Meze 99 Neo fejhallgató teszt

2019. február 6., szerda, 23:15

Meze audio hifi fejhallgató Meze fejhallgató hifi fejhallgató fejhallgató teszt Meze fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt

Azután, hogy a Meze 99 Classics fejhallgatóval sikerült egészen baráti kapcsolatba kerülni, izgatottan markoltuk fel a gyártó nagyon hasonló, de olcsóbb és inkább mobil használathoz illő, 99 Neo modelljét.

Meze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgató fejpántMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgató tartozékokMeze 99 Neo fejhallgató fejpárnaMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgató tertozékokMeze 99 Neo fejhallgató tokMeze 99 Neo fejhallgató tokMeze 99 Neo fejhallgató tokMeze 99 Neo fejhallgató hangszóróMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatókMeze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatókMeze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatókMeze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatókMeze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatókMeze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatókMeze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatókMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgatóMeze 99 Neo fejhallgató dobozMeze 7N OCC fejhallgató kábelMeze 7N OCC fejhallgató kábelMeze 7N OCC fejhallgató kábelMeze 7N OCC fejhallgató kábel

Aki olvasta tesztünket a Meze 99 Classics-ről, az tudja, hogy pozitív meglepetés volt számunkra, és az alig több mint 100 ezer forintos fejhallgatót nagyon megszerettük. Annak ellenére, vagy talán éppen azért, hogy nem a megszokott, vagy elvárt receptet követte.

Meze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatók

99 Neo

A 99 Neo a 99 Classics egy kicsit olcsóbb változata. Kisebb impedanciával rendelkezik, így hordozható lejátszókhoz is bátran használható. Ez a modell meseszép diófa helyett, csupán műanyag testet kapott. Ha bármely okból a tulajdonosa esetleg utcán szeretné viselni, akkor a Neo kevésbé kelt feltűnést, mint a fával burkolt Classics. Ez tulajdonképpen jó tulajdonság, ami ráadásul az árat is csökkenti. Bár, a 99 Neo még úgy sem érződik igazán utcai modellnek, hogy kábelén ott van a mikrofon és a hívásfogadó gomb, és hogy az alapcsomag része egy félkemény tok. Ezt nem tudjuk zsebünkbe hatogatni, és a pántjai miatt, még így feketében is, talán túl elegáns az utcára.

Meze 99 Neo fejhallgató tok

99 Luftballons

Nem hiszik, hogy mobilhoz szánta a 99 Neo-t a Meze? Akkor vessünk egy pillantást az impedancia értékre a leírásában. Már a nagyobb, Classics modell sem számít ebben nehéznek a maga 32 ohmjával, a Neo azonban könnyű, mint egy léggömb. Mindössze 26 Ohm, tehát az okostelefonok, laptopok, tabletek és más, jellemzően nem "hifi" eszközöknek könnyű dolga van, amikor ebből a fejhallgatóból kell nagy hangerőt kicsalogatniuk. Már amennyiben van fejhallgató kimenetük.

Meze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatók

Igen. Tény, hogy egyre több telefonból marad ki a fejhallgató kimenet minden formája. Vigasztalódhatunk az LG G7 Quad DAC rendszerével és a ténnyel, hogy az a típus MQA képes. Miközben az LG zászlóshajója a csúcsmodellek között az egyik legrövidebb üzemidővel "kényeztet". Sovány vigasz ez az USB C és Lightning csatalakozókba kényszerített fülhallgató adapterek korában.

Pedig a Meze 99 Neo tényleg képes magából annyi hangot kipréselni a füleink irányába, ami elég egy jókora adag városi zaj túlharsogására. Vagy akár arra is, hogy ne halljuk, ahogyan a gyermekünk az irodánk ajtaján kopogtat, egyre erősebben...

Meze 99 Neo fejhallgató

99 Problems

Beszéljünk a hangról! Ha a teszthez jó fajta fejhallgató erősítőt és DAC-ot használunk, akkor a Neo sajnos nem tudja azt, amit a nagyobb testvére, a Classics. Ha csak egy csipetnyivel is, de elmarad mögötte térélményben és nyugalomban. Egy szerény kompromisszumot vállal mindabból, ami a drágább modellt igazán érdekessé teszi, s közben nem ölt magára új gúnyát. Nem vesz fel új allűröket, nem próbálkozik más taktikával. Egyszerűen csak egy picivel üresebb, szegényesebb. Már ha közvetlenül a Classics-szel hasonlítjuk össze, A-B tesztben.

Meze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatók

Ha azonban egy szerényebb erejű forrással, mondjuk egy felső kategóriás telefonnal, vagy középkategóriás hordozható lejátszóval hozzuk össze, akkor a különbségek elkezdenek egy picit a Neo javára alakulni. Megjelenik a zenében egy kis adag rámenősség, egy egészen csipetnyi agresszió. A kenguruk földjéről származó Tame Impala legutóbbi lemezét épp úgy élvezettel tálalja, mint Katy Perry táncdal-iparművész kisasszony munkásságát. Nervo ikrek? Ők is kellemesen megférnek a fejhallgató bal- és jobb oldali hangszóróiban.

Meze 99 Neo fejhallgató

Mivel a Neo tesztjét a Classics eredményeire alapozva, azzal folyamatosan összehasonlítva végeztük, inkább nem rabolnánk a Kedves Olvasó idejét a dalonkénti beszámolóval. Ehelyett az általános eredményre fókuszálunk, ami a Neo esetében picit hangsúlyosabb magastartományt és egészen apró dinamikai többletet ad. Ezért cserébe el kell engedjünk egy picit abból a kellemes, pihentető karakterből, ami a Classics egyik fő erénye.

Meze 99 Neo fejhallgató fejpánt

Kinek ajánlhatjuk ezek után a Meze 99 Neo-t? Talán azoknak, akik az énekhangban keresik a zene értelmét. Azoknak, akik többre tartják egy gitár sírását, mint egy komplett nagyzenekar zendülését. S főként azoknak, akik már majdnem megvették a Classics-et, de nem szeretnének hozzá DAC-ot, igényes fejhallgató erősítőt venni, további 100 000 Ft értékben. Ez egy racionális kompromisszum, ahol pontot lehet tenni a történet végére. Nincs több költekezés. Legalább egy-két évre...

Meze 7N OCC fejhallgató kábel

7N OCC

A 99 Classics tesztjében megemlítettük, hogy a Meze józanul árazza az olyan tartozékokat, mint az alap kábelek, vagy a fülpárnák. A 7N OCC kábel esetében azonban már nem a baráti ár volt a cél. Tény, hogy a kábel-specialista gyártók kínálatában akadnak bőven 150 000 Ft feletti darabok is, de a Meze kb. 40-50 000 Ft-os ajánlata még így is súlyosnak érződik. Elvégre a 99 Classics ára alig több mint kétszerese ennek a kábelnek. Arányok kérem, arányok...

Meze 7N OCC fejhallgató kábel

Na de jól szól?

A 7N OCC kábelt használva a hang békésebb, a zeneélvezet még elmélyültebb lett. Kicsit még nyugodtabb, még visszafogottabb a rendszer. Sőt, mintha még a rámenősségéből is veszített volna egy picit az amúgy sem harapós fejhallgató. Pedig a madzag ellenállása, nagyjából a gyári kábel értékének egyharmada. A fonott szerkezet pedig ilyen kis áramerősségnél, ennyire kézzelfogható vastagságú szigetelőkkel, még nem kellene nagyon beleszóljon a hangba. Vagy mégis? Lehet, hogy jobban oda kellett volna figyelni a feszültséggel mindig túltöltött elektrotechnika tanár szavaira?

Meze 99 Neo fejhallgató

Persze, ha már teszten volt a Neo és a Classics is, mindkettőt bekötöttük a fonott rézkábellel. Bár az alacsonyabb ellenállás vonzó lehet egy mobil eszközzel használva, a Neo szinte semmi kézelfogható, vagy egyértelmű előnyt nem mutatott a drága kábellel. Sőt, a saját, szokatlanul rövid vezetéke mintha felülmúlta volna mind a gyártó extra 7N OCC, mind a másik - alap - 3 méteres "drótját".

Meze 99 Neo és 99 Classics fejhallgatók

Lássuk, mit nyert a 99 Classics

Egy kis könnyedséget, egy egészen csipetnyi nyitottságot és szélesebb színpadképet. Persze ehhez ismét végig kellett rágni pár demófelvételt, de a tapasztalatok dalonkénti sorolásával most nem fárasztanánk a Kedves Olvasót, hiszen jelen esetben egy már ismert karakterű fejhallgató tuningjáról van szó, s nem pedig egy új termékről.

Meze 99 Neo fejhallgató

Ajánlások

Mint írtuk, a Meze 99 Neo könnyen ajánlható, hiszen egy kis kompromisszumot kell csak vállaljunk, cserébe pedig érezhető pénzmennyiség marad a zsebünkben. A Neo esetében ugyanis (talán) kevésbé csábulunk el egy jó DAC irányába.

A 7N OCC kábel ajánlása már egy picit nehezebb kérdés. Tény, hogy jót tesz a Meze 99 Classics hangjának, ám ilyen áron már akadhatnak kihívói is. Tehát, mielőtt letennénk érte a pénzt az asztalra, könnyen lehet, hogy meghallgatunk még pár kábelt és a végén egészen beleszédülünk a drót mizériába.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.