MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató teszt

Tengerentúli csemege

2019. április 12., péntek, 10:50

MEE audio hifi fülhallgató Bluetooth fülhallgató MEE Audio fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt MEE Audio fülhallgató MEE Audio Bluetooth fülhallgató MEE Audio fülhallgató teszt

A Bluetooth fülhallgatók divatja töretlen. Épp emiatt egyre több kerül belőlük a piacra, ráadásul most egy olyan gyártó eszközét mutatjuk be, amelyről az AV-Online hasábjain eddig még nem írtunk. Lássuk mit tud az EB1, a MEE Audio tervezőasztaláról!

Amerikából jöttem

A MEE Audio egy amerikai székhelyű cég, amely 2005 óta fejleszt folyamatosan fül- és fejhallgatókat. Gyártanak füleseket a mindennapi használatra, sportolásra, ugyanakkor vezetékes és vezeték nélküli eszközöket is, és olyanokat, amiknél kifejezetten a magas színvonalat tartják szem előtt. Fontos számukra, hogy vásárlóik igényeit folyamatosan kielégítsék, ezért igyekeznek egyformán hangsúlyt fektetni a dizájnra és a hangra.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató

Az EarBoost EB1 nem tartozik magas árkategóriába, hiszen 32 390 forintért vásárolhatjuk meg. aptX kompatibilitást nyújt, ami az erre alkalmas forráseszközök esetében jelent előnyt. Akkumulátora 6-7 óra műsködést biztosít és további érdekesség, hogy egy ingyenes applikációt is letölthetünk az EB1-hez, hogy így személyre szabhatóvá váljon a hang.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató EarBoost App

Küllem

Az EB1 fekete színben vásárolható meg és viszonylag egyszerű dizájnnal rendelkezik. Vállra fekvő típus, vékony, gumírozott és mondhatni hosszú, 55 cm-es kábellel szerelték fel, amelyet a rajta található apró csipesszel állíthatunk a nekünk megfelelő méretre. Jobb oldalán helyezkedik el a háromgombos vezérlőszerv, amelybe integrálva van a micro USB bemenet a töltéshez.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató

Az eszköz egyhangú feketeségét az alumínium házas hangszórókamrák törik csak meg. Ezek ugyanis sötét kávébarna színűek, és díszítésként egy-egy ezüstcsík fut rajtuk végig. Három eltérő méretű fülilleszték jár mellé, valamint rugalmas szilikonkampók, ezen kívül egy hordtáska a sérülésmentes szállításhoz. A fülhallgató nagyon könnyű, mindössze 16 gramm, a gumírozott borításnak és az alumínium hangszórókamráknak köszönhetően pedig meglehetősen strapabíró.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató tok

Használat közben

Az EB1 súlyának köszönhetően alig észrevehető viselés közben, hosszútávon is szívesen használtuk. A szilikon fülhorgok valóban plusz stabilitást adtak (anélkül, hogy hallójáratunkat feszítették volna), így sportolás közben is használhatjuk, a füldugók ugyanis kardiózás vagy tornázás közben sem estek ki, csak néha kellett őket kicsit a helyükre igazítanunk. Maga a kábel viszont futás közben minimálisan a nyakunkhoz csapódott, de ez sem volt különösebben zavaró. Ahogy más vállra fekvő modelleknél, úgy ennél is elmondható, hogy ha csak az egyik füldugó van bedugva, akkor eléggé instabillá válik. Egyértelműen pozitívum azonban, hogy az alumínium hangszórókamrákban egy-egy mágnes is helyet kapott, így kevesebb esély van rá, hogy a nyakunkban pihenő füles lepottyanjon.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató

Az EB1 Bluetooth kapcsolattartása megfelelő és az első párosítás is viszonylag gyorsan ment. Későbbi használatnál emlékezett arra az eszközre, amellyel azelőtt párosították, és ha a telefonunkon be volt kapcsolva a Bluetooth, akkor automatikusan csatlakozott rá. A hatótávolsága kb. 5-6 méter, amikor túl messzire mentünk a mobilunktól, azt egy pittyenéssel jelezte és szétkapcsolt, majd, ha ismét megfelelő távolságban voltunk, akkor újra sípolt és visszacsatlakozott a telefonunkra.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató

Ahogy már említettük, kb. 6-7 óra a folyamatos zene lejátszási ideje, és kb. 2 óra szükséges a teljes feltöltéshez. Másrészt, ha elfelejtjük kikapcsolni, akkor az egy idő után automatikusan készenléti módba kapcsol, aminek időtartama 180 óra is lehet. Ez azt jelenti, hogy ha pl. a bejövő hívás az EB1-re irányul (még akkor is, ha a telefonba vezetékes füles van bedugva) vagy ha zenét kapcsolunk a mobilunkon, akkor az is az EB1-en fog megszólalni.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató

A fülesben beépített mikrofon van, így hívásainkat is elintézhetjük rajta. Csendes helyen valóban jól használható, zajosabb környezetben, pl. a BKK buszok forgatagában viszont túlságosan felerősítette a zajokat, ezért a beszédünk a másik fél számára érthetetlenné vált.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A MEE Audio mögöttes filozófiájának része, hogy azoknak is élvezhető(bb) hangot nyújtson, akiknek hallása már nem 100 %-os. Ennek érdekében a szokásostól fejlettebb hangszínszabályzási lehetőséget nyújtanak tévénézésre szánt füleseiknél, és némileg az EarBoost EB1 esetében is. Utóbbi azt jelenti, hogy a fülhallgatóhoz letölthetjük ingyenesen az EarBoost nevű applikációt. Különlegessége, hogy el tudunk végezni rajta egy hallástesztet, amely azt figyeli meg, hogy mely frekvenciákat halljuk kevésbé. A tesztet követően a hallási görbéhez kalibrál az applikáció, hogy így a gyengébben hallott, hiányzó részleteket helyreállítsa, és növelje a tisztaságot. Ezzel a hang személyre szabhatóvá és élvezhetőbbé válik. Magunkon is kipróbáltuk a mérést, mely 64 Hz-től 12 kHz-ig futtatta a "görbét". A teszt után kiderült, hogy a 12 kHz-et 10 dB-lel alacsonyabban hallottuk (nem tagadjuk, meg is ijedtünk ezen), a bekapcsolt EarBoost funkció azonban számunkra nem nyújtott többet loudness-hatású kiemelésnél.

MEE Audio EarBoost App

Az EB1 több szempontból magán viseli a Bluetooth fülhallgatók sajátosságait, másrészt bizonyos dolgokban kiemelkedik, különösen, ha az árcédulára is vetünk egy pillantást.

Az olyan populáris, népszerű daloknál, mint a The Killers - The Man, kifejezetten élvezetesnek volt mondható a hang. A basszus a vártnál jobb volt, erős és határozott, de nem túlhangsúlyos vagy túlfeszített, nem nyomta el a felsőbb frekvenciákat, és könnyűzenéhez kifejezetten élvezetes volt. A dinamika megfelelő volt, szépen ábrázolta a halk részleteket, miközben némi élénkséget is fel lehetett fedezni a hangban, jól visszaadta a különféle zenék hangulatát. A hangok némiképp elkülönültek, bár nem hifi minőségben, de a Bluetooth jelátvitel ellenére a hang lazábbnak, kötetlenebbnek mutatkozott és nem volt tömb-szerűen összesűrítve. A Bluetooth, Spotify és telefon hármas viszont némileg plasztikussá tette a hangot, de ez az árához képest még mindig zeneinek mondható, hiszen érzékelni lehetett játékosságot is, és a hangszereket akár külön-külön is meg tudtuk figyelni.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató

Diana Krall és Sting klasszikusainak hallgatása közben már kevésbé volt meggyőző az EB1, ugyanis a nagyon fókuszált, akusztikus vagy jazzes műfajok nem álltak kifejezetten jól neki, ezek ugyanis jobban előhozták a hibáit. Így például Diana Krall - Temptation c. dalánál a cintányér túl fényesen, az ének túl élesen szólt. Mindeközben a nagybőgő adott némi melegséget a zenének. A magashangok műanyagosan szóltak, mivel a Bluetooth sajátosságait e kategóriában nehéz (jobban mondva nem lehet) eltűntetni. Ennek ellenére egyáltalán nem mondjuk, hogy az EB1 hangja nem jó. A kedvelt, könnyed műfajokban ugyanis kifejezetten kellemes, és meglepő részletekkel tudott előrukkolni, és hosszútávon is szívesen hallgattuk. Úgy gondoljuk, hogy az átlagfelhasználók, akik leginkább YouTube-ot és Spotify-t hallgatnak, elégedettek lesznek vele.

MEE Audio EarBoost EB1 Bluetooth fülhallgató

Záró gondolatok

A MEE Audio-tól ez volt az első eszköz, amit teszteltünk, és összeségében nem csalódtunk benne, hiszen egyértelműen megvannak az erősségei. Ilyen például az igényes kivitel, a nagyon könnyű súly, a finom díszítés, a fülillesztékek, amik jól megtapadnak a fülben, a rugalmas szilikonkampók, amelyek úgy képesek tartást adni, hogy közben nem feszítik a hallójáratot. A hangminőség jónak bizonyult, bár a hifi minőségtől egyértelműen távol állt, de így is több részletet jelenített meg, mint azt elsőre vártuk, és a basszus is élvezetes volt. Az akkumulátor üzemidő nem túl hosszú, mivel folyamatos használat esetén 6 óránként szükséges tölteni. Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy a MEE Audio EarBoost EB1 felveszi a versenyt hasonlóan árazott, más gyártóktól származó vezeték nélküli vetélytársaival.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.