MEE Audio M6 PRO IEM fülhallgató teszt

Profi átmenet

2019. július 4., csütörtök, 18:55

MEE audio hifi fülhallgató Bluetooth fülhallgató MEE Audio fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt MEE Audio fülhallgató MEE Audio Bluetooth fülhallgató MEE Audio fülhallgató teszt

A professzionális fülmonitorok a hifi fülhallgatók közeli rokonai, sőt, a két kategória bizonyos területei mára összemosódtak. Olyannyira, hogy néha már jobban megéri IEM fülesben gondolkodni még akkor is, ha a leendő tulajdonos nem profi zenész. Az M6 PRO aránylag jó áron kínál olyan extrát, ami újdonságként hat ebben a kategóriában, ugyanis szükség esetén Bluetooth fülessé alakítható.

Stúdióból a valóságba

A fülmonitorok egyértelmű előnye, hogy a rajtuk lévő kampószerű merevítéssel szinte megkapaszkodnak a hallószerven, így pl. az okostelefonokhoz mellékelt, standard fehér megoldásokhoz képest sokkal jobb stabilitást nyújtanak. A legtöbb IEM azonban nem tartalmaz mikrofonos headset modult. Frissen kicsomagolva még a MEE Audio M6 PRO (kb. 30 000 Ft) sem. A dobozában való további bányászat után viszont előkerül egy rövidke kábel, rajta egy akkumulátoros és egy mikrofonos headset modullal. Az M6 PRO moduláris kialakításának köszönhetően tetszés szerint átalakítható vezeték nélkülivé, ha például az okostelefonon nincsen 3,5 mm-es Jack kimenet. Vagy egyszerűen nem a színpadon, hanem mondjuk az irodában szeretnék tovább kamatoztatni a fülhallgató előnyeit (és néha esetleg telefonálni egyet).

MEE Audio M6 PRO fülhallgató tartozékok

Küllem

A 10 mm-es dinamikus hangszórót tartalmazó kapszulák műanyagból készültek. Nálunk a fekete (vagy inkább félig áttetsző sötétszürke) verzió volt, de megvásárolható teljesen átlátszó is, ilyen transzparens kivitel látható (vagy diszkrét megjelenése által pont hogy nem látható) sokszor a színpadi zenészeken is. A hangszórókamra kicsi és kompakt, egyáltalán nem hivalkodó. Mivel lapos és nem áll ki a fülből, sapka is húzható rá.

MEE Audio M6 PRO fülhallgató

Pozitívum, hogy a gyártó az átlagosnál hosszabb tokot mellékelt, amelyben kényelmesen elfér valamennyi tartozék. Utóbbiak közé tartozik egy pár T200-as Comply párna is. A hagyományos, 1,5 méteres vezeték rugalmas, köpenye lágy érintésű, nem tapad a bőrhöz. A Bluetooth vevőn a mai szokásoknak megfelelően, egy-egy kapszulában kapott helyet a mikrofonos headset, illetve az akkumulátor.

MEE Audio M6 PRO fülhallgató T200 fülilleszték

Használat közben

A hangszórókamra viszonylag egyszerű formájú, ami a kedvező árért cserébe érthető. Így azonban a felhasználó nem érzi azt a fajta diszkrét és feszes illeszkedést, mint a felsőkategóriás IEM füleseknél. A fülhorgos kialakítás ellenére határozottan be kell dugni a fülbe. A gumis illesztékkel szinte mindig olyan érzést kelt, mintha menten kipottyanna. Szerencsére a Comply párnával nincs ilyen gond, sőt, viszont 1-2 hónap elteltével újabbakat kell vásárolni. Nemcsak stabilitása miatt ajánlott a szivacsbogyók használata, hanem a zajszűrés miatt is (a standard, gömb alakú gumik szűrése csak átlagos). Ha valaki kimondottan erős zajban használná, akkor érdemes kipróbálni a harangos kialakítású illesztékeket is.

MEE Audio M6 PRO fülhallgató

A kábelhez szánt csipeszt nem véletlenül mellékelték. Célszerű azzal ruhánkhoz rögzíteni a vezetéket, vagy a póló alá fűzni, mert pl. séta közben elég határozottan hallatszik a zörgése, ha valamihez hozzáér.

MEE Audio M6 PRO fülhallgató

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire problémás a fülhallgatót vezeték nélkülivé alakítani? Nem igazán jelent gondot, pár másodperc alatt elvégezhető. A párosítás hasonlóan gyors és könnyű. A vezeték nélküli hatókör kb. 10 méter papíron, a valóságban is egész meggyőző. Nyitott ajtók mellett, ha kisétáltunk az erkélyre vagy a szomszéd helyiségbe, a vezeték nélkül párosított számítógép szaggatás nélkül továbbította a zenét. Azt azonban nem árt tudni, hogy a mikrofon zajos környezetben nem igazán jó minőségben rögzíti a beszélő hangját.

MEE Audio M6 PRO fülhallgató

Hangminőség

A MEE Audio M6 PRO hangja első pillanattól kezdve egyértelműen jobban kidolgozott és dinamikusabb, mint bármilyen mobiltelefonhoz mellékelt fülhallgatóé. A kb. 30 000 forintos ár tehát nemcsak a Bluetooth adapterre és a 7 különböző pár fülillesztékre megy el, hanem az átlagostól fejlettebb hangminőségre is.

MEE Audio M6 PRO fülhallgató

A basszus megfogott és feszes volt. Cseppet sem erőtlen, ha mégis annak tűnt, az csak azért lehetett, mert kicsúszott a fülilleszték. Nem erőlködő és pufogó, hifis módon kontrollált ütemek szólalnak meg, szükség esetén kellő erővel. Pl. a Prodigy vagy Post Malone számait hallgatva egészen mélyről érkező morajlásokat, impulzusokat lehetett felfedezni. A középső frekvenciák közlésmódja könnyed és tárgyilagos volt. A magashangokra szokatlan frissesség volt jellemző, emelt hanerőn kicsit élesebbé vált a hangja. Ebben tért el a nála (kétszer, vagy többször) drágább fülesektől. Nem nyitotta olyan szélesre a magas frekvenciák "repterét". Kicsit megragadta és fogva tartotta a részleteket. Kimért jellege praktikus azoknak, akik egyszerűen csak nem akarnak lemaradni egy felvétel fontos részleteiről. Ez a hang azonban kevés azoknak, akik a legfinomabb rezdüléseket érzékien felépített, mély színpadról akarják visszahallani.

MEE Audio M6 PRO

Aki elnézi enyhén pedáns jellegét, az hosszútávon megbízható munkaeszközt és részletekre szinte mindig rámutató, hűséges társra találhat az M6 PRO-ban. A játékos basszus és fegyelmezett dinamika mellett a sztereó középpont is egész stabil volt. Ezáltal nemcsak elektronikus, hanem hangszeres műfajokat is kontrolláltan, tompítás nélkül adta vissza a füles. Vegyünk egy példát: Rodrigo y Gabriela - Diablo Rojo. Két klasszikus gitár, amelyeken egy férfi és egy nő heves játékot folytat. A sztereó tér mozgalmas, a dinamika szó szerint ütős volt. A hangszerekre tenyérrel mért ütéseket a dobhártyánk is érzékelte. A húrok a hallgató koponyájának közepére irányulnak. Még nem érezni a drágább audiofil fülesekre jellemző intim közelséget, de a hangszerek egyértelműen tisztán rajzolódtak ki. A leghevesebb átvezetőknél talán a vártnál élénkebben zörrentek, csörrentek a húrok. Ekkor hallhatóvá vált az M6 PRO saját hangja, önálló íze. Ezzel együtt, ha az árát vesszük figyelembe, akkor a kategóriájához mérten egyáltalán nem teljesített alul.

MEE Audio M6 PRO fülhallgató

Bluetooth-on keresztül kissé kásássá és tömörré váltak a magas frekvenciák (ahhoz képest, ami kábelen volt tapasztalható), ami érthető, hiszen a jel óhatatlanul degradálódik, míg a vezeték nélküli vevőig eljut. Emellett a dinamika is picit összenyomódott, a sztereó középpont, a basszus ereje és a kissé emelkedett közlésmód viszont javarészt megmaradt. Hozzá kell tennünk, hogy a vezeték nélküliség kompromisszumaival együtt sem kell szégyenkeznie az M6 PRO-nak más, hasonlóan árazott Bluetooth fülesekkel szemben. Utóbbiak ráadásul egyáltalán nem használhatók kábellel.

MEE Audio M6 PRO fülhallgató

Végszó

A MEE Audio M6 PRO remek választás lehet pl. olyan sokat utazó hobbi zenészeknek és/vagy zenekedvelőknek, akiknek telefonhoz kapott gyári fülhallgatója épp elveszett, vagy elromlott. Szeretnék a zenéiket kicsit mélyebben megismerni, akár saját magukat tisztán visszahallgatni. Ha pedig épp nem kreatív tevékenységüket űzik, akkor otthon vagy útfélen a vezeték nélküliség szabadáságát is élveznék. A kedvező árért cserébe be kell vállalni egy-két kompromisszumot, így az M6 PRO nem fogja mindenki tetszését maradéktalanul elnyerni, de a lényeg, hogy hangja és a hozzá társuló szolgáltatások ügyes kivitelezést kaptak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.