Mark Levinson No 5909 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

A nyugat büszkesége

2022. július 9., szombat, 12:35

MarkLevinson audio hifi fejhallgató Bluetooth fejhallgató hifi fejhallgató Mark Levinson fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Mark Levinson fejhallgató

A Mark Levinson első fejhallgatójaként bemutatkozó No 5909 bizonyítja, hogy a fejhallgatók szerepe, létjogosultsága megállás nélkül növekszik. Első ránézésre ideális utazós füles, de otthoni, elmélyült zenehallgatásra is alkalmazható. Gyártója univerzális hangzást és tökéletes aktív zajszűrést ígér. Mit tud a világ jelenleg egyik legdrágább vezeték nélküli fejhallgatója?

Bevezető gondolatok

A prémium kategóriás Bluetooth fejhallgatók ára 100 000 forint körül kezdődik. Sok közülük kellemes hangot és szerencsés esetben hatékony, fejfájdító mellékhatás nélkül aktív zajszűrést kínál. Arra alkalmasak, hogy használójuk elszigetelje magát a környezetétől. Viszont a hangminőségük nem hasonlítható össze például egy azonos összegért kapható, hagyományos, kábeles fülhallgató vagy fejhallgató tudásával. Mióta vezeték nélküli fejhallgatók léteznek, nem tudták megtestesíteni ugyanazt a felbontást és realizmust, amit egy magas minőségű fejhallgató erősítő/DAC és vezetékes fejhallgató kombinációja képes. Megszokottá vált, hogy kompromisszumot kell kötni a kényelem, vagy a hangminőség javára.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató fejpántMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató fülpárnaMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató fülpárnaMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató hangszóróMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató kábelekMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató tartozékokMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató tartozékokMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató qobuzMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató tokMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgatóMark Levinson No 5909 AppMark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató mérés

Az utóbbi években apró, de fontos változások jöttek. Megjelentek új vezeték nélküli fejhallgatók, amelyek várakozáson felüli hangminőséget nyújtottak. A javulás többek között a fejlődő áramkörök, algoritmusok és vezeték nélküli technológia érdeme. Kipróbáltam több ilyen fejhallgatót, amelyek kicsit magasabb árért, de majdnem elfeledtették velem vezetékes vetélytársaik elsőbbségét. Remélem, hogy az olvasónak szemet szúrt a "majdnem" szó. Minden cég tökéletes fejhallgatót szeretne gyártani, ami azt jelentené, hogy vezetékkel, vezeték nélkül, zsánertől és környezettől függetlenül is kiváló hangot, komfortot és telekommunikációs szerepet egyaránt betölt.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató

A Mark Levinson közleménye alapján, eddigi első fejhallgatójuk az utóbb megfogalmazott feltételeknek felel meg. Lehetséges, hogy egyetlen termék összemossa a vezetékes és vezeték nélküli világok előnyeit? Nem lehet szemellenzővel elsétálni a No 5909 mellett, különösen akkor, ha a potenciális vásárló egy "mindenes" fejhallgatót akar. Feltéve, hogy hajlandó érte kicsivel több, mint 400 000 forintot fizetni.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató

Szakmai háttér

A No 5909 azt az ideológiát testesíti meg, amely a Mark Levinson hagyományos hifi erősítőiben is megtalálható. Minden részletében a lehető legjobb igyekszik lenni. Tény, hogy a cég már fél évszázada oszlopos tag a maximalista audiofilek köreiben. De hogyan lehet, hogy minden előzetes jel nélkül egy fejhallgató formájában tegyék közzé a rájuk jellemző spirituszt? Azért sikerült nekik, mert a Mark Levinson a HARMAN nemzetközi cégcsoport része. Egy olyan hálózat tagja, amely magába foglalja a világ egyik legfejlettebb akusztikai kutatóközpontját és olyan gyártókat, mint a JBL vagy az AKG. A No 5909 tehát részben tekinthető Mark Levinson terméknek is, de más szemszögből a legmagasabb minőségű utazós Bluetooth fejhallgató, amit a HARMAN 2022-ben megalkotni képes.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató

Mivel az otthoni zenehallgatás és autóhifi (Mark Levinson rendszer található egyes Lexus gépjárművekben) ösvényeit bejárták, logikus lépés volt, hogy a következő célközönség a rendszeres utazók tábora legyen. Ehhez már rendelkezésre állt az a hatalmas adatbázis, amelyet temérdek hallgatói teszteléssel és méréssel összegyűjtöttek a HARMAN mérnökei. Utóbbi egyik gyümölcse az úgynevezett HARMAN célgörbe is, amely tudományos alapokon valósítja meg a lehető legtöbb ember számára tetsző hangzást. Emellett az emberi fül méretét és formáját is alaposan tanulmányozták, hogy a célgörbe fejhallgató formátumban legyen alkalmazható. Több mint 200 fülest megvizsgáltak, mielőtt 2012-ben megszületett volna a kívánt karakter. További 10 év finomítgatással, ez a célgörbe képezett kiindulási alapot a Mark Levinson No 5909 fejhallgatóhoz.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató

Technológia

A füles 40 mm-es berillium bevonatú membránokat tartalmaz. Az említett anyag könnyű és rendkívül merev, ezért membránanyagnak több, mint ideális. Megtalálható többek között a Revel cég high end hangsugárzóiban is. Hátránya, hogy rendkívül ritka fém, és por formájában mérgező, ezért bányászata költséges. Viszont akusztikai szempontból rendkívül nagy sávszélességet biztosít, ezért került a No 5909-be is.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató hangszóró

Különlegesség, hogy a fejhallgató háromféle módon is használható. Analóg és digitális forráseszközökhöz egyaránt csatlakozhat, utóbbi esetén nemcsak vezeték nélkül, hanem kábellel is. USB kábellel számítógépre dugva, a fejhallgatóban lévő 96 kHz/32 bites mintavételezésű DAC átveszi a PC/Mac alaplapi hangkártyájának a szerepét. A gyártó elsősorban otthoni tartalomkészítőknek javasolja ezt az üzemmódot, de bárki kamatoztathatja, aki nem rendelkezik USB D/A konverterrel. Ezek alapján a No 5909 tudását jobban leírja az aktív fejhallgató, mint Bluetooth fejhallgató elnevezés. De mellette passzív módban is lehet használni azoknak, akik a berillium hangszóró natív, elektronikus rásegítés nélküli karakterét szeretnék megkapni.

Mark Levinson No 5909 App

Szolgáltatások

Ahogy fentebb említettem, a Mark Levinson No 5909 fő extrája, hogy aktív és passzív módban is használható. Emellett aktív zajszűrést tartalmaz, amelynek erőssége különböző fokozatokban állítható. Környezeti zajérzékelés (ambient aware) üzemmódot is tartogat, amivel használója zenehallgatás közben is tudomást vehet a körülötte lévő eseményekről. Viselés szenzort is építettek bele, ami azt jelenti, hogy ha lekerül a fejről, automatikusan megáll a zene, visszahelyezés után pedig tovább folytatódik. Finombeállítása és szoftverének frissítése a Mark Levinson iOS/Android készülékekre letölthető, dedikált alkalmazásán keresztül lehetséges.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató

A beépített akkumulátor üzemideje papíradatok szerint 30 vagy 34 óra attól függően, hogy aktív zajkioltással (ANC), vagy anélkül használják a fejhallgatót. Ez az időtartam nem kiemelkedő más prémium vetélytársakhoz képest, de csurig töltött állapotban, napi 6-8 óra zenehallgatással számolva bőven elég egy hosszú hétvégére is. A No 5909 gyorstöltőkkel is kompatibilis, 15 perces "villámfröccs" esetén 6 órányi zenehallgatást biztosít.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató tok

Küllem

A fejhallgató igényes doboza méretes, kemény falú, cipzáras védőtokot is tartalmaz. A masszív tároló alkalmatosság közepében egy további, szintén lezárható üreg található, amely a tartozékokat tartalmazza. A No 5909 mindössze egy USB-C bemenettel rendelkezik, amelyen keresztül analóg jelet is képes fogadni. Utóbbihoz a hozzá mellékelt, 1,25 vagy 4 méter hosszú 3,5 mm-es Jack - USB-C kábelt kell használni. Érdemes vigyázni ezekre a kiegészítőkre, mert a No 5909 kábelei egyediek, csak a gyártó által pótolhatók. Közvetlen digitális csatlakozásra és a beépített akkumulátor töltésére egy harmadik, 1,25 méteres USB-C-C kábelt csomagoltak. Ezeken kívül egy USB-A-C, egy 3,5-6,3 mm-es Jack, továbbá repülős adaptert rejt a doboz.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató tartozékok

A No 5909 fekete, szürke vagy piros színben kapható. Fejpántja és fülpárnái mindhárom esetben fekete bőr kárpitozásúak. Az emblémát ízlésesen helyezték el a hangszórókamrák külső oldalán. Apró Mark Levinson motívumnak tekinthető a kívül diszkréten díszítő karika és a fekete fejpántban lévő piros varrat. A pánt beállítására szolgáló, hangtalanul kihúzható szárbetét géppel megmunkált alumíniumból készült. A hangszórókamra kerete, amely a mikrofonokat is tartalmazza, szintén fém.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató kábelek

Formaterve diszkréten elegáns. A külső, szellőzőrács-szerű krómozott karika és a fényesre polírozott házborítás miatt könnyen magára vonzza a tekintetet, de ezekkel együtt a No 5909 ízlésességet sugall. Esetleges kompromisszum, amit el kell fogadni, hogy egy hagyományos Bluetooth fejhallgatóhoz képest lényegesen nagyobb, ami elsősorban szemből feltűnő. Egy fejhallgatónál azonban nem a méret a legfontosabb tulajdonság.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató fejpánt

Használat közben

A No 5909 párnái körülölelték füleimet úgy, hogy még egy kis hely is maradt a kamrákban. Az oldalirányú nyomás bőven elfogadható mértéken belüli volt. A fejpánt középen lévő, 7-8 cm-es szakasza érintkezett viszonylag nagy koponyámmal, ami egyórás használat után kicsit feszítő, nyomó érzetet okozott. Néhány centit előre, vagy hátra toltam a pántot, amivel újabb stresszmentes órát nyertem. Napokon keresztül használtam a No 5909-et, mely talán nem garantált észrevétlen, lebegő komfortot, de összességében kellemes viselési élményt nyújtott.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató fülpárna

A fejhallgatóhoz letölthető mobil alkalmazásban lehetőségem volt esetleges szoftverfrissítést telepíteni és hozzáférni bizonyos beállításokhoz. Szükség esetén kikapcsolhattam a viselési szenzort és módosíthattam az automatikus kikapcsolás időtartamát. Az aktív zajkioltást variálhattam adaptív, alacsony, vagy magas fokozatok között (illetve ki is kapcsolhattam). Az opcionálisan engedélyezhető környezeti hangérzékelés is különböző erősségi szinteket kínált. Az alkalmazás hagyományos hangszínszabályzót nem tartalmaz, viszont a basszus mértékét három fokozatban lehet módosítani.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató fülpárna

A fejhallgató zajszűrő képessége dicséretet érdemelt. Passzív módban is lényegesen halkabbá vált a külvilág, de aktív állapotban értem el átütő csillapítást. A gépjárművek zaja, a város morajló hangja sokkal halkabbá vált még alacsonyszintű ANC erősség mellett is. A magassintű beállítás számomra picit feszítő érzetet okozott, de amúgy sem volt rá szükség, mert már a "low" üzemmódban is elhanyagolható szintűre csökkent a mellettem közlekedő autók hangja. Emiatt fokozottabban kellett figyelnem a környezetet, mert a járdán sétálva, 40-50 %-os terhelésen, zenehallgatás közben szó szerint semmit nem hallottam a kereszteződésekhez érkező kocsikból. Óvatosságból engedélyezhettem volna a környezeti hangérzékelést, de a megszokott városi zaj nélkül még egy kis séta is sokkal üdítőbb élménynek bizonyult.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató

A beépített mikrofon tisztán és jó minőségben vette beszédemet telefonálás közben. A másik fél egyszer sem panaszkodott a hangom érthetősége miatt. Séta közben enyhén szeles időben nem tapasztaltam olyan recsegő zajt, ami korábban, egyes fejhallgatóknál a zajszűrő mikrofonokba fújó szél miatt előfordult. Az egyetlen apró sajátosság, amit el kellett fogadnom, hogy séta közben a lépészaj és a lépésből eredő ütközések hatására, néha enyhe koppanással reagált a fejhallgatóban dolgozó ANC. Utóbbi elsősorban keményebb talpú cipővel vagy futás közben tapasztalható. Futáshoz, sporthoz én nem szívesen használtam volna a No 5909-et (ahogy más fül köré fekvő fejhallgatót sem), főleg magas értéke miatt és azért, hogy a fülpárnák ne menjenek hamarabb tönkre a sok izzadtságtól.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató qobuz

Hangminőség

A Mark Levinson No 5909 fejhallgatót okostelefonnal és iMac számítógéppel is kipróbáltam. Telefonos kapcsolathoz csak a Bluetooth vevőt használtam, számítógépes kapcsolat esetén leteszteltem minden lehetőséget (Bluetooth, USB kábel, Jack kábel). Már vezeték nélküli módban is erős sztereó középpontot és árnyalt színpadmélységet kaptam, ami Bluetooth viszonylatban ritkaság. A magas frekvenciák is lényegesebben jobb felbontásúak voltak, gazdagabb részletekkel, mint más olcsóbb kábelmentes fejhallgatóknál. Csilingelőbb cintányérok, tagoltabb gitárhúr pendítések, szebb lecsengések. Ráadásul a várakozáson felüli tisztaságú Bluetooth mód még csak a jéghegy csúcsa volt. Az USB-C kábel közvetlen digitális kapcsolatot tett lehetővé és nem okozott olyan tömörítést, mint a Bluetooth. Ekkor a No 5909 megmutattta audiofil képességeit.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató

A berillium bevonatú membránok képesek voltak megjeleníteni mikrodinamikus részleteket, a zenei atmoszférák méretét és a színpadon úszó részletek irányait. Analóg kapcsolattal, a 3,5 mm-es Jack kábellel logikusan a küldő fél nyomott bélyeget a hangra. Magas minőségű D/A konverterrel (például RME ADI-2 DAC FS) még a No 5909 beépített DAC chipjét is felülmúló transzparenciát értem el. A lényeg, hogy a Mark Levinson fejhallgató vezetékkel és vezeték nélkül is kifinomultan, rugalmasan használhatóan, élvezetes karakterű audiofilként szólalt meg.

A No 5909 kellemesen sima magashangokat, egyenletes dinamikájú középső frekvenciákat és mélyre hatoló, feszes basszust nyújtott, ha a lejátszott műsor azt követelte meg. Hangszert tartalmazó, jazz jellegű számoknál (pl. Cassandra Wilson - Red Guitar) magas felbontású, megfontolt fejhallgatóként viselkedett vezeték nélkül is. Ha pedig vadabb vizekre eveztem (pl. Gramatik - Good Evening Mr. Hitchcock vagy Post Malone - Wow.), kemény, izmos ütemek jelentek meg, pulzáló effektekkel és gazdag, fodros textúrával.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató zárt kiviteléből adódóan nem tudott olyan szélesre nyitott színpadot létrehozni, mint nyitott társai, de ezt a kompromisszumot el kellett fogadnom annak érdekében, hogy zajos környezetben a külvilág ne befolyásolja zenehallgatási élményemet. A zenei tér holografikusan épült fel a fejemben, a középre pozícionált énekhangok nyílegyenes tengelyben rajzolódtak ki a két szemem közötti sávban. Még vezeték nélkül is. A No 5909 hangkaraktere egy pillanatra sem vált unalmassá, általános élénkséggel és derűvel jelenítette meg referencia számlistámat. A kissé selymes magashangoknak köszönhetően hosszabb távon, órákig tartó használat esetén sem vált fárasztóvá hallgatása még akkor sem, ha kicsit bátrabb, 60-70 % körüli terhelést kapott. Talán felesleges hangsúlyozni, de utóbbiban a minőségi zene is fontos szerepet játszott.

Megjegyzés: Passzív módban (kikapcsolt aktív zajkioltással) a fejhallgató basszusa hallhatóan lecsökkent. Nemcsak elektronikus, hanem komolyzenei műfajoknál is szubjektíven kevésnek találtam a mélyhangokat akkor, ha ANC nélkül próbáltam zenét hallgatni. Ezért inkább bekapcsolva hagytam a zajkioltást, többnyire alacsony erősségi fokozaton hagyva. Aki tehát kábeles kapcsolat esetén erőtlennek találná a basszusokat, annak érdemes aktív módban használni a No 5909-et.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató mérés

A diagramon láthatók a Mark Levinson No 5909 fejhallgató mérései aktív módban (kék és piros vonal) és passzív módban is (zöld és narancs vonal). Látszik, hogy passzív módban a 100 Hz alatti mélyhangok 10, néhol 15 dB-vel halkabbak. De 3-10 kHz között is megfigyelhetők 2-3 dB-es emelkedések. Ezek alapján egyértelmű, hogy aktív módban igencsak "gatyába rázza" az elektronika a fejhallgatót. Emiatt érződik passzív üzemmódban halkabbnak és erőtlennek a mélyhang visszaadása. A méréshez használt mikrofon nem a legpontosabb a világon, de még így is látszik, hogy a HARMAN célgörbére törekedtek. Ez a frekvenciagörbe a legtöbb ember tetszését képes elnyerni.

Mark Levinson No 5909 Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Mark Levinson No 5909 minden általam eddig kipróbált fejhallgatónál hatékonyabban kovácsolja eggyé a vezetékes és vezeték nélküli kategóriák előnyeit. Amit korábban a 100-150 ezer forintos Bluetooth fejhallgatók nyújtottak, arra rátesz több lapáttal és közben a hangminőséget átemeli a vájtfülű mezőnybe. Kábelmentesen is órákig lehet hallgatni, felfedezhetők vele korábban ismeretlen részletek, de a mellékelt összekötők valamelyikével, veszteségmentes műsorral hozható ki belőle a legtöbb. Munkára (fejlett mikrofonok) és kikapcsolódásra egyformán alkalmas, de összetett tehetségének megkérik az árát. Nemcsak zenehallgatás esetén praktikus a jó beépített mikrofon, különösen a #maradjotthon óta bekövetkezett új szokásokat, a telekommunikációs eszközök növekvő fontosságát figyelembevéve.

E sorok írásakor az ára több mint 400 000 forint, ami nem kevés pénz egy fejhallgatóért. De jelenlegi tudomásom szerint, más 40 mm-es, berilliumos hangszórót tartalmazó fülesek majdnem háromszor ennyibe kerülnek. Igaz, azok tiszta berillium membránosok. Viszont az említett alternatívák nem alkalmasak telefonálásra, aktív zajszűrésre, továbbá D/A konverter sincs bennük. Összességében minden okom megvan arra, hogy okos döntésnek tartsam a No 5909 érkezését, pozicionálását annak ellenére, hogy aligha látok majd ilyennel rohangálni másokat a négyes-hatos villamoson. Vagy talán mégis?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.