleportálódnak a hallgató fejébe. Szubjektív véleményünk, hogy a PCUHD kábellel kiegészített 109 PRO a legjobb ár/érték arányú nyitott fejhallgató, amit eddig a román cégtől kipróbálhattunk. Elsősorban komolyzene kedvelőknek ajánlott. Elektronikus és rock rajongókat is rabul ejthet, de nekik (is) érdemes mihamarabb kábelt cserélni a PCUHD vagy hasonló minőségű alternatívára. Vadabb stílusokra kissé szigorúan reagálhat, ezért helyeztük gondolatban előrébb a szimfonikus zenei oldalát. Enyhén feszesebb és komolyabb karakterű az átlagnál, de gyorsasága, felbontása, térábrázolása, játékosan könnyű mélyhangja és jelenlét érzete bőven kárpótol érte. Kimagasló összképet nyújtó tesztalanyoknak Kiváló Termék cédulát szoktunk adni. A Meze 109 PRO fejhallgatónak is odaadjuk ezt a virtuális elismerést, de úgy, hogy szettben tekintünk rá, a külön megvásárolható PCUHD kábellel. Úgy képes teljesen megváltoztatni a játékszabályokat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.